Skocz do zawartości

Oświetlenie.Jakiego używacie?

2364 odpowiedzi w tym temacie

#901 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1530 postów
  • SkądSK

Napisano 28 styczeń 2015 - 13:48

Jeśli nie potrzebujesz dwóch strumieni światła to popatrz na dx.com np coś takiego http://www.dx.com/p/...10#.VMjXRst390w

Zresztą wybór jest spory http://www.dx.com/c/...ike-lights-1388

Niestety na paczkę byś musiał czekać koło 3 tygodnia.

#902 karcerekw

karcerekw
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 28 styczeń 2015 - 17:02

Ja używam na przód lampki od Bociana - bocialarki. Natomiast z tyłu mam Smart url321. Tył świeci bardzo mocno i kierowcy, którzy mnie omijają, myślą chyba, że to jakiś skuter, ponieważ zjeżdżają na drugi pas.

Serdecznie polecam swój blog na temat Gdańska :)

http://wakacjewgdansku.com.pl/

#903 aron

aron
  • Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 05 luty 2015 - 20:11

Mam pytanie, czy ktoś wie jaką pojemność mają te akumulatory dołączane do FandyFire D99? http://www.dx.com/p/...63#.VNO15dKG98E

zastanawiam się czy nie lepiej kupić oddzielnie ten zestaw 4400 mah http://www.dx.com/p/...89#.VNO2MtKG98E

#904 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 luty 2015 - 08:01

To może być to samo - w obu przypadkach w teorii powinny być 18650 po 2,2Ah - ale jak to z chińskimi aku bywa, pojemność rzeczywista to loteria. Na dodatek przy zakupie z DX może się zdarzyć, że wyślą ci najpierw aku, później lampkę (albo odwrotnie - w zależności co będą mieli, a co nie - na dodatek lampka może pójść listem rejestrowanym, a aku zwykłym) i komplet dostaniesz, ale pomiędzy kolejnymi przesyłkami może upłynąć trochę czasu.

Wniosek: jeśli nie chcesz zamawiać większych baterii akumulatorów, to bierz komplet od razu.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#905 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 13 marzec 2015 - 09:55

Wracając do tematu oświetlenia DRL, na poprzedniej stronie w wątku #889

nadmieniłem, że posiadam już RAYPAL RPL-2261 - mała, w miarę mocna. W eksploatacji minusem może być jednak wąska powierzchnia emisji światła, co ogranicza jednak widoczność w dzień.

Jako alternatywę zaproponowałem Lezyne Zecto Drive

Product-LED-ZectoFrnt.jpg

cena może nie najniższa, bo ok. $35 (aktualnie na allegro w cenach z dostawą: 127 - 149 zł), ale jak na taką kompaktową lampkę to zapewnia naprawdę dobrą widzialność w dzień.

Tryby świecenia: 20 lumenów/5h, 40l/3h, flash: 40l/3:40h, 40l/5h, 40l/3h, daytime: 80l/7h (mocniejsze błyski z dłuższą przerwą).

Lezyne Zecto posiada jeszcze wersję Pro ($50) różniącą się 2x mocniejszą siłą świecenia, jednak kosztem zmniejszenia czasu świecenia (choć nie 2x - być może akumulator ciut większy), w Polsce nie dostępna lub trudno dostępna.

Pod koniec lutego (praktycznie początek ostatniego tygodnia) zamówiłem "klon" tejże lampki (nie wersji Pro) z DX. Nie jest to identyczna lampka, Lezyne jest lepsza: ma kontrolkę poziomu akumulatora w czasie pracy, nieco lepsze tryby świecenia - w dzień zwłaszcza ten ostatni 80 lumenów i 7h pracy wydaje się ciekawym trybem (można sprawdzić jak to świeci na youtube), jak również różni się nieco trybami błyskającymi.

ZectoDrive-Vid1thumb.jpg

Lampka z DX wygląda tak:

sku_366334_4.jpg

Lampka z DX posiada dwie diody poziomu naładowania akumulatora - zielona (koniec ładowania) i czerwona (ładowanie, być może również informacja o zbliżającym się rozładowaniu w czasie pracy, ale tego nie sprawdziłem).

Ponadto różni się trybami świecenia. Patrząc na tabelkę trybów świecenia różnice wyglądają mniej więcej następująco:

najpierw 40 lumenów i 3h, później 20 lumenów i 5h, następne 2 to tryby błyskające o pełnej mocy 40 lumenów i 3,5h oraz 40l/5h świecenia.

