Rower vs samochody
Napisano 09 styczeń 2008 - 01:23
Cytat
przejrzałem literaturę fachowa "kodeks o ruchu drogowym" i "taryfikator mandatów",
Po drugie nie ma w taryfikatorze wyszczególnionego mandatu za jazdę po drodze wzdłuż której biegnie więc mandatu i tak nie dostaniemy.
taryfikator podpunkt J jest o rowerach
http://www.prawojazd...index.php?id=49
Jest :mrgreen:
V. Znaki i sygnały drogowe
art. 90 lub art. 92 § 1 Niestosowanie się do znaków:
14) C-13 N~droga dla rowerówÓ § 37 ust. 1 [1] 100
...
Napisano 09 styczeń 2008 - 18:47
§ 37. 1. Znak C-13 „droga dla rowerów” oznacza
drogę przeznaczoną dla kierujących rowerami jednośladowymi,
którzy są obowiązani do korzystania z tej
drogi.
Napisano 05 marzec 2008 - 07:12
Uważam, że przepisy drogowe odnoszące się do rowerów i ścieżek rowerowych czy dróg dla rowerów są niekompletne i powinny zostać zmienione czy rozszerzone pod kątem konkretnie rowerów szosowych, gdyż jak sama nazwa mówi rowery takie są przeznaczone do jazdy po drogach jezdnych czyli twardych, równych, o nieprzerwanej ciągłości. Rower szosowy ma koła i ogumienie przystosowane do takich właśnie dróg. Nie wyobrażam sobie jazdy szosówką ( tym bardziej w szytkach!) po ścieżce rowerowej biegnącej równolegle do drogi głównej, która to ścieżka jest co chwila poprzecinana krawężnikami dróg krzyżujących się z drogą główną. Szosa to szosa i kropka! Nakaz jazdy każdym rowerem - więc także szosowym - po wyznaczonej 'drodze dla rowerów' jest dużym nieporozumieniem lub poprostu niedoróbką prawną.
Pozdrawiam całą brać szosową!
O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.
Napisano 05 marzec 2008 - 07:55
ale jeszcze wiecej uwazam. jako ze posiadam samochod spotrowy, jak sama nazwa wskazuje sluzy do jazdy sportowej, chcialbym aby poddano zmianie przepisy dotyczace ograniczenia predkosci na drodze oraz zeby takie byly przepiy zeby zadne inne pojazdy nie jechaly z naprzeciwka!!!
[*ze nie bede jezdzil sciezkami]
Napisano 05 marzec 2008 - 09:31
Cytat
W moim mieście wiele takich pseudo ścieżek rowerowych, wyłożonych kostką po których chodzą piesi, w środku stoją latarnie,lub przebiegają wzdłuż ogrodzenia posesji i nie wiadomo czego sie spodziewać. Kiedyś jadąc prawidłowo ścieżką rowerową zaliczyłem wywrotkę , bo nie zauważyłem 5m. linki przebiegającej w poprzek ścieżki na końcachowszem.. jesli jest to "sciezka rowerowa" a nie przedzielony biala linia na pol chodnik. ;-)
której spacerowali sobie paniusia z jamniczkiem. Uszkodziłem sobie sprzęt i odzież na blisko 1000 zł. :cry: Od tej pory unikam jak ognia tych pseudo ścieżek,są zwyczajnie NIEBEZPIECZNE!. Kilka razy prowadziłem dyskusję z policjantami, którzy mnie przeganiali na pseudo ścieżkę. Zawsze kończyło się na pouczeniu. A jak kiedyś zostanę ukarany mandatem,to się będę odwoływał a nawet sądził(bo mam takie prawo) a jeździć po czymś takim nie będę !!!
Napisano 05 marzec 2008 - 10:59
Pozdrawiam Grześko
Gosc_zielu85_*
Napisano 05 marzec 2008 - 15:55
Do litanii żali trzeba by jeszcze dodać zawistnych pieszych pijaków którzy na masę tłuką butelki na ścieżkach

Napisano 05 marzec 2008 - 19:22
Napisano 06 marzec 2008 - 10:04
Cytat
przepraszam ale: nożesz kurw... mać! temu panu już podziękujemy, szkoda, że słowem nie wspomniał o pijanych, tudzież bezmuzgich, tudzież niedzielnych, a w końcu tudzież ograniczonych kierowcach "katamaranów", ten artykuł to szmatławiec nadający się do Faktu, zero obiektywnych opini, ale przecież mamy wolność słowa... Boże uchowaj!
Napisano 09 marzec 2008 - 19:35

Gosc_Jelitek_*
Napisano 09 marzec 2008 - 19:55
Gosc_felipe_*
Napisano 09 marzec 2008 - 20:09
Gosc_Anonymous_*
Napisano 09 marzec 2008 - 20:14
Cytat
Dziś stałem sobie na czerwonym normalnie wypiełem sobie nzózke jest pomarańczowe i ruszam całkiem szybko a tu nagle za mną klakson słyszże zwolniłem odwróciłem się i pokazałem środkowy paluszek.
Z tym gestem angielskiego łucznika to bym nie przesadzał, jeszcze wejdzie ci to w nawyk a nie trudno trafić na jakiegoś świra.
Kiedyś jechałem przez Grudziądz za młodzieńcami z miejscowego klubu też zatrąbił na nich facio i w sumie miał rację (obok była ścieżka rowerowa duży ruch na ulicy a oni jadą jeden obok drugiego) a oni co na to K....S..... itd. Tak nie powinni zachowywać się szosowcy.
Dodaj odpowiedź