Jump to content

ponownie rozmiar ramy

1267 replies to this topic

#381 Piotr01

Piotr01
  • Użytkownik
  • 111 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 September 2010 - 15:25

Witam, witaj Kames (my już się odrobinę znamy). Moim zdaniem, ta rama Felt Z80 w rozmiarze 54[cm] jest dla Ciebie w sam raz, akurat. W poziomie pozostanie tylko dobranie o odpowiedniej do Twojej długości stanu (ogólnie wzrost minus długość nóg) itd. - długości mostka. Rama ma większy sloping, a dla Ciebie jest bardzo wskazany. Rozmiar 52[cm] już raczej na pewno za mały, a długość mostka też musi być przecież w granicach pewnego rozsądku (nie powinien być przesadnie zbyt długi). Ogólnie Firma Felt, to dobra i solidna firma. Najlepiej gdyby jednak wypowiedzieli się użytkownicy produktów tej firmy. Jeśli osprzęt Ultegry (>=6600), docelowo i na dłuższy czas użytkowania bez porównania lepszy od Tiagry (prezentowanego, z podanego linku). Tylko, udanego zakupu, a potem zadowolenia.
Pozdrawiam, Piotr01

#382 Kames

Kames
  • Użytkownik
  • 82 posts
  • SkądDŚ!Das ist super;)

Posted 15 September 2010 - 15:46

Dzięki za odpowiedź.Ciągle jestem na w trakcie szukania wymarzonego rowerka i mam nadzieję,że jestem coraz bliżej upragnionego celu;)

#383 blenda

blenda
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • Skądk-lin

Posted 17 September 2010 - 17:38

pomocy - wybór właściwej ramy typ (sloop) i długości mostka przy następujących parametrach:

w mtb jeżdżę na 18" - sztywniak

link do geometrii ramy:

http://www.poison-bi...id=9911020085-1

moje wymiary:
Measurements
-------------------------------------------
Inseam: 83
Trunk: 69
Forearm: 32
Arm: 63
Thigh: 63
Lower Leg: 56
Sternal Notch: 150
Total Body Height: 182

The Competitive Fit (cm)
Seat tube range c-c: 53.8 - 54.3
Seat tube range c-t: 55.4 - 55.9
Top tube length: 53.4 - 53.8
Stem Length: 11.2 - 11.8
BB-Saddle Position: 71.0 - 73.0
Saddle-Handlebar: 52.4 - 53.0
Saddle Setback: 5.5 - 5.9

The Eddy Fit (cm)
Seat tube range c-c: 55.0 - 55.5
Seat tube range c-t: 56.6 - 57.1
Top tube length: 53.4 - 53.8
Stem Length: 10.1 - 10.7
BB-Saddle Position: 70.2 - 72.2
Saddle-Handlebar: 53.2 - 53.8
Saddle Setback: 6.7 - 7.1

The French Fit (cm)
Seat tube range c-c: 56.7 - 57.2
Seat tube range c-t: 58.3 - 58.8
Top tube length: 54.6 - 55.0
Stem Length: 10.3 - 10.9
BB-Saddle Position: 68.5 - 70.5
Saddle-Handlebar: 54.9 - 55.5
Saddle Setback: 6.2 - 6.6

#384 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1,165 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 September 2010 - 20:48

Dobra powinna być s52 jeśli chodzi o poisona cyanita, ale miałem taką ramę, jak na twój wzrost wg mnie baza kół będzie za mała, rower będzie nerwowy w prowadzeniu nawet z długim mostkiem, wysokość główki ramy to 170mm dla rozmiaru 52s, wymiar podawany przez producenta to niby 150mm, ale wystarczy popatrzyć na rysunek, aby zobaczyć że wysokość mierzona przez producenta nie zawiera całej główki, rama do turystyki na szosie.

#385 blenda

blenda
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • Skądk-lin

Posted 17 September 2010 - 21:03

robiłem jeszcze na innym ficie, i wydaje mi się że powinna być s56 + most 12 cm
ale nie jestem pewien

link do pomiaru

http://www.blenda.ne...g/wymiarybl.jpg

#386 blenda

blenda
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • Skądk-lin

Posted 17 September 2010 - 21:11

a w przypadku tego Cube to chyba 58 tylko że to semi sloop

http://www.cube.eu/r...series/attempt/

jak uważacie

#387 Piotr01

Piotr01
  • Użytkownik
  • 111 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 September 2010 - 21:29

Blenda, moim zdaniem: Poison S56 + 11[cm] mostek; Cube, nawet 60[cm] + 10[cm] mostek. Mostki, oczywiście na początek. Zwróćcie uwagę na poziomą, też ważna.
Pozdrawiam, Piotr01