W nocy oraz pochmurny dzień 20 lumenów daje radę -  rower będzie zauważony (zwłaszcza w nocy), 40 lumenów przy tej powierzchni światła i tych soczewkach które są w lampce powoduje, że nawet w jasny dzień nie radzę patrzeć bezpośrednio w świecącą powierzchnię. Ostatni tryb 40lumenów/5h potrafi być nie dość, że mocny, to również na tyle różniący się od jednostajnych błysków, że ciężko nie zauważyć roweru wyposażonego w tą lampkę (uruchomioną). W nocy jako pozycyjny idealnym trybem byłby tryb ciągły 20lumenów, jednak błyski 40 lumenów mogą być dość upierdliwe, chyba, że lampka będzie skierowana w dół.

No i teraz zagwozdka - kupić Lezyne Zecto Drive, czy też chińską wersję? I jedna i druga spełnia swoją rolę znakomicie. Z drugiej strony cena drugiej to ledwo 1/3 ceny pierwszej... Decyzję pozostawiam chętnym.

Lampkę na DX można kupić bezpośrednio w Chinach (czas oczekiwania ok. 3 tygodnie, ja dostałem ciut szybciej):

USB Rechargeable Ultra-Bright 100lm White 3-LED 4-Mode Bike Safety Light - Black + Silver

PLN44.53 (wysyłka darmowa)

lub wysyłane z Holandii:

PLN 50.94 - czas dostawy ok. tygodnia (do max 2 tygodni: 2-4 dni na skompletowanie zamówienia, 5-7 dni na dostawę.), ale tu trzeba pamiętać, że darmowa wysyłka jest od zamówienia na kwotę $30, czyli albo coś jeszcze się dorzuci do zamówienia, albo trzeba dopłacić za wysyłkę (nie pamiętam ile, raz z DX EU zamawiałem, ale specjalnie brałem na nieco ponad $30).

Aha, no i nie ma co patrzeć na parametry świecenia umieszczone w opisie DX: 100 lumenów i 8-10h świecenia. Wyssane z palca. Na tabelce w pudełku jest tak jak podałem powyżej.

Reasumując - warto wyposażyć rower w tego typu lampkę. Świeci mocno, w słoneczny dzień zapewnia dobrą widzialność (tak w trybie 40lm stałym jak i migających), nie jest duża, zdjęcie/założenie jest szybkie i proste, ładowanie trochę trwa, ale gniazdo ładowania to standardowe micro USB.

#906 bajkerone

bajkerone
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • SkądPolska

Napisano 07 kwiecień 2015 - 20:30

Czy testował ktoś Tacx lumos albo podobne rozwiązanie?

http://www.chainreac...ice_reviews_tab

#907 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8633 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 kwiecień 2015 - 20:38

Widziałem kiedyś te lampki u kolegi Radello. Ciekawe, ale wg mnie wyłącznie jako uzupełnienie klasycznej lampki, nawet jeżeli mówimy o funkcji czysto pozycyjnej.

Osobiście nie wyobrażam sobie korzystania z kierunkowskazów, natomiast lampki przednie i tylne są jak najbardziej w porządku - choć jeszcze raz podkreślam: wg mnie wyłącznie jako uzupełnienie klasycznego oświetlenia. W necie pojawia się też wiele zastrzeżeń co do jakości wykonania tych lampek - na pewno warto wziąć to pod uwagę.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#908 bajkerone

bajkerone
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • SkądPolska

Napisano 07 kwiecień 2015 - 21:26

Czytałem właśnie, że jakość "beznadziejna". Zastanawiam się tylko czy dałoby radę jakoś je "usprawnić", bo sama koncepcja jest dość ciekawa. Ewentualnie z takich minimalistycznych http://www.lezyne.co...hp#.VSQ9X5NKbR9

#909 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 kwiecień 2015 - 07:38

Do czego mają służyć? Tacx tylko jako pozycyjna (a i to dupy nie urywa), Zecto jako pozycyjna/dzienna sprawuje się całkiem dobrze (patrz parę postów wyżej: #905 klon Zecto), ale nie do oświetlenia szosy, bo i nie do tego została zaprojektowana.

#910 Swordfish

Swordfish
  • Użytkownik
  • 48 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 kwiecień 2015 - 05:19

Używam już od kilku miesięcy tego:
http://allegro.pl/co...5297213379.html
Tylko nieco starszej wersji, która ma chyba "tylko" 950 lm w najmocniejszym trybie. Po przeanalizowaniu tego, co jest na rynku pod katem stosunku cena do jakość wykonania x jakość strumienia x moc strumienia x waga - to wyszło, że w sumie to najbardziej się opłaca. 

