Skocz do zawartości

Zdjęcie

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 odpowiedzi w tym temacie

#1161 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 18 luty 2014 - 21:19

Moje doświadczenia z siodełkami są takie, że trzeba przystosować doopsko do siodła. Mam bardzo twarde siodło i co roku, na początku sezonu, po kilkumiesięcznej przerwie, odgniata wydelikacone dupsko i pije niemiłosiernie. Ale po dwóch, trzech tygodniach - zakładam, że tyle trwa, bo nigdy nie zauważyłem momentu, kiedy siodło staje sie wygodne - po prostu, staje sie wygodne. Tylko trzeba dużo jeździć i utwardzać szlachetną część ciała.

#1162 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 18 luty 2014 - 21:49

Jestem podobnego zdania. Fakt, trafiają się siodła na których "rowerowy ból tyłka" jest wyjątkowo uciążliwy i wyjścia innego nie ma niż wymiana, ale w wielu przypadkach wystarczy trochę cierpliwości i spokojnego oswajania się z siodłem.

#1163 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 21 luty 2014 - 10:06

wszystko fajnie jak ktos jest lekki. waga 85+ rzadzi sie troche innymi prawami - sa siodelka albo wygodne albo masakrujace. Nacisk troche inny... .

z moich skromnych doswiadczen najwygodniejsze sa Fizik'i : tanio to Aliante, drogo(ale i lepiej )  to Kurve . plus za dobranie siodelka wg "rozciagliwosci" osobnika i twradosci (niektore modele) .

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#1164 19szymon93

19szymon93
  • Użytkownik
  • 207 postów
  • Skądłódź

Napisano 21 luty 2014 - 21:57

Panowie, pytanie, nad którym siodełkiem z tych http://allegro.pl/se...3955184770.html , http://allegro.pl/siodelko-selle-italia-sl-team-edition-biale-bs-i3966876230.html powinienem bardziej myśleć przy wyborze ??

#1165 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 21 luty 2014 - 23:38

Ja bym brał to XO - przecież posiada pręty "ze stopu Węglanu żelaza oraz Aluminium". To drugie tylko z aluminium. ;-) 

I to poważne firmy (CentrumRowerowe i Bikestacja) wypisują takie brednie! 

Jak na siodełka na zwykłych stalowych prętach (bo FeC Alloy to nic innego jak zwykła stal węglowa, nawet nie Cr-Mo) oba są dość drogie.  

#1166 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 22 luty 2014 - 00:18

http://velonews.pl/s...delek-wg-fizika

Ja polecam bardzo tą stronę. Wszystko fajnie opisane, a do tego dobry filmik. Co prawda fizyki są drogie ale można znaleźć tańsze wersje oem na prętach manganese. Różnią się tylko innymi prętami bądź też skorupą w przypadku carbonowych modeli, a pokrycie siodła pozostaje identyczne :)

#1167 MaRcIn30

MaRcIn30
  • Użytkownik
  • 440 postów
  • SkądPomorskie

Napisano 27 luty 2014 - 20:23

Noszę się z zamiarem wymiany siodełka, zastanawiam się nad Selle Italia max flite gel flow a San Marco Mantra. Jestem ciekaw czy mantra nie będzie zbyt "delikatna" na moje ciężkie du.. (98kg) Z siodełkiem firmy san marco mam styczność w rowerze spiningowym (san marco ponza power) pomijam fakt, że jest dla mnie za wąskie i jest to inna klasa siedzisk ;-) niż ww.    

#1168 Rafał

Rafał
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 marzec 2014 - 20:45

Witam,

Po wypróbowania kilku siodełek, najbardziej do gustu przypadło mi fizik Arione, na którym siedzi mi się nawet lepiej niż na SLR.
Teraz pytanie co do aukcji:

http://allegro.pl/sh...item=4034521758

Czy 160 zł byłoby rozsądną ceną biorąc pod uwagę cenę nowego - 250 zł?

