Skocz do zawartości

Oświetlenie.Jakiego używacie?

2364 odpowiedzi w tym temacie

#961 akisz1

akisz1
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 13 sierpień 2015 - 17:42

Witam wszystkich. 

Chciałbym kupić latarkę diodową jako przednie oświetlenie, najlepiej z akumulatorem w komplecie i ładowarką. Miałaby służyć jako oświetlenie drogi przy prędkości około 25-35km/h, czy w zakresie cenowym do 100zł jest jakaś przyzwoita latarka godna polecenia?

#962 zeralda

zeralda
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 sierpień 2015 - 21:32

Witam,

Jestem nowy na forum jako użytkownik, ale przeglądam je od dłuższego czasu i sporo się już dowiedziałem na temat rowerowania :) Jednak mam pytanie, które męczy mnie od kilku dni. Razem z kupnem roweru kupiłem jakieś zwykłe lampki z dioda LED ale szczerze mówiąc - dupy nie urywa. Postanowiłem zapytać bardziej doświadczonych osób. 

Mam zamiar kupić oświetlenie do roweru głownie na przód. Tylko problem jest w tym, że im więcej czytam na ten temat tym bardziej nie wiem na co się zdecydować.

Pod uwagę biorę: Solarforce L2P i SolarStorm X2/X3

Wiadomo, że nie mają to być światła drogowe, ale chciałbym żeby oświetlały ładnie drogę w ciemnym lesie. Dodam, że jestem początkujący jeżeli chodzi i nocne wyprawy leśne, ale coraz bardziej mi się to podoba i chciałbym się lepiej do tego wyposażyć. 

Czytałem już nie jedne opinie na temat tych świecidełek, ale jedni piszą, że super bomba itp. inni zaś, że nie polecili by żadnej z nich.

Dlatego proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniego światełka.

Pozdrawiam

Ja mam modowaną latarke EDC X1 XM-L2 U2 970lm 

Kupiłem ją na znanym portlau aukcyjnym i dałem za nią 140 zł. Do tego ładowarka, 2 aku Li-on 18650 i uchwyt na kierę za grosze u tego samego sprzedawcy (w sumie jakieś 200 pln). Moim zdaniem do jazdy po lesie nic więcej nie trzeba (ja mam reflektor OP). Jak mało to możesz później dokupić drugą i mieć jedną siejąca szeroko a drugą dalej, wąsko.

Na DDR-ach i ulicach bije zbyt mocno więc do tego celu nie polecam ale do jazdy XC - jest idealna (choć możesz dać minimalną moc i wtedy jest OK). 

Na pełnej mocy przy aku 2800 świeci  jakieś 50-70 min (w zależnościod temperatury otoczenia). W praktyce jeżdże teraz na 66% mocy i działa ok 2 godzin (w kieszonce mam 2 aku w razie czego).

Moim zdaniem dedykowane latarki są albo za słabe albo za drogie - szkoda tracić $$$.

#963 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 21 sierpień 2015 - 14:50

Witam,

Jestem nowy na forum jako użytkownik, ale przeglądam je od dłuższego czasu i sporo się już dowiedziałem na temat rowerowania :) Jednak mam pytanie, które męczy mnie od kilku dni. Razem z kupnem roweru kupiłem jakieś zwykłe lampki z dioda LED ale szczerze mówiąc - dupy nie urywa. Postanowiłem zapytać bardziej doświadczonych osób. 

Mam zamiar kupić oświetlenie do roweru głownie na przód. Tylko problem jest w tym, że im więcej czytam na ten temat tym bardziej nie wiem na co się zdecydować.

Pod uwagę biorę: Solarforce L2P i SolarStorm X2/X3

Wiadomo, że nie mają to być światła drogowe, ale chciałbym żeby oświetlały ładnie drogę w ciemnym lesie. Dodam, że jestem początkujący jeżeli chodzi i nocne wyprawy leśne, ale coraz bardziej mi się to podoba i chciałbym się lepiej do tego wyposażyć. 

Czytałem już nie jedne opinie na temat tych świecidełek, ale jedni piszą, że super bomba itp. inni zaś, że nie polecili by żadnej z nich.

Dlatego proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniego światełka.