Pomijając sytuacje, kiedy oświetlenie kupuje się, żeby samemu być widocznym (a nie, żeby coś widzieć) te wszystkie chińskie lampki to dla mnie rozwiązanie mocno dyskusyjne z dwóch powodów: jakość wykonania i jakość światła, a konkretnie jego barwa (EDIT: bo ciężko w ich przypadku mówić o jakimś sensownym rozłożeniu strumienia) - wyraźnie widać, że diody, jakie tam są używane są po prostu z gorszych (ergo: bardziej chłodno świecących) binów i są po prostu słabsze w kontekście sprawności, a to też jest ważne. 

Ogólnie, to po kilku miesiącach jeżdżenia z tym oświetleniem, jakie mam to dochodzę do następujących wniosków: wolę jednak mieć je zawsze na kierownicy, te niewiele ponad 100 gram jakoś przecierpię a jak już trafi się dalszy wypad - to nie jestem jakoś mocno zobligowany, żeby kierować się do domu, bo (pamiętając o naładowanym ogniwie) mam zawsze godzinę światła na max (i tutaj ciekawostka, myślałem, że aż taka ilość światła to zbytek szczęścia, otóż nie - teraz myślę wręcz odwrotnie ale tu nie chodzi o jeżdżenie na maksymalnym poziomie tylko na 50% mocy nominalej - właśnie ze względu na sprawność diody, im mniejsza moc tym stosunek lm/W jest lepszy).

Scapin Blake, Force, Fulcrum.

#911 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 postów

Napisano 25 kwiecień 2015 - 06:59

Ja po zapoznaniu się z forum światełka pl używam latarki EDC X1 i jestem bardzo zadowolony. Jest mała, zgrabna i do tego super świeci! Musze tylko teraz zamówić nowy akumulator, bo ten niestety stosunkowo szybko mi padł (mam nadzieje że to wina akumulatora).

#912 Swordfish

Swordfish
  • Użytkownik
  • 48 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 kwiecień 2015 - 10:09

Ja po zapoznaniu się z forum światełka pl używam latarki EDC X1 i jestem bardzo zadowolony. Jest mała, zgrabna i do tego super świeci! Musze tylko teraz zamówić nowy akumulator, bo ten niestety stosunkowo szybko mi padł (mam nadzieje że to wina akumulatora).

Jakie aku (firma) i jakie są objawy? Jaka ładowarka?

#913 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 postów

Napisano 25 kwiecień 2015 - 10:40

Proszę bardzo :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Objawy to poprostu przestała świecić tak jak świeciła na początku. Teraz jest słabo.

#914 Swordfish

Swordfish
  • Użytkownik
  • 48 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 kwiecień 2015 - 10:49

A po jakim czasie? A może po prostu się przyzwyczaiłeś do światła?

Pytam, bo ja mam dokładnie takie same aku i ładowarkę.

EDIT: kupowałeś wersję "oryginalną" czy modowaną?

#915 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 postów

Napisano 25 kwiecień 2015 - 11:21

Zabij mnie ale nie pamiętam jaka wersja. Sprawdze później. A świeci zdecydowanie gorzej niż na początku, to napewno. Stało się tak z dnia na dzień, poprostu straciła moc. Po 3 miesiącach użytkowania. Wierze, że nowy akumulator załatwi sprawe.

#916 Swordfish

Swordfish
  • Użytkownik
  • 48 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 kwiecień 2015 - 08:18

Czy aku ładuje się aż na ładowarce zapali się zielona dioda?

Bo obawiam się, że to nie aku...

#917 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 postów

Napisano 26 kwiecień 2015 - 08:35

Tak. To co to może być? Latarka nawaliła?

#918 Swordfish

Swordfish
  • Użytkownik
  • 48 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 kwiecień 2015 - 11:48

Na to bym obstawiał. Jaki jest kolor diody w ładowarce po naładowaniu? Zielony? 

Masz możliwość sprawdzenia multimetrem, jakie napięcie ma aku zaraz po naładowaniu?

#919 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 postów

Napisano 26 kwiecień 2015 - 21:55

Tak, zielony. Niestety nie mam możliwości sprawdzenia napięcia :(

#920 Swordfish

Swordfish
  • Użytkownik
  • 48 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 kwiecień 2015 - 08:51

To znaczy, że aku jest naładowane do pełna. Masz je dłużej/krócej, niż dwa lata?

Tak, czy inaczej - obstawiam, że siadła latarka...

Dodaj odpowiedź