Prawidłowa pozycja na rowerze
Napisano 23 marzec 2015 - 15:54
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 24 marzec 2015 - 18:09
Siodełko musi być w poziomie, ale w miejscu, gdzie siedzisz, nie da się tego wyznaczyć, stawiając poziomicę na siodełku. Najłatwiej to zaobserwować, stawiając rower na poziomym podłożu i obserwując siodełko na tle jakiejś równoległej do podłoża (czyli też poziomej) linii, np stołu. To powinien być punkt wyjścia, a następnie to już korekty w czasie jazdy. Do dokładnej regulacji kąta siodełka trzeba mieć sztycę z płynna regulacją. W przypadku sztyc z "karbowaną" powierzchnią w jarzemku, dokładne wyregulowanie może być wręcz niemożliwe - za duży przeskok między karbami.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 24 marzec 2015 - 20:47
To nie ma tragedii z gibkością ciała ale możesz nad tym popracować.
Poszukaj sobie jakiś ćwiczeń (na YT są gotowe tutoriale specjalnie dla kolarzy przygotowane) i poświęć temu trochę czasu w domu.
robo dobrze radzi, nie każde siodełko jest płaskie jak deska.
Napisano 13 kwiecień 2015 - 15:05
Witam
Przymierzam się do kupna nowego roweru i zastanawiam się czy moja pozycja na dotychczasowym rowerze jest dobrym punktem odniesienia. Giant Defy rozmiar M/L, mostek odwrócony bez podkładek. http://www.giant-bic...64106/#geometry
Wydaje mi się, że jest zgodnie ze sztuką, ale mało agresywnie. Przy pełnym złożeniu brakuje mi jakby miejsca, kolana kolidują z łokciami.
Na polu bitwy pozostały rose crs-2000 i canyon ultimate CF 7.0. Z canyona polecona została rama (nawet już zamówienie żeby zobaczyć prawdziwy termin dostawy), https://www.canyon.c...ike.html?b=3589(na dole tabelka)
Z rose nie mam pojęcia czy 53 czy 55... teraz mam podsiodłową 53,5 i sztyca mało wyciągnięta... Może mniejszy rozmiar, reach jest podobny do tego co mam, a i znacznie niższa główka. http://www.rosebikes...2000/aid:754481(karta rama)
Reach
1. Defy 381mm Stack 585mm ETT 560mm
2. Canyon M 383mm Stack 560mm ETT 549mm
3. Rose 53 387mm Stack 533mm ETT 535mm
4. Rose 55 393mm Stack 548mm ETT 550mm
Rose mają większy kąt rury podsiodłowej, siedzi się jakby bliżej supotu co mi w zasadzie odpowiada bo teraz siodło mam ok 8mm przesunięte do przodu.
Szukam pozycji trochę bardziej wyścigowej niż turystycznej dlatego wymyśliłem sobie krótszą (teoretycznie bo reach okazuje się podobny) ramę przy niższym stacku i ewentualnie dłuższym mostku.
Proszę o pomoc i radę bardziej doświadczonych i zaprawionych w bojach kolegów.
P.S Który rower bardziej polecacie? Lżejsza rama canyon i aksiumy czy troszkę cięższa rose i ksyriumy? Różnica przy aktualnym kursie Euro to 300 PLN
Załączone pliki
Napisano 23 kwiecień 2015 - 20:28
W tym roku chciałem nieco się zbliżyć do wzorcowego kąta i jest 142 stopnie. Trochę podniesione siodło. Do mierzenia kąta korzystałem z apki bosh na androida.
Jednak zauważyłem że teraz właściwie nie ma czym ciągnąć. Przy okazji stopa poszła nieco do przodu na blokach. Gdzieś w mądrym artykule wyczytałem że wystająca kość podbicia (zdaje się klinowata) w pozycji do jazdy jak na zdjęciu, ma być nad pedałem. Przy okazji zniknęły całkowicie jakieś drobne drętwienia palców na dłuższych dystansach i potrzeba podkurczania palców podczas sprintów. Kiedyś dawno wyczytałem również że po zmianach okres adaptacyjny może trwać od 3 tygodni do nawet 3 miesięcy. Myślicie że to to? Wiem również że niektórzy bardziej preferują mniejsze kąty, więc jak to sprawdzić co mi bardziej odpowiada?
