525 mm dla 175 cm to normalny rozmiar. Niektórzy już by ciągnęli do 54 (np. ja) ale u niektórych większa rama to już 550 jak sam napisałeś.
Ja mam 175 cm i 525 poziomej długości wydaje mi się przesadnie mało. Z wszystkich kalkulatorów wychodzą mi rozmiary M, gdzie dla canyona endurace będzie to 547 mm poziomej długości, dla alur 700 548 mm, a np. dla gianta tcr aż 550 mm.
Nawet competitivecyclist dla Competitive Fit, czyli wyścigowej geometrii podaje najkrótszą ramę 533 mm przy tym wzroście.
Trzeba pamiętać, że w tym wątku jest mowa o canyon endurace, czyli geometrii mniej agresywnej, bardziej komfortowej, czyli wg. competitivecyclist French Fit, dla której długość pozioma rośnie do 545-549 mm. Być może dla wzrostu 174 cm będzie troszkę krócej, ale na pewno nie mniej niż rozmiar S canyona.
Jeśli weźmiesz S canyona, to musisz być świadomy, że długość pozioma jest w nim tylko o 9 mm krótsza niż w M, natomiast Stack, czyli wysokość od suportu do główki ramy jest mniejsza aż o 15 mm, co oznacza że de facto na S będziesz musiał mieć bardziej pochyloną pozycję niż na M. Także stosunek stack/reach obrazujący komfort pozycji pokazuje, że M jest bardziej zrelaksowany niż S, co prawda niewiele, ale jednak.
Przy twoim wzroście definitywnie zastanawiałbym się między S a M. Przy XS widać, że musisz się mocno schylać do kierownicy, nie mówiąc już o dolnym chwycie. Zakładam też, że skoro wybrałeś endurace, to zależy Ci właśnie na łagodnej pozycji na rowerze, a nie agresywnej, więc akurat w tym przypadku nie ma co się sugerować zawodowcami, którzy na wyścigi wybierają z różnych względów małe ramy.
Takie są moje przemyślenia, bo też jestem na etapie wyboru rozmiaru canyona endurace i chyba zdecyduję się na rozmiar M przy wzroście 175 cm. Tak sugerują też kalkulatory. Co prawda na S też pewnie bym znalazł sobie pozycję, ale musiałbym bardziej się zgarbić i pochylić, na M zaś pochylenie będzie mniejsze, za to plecy będą bardziej wyciągnięte.