Dzięki za odpowiedz i pozdrawiam!
Rafał

#1169 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 07 marzec 2014 - 12:25

Po nieudanej przygodzie z siodłem Romin Expert (za szerokie) wrócilęm z powrotem do Selle Italia i zakupiłem SLS Kit Carbonio Flow.

Mogę je polecić jako sporo tańsza alternatywa SLRa. Kształt skorupy identyczny, jest tylko minimalnie mniej twarde, waży 215g i kosztuje koło 220 zł. 

Jak komuś pasuje SLR, a nie chce wydawać majątku to jest to warta rozważenia opcja.

#1170 PiotrRadom

PiotrRadom
  • Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 19 marzec 2014 - 11:14

Nie posiadam doświadczenia w siodełkach ale z czystym sumieniem mogę polecić romin evo comp

#1171 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 20 marzec 2014 - 21:03

Tutaj macie o właściwym poziomowaniu siodełek fizika.

#1172 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 20 marzec 2014 - 21:26

Ciekawe. Nie dalej jak dwa lata temu byłem na szkoleniu Fizika i człowiek prosto z Włoch tłumaczył, że ich siodełka należy zawsze ustawiać tak, aby pręty były poziomo. Człowiek uczy się przez całe życie :)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1173 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 21 marzec 2014 - 00:46

No ja też tak myślałem że pręty równolegle po oglądnięciu filmiku co wrzucałem kilka postów wyżej. Tutaj jednak jakaś dziwna ta metoda ale widać, że gościu się zna. Mszę spróbować na swoim aliante tylko poziomicę mam za dużą i nie bardzo rozumiem angielski. GCN najlepszy kanał o tematyce kolarstwa na Youtube. Kilka dni temu było też na tym kanale jak powstają siodełka fizik.

#1174 Gosc_Rules_*

Gosc_Rules_*
  • Gość

Napisano 30 marzec 2014 - 20:44

Interesują mnie trzy modele Selle Italia: Nekkar, SL XC Flow Orbea i XO Flow. Możecie podrzucić opinie?

#1175 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 30 marzec 2014 - 23:54

XO Flow nie polecam. Cieżkie, miękkie przez co robią się co chwilę obtarcia i gniecie nieprzyjemnie w krocze ta miękka wykładzina. Do 2h da radę bo później jest nieciekawie.

#1176 MaRcIn30

MaRcIn30
  • Użytkownik
  • 440 postów
  • SkądPomorskie

Napisano 31 marzec 2014 - 18:30

Selle Italia Nekkar używam w Peugeot i mi pasuje, ale nie należy do najlżejszych

#1177 s2power

s2power
  • Użytkownik
  • 285 postów
  • SkądSilesia

Napisano 11 kwiecień 2014 - 13:24

Ciekawe. Nie dalej jak dwa lata temu byłem na szkoleniu Fizika i człowiek prosto z Włoch tłumaczył, że ich siodełka należy zawsze ustawiać tak, aby pręty były poziomo. Człowiek uczy się przez całe życie :)

Dales wiare Wlochowi? Z ich angielskim (jak mniemam)? :)

Generalna zasada jest taka, ze siodlo ma byc wypoziomowane. Siodlo a nie jego prety. Potem ewentualnie mozna delikatnie skorygowac wedlug wlasnej d...y :)

Giant TCR Advanced 0 Modified
V max 102 km/h Dst max 297 km

#1178 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 kwiecień 2014 - 14:15

Powiem Tobie, że ten Włoch mówił po angielsku lepiej niż większość Angoli, z którymi miałem styczność ;)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1179 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 11 kwiecień 2014 - 14:30

Mikroos, bo może oni mieli tylko obywatelstwo angielskie :shock:   pozdr

#1180 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 12 kwiecień 2014 - 18:06

Jakby pręty ustawił poziomo to nie dałoby się siedzieć na tym siodle wtedy.

Dodaj odpowiedź