#388 blenda

blenda
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • Skądk-lin

Posted 17 September 2010 - 22:15

kr1zje i Piotr01 bardzo dziękuję za zainteresowanie moim tematem.
generalnie szukam ramy takiej która będzie najbardziej odpowiednia dla mnie, zdaję sobie sprawę że w "parniu" trzeba będzie coś modyfikować, ale chciałbym aby to było na bazie długości mostka i cofnięcia siodła, a nie na bazie wymiany ramy, gdyby była źle dobrana, rower będę składał od podstaw, to będzie moja pierwsza szosa, jeżdżę w mtb, w sezonie ok 4000 - 5000 km, tutaj jakieś pojęcie mam o sprzęcie geometriach ram i wiem co chcę i to mam, a w szosie to jakiś jestem "zielony".
stąd linki do różnych modeli ram różnych producentów, co będzie napisane na ramie nie jest istotne dla mnie, znalazłem jeszcze corrateca, ma inne rozmiary ram, tak jak patrzę to wydaje mi się że 57 lub 59, ta 57 to będzie chyba tak jak ten poison s56 + 11 most,

http://www.eurobike....ro/dolomiti.jpg

co sądzicie

#389 blenda

blenda
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • Skądk-lin

Posted 17 September 2010 - 23:23

Dołączona grafika

#390 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 18 September 2010 - 00:06

Krizje ramka to w rzeczywistości 54 cm. Nie wiem jak to się stało że zamawiałeś ramę 52 a przysłali Ci 54, mierzyłem wszystko dokładnie kilka razy i wymiary ramy zgadzają się z geometrią 54 cyanita.

Co do samej ramy to faktycznie lekko irytujące jest to że ma wysoką główkę, ale ogólnie sama rama jest bardzo fajna. Jak na razie jestem z niej bardzo zadowolony :-) Chociaż przymierzam się powoli do zmiany na coś innego (karbonowego) i nie mam pojęcia co wybrać. Jakoś na razie nic nie przykuło mojej uwagi :-(

#391 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1,165 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 September 2010 - 11:44

Czyli stara teoria się potwierdza, chcesz sprawdzić rozmiar ramy, to zmierz wysokość główki i popatrz w tabelkę. Wniosek taki, że lepiej nie kupować poisona u polskiego dystrybutora bo nawet ramy nie potrafią dobrej wysłać.

Jelitek, kup sobie mostek z kątem -17stopni i będzie ok :lol:

Okazuje się jednak, że dobrze zrobiłem decydując się na ramę długą na 558mm, poison z ramą 545mm był krótki a miałem w nim mostek 130mm, a chciałem teraz wziąć ramę 534mm to już na pewno byłaby za krótka, chyba że z mostkiem 140mm :lol:

blenda, proponuje się pomierzyć jeszcze raz, najlepiej z pomocą drugiej osoby, aby pomiary były dokładne, jeśli masz 182cm to bardzo krótka rura górna tobie wyszła "Top tube length: 53.4 - 53.8 "

#392 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 18 September 2010 - 12:12

Problem największy jest w tym że nie ma za bardzo dużego wyboru ram. Firmy jak już wypuszczają same ramy to najwyższe karbonowe modele za kupę kasy, a porządnych aluminiowych jest garstka. Jedynie Scott i Merida wypuszcza ramy które można kupić od ręki. Reszta to sprzęt z demontażu.

Ja to mam pecha że mój wzrost i długość nogi mieści się zawsze na granicy dwóch rozmiarów S i M. I nigdy nie mogę się idealnie wstrzelić w rozmiar bo albo rama jest za wysoka i dobra długością albo odwrotnie.

#393 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1,165 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 September 2010 - 12:36

O ile w mtb wysokość ramy ma znaczenie przy zeskoczeniu z roweru na korzeniach, itp. to w szosie wysokość ramy powinna być ostatnią rzeczą jaką należy się sugerować, chyba ze ktoś ma długi tułów i krótkie nogi.

Scott ma takie ceny za ramy alu, że już lepiej kupić coś z hongfu za $500-600.

#394 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 18 September 2010 - 19:06

O ile w mtb wysokość ramy ma znaczenie przy zeskoczeniu z roweru na korzeniach, itp. to w szosie wysokość ramy powinna być ostatnią rzeczą jaką należy się sugerować, chyba ze ktoś ma długi tułów i krótkie nogi.

Scott ma takie ceny za ramy alu, że już lepiej kupić coś z hongfu za $500-600.