Pozdrawiam

Posiadam L2P zmodowaną, kupioną na forum światełka - posiada. ok. 900-950 lumenów (realnych) na wyjściu.

Moc światła bardzo duża, bez problemu można jechać na maksa.

Na podrzędnych drogach trzeba trochę zmniejszyć zasięg, bo trochę oślepia.

Jeden z lepszych zakupów.

#964 Gethorn

Gethorn
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • SkądWejherowo

Napisano 21 sierpień 2015 - 19:03

Witam ponownie

Jestem już po zakupie latareczki, również ze światełek, a mianowicie zmodowana Convoy S2+ od Dariusza.

To co potrafi ta mała bestia jest niesamowite! Jestem już po dwóch nocnych wypadach.

Mówiąc szczerze to nie spodziewałem się TAKICH rezultatów.

Do tej pory jeździłem z lampkami ze sklepu rowerowego "super diody cree" "Panie, mocniejszych nie ma" .

Rzeczywiście, dwie lampki przednie oświetlały drogę 2m przed rowerem, było super, bo nigdy nie miałem takich światełek. Ale jak zamontowałem Convoy'a myślałem, że przejadę po własnej szczęce. Tamtych lampek nie widać nawet przy opcji strobo. ( jedynie ledwo widać inna barwę światła)

Do tego jest małych wymiarów, co też mnie zaskoczyło bo na zdjęciach wyglądała na większa. 

Naprawdę szczerze polecam Convoy S2+ dla tych co zastanawiają się nad wyborem. Poszukuję jeszcze jakiegoś dobrego patentu, żeby nie oślepiała ludzi z naprzeciwka. 

Pozdrawiam

• piotrkol lubi to

#965 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 21 sierpień 2015 - 19:28

Potwierdzam słowa kolegi Gethorn

Dziś mam zamiar się przejechać i nagrać jak świeci taka lampka (Convoy S2+ od użytkownika Dariusz70 z forum swiatelka.pl).

Co do oślepiania osób jadących z naprzeciwka. Należy zrobić sobie daszek z kartonu albo puszki i doczepić do latarki. Tak, aby "odciąć" światło kierowane z latarki do góry. Podobnie jak ma to miejsce w przy światłach mijania (krótkich) w samochodach.

#966 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2024 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 21 sierpień 2015 - 20:24

Hej. Rzeczywiście istnieje problem z oślepianiem ale jest on łatwy do rozwiązania. Tak jak napisał kolega wyżej - daszek. Ja zrobiłem swój z kawałka rurki kanalizacyjnej, plastiku z butelki po wodzie i folii aluminiowej. Wygląda to tak: 

20130210182355.jpg

Daszek odcina światło, które leci w niebo:

20130210182412.jpg

Zrobiłem też test ze zdjęciami jak to wygląda z daszkiem i bez w różnych trybach i z perspektywy nie tylko nas: 

http://piotrkol.bike...swietlenia.html

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#967 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 21 sierpień 2015 - 21:09

piotrkol91 Moja świeci bardzo podobnie. Niestety nie mam dobrego aparatu, który ładnie robiłby zdjęcia w nocy.

#968 Fazi

Fazi
  • Użytkownik
  • 134 postów
  • SkądCzapury

Napisano 24 sierpień 2015 - 08:18

Potwierdzam słowa kolegi Gethorn

Dziś mam zamiar się przejechać i nagrać jak świeci taka lampka (Convoy S2+ od użytkownika Dariusz70 z forum swiatelka.pl).

Co do oślepiania osób jadących z naprzeciwka. Należy zrobić sobie daszek z kartonu albo puszki i doczepić do latarki. Tak, aby "odciąć" światło kierowane z latarki do góry. Podobnie jak ma to miejsce w przy światłach mijania (krótkich) w samochodach.

Też polecam tą latarkę sam posiadam i jest rewelacyjna (też od Darka) ;) Do tego w zapasie zawsze dodatkowe ogniwo i można śmigać....

#969 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów
  • SkądKatowice, Międzylesie

Napisano 26 sierpień 2015 - 22:17

Co znaczy latarka modowana? Ile lumenów jest potrzebne, aby szosówką jechać w nocy 60km/h bez nadmiernego stresu?

