Właśnie o to gaśnięcie mi chodziło. Przepraszam jeśli nie wyraziłem się jasno.
Napisano 09 maj 2019 - 07:45
Właśnie o to gaśnięcie mi chodziło. Przepraszam jeśli nie wyraziłem się jasno.
Napisano 09 maj 2019 - 08:47
Napisano 09 maj 2019 - 09:00
Panie to kadencja z kosmosu Jak to Twoja normalna kadencja to zweryfikował bym za jakimś innym czujnikiem. Aż się wierzyć nie chce że można cały czas kręcić powyżej 120. U mnie to granica podskakiwania dupy
Napisano 09 maj 2019 - 09:35
Napisano 09 maj 2019 - 10:29
Aaaaaa przez minutę to co innego. Moim zdaniem może. Jak nie ma podczas jazdy z naturalną kadencją to bym się nie przejmował.
Napisano 09 maj 2019 - 11:15
Napisano 09 maj 2019 - 11:39
Nie mam siły szukać 70 stron wątku a wyszukiwarka średnio sobie radzi
jakiego uśredniania używacie w swoich miernikach ? znaczy na liczniku macie moc z: 3s , 5s , 10s czy może bez uśredniania ?
to że dla interwałów powyżej 1 min można brać 5 czy 10s to dla mnie jasne,
ale jak jest przy krótkich rzędu 30-60 sek ?
wczoraj pierwszy raz testowałem miernik , i utrzymanie strefy ( dla mnie wysokiej powyżej 120ftp ) rzędu 360-460 przez minute na uśrednianiu 3 sek było dość trudne
chodzi utrzymanie mocy w przedziale tak to wszystko tańczyło...i oczywiście start z 600 a na koniec walka o 360 z czasem szło coraz równiej ale tak ciężko zmieścić sie w przedział 100w ( to był podjazd o ile to cos zmienia ) ? to co jest jak sie jedzie w mniejszych strefach tempo czy LT gdzie ma sie przedział rzędu 40-50w ?
kwestia wprawy , przyzwyczajenia ? uśredniania - lepiej 5s ? czy może miernik sprawdzić ?
Pozdrawiam
Oj, Maciek, znowu przekombinowujesz. Już chcesz robić treningi liniowe, a nie wyznaczyłeś sobie jeszcze pewno żadnych stref porządnie. Zrób podstawowe testy i będziesz wiedzieć czego się spodziewać. Trening w 6 strefie to nie danie w palnik na maksa i później walka o dół strefy tylko staranie utrzymania się w niej od początku do końca.
Kolejna sprawa, czy też może podstawowa w kontekście pytania - tak, jak nauczysz się kręcić równo, to skoki mocy nie będą bardzo duże. Oczywiście i tak nie da się wykonać każdego obrotu z dokładnością do jednego wata, ale praktyka czyni mistrzem. Stąd zawsze sugeruję, żeby uczyć organizm czucia mocy, a nie bazować na tym co maszyna narzuca (w przypadku treningów trenażerowych w trybach ERG), później łatwo to wykorzystać na drodze.
Kwestia uśredniania. Normalnie wyświetlanie wartości 3 - 10 sekund jest raczej optymalne. Wyjątkiem może być TT gdzie często stosuje się uśrednianie rzędu 30 sekund.
Zresztą polecam zapoznanie się z podstawową literaturą np. Podręcznik treningu z miernikiem mocy [Joe Friel] (bardzo proste przedstawienie zagadnienia, najwartościowsza część to 7 rozdział, ale jak to sam Friel określił jest przeznaczona dla zaawansowanych (i posiadających wiedzę w temacie) lub trenerów. Jednak w całej książce znajdziesz z pewnością większość odpowiedzi na podstawowe pytania, a i wyjaśnienia bardziej złożonych zagadnień też się znajdą. Później książka Training and Racing with a Power Meter: Hunter Allen, Andrew Coggan zwłaszcza lub przynajmniej część dot. profilowania.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 09 maj 2019 - 11:40
po prostu w necie widuje wykresy jak przy linijce - odchyłki po kilka / naście watt na dłuzszym treniingu czy interwały jak przy linijce o tego typu :
moc_1.JPG 31,49 KB 14 Ilość pobrań
moc_2.JPG 30,13 KB 14 Ilość pobrań
czy to moze wykresy z trenażera gdzie on reguluje moc no i jest wtedy jak przy linijce ? ??
u mnie na drodze - cyfry skaczą czasem i +- 100W góre i w dół bez wyraźnej zmiany tempa
bardziej tak:
moc_3.JPG 41,93 KB 14 Ilość pobrań
(to nie moj wykres ale jak sie gapie w licznik widze ze jade dosyć rownym tempem spokojnie równa kadencja a moc raz 170 raz 270 choć średnio koło 200 , pewnie jakby uśrednić na 5 czy 10 sek to byłoby już w miare gładko)
Napisano 09 maj 2019 - 12:52
Jak się nauczysz równo kręcić to i Twoje wykresy będą podobne. Zwłaszcza na trenażerze .
Te wykresy mogą być z odczytu z trenażera, aczkolwiek nie muszą. Wyjątkowo "równo" może wyglądać wykres z trenażerów Wahoo z włączoną opcją wyrównywania (czy jakoś tak) wtedy wykres jest prawie linią prostą: zadane 200W to jest 200W. Po wyłączeniu tej opcji będą oczywiście odchyłki mocy w górę i dół.
Jeszcze jedno - może być, że kręcisz nierówno (tempo nie ma tu znaczenia, tylko każdy kolejny obrót korby), ale równie dobrze ten chiński wynalazek tak wylicza moc. Warto byłoby wyposażyć rower w alternatywny pomiar mocy np. w pedałach, korbie czy piaście (jeśli trenażer, to Elite z porządnym miernikiem), zarejestrować dane generowane przez oba mierniki (np. apką IQ na garmina, czy aplikacją androida ipwatt) i ocenić jakość pomiaru mocy tego co masz teraz.
Napisano 09 maj 2019 - 13:20
Napisano 09 maj 2019 - 21:03
Napisano 09 maj 2019 - 21:22
Napisano 10 maj 2019 - 07:24
Kobieta, tfu, MaciekTu, zmienny jest - znaczy zmienia sprzęt jak rękawiczki.
Ale w tym przypadku to sensowne. Pomijam kadencje rzędu 140 i więcej, bo to ani efektywne, ani sensowne nie jest (z tego co pamiętam kadencje >110 dla ogółu przestają być efektywne), ale mierniki naklejane na korbę potrafią figle płatać. Odradzam aż tak budżetowe rozwiązania, lepiej rozglądnąć się za porządnym miernikiem w pająku korby np. Power2Max od €490 (sam pająk z pomiarem mocy lub z korbą FSA Gossamer).
Prozor a co u Ciebie jest 6 strefą?
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Z6 Anaerobic 121% - 150%
Napisano 10 maj 2019 - 07:47