Skocz do zawartości

Zdjęcie

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 odpowiedzi w tym temacie

#1181 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 19 kwiecień 2014 - 16:07

Ja w poprzednim sezonie na koniec musialem zmienic siodlo i wtedy zaczal sie moj koszmar, ktory niestety nadal trwa. Po kilku siodlach , bike fitingu myslalem, ze trafilem w koncu z siodlem - selle italia sls karbonio kit na rowerze, na ktorym go ujezdzam jest przeszlo 1k km ale wczesniej jezdzilem wiekszosc w 2 parach spodni dlugie i na to krotkie czyli zazwyczaj dwie wkladki, teraz jak jest cieplej ostatnie kilka jazd czyli jakies 300km wyjezdzilem juz w 1 spodniach i to jest niestety masakra bola mnie strasznie kosci tylka - te kulszowe chyba. Dzis bylem w 2 parach bo juz bolalo i jakos przekulalem 80km ale teraz jak sie tam dotkne to niezle boli.

Ustawione to siodlo mam poziomo z doslownie min. dziobem w dol ledwo zauwazalym (jak mocniej obnize przod to odciaza kulsze ale znow uciska na rece-dretwieja itd). Mialem tez robiony pomiar selle italia w sklepie i szerokosc siodla jest ok dobrana wg niego niby.

Dawniej mialem siodla takie jak byly sprzedane w tanszych rowerach (meridy, gianty) i nie mialem takich problemow.

Czy siodlo jest ewidentnie zle i konieczna jest zmiana czy powinienem jeszcze sie przemeczyc i moze sie dopasuje (jest mocno twarde)? Nie wiem ile proces dopasowania moze trwac?

#1182 s2power

s2power
  • Użytkownik
  • 285 postów
  • SkądSilesia

Napisano 21 kwiecień 2014 - 05:39

Nie sadze by takie siodelko dopasowalo sie do Ciebie. Juz wieksza jest szansa, ze Twoje 4 litery sie przyzwyczaja ale to moze bolec :) Moze warto poeksperymentowac jednak z innymi siodelkami?

Giant TCR Advanced 0 Modified
V max 102 km/h Dst max 297 km

#1183 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 21 kwiecień 2014 - 06:43

Zaryzykuj ok 50 z i kup Accent Tide. Dla mnie po różnych perturbacjach. Niespodziewanie wygodne. A i wgląd nieodstraszający. Pozdr

#1184 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 21 kwiecień 2014 - 19:16

Dzis jechalem i ciut lepiej bylo moze po czasie na sile by sie przyzwyczail tylek ale chyba jak piszecie lepiej zmienic bo to jednak boli. Ten accent tani rzeczywiscie myslalem tez o wspomnianym tutaj wtb silverado ponoc wygodne - czy ono jest twarde/srednie/miekkie?

#1185 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 21 kwiecień 2014 - 20:09

Raczej twarde i dość płaskie. Tide ma ugięcie i dla mnie jest wygodniejsze od Silverado, choć na WTB nie narzekałem. Tide to Velo.  pozdr

#1186 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 21 kwiecień 2014 - 20:21

Mialem tez robiony pomiar selle italia w sklepie i szerokosc siodla jest ok dobrana wg niego niby.

Przypomniało mi się, kiedy byłem w sklepie Vertykal, mieli tam przyrząd do fittingu. Zainteresowałem się tym, ale jak mi gość zaśpiewał 400 zł od pomiaru, to zrezygnowałem. Żeby mnie przekonać, wskazał na innego gościa w sklepie (było kilku, rozmawiających ze sprzedawcą, chyba koledzy, albo obsługa sklepu) i mówi: on miał już 4 pomiary robione! Zapytałem tylko czy za każdym razem płacił 4 paczki, ale mi nie odpowiedzieli. :D

Pytanie, co ten fitting warty, jeśli trzeba 4 razy powtarzać zabawę.

