Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zakup Kół - Które Wybra

koła

126 odpowiedzi w tym temacie

#41 Red Bull

Red Bull
  • Użytkownik
  • 134 postów

Napisano 11 luty 2015 - 09:18

Nie mówię, że nie. Za to bardzo śmieszy mnie ta ogólna pochwała kół gotowych, zupełnie jakby sama ich "gotowość" automatycznie oznaczała wyższą jakość. W dodatku, z całym szacunkiem, dziwnie brzmi taka pochwała ze strony osoby, która - sądząc pod zakładanych przez nią wątkach - wielkim doświadczeniem w branży rowerowej czy w serwisie raczej nie dysponuje

Każdy ma swoje doświadczenia i przemyślenia w temacie .

Odpowiem trochę z innej beczki : czy rzemieślnik lepiej polakieruje samochód czy fabryka ?!

Nawet serwis dealera nie polakieruje w takiej technologii samochodu jak fabryka . Podobnie z silnikami , silnik fabryczny od nowości wytrzyma 400 tys km .. A ile po remoncie , nawet połowy tego nie wytrzyma !

Koła do górala tradycyjne można składać ale nie szosowe na kilku szprychach . Fabryczne koła są po 12 szprych z przodu i 16 z tyłu . Składanie takich kół samemu to akt desperacji !

Zlecenie na składanie kół latem w serwisie kiedy jest nawał pracy to kolejny akt desperacji . Zrobią ale na odwal , najwyżej się poprawi jak klient pojeżdzi . A czy koła fabryczne się poprawia po kilku jazdach , chodzą idealnie latami - jak się nie wpadnie w dziurę . Dlatego nikt mnie nie przekona nad wyższością samoróbek .

#42 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 luty 2015 - 09:26

W takim razie widocznie mało kół w życiu widziałeś. Zdarzają się zarówno fabryczne gnioty (zarówno modele, jak i egzemplarze), jak i fantastyczne koła składane o parametrach nieosiągalnych dla kół fabrycznych o tej samej cenie.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#43 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 11 luty 2015 - 09:55

Każdy ma swoje doświadczenia i przemyślenia w temacie .

Odpowiem trochę z innej beczki : czy rzemieślnik lepiej polakieruje samochód czy fabryka ?!

Nawet serwis dealera nie polakieruje w takiej technologii samochodu jak fabryka . Podobnie z silnikami , silnik fabryczny od nowości wytrzyma 400 tys km .. A ile po remoncie , nawet połowy tego nie wytrzyma !

Twoje porównanie jest kompletnie z czapy.

Przecież nawet jeśli składasz koła ręcznie to sam nie produkujesz obręczy, ani szprych, ani piast. A różnica w cenie kół fabrycznych markowych typu Zipp czy Enve wynika głównie z wyższych kosztów pracy w cywilizowanych państwach. (co nie zmienia oczywiście faktu że są to kapitalne koła.) To że te koła kosztuja 15x więcej jak chińczyki to nie znaczy że są 15x lepsze. Lepsze mogą być 2 razy. 

Druga sprawa.. przecież najlepsze i najdroższe samochody składane są ręcznie :> Tak samo z resztą jak i koła "fabryczne".

Trzecia sprawa... Nie róbmy z koła rowerowego jakiejś kosmicznej technologii. Przy odrobinie wprawy i użyciu tensometra, każdy średnio rozgarnięty człowiek złoży koła równie dobre jak "fabryka".

• mikroos lubi to

#44 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 luty 2015 - 10:14

Akurat z tym ręcznym zaplataniem to nie do końca prawda. Np. Campa większość kół (jeśli nie wszystkie) zaplata automatycznie. Z drugiej strony Easton pozostaje wierny zaplotowi ręcznemu; mało tego, oprócz tensometrów korzysta z akustycznego pomiaru naprężenia szprych.

Rozmawiałem swego czasu z dostawcą, który samodzielnie dobiera komponenty, ale zaplot wykonuje u niego maszyna Holland Mechanics (podobna do tej, z której korzysta m.in. wspomniana wcześniej Campa). Powiedział mi w ten sposób: jeżeli tylko komponenty są dobrej jakości, możliwe jest zaplecenie koła w sposób nieosiągalny dla człowieka. Urządzenie pozwala na ustawienie precyzji, z jaką ma zostać wykonany zaplot, a najwysze parametry osiągalne dla maszyny są nieosiągalne przy zaplocie ręcznym.

