Ja przejechałem jakieś 6-7k km na Vittoria Rubino Pro 25 kupionych w promo Deca. Ważę jakieś 85kg i pompuję je do 8atm. Przez ten czas nie złapałem żadnego kapcia jeżdżąc po asfaltach różnej jakości. To oczywiście nie świadczy o niczym szczególnie, że porównanie mam do jakiś podstawowych opon Kenda. Ale ma pytanie. Czy na tych oponach jest gdzieś jakiś znacznik zużycia? Czy trzeba oceniać "na oko"?
Jakie Kupić Opony?
Posted 28 June 2018 - 11:25
Jedna uwaga co do vittoria - są super na suchym ale na mokrym to jak na lodzie, do tego stopnia, że dziś na wyścigu w deszczu tylne koło uciekło mi na zakręcie po wjeździe na pasy (pasy malowane białą farbą). Mega szlif..teraz trzeba czekać na odbudowę skóry
Conti pod tym względem dużo bezpieczniejsze
W nowym numerze Tour (nr 2/PL) jest test opon i potwierdza on, że Corsa super trzyma na mokrym i GP 4000 S II jej pod tym względem ustępuje (tylko tu).
Posted 06 July 2018 - 20:31
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Posted 08 July 2018 - 18:54
Pierwsza Pirelli PZero Velo idzie do śmietnika. Nawet łatka już nie utrzyma takiego rozcięcia. Przebieg, biorąc pod uwagę tylko Stravę - 1873 km
Takiego rozcięcia nie przeżyje żadna opona. A przebieg chyba nie ma znaczenia. W tamtym sezonie złapałem gumę z przodu podczas drugiej jazdy. Nowe Veloflexy Corsa, przebieg około 200km i dziurka 2mm. Na ostre szkło nie ma mocnych w lekkich oponach. Niedawno założyłem Continentale GP 4000S II 700x23 i jestem zadowolony. Na obręczach 15mm mają 25mm szerokości. Całkiem dobre niosą. Bezdętkowe pewnie mają mniejsze opory, ale czy są lżejsze? Jak doliczymy mleko i wkręcany wentyl, to pewnie wychodzi na to samo. No i są dobre dla lekkich kolarzy.
Posted 08 July 2018 - 22:39
Ja niedawno przesiadłem się z Conti GP 4000S II na Veloflex Corsa, czyli jak czytałem wiele wątków to chyba taka naturalna kolej rzeczy. W każdym razie póki co jak dla mnie Corsy zdecydowanie lepsze, bardzo pewnie czuję się na tych oponach w zakrętach, niosą tez lepiej, zobaczymy jak z żywotnością, ale jak wytrzymają te zakładane 3000km na tyle i 6000km na przodzie to ok.
W mokrych warunkach jeszcze na nich nie jechałem.
Posted 09 July 2018 - 08:22
Pierwsza Pirelli PZero Velo idzie do śmietnika. Nawet łatka już nie utrzyma takiego rozcięcia. Przebieg, biorąc pod uwagę tylko Stravę - 1873 km
A dlaczego nie podłożysz kawałka starej opony pod to miejsce?
Zarzuć na tył (bo przód to jednak pewny powinien być) i wykorzystaj na powolne jesienno-zimowo-wiosenne treningi.
www.youtube.com/user/AstronomzBurzyna
"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."
Posted 09 July 2018 - 10:52
Każdą łatkę wypcha. Kawałka opony już nie;) No ale jak rozpieprzona przy obwodzie, to lepiej nie ryzykować...
www.youtube.com/user/AstronomzBurzyna
"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."
#4013 Gosc_marvelo_*
Posted 09 July 2018 - 11:02
Do podklejania opony przy takich uszkodzeniach idealnie nadaje się opaska na obręcz Maxxis (dołączana do dętek Flyweight). Jest cienka, ale nierozciągliwa (bo zbrojona tkaniną) i podgumowana, więc dobrze się trzyma na klej do łatek.
To uszkodzenie przy obwodzie wygląda raczej na odklejanie się tej dodatkowej warstwy płótna na styku z obręczą.
Oczywiście wszytko robimy na własne ryzyko, ale czasem taka naprawa może pozwolić doczekać do zakupu nowej opony, albo ukończyć długą trasę.
Posted 09 July 2018 - 11:31
Panowie, po przygodzie z Veloflex Corsa 23mm chciałbym założyć wersję 25mm. Przy wersji 23mm mam z tyłu w widłach prześwit po bokach 6mm a od góry 5mm. Przy założeniu 25mm powinno być po bokach 5mm a od góry 3mm. Czy taki prześwit od góry jest wystarczający, czy już na granicy bezpieczeństwa?
Posted 10 July 2018 - 12:51
Do starego roweru założyłem 40mm.- Wcześniej dwa lata na 28mm jeździłem.
W nowej szosie jest 23mm, w góralu też ok. 40mm z gładkim bieżnikiem,
No i ja nie zauważam większych różnic na prędkości. Oczywiście na wyścig bym zabrał to co na papierze generuje jak najmniejsze opory, ale katowanie się na 19/23mm uważam za bezsens.
Wszystkie gumy bite blisko lub max dopuszczalnego ciśnienia,
Sławku, ja do nowej szosy założyłem 28mm na tył miesiąc temu która ledwo ledwo weszła, przerwa do hamulca i rury podsiodłowej to mniej niż 1mm i nic się nie dzieje. Na boki mam trochę więcej luzu, ok 3mm na stronę.
Posted 10 July 2018 - 13:31
W nowym numerze Tour (nr 2/PL) jest test opon i potwierdza on, że Corsa super trzyma na mokrym i GP 4000 S II jej pod tym względem ustępuje (tylko tu).
Generalnie w tym teście Vittoria Corsa wypadła -szczególnie w porównaniu do Conti czy Schwalbe- tak sobie.
Inna sprawa na ile ten test jest wiarygodny.
A co do Veloflexa to widzę, że w końcu wypuścili oponę o szerokości 28 mm - model Corsa.
Posted 10 July 2018 - 14:51
Dolozyli jescze 27mm szytke w czarnej wersji, Raven.
Posted 10 July 2018 - 16:29
A co do Veloflexa to widzę, że w końcu wypuścili oponę o szerokości 28 mm - model Corsa.
Super wiadomość, jak dla mnie przynajmniej. Przejechałem na wersji 25mm trochę kilometrów i opony sprawują się bardzo dobrze. 5 lat temu miałem pierwszą "przygodę" z Veloflex Corsa i wydaje mi się, że obecnie są one wytrzymalsze niż kiedyś. Jednak 25mm ma u mnie naprawdę nieco ponad 24mm i chętnie sprawdzę na ile bardziej komfortowo jeździ się na 28mm.
Posted 10 July 2018 - 19:00