Witam pięknie
Napisano 13 marzec 2008 - 20:00
Z siodełkiem nie jest sprawa prosta ... fakt. Też wyłożyłem ponad 2 stówki i zakupiłem Fizik plateau. Jeździ się super dystanse ponad 200km bez zsiadania. Siodełko wyraźnie niewygodne od razu szło do wymiany, ale dobranie tego właściwego wymaga trochę czasu ... spędzonego na rowerze ;-)
pozdro horny
Gosc_Anonymous_*
Napisano 13 marzec 2008 - 20:11
witam wszystkich iestem nowy rowerem jezdze od 5 lat 1 rok na gorskim 4 na kolarskim mam pytanie moze głupie jezdze etapy po 40 km dluzei nie wytrzymuie muj tylek mam 3 siodelka ale kiepskie ostatnio kupilem REWERS firmy SAN MARKO ale zadna rewelacia czy was tez to dotyczy zaznaczam ze hamoroida nie posiadam
A jak jest Twoja waga jeżeli można spytać ? Można pokombinować z samym ustawieniem siodełka. Czasem mała regulacja a efekt znaczny. A może gacie nie takie? Ja jedne swoje musiałem wyrzucić a były całkiem ,całkiem. Poprostu nie dało sie dłużej jeździć a początkowo myślałem ,że może złe siodełko. :-/
Napisano 21 marzec 2008 - 07:51
Na początku brałem pod uwagę SCOTTA, ale niestety nie leżała mi geometria i cena ( kolega od podobno potężnego rabatu też nawalił ) :-/
Postanowiłem poczytać troszeczkę o innych markach i tak przechodziłem przez BH, POISON, FOCUS i GHOST.
Później zacząłem zastanawiać się nad OLSHEM. Niestety model który mnie interesował już był produkowany tylko w rozmiarze 55, a ja potrzebowałem 58, więc odpada. Następnie maraton po okolicznych sklepach rowerowych. Szosy jak na lekarstwo :evil: , jak już ktoś na forum napisał " kupować rower za parę tysi bez przymiarki to bezsensu " i mi też się nie uśmiechało.
I tak natrafiłem na temat MERIDA 2008. Oczywiście pierwsza odpowiedź byłą od Ciebie. Nie mogłem wyjść z podziwu z jakim zapałem o tych rowerkach piszesz.
Po przeczytaniu tematu akurat trafiły się targi rowerowe. I tu mogłem na żywo zobaczyć MERIDÊ ROAD ( na początku miała być. Niestety kolorki mi nie odpowiadały,wolę bardziej stonowane i różnica w cenie do 904 niewielka ). Oczywiście z forum dowiedziałem się, że ramy MERIDA są w porządku i jako baza na ewentualne modernizacje wystarczające. ( zgadnij z czyich postów ) A jak zobaczyłem Twoją maszynę to już wiedziałem jaki rower chcę :mrgreen:
Wtedy zaczęło się. Wiadomo, wiosna ceny kosmiczne na nową kolekcję. Wybrałem możliwie najgorszy okres na zakup roweru. Na Śląsku w jednym sklepie dostałe przez telefon rabat -15%. To już dobry wynik jak na model 2008. Później pojechałem do pewnego sklepu na Ursynowie. Tam pan na wieść, że dostałem taki upust z wielkim oburzenie odesłał mnie z kwitkiem ( więcej się u niego nie pojawię. Z takim podejściem daleko nie zajedzie :evil: ) I tak trafiłem do Pana JANA WIÊCŁAWSKIEGO (zresztą byłego Mistrza Polski w kolarstwie szosowym ). Po twardych negocjacjach dostałem u niego 10% upustu ( Zgadnijcie dlaczego ) Po przeliczeniu wyszło tak jak 15% ze Śląska, a odległość znacznie mniejsze bo praktycznie na miejscu. Po trzech dniach oczekiwania rowerek już był.
Teraz jestem zadowolonym (a właśnie nie zadowolonym bo aura nie sprzyja jeździe na rowerze ) użytkownikiem MERIDA ROAD 904 :mrgreen:
Trochę się rozpisałem. Jakiś dzisiaj wylewny jestem. To pewnie świąteczny nastrój udziela mi się.
Gosc_Jelitek_*
Napisano 21 marzec 2008 - 12:26
Napisano 21 marzec 2008 - 17:13
To moja pierwsza szosa i nadal jestem zaskoczony prędkościami jakie osiąga się na niej.
Wcześniej jeździłem na MTB z oponami szosowymi ale to nie to samo typowa szosa :mrgreen:
Napisano 21 marzec 2008 - 18:29
Jak przesiadłem się na kolegi MTB ( w tym czasie on jechał na mojej szosie ) to myślałem, że jadę jakimś czołgiem i chyba udało mi się go zarazić szosą.
Jakby to powiedział nasz "ex" premier Kazimierz M. " yes, yes yes... " :mrgreen:
Zapomniałbym dodać. Jak poszedłem do jednego sklepu spotkałem kolegę ze studiów, który tam pracował.
Na pytanie dlaczego nie kupi szosy? Powiedział, że z szosy już niema odwrotu i wie czym to grozi.
I ta wypowiedź też miała olbrzymie znaczenie dla mnie :-)
Gosc_Kaczan_*
Napisano 22 marzec 2008 - 22:20
Witam
Od jakiegoś czasu czytam forum :-D
Postanowiłem się zarejestrować.
Kupiłem pierwszą szosę MERIDA ROAD 904, tak więc kolejny członek klanu Meridowców.
Pozdrawiam :mrgreen:
Vitam wszystkich szybko-śmigających.
Obserwowałem Wasze 4um od jakiegoś czasu, aż postanowiłem odezwać i zalogować się.
Jest to IMO najbardziej normalne 4um w temacie szosy.
Do Janimusze na Ciebie uważać. Bo nie dość, żeś z Wa-wy to śmigasz MERIDĄ ROAD 904 tak jak ja. Może są chociaż różne kolory barwy ramek, bo o pomyłkę łatwo.