#1187 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 21 kwiecień 2014 - 21:01

Pomierzą, skasują, a i tak wcisną czym handlują i co im na sklepie zalega  :-/

Jak nie przetestujesz podczas jazdy, to żadne pomiary nie stwierdzą, czy siodło będzie się nadawało do danych 4-ch liter.

Kiedyś, np SanMarco mieli dobrą tradycję robienia jednego modelu siodełka w różnych cenach, Oczywiście te tańsze były cięższe (ze "zwykłych" materiałów), a te droższe wersje były właśnie bardziej PRO materiałowo, wagowo....

Można było testować na tych tańszych, a jak już się trafiło na pasujące i miało chęć, to bez pudła można było brać wersję PROFI, a ewentualnie sprzedać to tanie, ciężkie.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#1188 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 22 kwiecień 2014 - 12:35

Troche mylicie pojecia , fitting ma na celu znalezienie najlepszej pozycji na rowerze, a nie dobranie siodla do tylka :)

"Korekty" sa robione bez kosztow - byc moze ten gosc mial to wlasnie robione.

#1189 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 22 kwiecień 2014 - 20:01

Jasne, że celem fittingu nie jest dobranie siodełka, ale wstępnie od tego się właśnie zaczyna - choćby pomiar rozstawu kości kulszowych.

Następnie dostajesz do wyboru siodełka danej firmy (czyt. którymi handluje dany sklep), które teoretycznie powinny pasować i .... dalej podejmujesz decyzję na własne ryzyko. Ewentualnie, kierując się własnymi doświadczeniami możesz wybrać płaskie, wyprofilowane, z dziurą, bez dziury itd., ale to ty płacisz.

Jedyną sensowną formą jest, prowadzony przez niektórych przedstawicieli firm siodlarskich, program wypożyczania siodełek do testów, ale .... jak na nasze warunki to jest trochę zbyt drogie i upierdliwe - trzeba siodełko pożyczyć, zamontować, zrobić dłuższą jazdę, zdemontować, oddać. Ewentualnie powtórzyć wszystko z następnym siodełkiem/siodełkami, żeby mieć porównanie.

A to dopiero początek przeglądu, bo poruszasz się wśród modeli jednego producenta.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#1190 Gosc_Rules_*

Gosc_Rules_*
  • Gość

Napisano 22 kwiecień 2014 - 20:50

Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem kupna siodła, jednak muszę w końcu zamówić jakieś w najbliższym czasie bo to które teraz mam jest nie do wytrzymania. Co polecicie w okolicach 250 PLN? W sumie dobrze gdyby miało dziurę. Przeglądałem oferty i w oko wpadło mi Selle Italia SLS Kit Carbonio Flow - ujeżdża z was ktoś i może coś podpowiedzieć?

#1191 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 kwiecień 2014 - 21:24

Podpowiedź może być tylko jedna: weź siodełko na test i sprawdź je. Wybór siodełka na podstawie zdjęć ma sens (i to ograniczony) wyłącznie wtedy, kiedy znasz "swój" kształt i wiesz, czego szukasz - ale jeżeli obecne siodełko nie pasuje, a Ty nie masz wyraźnych preferencji, dopasowywanie na podstawie zdjęć to loteria.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1192 Gosc_Rules_*

Gosc_Rules_*
  • Gość

Napisano 22 kwiecień 2014 - 21:49

A gdzie można wziąć na próbę takie siodło? Widzę, że w Airbike coś wypożyczają ale akurat nie ma SLS.

#1193 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 23 kwiecień 2014 - 05:54

Niekoniecznie siodło z dziurą musi być lepsze. A wręcz uważam że na naprawdę długie dystanse, najlepsze jest dobrze dobrane i dopasowane siodło bez dziury. Niestety, ale cały ciężar musi wtedy pójść na kości kulszowe co może spowodować bolesne odciski. 

