Skocz do zawartości

Oświetlenie.Jakiego używacie?

2379 odpowiedzi w tym temacie

#701 rybka

rybka
  • Użytkownik
  • 90 postów

Napisano 29 listopad 2013 - 08:24

Co sadzicie o mactronic noise 500?  Nada sie na dojazdy do pracy (powrot po ciemku - za wioskami ciemnica totalna) ?  Czy mozna w niej wymieniac akumulator i czy jest latwo dostepny ?

Nada się choć moim zdaniem wystarczy ci ta starsza wersja 300 - sam takiej używam - w najmocniejszym trybie 300 lumenów to naprawdę wystarczające światło - wersja 500 ma chyba ten sam akumulator więc będzie o wiele szybciej się rozładowywał. Swoją drogą te lampki są bardzo drogie płaci się za logo. O wiele taniej można kupić przystosowane do roweru latareczki o wiele mocniejsze. Wejdź sobie na ww.światełka.pl poczytaj jest tam mnóstwo w tym temacie informacji.

#702 Karql

Karql
  • Użytkownik
  • 28 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 listopad 2013 - 09:17

Prozor

Dzięki za Twoją recenzję! Kupiłem tę FandyFire D99 jest potwór inaczej jej się nie da określi :)
Jeździmy teraz z chłopakami po lesie wieczorami i do tej pory męczyłem się z czołówką petzla tikka xp2, do biegania itp. bardzo fajna, ale na rower jednak za słaba. Na tej lampce jazda nabrała nowego znaczenia, na zjazdach cisnę praktycznie jak w dzień :) Normalnie jeżdżę na trybie 50% na zjazdy daję 75%, albo 100% i to tylko dlatego, że mogę jakby ich nie było to nie płakałbym z tego powodu. Ludzie którymi jeżdżę mają różne lampki, moony, mactronicy, to normalnie zachwycali się tą ff. Co ciekawe kolega ma mactronica scream 500lm to ff na 15% daje więcej światła :D

Paczka przyszła bez problemu tylko trochę długo, zamówiłem 31 października, a doszła 25 listopada. Zamówiłem dokładnie te rzeczy:
http://dx.com/p/fand...-x-18650-206863
http://dx.com/p/head...0864-25cm-32755
http://dx.com/p/5-5-...cm-cable-154609
http://dx.com/p/rech...ht-black-174289

Na stronie nie ma informacji ile aku dołączone do lampki ma pojemności, jak doszło sprawdziłem 3000mha (czyli bez szału jak na 4 ogniwa). Z drugiej strony różnica między lampką z aku i bez aku jest 6$ to można wziąć.

Po zamówieniu lampki jeszcze trochę wertowałem internet, to teraz nie kupiłbym drugiego aku tylko zrobił sobie sam. Na forum światełka można kupić ogniwa 18650 np. tutaj: http://www.swiatelka...der=asc&start=0

Lampkę mocuję na kasku w ten sposób:

Załączony plik  FandyFire D99.jpg   65,53 KB   7 Ilość pobrań

aku wsadzam do kieszonki w koszulce z tyłu. Nie używam jej na szosie to nikogo nie oślepiam. W terenie ten sposób moim zdaniem jest dużo lepszy, bo mam jasno tam gdzie patrzę, szczególnie przydatne na ciasny single trackach, czy żeby się zorientować gdzie jestem. Nie trzeba wtedy podnosić roweru czy skręcać kierownicy. Do tego odpada akomodacja ok podczas patrzenia raz na ciemne raz na jasne.

Jeszcze raz dzięki, bardzo zadowolony jestem.

#703 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 29 listopad 2013 - 09:22

Zdecydowalem sie na 500tke jednak w sumie jest juz w domu zona gdzies tam schowala ale niedlugo dostane na prezent ;)    Jak jest juz 500tka to zdecydowalem ze lepiej taka zakpic niz 300 bo jak pojade w las czy gdzies to zawsze bede mial tez taka moc do uzycia , a przeciez moge jezdzic na dowolnym trybie z 5 dostepnych zaleznie od potrzeb :)

Fajnie ze aku faktycznie sa dostepne.

#704 FOBOS

FOBOS
  • Użytkownik
  • 395 postów
  • SkądReykjavík

Napisano 29 listopad 2013 - 22:57

CREE XM-L T6 1000lm + 4x18650 3.7V 3000mAh, za jedyne 230 pln.