Gosc_Kaczan_*
Napisano 22 marzec 2008 - 23:09
Witamy na naszym forum :-) Widzę że nas Meridowców przybywa :-)
No bo jest to IMO najlepsza marka w kategorji EKONO & POWER.
Co ciekawe zawsze powtarzałem, że wszytko tylko nie Merida.
Zbyt jest popularna marka.
No i chciał nie chciał, rozsądek wygrał. :mrgreen:
Gosc_Jelitek_*
Napisano 22 marzec 2008 - 23:40
Kiedyś mi to przeszkadzało że Merida jest tak bardzo popularna, ale teraz już nie :-) każdy rower jest inny w zależności od właściciela :-)
Napisano 23 marzec 2008 - 17:41

Musimy na siebie uważać he,he... :mrgreen:
A co do Meridy to też uważam, że relacja cena jakość jest w tych rowerach najkorzystniejsza.
Pozdrawiam brać szosową i Wesołego Alleluja ;-)
Napisano 24 marzec 2008 - 12:16
Mam na imię Damian mam 20 lat urodziłem się i mieszkam w Mielcu (woj. Podkarpackie) na rowerze jeżdżę od małego były to różnego rodzaju rowery jaki mi kupili na takim jeździłem :mrgreen: od dwóch lat jeżdżę na szosówce kupiłem taką starą od kumpla i sobie śmigałem w wolnej chwili noo i bardzo mnie wciągnęło teraz chce kupić jakąś lepszą kolarzówkę i powiem szczerzę, że za bardzo się na tym nie znam ponieważ nigdy nie przywiązywałem wagi do sprzętu itp. jeździłem na tym co miałem

Mam 174 cm wzrostu
długość nogi od krocza do ziemi od strony zewnętrznej ok 83cm (podaje bo gdzieś wyczytałem, że jest to istotne)
i prośba z mojej strony jaki rozmiar ramy jest dla mnie odpowiedni

jeżeli potrzeba jeszcze jakichś informacji to napiszę

Pozdrawiam
PS. O Forum dowiedziałem się po prostu przez google i mam ochotę tu zostać

Dodaj odpowiedź