Warto spojrzeć na czym jeżdżą zawodowcy, siodła z dziurami są w mniejszości. Niestety dobranie takiego siodła jest trudne. Musimy idealnie trafić z szerokością, kształtem skorupy oraz twardością wypełnienia.

• mikroos lubi to

#1194 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 kwiecień 2014 - 06:14

Zgadzam się w pełni. Siodełka z dziurą mają sens wyłącznie wtedy, kiedy mamy ściśle ustalony problem i dotyczy on drętwienia wywołanego uciskiem (i nie jest związany np. ze złą pozycją). W każdym innym przypadku ja również polecałbym dobrze wyprofilowane siodełko pełne.

Nawet jeżeli Twojego wymarzonego modelu nie udostępniono do testów, rozejrzyj się i porównaj kilka siodełek - zorientujesz się, czy leżą Tobie siodełka płaskie czy zaokrąglone (i to zarówno patrząc z przodu do tyłu jak i na boki), węższe czy szersze, z węższym czy szerszym nosem. Po takich testach wybór nowego siodełka nawet bez bezpośredniej przymiarki będzie znacznie prostszy.

Aha, nie wiem w jakich spodenkach jeździsz, ale jeżeli nie są one specjalnie dobre, zacząłbym od nich.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1195 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Napisano 23 kwiecień 2014 - 06:40

Rozejrzyj się który sklep w Twojej okolicy sprzedaje siodełka Fizik'a. U mnie gość ma żółty zestaw siodełek do testowania(chyba 9 szt.). Przynajmniej szerokość i kształt sobie przybliżysz. Dobór ostateczny będzie łatwiejszy, nawet jeżeli innego producenta.

A rady mikroos'a - jak zwykle - bardzo cenne. Korzystaj.

#1196 Gosc_Rules_*

Gosc_Rules_*
  • Gość

Napisano 23 kwiecień 2014 - 11:51

Dzięki za rady. Konieczność zmiany siodła jest wywołane tym, że mam problem z drętwieniem "interesu" - dlatego też rozpocząłem poszukiwania siodła właśnie z dziurą.

Jeżdżę w spodenkach Nalini Corniola, nie wiem jakie opinie zbierają na forach, ale moim zdaniem całkiem wygodne.

Co do pozycji na rowerze - przerobiłem wiele ustawień siodła (oraz zmieniłem mostek na krótszy) żeby pozbyć się problemu - nic nie pomaga, dlatego muszę w końcu wywalić fabryczne siodło.

Uczepiając się jeszcze SLS Kit Carbonio Flow - w opisie siodła jest napisane, że "w modelu SLS został wykorzystany ten sam profil skorupy co w droższym modelu SLR", natomiast w AirBike jest do wypożyczenia SLR Kit Carbonio Flow. Czyli jak wypożyczę SLR i przypuśćmy będzie mi pasowało to mogę wywnioskować, że SLS również będzie dobre, czy nie koniecznie? ;)

#1197 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 23 kwiecień 2014 - 12:18

Miałem i jedno i drugie siodło. Dobrze kombinujesz... jeśli będzie Ci wygodnie na SLRu to jest duża szansa że na SLS również.

#1198 Gosc_Rules_*

Gosc_Rules_*
  • Gość

Napisano 23 kwiecień 2014 - 12:23

Postaram się wypożyczyć SLR na weekend.

severall, a jaka jest twoja opinia na temat SLS?

#1199 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 23 kwiecień 2014 - 12:34

Tańsza wersja SLRa.. mi nie podeszło niestety. Dobrze wykonane, lekkie (220g), dość twarde. Może akurat Ci spasuje ;) Szkoda że wcześniej nie napisałeś bo miałem na sprzedaż właściwie nówkę. Ale już poszło.

#1200 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 23 kwiecień 2014 - 15:11

Mam SLSa bez dziury i jest mega twarde jak dla mnie - strasznie bola kosci tylka.

Dodaj odpowiedź