Oczywiście to osobniczo zmienne, ale załóżmy, że widzę w nocy przeciętnie.

Testował ktoś ten kolimator?

http://allegro.pl/ko...5624004727.html

#970 zeralda

zeralda
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 sierpień 2015 - 22:58

Co znaczy latarka modowana? Ile lumenów jest potrzebne, aby szosówką jechać w nocy 60km/h bez nadmiernego stresu?

Oczywiście to osobniczo zmienne, ale załóżmy, że widzę w nocy przeciętnie.

Testował ktoś ten kolimator?

http://allegro.pl/ko...5624004727.html

Nie patrz na lumeny, producenci rózne bzdury wypoisują. Moja i powyższe propozycje kolegów spokojnie spełnią Twoje oczekiwania. 

Modowana - to taka chińska latarka z grosze, którą polski magik przerabia (modyfikuje) tak, żeby było dobrze ;-)

#971 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów
  • SkądKatowice, Międzylesie

Napisano 27 sierpień 2015 - 10:36

W sprawie tych latarek convoy s2 i solarforce to czy któraś z nich jest wyraźnie lepsza na rower?

Możecie podać namiar na sprawdzonego sprzedawcę tych latarek?

#972 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 27 sierpień 2015 - 11:10

Wg mnie jak na szose to starczy ok 300 lm
Mam 100 i jest nieźle

#973 zeralda

zeralda
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 sierpień 2015 - 11:35

W sprawie tych latarek convoy s2 i solarforce to czy któraś z nich jest wyraźnie lepsza na rower?

Możecie podać namiar na sprawdzonego sprzedawcę tych latarek?

Wejdź na forum swiatelka.pl. Tam w odpowiednim dziale znajdziesz post o oświetleniu rowerowym - jest tam tona czytania. W dziale sklepik panowie prezentują swoje wyroby wraz ze zdjęciami poszczególnych wiązek światła na różnych kolimatorach. Możesz kupić bezpośrednio u nich, do tego odpowiednie 2-3 szt. aku 18650. Większość ma konta na znanym portalu aukcyjnym. Ja ci polecam moją EDC - X1 - świeci naprawdę dobrze a jest przy tym bardzo poręczna i nieduża (jak kubańskie cygaro ;-).

#974 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 28 sierpień 2015 - 05:21

Jaka jest waga latarek o których piszemy
convoy s2 i solarforce?

#975 Fazi

Fazi
  • Użytkownik
  • 134 postów
  • SkądCzapury

Napisano 28 sierpień 2015 - 13:36

Mój Convoy S2 z ogniwem bez uchwytu 116g

77753461061461396233.jpg

#976 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 28 sierpień 2015 - 16:28

Dziękuję waga ok
Lezyne 350lm waży 83g

#977 Fazi

Fazi
  • Użytkownik
  • 134 postów
  • SkądCzapury

Napisano 28 sierpień 2015 - 18:31

To waga z bateriami/ogniwem....?

Jak cenowo....?

#978 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 28 sierpień 2015 - 22:10

waga z aku
cena 300zł

ale moje 100lm do lampy piotrkol91 nawet nie podchodzi
dziś wracałem w nocy i przy pełnym trybie było za mało,
szczególnie przy gorszych warunkach lub gdy jechało auto z naprzeciwka

#979 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 29 sierpień 2015 - 09:01

Jak wychodzi SolarStorm X2 w porównaniu do tego convoya ?
Mam na myśli model SolarStorm x2, REE XM-L2 2400lm za 129zł (na allegro tyle się cenią)
Do convoya musiałbym dokupić ładowarkę i akumulator, więc nie wiem czy się tak bawić, czy kupić na allegro cały komplet i nie czekać na przesyłkę.
Kryteria które mnie interesują poza jasnością, to jakoś uchwytu do kierownicy oraz wielkość (raczej chcę coś zgrabnego i tu bardziej podoba mi się solarstorm).

Wcześniej chciałem kupić coś z dealextreme, ale jakoś mało opinii o ich produktach.

#980 Fazi

Fazi
  • Użytkownik
  • 134 postów
  • SkądCzapury

Napisano 29 sierpień 2015 - 11:22

To jest ciekawe http://allegro.pl/co...5614532456.html

Dodaj odpowiedź