Gdzie jest haczyk? Ano tam, że przy zbyt wyśrubowanych parametrach zbyt duża jest liczba kół odrzucanych jako wadliwe, a czas potrzebny na zaplecenie jednego kompletu jest niewspółmierny do ceny, którą można by uzyskać za takie koła.

Czyli, jak zwykle, prawda jest gdzieś pośrodku. W końcu nie od dziś wiemy, że nie sprzęt jest ważny, lecz technika ;)

@severall - chylę czoła za argument o ręcznie składanych samochodach :D

Użytkownik mikroos edytował ten post 11 luty 2015 - 10:21

• severall lubi to

rowerplus-logo-2.png

#45 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 11 luty 2015 - 11:17

Nie składam kół sam, choć próbowałem i dało się jezdzić. Lepiej zrobi to fachowiec. Wg mnie sam zaplot, czy ręczny, czy maszynowy nie ma znaczenia Ważne jest to, co się dzieje pózniej. Równomierny naciąg, odprężanie i rózne dziwne rzeczy. W Krakowie robi świetnie koła tzw " inżynier Szprycha". Bez tensometru. Ale daj Boże, aby większość usprzętowionych składaczy robiła takie koła.  pozdr

#46 marb

marb
  • Użytkownik
  • 305 postów
  • Skądsouth

Napisano 11 luty 2015 - 13:11

Wracając do tematu: osobiście polecam Fucrum Racing Quattro - jeżdżę (jeździłem) na nich od roku w każdych warunkach. Bardzo mocne i sztywne. Świetnie się prezentują.  W grudniu miałem poważną kraksę z samochodem w efekcie czego jestem połamany a koła nie zostały nawet scentrowane (pomimo iż przednie koło bezpośrednio uderzyło w samochód). Nie wypowiadam się co do walorów aerodynamicznych bo nie jeżdżę bardzo szybko  - niekiedy tylko przy bocznym wietrze buja na boki, bez porównania bardziej niż na wczesniejszych kołach o profilu ok. 2 cm.

#47 Red Bull

Red Bull
  • Użytkownik
  • 134 postów

Napisano 11 luty 2015 - 13:14

Kontrola jakości powinna eliminować gnioty , nieudane modele kół się zdarzają ale rynek weryfikuje takie modele. Czy przeciętnemu rowerzyście opłaca się składać koła do jazdy ,,turystycznej'' ? Do wyczynu owszem , może to mieć sens . (więcej gniotów jeżdzi samoróbek) Producenci kół mają określone wymagania dla dostawców podzespołów. To , że kupisz np. obręcz tego samego dostawcy nie oznacza że ma takie same parametry !( pomimo że wygląda identycznie) Chińskie podzespoły z certyfikatami i normami UCI wcale takie tanie nie są . Chyba , że ze stodoły na własną odpowiedzialność podróbki . A za zachodnią markę trzeba płacić.

#48 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 luty 2015 - 13:33

rynek weryfikuje takie modele

Taaa, a przecież trefnych serwisów ani komponentów nie weryfikuje. Litości.

Niesamowite, jak wiele masz do powiedzenia (i to z jaką pewnością!) na temat sprzętu rowerowego. Rzekłbym wręcz, że niezły z Ciebie ekspert jak na osobę, która nie wie, co daje kucie w procesie produkcji piast ani jak naprawić najbardziej oczywistą awarię klamkomanetki.

rowerplus-logo-2.png

#49 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 11 luty 2015 - 13:40

Trzecia sprawa... Nie róbmy z koła rowerowego jakiejś kosmicznej technologii. Przy odrobinie wprawy i użyciu tensometra, każdy średnio rozgarnięty człowiek złoży koła równie dobre jak "fabryka".

We wszystkich swoich rowerach (i jeszcze w rowerach paru kolegów) są koła, które składałem własnoręcznie. Miałem też wcześniej kilka kół zamawianych od podstaw w serwisach rowerowych, lub zaplecionych samodzielnie i oddanych tylko do dociągnięcia i wycentrowania.