Mam już tydzien i ukladam baterie 8-)

Załączone pliki

• Załączony plik  cree.jpg   38,82 KB   5 Ilość pobrań

#705 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 30 listopad 2013 - 19:52

Podziel się z kolegami, skąd kupiłeś! Baterie za free albo latarka gratis :)

#706 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8635 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 listopad 2013 - 20:03

Nie używam jej na szosie to nikogo nie oślepiam.

I za to wielki szacun. Szczerze mówiąc trafia mnie, jak widzę artystów przekonanych, że walenie przed siebie jak najmocniejszą lampą z beznadziejną optyką poprawia czyjekolwiek bezpieczeństwo...

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#707 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 30 listopad 2013 - 20:07

CREE XM-L T6 1000lm + 4x18650 3.7V 3000mAh, za jedyne 230 pln.

Mam już tydzien i ukladam baterie 8-)

Tu trochę taniej http://www.ebay.com/...=item2c749cd68f

#708 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8635 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 listopad 2013 - 20:14

LOL, i nagle z 1000 lm zrobiło się 2000 lm :D Kto da więcej? :D

rowerplus-logo-2.png

#709 kapral_szef

kapral_szef
  • Użytkownik
  • 353 postów
  • SkądKalisz

Napisano 03 grudzień 2013 - 04:52

jeśli ktoś szuka lapmki na rower to polecam http://www.fasttech....-2000-lumen-led

wczoraj testowałem w trasie i mogę powiedzieć że w najniższym trybie jest takie światło jak w moim aucie albo i lepsze, nic nie trzeba modować ani kombinować, totalna jasność, możan spokojnie trenować z prędkościami 35+, naprawde super polecam

na przesyłkę czekałem 3tyg łącznie wyniosło mnie to coś koło 130zł

#710 Gosc_Szlachta_*

Gosc_Szlachta_*
  • Gość

Napisano 04 grudzień 2013 - 17:04

Nowy nabytek: http://www.szumgum.c...zne-kolory.html i... jak na tę cenę nieźle, dobra widoczność, mało energii pożera, ale następnym razem kupię coś nieco droższego, bo jednak w porównaniu do wyższej półki, ni to świeci, ni to wytrzymałe. Niemniej, dla takiego przedziału cenowego - polecam.

#711 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 04 grudzień 2013 - 21:56

Światło można powiedzieć pozycyjne. Za tą cenę jak dla mnie to przerost formy nad treścią. Niestety Lezyne sadzi ceny.  pozdr

• mikroos lubi to

#712 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8635 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 grudzień 2013 - 23:01

Zgadzam się w 100% Za te pieniądze można kupić jaśniejsze lampki. A ceny produktów Lezyne'a to wg mnie zupełna pomyłka (no, chyba że dla kogoś warto tyle dopłacić dla nieco lepszego wyglądu - ale wg mnie osobiście nie warto).

rowerplus-logo-2.png

#713 Gosc_paulsen_*

Gosc_paulsen_*
  • Gość

Napisano 06 grudzień 2013 - 19:31

Za jakieś 85 zł zagramanicą kupiłem B&M IXON Pure. Nie oślepia kierowców, ale ma dość wąski snop światła, z prostokątnym polem daleko na przedzie. W mocniejszym trybie (niby 30 LUX) wypada bardzo przyzwoicie w porównaniu z Cateyem jakiego używałem (HL EL 220), tryb słabszy niezły i mocniejszy od Cateya. Ładowanie przez USB (trzy aku, kupiłem najtańszą wersję bez ładowarki). Na razie testowałem po mieście, jak wybiorę się w większą czerń to zobaczymy co jest warta (konkretnie ile pociągnie na trybie max)

#714 goro

goro
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądWWA

Napisano 09 grudzień 2013 - 09:29

Ja na swoim trekkingu, którego używam także do treningów w okresie jesienno-zimowym mam zamontowanego Luxosa B 70lux od B&M. Lampka ma dość pokaźny reflektor, ale dzięki temu daje bardzo szeroki strumień światła i w miarę równomiernie rozłożony, zgodny z niemieckim prawem drogowym, a więc nie oślepia [bardzo ładnie odcina strumień światła na wysokości ok 1m]. Poza tym jak to w lampkach na dynamo mam w zasadzie niewyczerpane i darmowe źródło energii.