No ja właśnie tak mam :-( Krótkie nogi i długi tułów :-(

#395 Piotr01

Piotr01
  • Użytkownik
  • 111 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 September 2010 - 19:09

Blenda, trochę doprecyzuję, w oparciu: jestem odrobinę niższy, ale mam odrobinę dłuższe nogi oraz moją ramę i mój rowerek, które są już do mnie "spasowane". Poison S56 + 11 (ewntualnie 12) mostek; Cube 60[cm] + 12 mostek i Corratec 59 + 11 (ewentualnie 12) mostek. Oczywiście mostek będziesz musiał jednak dobrać, a regulacją w poziomie siodełka też trochę +/- będziesz mógł manipulować. Choć ustawieniem siodełka w poziomie też rządzą odpowiednie sztywne zasady. Najlepiej abyś mógł fizycznie ramę sam pomierzyć, a jeśli zakup na odległość (internet), to dokładnie wypytaj o wymiary: poziomej (w poziomie t-c gdy jest sloping; c-c), podsiodłowej (tutaj c-c) oraz wspomniana już główka. Po główce, faktycznie można zorientować się, który to przypadkiem rozmiar ramy. Pozdrawiam, Piotr01

#396 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1,165 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 September 2010 - 19:43

Jelitek, to musisz szukać ramy z dużym slopingiem, ale nie jest to prosta sprawa. A i tak pewnie będziesz musiał użyć mostek 130mm.

#397 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 18 September 2010 - 20:54

Wiem że to trudne :-( odpowiada mi duży sloping jak w Meridzie czy Giancie, ale znów rama o długości 55.5 cm jest dla mnie za długa :-(

Jak nic nie wynajdę fajnego to pozostanie mi zakup Poisona Oxygen.

#398 blenda

blenda
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • Skądk-lin

Posted 19 September 2010 - 20:31

Piotr1, staram się zrozumieć o co chodzi w tych ramach, widzę że musi być założenie że efektywna długość górnej rury ma wynosić 56 cm, tak jest w Poison S56, Cube 58, Corratec 57, dlaczego proponujesz dla Cube 60, a dla corrateca 59 (rozmiary ram)? o co chodzi z tymi główkami - ich długościami?. jest jeszcze wymiar "stand over" nie każdy go podaje, długość moich nóg to 83 mając stopy złączone, jeżeli rozszerzę na jakieś 30 cm to wymiar będzie mniejszy, a nie chciałbym się powiesić na ramie szosowej.

#399 Piotr01

Piotr01
  • Użytkownik
  • 111 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 September 2010 - 21:37

Blenda, każda z tych ram jest inna. Nie mam podglądu na wszystkie, ale najprawdopodobniej 56[cm] mają przez Ciebie podane wszystkie w parametrze c-c dla poziomej. Jeśli są ze slopingiem różnym, to też w różny sposób nie są poziome. Jedna z Firm podaje wymiary A, B, A prim i B prim. To ma wpływ na stand over. Dlatego Cube 60, bo ona ma duży sloping i zwróć uwagę na "mały" wymiar c-c dla podsiodłowej. Teraz porównawczo, ja mam 178 wzrostu i długość nóg 85, a moja rama jest z małym slopingiem: podsiodłowa c-c 52, c-t 57, pozioma c-c 55 (rzeczywista rury), t-c 56 (gdyby była naprawdę w poziomie, na wysokości górnej krawędzi główki), stand over 80 (rzeczywisty). Ogólnie, moja rama dla mnie jest ok. i jest w pełni bezpieczna dla moich orzechów itp. itd.. Sądzę, że w oparciu o moje dane i mojego rowerka oraz dane Firm ram podanych przez Ciebie, moje sugestie dla Ciebie są trafne. Masz niewiele krótsze nogi, za to dłuższy stan. Moim zdaniem, w takim (łatwiejszym) przypadku warto spasować ramę pod długość nóg, bo długość "rowerka" łatwiej na pewno zmanipulować siodełkiem w poziomie i doborem długości mostka. Fakt, wymiaru stan over często nie podają i tu trzeba ją sobie "wyobrazić" na podstawie podsiodłowej c-c. W kwestii główki, to najczęściej im ona dłuższa, tym rama większa. Firmy mogą być niezbyt dokładne podająć wszystkie wymiary ramy, dlatego łatwo określić prawdopodobny rozmiar ramy po długości główki. Cóż, najlepiej pomierzyć ramę jak się ją ma już fizycznie lub przymierzyć się do rowerka z daną ramą. Ale tekstu, myslę że zrozumiałego i pomocnego.
Pozdrawiam, Piotr01

#400 Cycling

Cycling
  • Użytkownik
  • 119 posts
  • SkądGóry Świętokrzyskie

Posted 22 September 2010 - 09:16

Ja to mam pecha że mój wzrost i długość nogi mieści się zawsze na granicy dwóch rozmiarów S i M. I nigdy nie mogę się idealnie wstrzelić w rozmiar bo albo rama jest za wysoka i dobra długością albo odwrotnie.

A sprawdzałeś geometrię BH ?
Ja mam podobny problem z rozmiarem ramy, ale od dwóch lat śmigam na BH ze slopingiem - podsiodłowa 500, pozioma 540, mostek 110 mm i taki mniej więcej układ podają kalkulatory ram. Tyle że samych ram nie chcą sprzedawać w Polsce ...

Reply to this topic