Po 2.5 roku Bontrager Ion Pro przestał się ładować. Zmieniałem kable, zmieniałem ładowarki, nic. Sklep nie reaguje, zresztą jest już po gwar.
Szukam podobnej lampki, 1300lm, z kilkoma trybami, ładowanej na USB-C, nie na microusb. Polecicie coś?
Posted 03 January 2025 - 08:22
Po 2.5 roku Bontrager Ion Pro przestał się ładować. Zmieniałem kable, zmieniałem ładowarki, nic. Sklep nie reaguje, zresztą jest już po gwar.
Szukam podobnej lampki, 1300lm, z kilkoma trybami, ładowanej na USB-C, nie na microusb. Polecicie coś?
U mnie dalej działa, chyba w podobnym momencie kupowaliśmy aczkolwiek pewnie mniej kilometrów zrobiłem.
Może idzie rozebrać, a nuż to tylko akumulator do wymiany?
Jeszcze idealnie gdyby poza USB-C było sterowanie z Garmina to też rozważę zmianę.
Posted 03 January 2025 - 10:22
Napisz do treka. Mojemu znajomemu wymienili kilkuletnią lampkę, która miała dokładnie taki sam problem. Było na pewno grubo rok lub dwa po rękojmi i tym bardziej po gwarancji.
Posted 03 January 2025 - 11:36
Od dawna masz taki problem z ładowaniem? Pytam bo moja była fabrycznie nieszczelna i po jeździe w deszczu przestawała działać na 1-3 dni aż do wyschnięcia. Przez ten czas brak reakcji na ładowanie i przyciski, ale jak wyschła to wszystko wracało do normy Owinąłem kilka razy izolacją i w sumie od tamtej pory działa. A jeździ u mnie już 4,5 roku.
Posted 03 January 2025 - 11:45
Posted Yesterday, 08:48
Trochę tak wygląda. Wklejam fotkę z porównaniem.
Szkoda byłoby lampkę wywalić w kosz za brak USB-C. W moim przypadku poza startymi napisami soczewka czy też szkiełko przed soczewką są w idealnym stanie. Czego co ciekawe nie mogę powiedzieć o Flare RT, która łapie rysy od patrzenia
Posted Yesterday, 09:31
Nie ze wzgl na brak usbc tylko ze sie nie ładuje
Ale brak USB-C to wg. mnie też już dzisiaj powoli dobry argument by ciepnąć sprzęt do szuflady i traktować jedynie jako awaryjny...
Nie wiem czy Bontrager lub Garmin mają nowe fajne lampki z ANT+ i USB-C. Dawno nie widziałem ich oferty. Chyba wszyscy skupili się na razie na radarach.
Posted Yesterday, 11:55
Ale brak USB-C to wg. mnie też już dzisiaj powoli dobry argument by ciepnąć sprzęt do szuflady i traktować jedynie jako awaryjny...
Nie wiem czy Bontrager lub Garmin mają nowe fajne lampki z ANT+ i USB-C. Dawno nie widziałem ich oferty. Chyba wszyscy skupili się na razie na radarach.
wiesz, trochę trudno ciepnąć do szuflady najlepszą lampkę jaką miałem za 500zł tylko dlatego że mi się złącze nie podoba no ale teraz nie mam wyjścia
próbowałem dojść czy w nowych partiach już zmienili na usb-c, ale wyglada na to, że nie, widziałem jakieś wideo na YT zeszłoroczne i tam dalej był micro
Posted Yesterday, 16:49
Chyba niestety nie zmienili, sprawdzałem właśnie stronę Bontragera i są inne lampki ale nadal Micro-USB .
Ta bateria droga nie jest ~5€. Na allegro trochę drożej.
Faktycznie ostatnio producenci mają manierę przyklejania baterii, może kwestia urządzeń narażonych na wibracje, bo w szczoteczce sonicznej Philipsa znajomy to samo miał. Jeszcze jak zwarł tak go trzepła to się naprawdę mocno zdziwił, że to takie małe a takie groźne
Posted Yesterday, 17:30
Co więcej, Apple właśnie wycofuje wszystkie stare modele bez USB-C - przynajmniej z oficjalnej dystrybucji.
Więc jeżeli komuś zależy jeszcze na iPhonie 14 lub iPhone SE (kupiłem teściowi jakiś czas temu, strzał w 10) to lepiej niech się pospieszy .
Na wiosnę ma wyjść nowy SE bazujący na okrojonym iPhone 16.
Posted Yesterday, 21:44
Z tymi lampkami to o tyle dziwne, że jakoś w tamtym roku zrobili rebranding i teraz to już nie jest np. Bontrager Flare RT, ale Trek Flare RT. I na samej lampce jest logo Treka zamiast Bontragera. Mimo to w dalszym ciągu zostawili micro usb. Może po prostu przemalowali stare lampki? Moja teoria jest taka, że nastukali ich z milion i magazyny mają pełne na dekadę do przodu. Ciekawe co na to nowa dyrektywa UE? dotyczy czegoś takiego jak lampki?
Posted Yesterday, 23:00
Tak, dotyczy, jednak jeśli model był zaprojektowany (i rozpoczęto produkcję) przed wejściem w życie tej dyrektywy, to może być produkowany nadal z micro USB (który jak dla mnie jest najgorszą wersją, o wiele lepszy już był mini USB...).
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750