Coś mi chodzi po głowie... Może się sprężę i wreszcie skończę ten mój usportowiony rower turystyczny (czy też na odwrót ;-) - rama Giant SCR (poprzednik Defy), Sram Rival, nieco szersze opony, możliwość zainstalowania błotników i bagażników) no i tak sobie myślę, czy nie dorzucić do niego jakiejś solidnej lampki przeznaczonej co prawda do zasilania dynamem (którego nie przewiduję) i zasilania jej baterią akumulatorów (przymocowanych do sztycy/siodełka). No i teraz pytanie do @mikroos'a: widzę, że sprzedajesz Axa Basta 70 luxx (dwa modele - różnią się chyba czujnikiem zmierzchowym i kondensatorem postojowym?), jak ma się ich światło do światła philipsa? Widzę, że rozkręcenie ich jest dość proste, no i pytanko co tam jest w środku? Jaka dioda (oprócz tego, że "niezwykle jasna" :-P ), jaki driver i czy podniesienie napięcia zasilania o 1,5V w stosunku do nominalnego 6V jest możliwe (jeśli driver stałoprądowy to pewno tak, na upartego można zrobić stabilizator napięcia na 6V), ewentualnie jaka byłaby potencjalna użyteczność do modowania z wykorzystaniem obudowy i (co najważniejsze) reflektora?
Jakie są ich wymiary? Sposób montażu - da się przykręcić pod hamulec szosowy (czy też trzeba wymieniać śrubę na dłuższą)? Ewentualnie alternatywny sposób montażu?
Dużym plusem w/w rozwiązania byłaby możliwość zasilania trójnikiem dodatkowej lampy do światła "drogowego" - jeden pstryk i świeci tylko światło mijania, pstryk i dodatkowe doświetlenie lampą dalekiego zasięgu ;-).
Tak jeszcze myślałem o lampkach typu
LUMOTEC IQ2 Eyc w cenie (producenta) 50 euro. Rozkład światła całkiem niezły, 50 luxów. No ale po co przepłacać, tym bardziej, że trzeba byłoby z DE ściągać.
Z tego co zauważyłem, większość tego typu lampek ma leda na górze, dzięki czemu nie świeci on bezpośrednio, a tylko światłem odbitym, ukierunkowanym:
Jak widać powyżej, led na środku zawsze będzie trochę walił poza głównym strumieniem świetlnym (dlatego żarówki swiateł mijania na mają zawsze od góry osłonkę).
Ale porównując strumienie świetlne poszczególnych lampek umieszczone przez producenta (Bush &...), to jednak różnica pomiędzy 50, a 70 lux jest widoczna. Dlatego zastanawiam się nad porównaniem lampek AXA do Philipsa.