I powiem tak, że te moje koła wcale nie są gorsze pomimo, że dysponuję tylko amatorską centrownicą (Velomann) i nie posiadam tensometru. Wkładam za to w tą robotę sporo serca i nie żałuję poświęconego czasu. Robię powoli, małymi kroczkami, nic i nikt mnie nie popędza, czego zwykle nie można powiedzieć o sezonowym studencie - serwisancie z łapanki, pracującym za jakieś grosze.

Wszystkie koła które mi składali w serwisach miały za słaby i nierówny naciąg, suche nyple, nie były odprężone, niezbyt centryczne od nowości i rozjeżdżały się już po krótkim czasie.

Dlatego jestem zdania, że samemu dla siebie  można zrobić lepsze, trwalsze koło niż z przeciętnego serwisu, zwłaszcza gdy zamawiamy w sezonie.

Oczywiście można pewnie znaleźć dobrych fachowców (zwykle za nieco większą cenę), którzy robią to porządnie, ale ja na takich nie trafiłem.

Ale jak już wspominałem wcześniej, nawet takie kiepsko złożone koło (wieloszprychowe), po drobnych poprawkach będzie bezawaryjnie służyć, chyba że ktoś długo jeździł na słabiutkim naciągu i nadwyrężył szprychy, które potem mogą pękać, lub obręcz została miejscowo przeciągnięta i uszkodzona.

Powiem nawet tak, że złożyć niezłe koło z nowych komponentów jest prościej , niż wycentrować po kiepskim fachowcu. 

Oczywiście, prawdziwi fachowcy wiele rzeczy potrafią zrobić szybciej, za pierwszym podejściem, a amator będzie się guzdrał pół dnia, sprawdzał, poprawiał, ale ostateczny efekt zwykle osiągnie wystarczająco dobry. 

Piszę to na podstawie własnych doświadczeń z budową kół, których wcale nie zrobiłem setki. Już trzecie, czwarte koło wychodzi coraz lepsze i zaczynamy czaić, o co chodzi. 

Wiem, że zaraz odezwą się fachowcy, lub wyznawcy kół fabrycznych lub zamawianych tylko u uznanych fachowców mówiąc "Co ty tam wiesz o kołach?". Wystarczająco dużo, żeby nie bać się wsiadać na własnoręcznie złożone koła i nie mieć z nimi problemów w trakcie użytkowania. 

P.S. Na koła o małej ilości szprych sam się na razie nie porywam. 

#50 Red Bull

Red Bull
  • Użytkownik
  • 134 postów

Napisano 11 luty 2015 - 13:51

mikroos , chcesz i uchodzisz za specjalistę udzielając się wszędzie , wszystkim gdzie to tylko możliwe . A Twoje rady są puste , mało konkretne, nie udzielasz konkretnych odpowiedzi . Generalnie mało przydatne ale widocznie się w ten sposób dowartościowujesz . Konkretnie daj odpowidż na temat : jak odróżnić piastę kutą od odlewanej . A co do klamkomanetek , to ci powiem : ,,twoja rada przedmuchać powietrzem '', radze Ci abyś sam się przewietrzył czasami , a nie odpisywał dyrdynałów ludziom. Klamka ma typowy defekt dla tego modelu i oczekiwałem bardziej konstruktywnych odpowiedzi w/w temacie . Czyli jak ewentualnie naprawić ! Dziwne , że jesteś takim serwisantem i cały dzień siedzisz i się produkujesz przy klawiaturze .Mógłbyś lepiej wykorzystać swój potencjał .

#51 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 luty 2015 - 13:58

Odpowiem Ci krótko, ucinając ten offtopic: rynek zweryfikował, że jednak do czegoś się nadaję.

Miłego dnia :)

rowerplus-logo-2.png

#52 Red Bull

Red Bull
  • Użytkownik
  • 134 postów

Napisano 11 luty 2015 - 14:12

Odpowiem Ci krótko, ucinając ten offtopic: rynek zweryfikował, że jednak do czegoś się nadaję.

Miłego dnia :)

Krótko, konkretnie  i na temat , podobało mi się i tego się trzymaj ! .

#53 pablo303

pablo303
  • Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 11 luty 2015 - 14:19

Zauważyłem , że ktoś sobie właśnie sprawił sobie Campy Zonda z alledrogo, za 1599 pln, ciekawe czy czytał tę dyskusję  ;-).

Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia związana z odpowiedzialnością za produkt i jego bezpieczeństwo, co w przypadku kół rowerowych wydaje się dosyć istotne - zakładam, że duże koncerny mają polisy ubezpieczeniowe, na wypadek, gdyby jakiś nieszczęśliwy rowerzysta z powodu ich wadliwych kół zrobił sobie krzywdę, ciekawe jak to wygląda przy składakach.

#54 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 11 luty 2015 - 14:45

Wygląda tak jak w przypaku systemowych kół. Prawie niemozliwością jest coś udowodnić. Kwestia gwarancji też jest ciekawa.

Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka

#55 aron

aron
  • Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 11 luty 2015 - 20:36

Zauważyłem , że ktoś sobie właśnie sprawił sobie Campy Zonda z alledrogo, za 1599 pln, ciekawe czy czytał tę dyskusję  ;-).

Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia związana z odpowiedzialnością za produkt i jego bezpieczeństwo, co w przypadku kół rowerowych wydaje się dosyć istotne - zakładam, że duże koncerny mają polisy ubezpieczeniowe, na wypadek, gdyby jakiś nieszczęśliwy rowerzysta z powodu ich wadliwych kół zrobił sobie krzywdę, ciekawe jak to wygląda przy składakach.

Zondy osobiście polecam, ale trochę głupio przepłacić. Do kupienia od ręki za ok. 1348 zł. http://www.bike-disc...82975/wg_id-216

A jak ma wyglądać w przypadku "składaków? Ogólna zasada jest taka sama: "kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę, obowiązany jest do jej naprawienia".

#56 pablo303

pablo303
  • Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 11 luty 2015 - 20:46

Zondy osobiście polecam, ale trochę głupio przepłacić. Do kupienia od ręki za ok. 1348 zł. http://www.bike-disc...82975/wg_id-216

A jak ma wyglądać w przypadku "składaków? Ogólna zasada jest taka sama: "kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę, obowiązany jest do jej naprawienia".

tak, widziałem, tę ofertę na bike discount, kusząca, tym bardziej, że przy tej kwocie przesyłka gratis ;-)

#57 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 12 luty 2015 - 20:59

Ja też polecam koła Campy/Fulcrum, co nie znaczy że one się nie psują, każdy producent ma od czasu do czasu jakieś mniejsze lub większe wpadki, ważną kwestią przy wyborze kół fabrycznych jest zapewnienie sobie źródła ewentualnych części zamiennych oraz zawczasu sobie sprawdzić ile one kosztują, żeby później nie było płaczu i zgrzytania zębami bo np. bębenek do campy kosztuje 300pln.

#58 pablo303

pablo303
  • Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 19 luty 2015 - 14:23

używane Fulcrumy Racing 3 http://allegro.pl/ko...html#tabsAnchorza 700 PLN też znalazły swojego nowego właściciela, dla mnie to jednak dosyć zaskakujące

#59 christophorus

christophorus
  • Użytkownik
  • 325 postów

Napisano 05 marzec 2015 - 15:29

Nie sztuką jest kupić jak najlżejsze części do złożenia kół i chwalić się wagą, a potem narzekać, że co chwila nadają się do centrowania. Koła firmowe z reguły mają notatkę do jakiej wagi zawodnika są przeznaczone DT tak ma,żaden składacz, choć nie podważam nikogo fachowości, nie jest w stanie nam zagwarantować jaka wytrzymałość mają koła złożone przez niego. Jest w stanie to obliczyć?

Sądzę, że w firmówkach takie testy wytrzymałościowe są przeprowadzane, a to może być kartą przetargową nad ich wyższość.

• Mazek lubi to

#60 Mazek

Mazek
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądWorcester

Napisano 14 marzec 2015 - 12:46

Po weekendzie wybieram sie na zakup drugiej szosowki. Pierwsza jest aktualnie Triban 500SE. Będzie to Specialized Tarmac Sport 2015. Jeżdżę tylko po plaskim i myślę nad kołami ze stożkiem nie chce wydać fortuny bo to mija sie z moim celem co jest tylko amatorszczyzna i wyjazdy grupowe z miejscowym klubem. Seryjne koła w Specu to Axis 2.0. Czy macie jakieś propozycje?  Moja tylko to

http://www.planetx.c...heelset-no-logo

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: koła