Idąc dalej tropem lampek na dynamo myślałem żeby do nocnych treningów założyć do szosówki coś takiego , a do tego małą lampkę Supernova albo Eyc , ale chyba na razie sobie daruję, może na następną zimę, albo kupię jakąś na aku, też najlepiej nieoślepiającą.

• mikroos lubi to

#715 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8635 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 grudzień 2013 - 12:00

Zamiast SON można kupić znacznie tańsze dynama Shutter Precision za ok. 400 zł. Nie miałem ich jeszcze w rękach, ale czytałem kilka recenzji i wygląda na to, że są warte każdej złotówki.

Z kolei jako alternatywę dla Luxosa warto też wziąć pod uwagę lampkę Axa Basta Luxx 70 - ma bardzo podobne parametry, za to jest znacznie tańsza. W zasadzie jedyną wadą, na którą uskarżają się użytkownicy, jest kołatanie jakiegoś elementu wewnątrz obudowy (na szczęście nie ma ono wpływu na trwałość lampki) - mimo to, biorąc pod uwagę relację cen, jest to wg mnie wada całkowicie do zaakceptowania.

rowerplus-logo-2.png

#716 goro

goro
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądWWA

Napisano 09 grudzień 2013 - 20:30

Faktycznie zapomniałem o tej axie, choć kiedyś ją rozważałem zanim kupiłem Luxosa, A te dynama rzeczywiście ciekawe, pomyśle o nich, ciekawa opcja.

#717 goro

goro
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądWWA

Napisano 10 grudzień 2013 - 21:04

Zgadzam się w 100% Za te pieniądze można kupić jaśniejsze lampki. A ceny produktów Lezyne'a to wg mnie zupełna pomyłka (no, chyba że dla kogoś warto tyle dopłacić dla nieco lepszego wyglądu - ale wg mnie osobiście nie warto).

Akurat Lezyne robi całkiem opłacalne lampki, choć co prawda ceny w Polsce bywają rózne

2014_MTBR_Lights_Shootout-Lumens_per_dol

#718 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8635 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 grudzień 2013 - 22:26

Problem w tym, że lumen to niewiele warta dla użytkownika jednostka. Mówi jedynie o tym, ile światła jest wytwarzane, za to nie dostarcza żadnej informacji o tym, ile tego światła pada na drogę ani jak wygląda wiązka.

Dlaczego zatem producenci używają lumenów do określania mocy lampek? To bardzo proste: bo byle dyletant potrafi stworzyć mocny sterownik i podłączyć go do diody, która zostaje z kolei podłączona do aluminiowego radiatora. Prawdziwą sztuką jest natomiast stworzenie lampki, która skutecznie i równomiernie oświetli drogę, nie rażąc przy tym innych jej użytkowników.

Poza tym: nic dziwnego, że Lezyne wypada stosunkowo korzystnie, skoro zaprezentowano go w takim towarzystwie ;)

rowerplus-logo-2.png

#719 Kresowiak

Kresowiak
  • Użytkownik
  • 537 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 styczeń 2014 - 16:56

Witam wszystkich. Jako że jest to forum szosowe zapytam o oświetlenie, które jest aerodynamiczne, czyli nie wystaje nad kierownicę, a ni nie jest montowane na kask. Poszukuję czegoś w rodzaju Moon Comet --->http://allegro.pl/mo...3849806354.html

Czy ktośk orzysta / poleca coś podobnego? Lampa jest raczej z rodzaju ostrzegawczych, a nie oświetlających.

#720 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 12 styczeń 2014 - 17:47

Jest to podobna lampka do Cosmo MacTronika i innych. Tylko MacTronik robi czerwoną, do tyłu i w tych samych pieniądzach. Osobiście z tylnej, czerwonej lampki jestem bardzo zadowolony. Sporo trybów jak i moc świecenia. Fakt, że nie nadaje się do oświetlenia drogi a do sygnalizacji. Na tył właśnie taka jest potrzeba.

Jeśli miałbym założyć taką samą lampkę z przodu, ale białą, to raczej bym się zastanowił. Nie oświetli drogi przede mną i nie ma kierunkowej wiązki światła. Na sygnalizację z przodu nadawałaby się aż z nawiązką. Tylko należy zwrócić uwagę, że taka lampka może "dawać po gałach" innym uczestnikom ruchu. A tego wolałbym uniknąć.

Podsumowując, nie brałbym jej na przód. Z przodu potrzeba wiązki o ograniczonym kącie świecenia.

Dodaj odpowiedź