- dejo lubi to
Napisano 28 kwiecień 2015 - 15:34
Opuściłeś stopę/piętę na 1 zdjęciu. Zdaje się że powinna być lekko uniesiona tak jak byś przykładał siłę do pedała a sama korba w pozycji w której odległość od siedzenia jest największa, czyli w linii prostej z rurą podsiodłową. Co do bólu to nie pomogę choć pewnie zaczął bym od obniżenia siodła. Przy okazji pewnie przydała by się informacja jak długo to występuje.
Napisano 29 kwiecień 2015 - 19:07
Mięsień czworogłowy boli po każdym porządnym treningu
Racja, ale zdarzają się również problemy mięśniowe (ocieranie mięśni o kości, zbiorniki płynów itp). Nie będę się tu mądrował bo nie jestem fizjoterapeutą w dodatku takie rady poprzez forum to jak wróżenie z fusów. Taki np ITBS bywa problemem mięśniowym który generuje szereg innych.
Napisano 30 kwiecień 2015 - 09:41
Ból czworogłowy?? Czy ból mięśnia czworogłowego.
Sorki, ale nie bardzo rozumiem, bolą mięśnie, przednie uda, czyli mięsień czworoglowy. Z kolanami nie zauważyłem żadnego problemu. Może powodem jest zmiana pozycji , na rowerze szosowym , względem mtb. Sprobuję teraz kilka dni regeneracji i zobaczymy,
Napisano 03 czerwiec 2015 - 21:12
Mam takowy problemik - ostatnio nie zmianiałem pozycji z pół roku (od czasu zmiany siodła) i jeździłem do tej pory 3-4 razy w tygodniu średnio co 2 dni - żadnych dolegliwości nei było, no może czasami ból tyłka jak długa jazda. Ostatnie 3 tyg. zaczałem jeździć częściej - min 5 dni/tydzień i dalsze dystanse. I w ostatnim tygodniu zacząłem odczuwać nie bół ale takie jakby mrowienie z tyłu karku, z tyłu ramion jakby. Pomyślałem, że może mam zbyt wyciągniętą pozycję, a wcześniej jeździłem mniej to się regenerowałem i tego nie czułem - dałem lekko siodło do przodu jakby mniej odczuwalne ale nadal i jakby barki i góra pleców taka "sztywna" się robi.
Co przestawić/zmienić żeby zlikwidować taką dolegliwość? Wiem, że nikt nie poda rozwiązania typu przesuń/zniż/podwyższ siodło na 100% bo się nie da ale może nakierowanie w która stronę iść z ustawieniami w przypadku takich odczuć?
Napisano 03 czerwiec 2015 - 22:24
Prawdopodobnie zbyt duża różnica wysokości między siodełkiem a kierownicą. Rozwiązanie - pokombinuj z ilością podkładek/dobierz mostek o innym kącie, tak, żeby podwyższyć kierownicę.
Pytanie pomocnicze: masz kask z daszkiem?
Napisano 04 czerwiec 2015 - 09:02
Bez daszka, roznica wysokosci jest niewielka - to kilka cm. Kiera jest na maxa wysoko (podkladki na dole, mostek odwrococny).
Wrzucam fotki:
http://www.fotoszok....g-3446.jpg.html
http://www.fotoszok....g-3447.jpg.html
A moze siodlo bardziej poziomo? jak tak przyjrzałem się na fotce to miejsce gdzie siedze nie jest chyba poziomo , a wyczytalem , ze powinno byc poziomo wlasnie to miejsce gdzie sie siedzi , a nie w przypadku kazdego siodla poziomica ustawi plasko bo tak jak moje nie jest idealnie plaskie, ma lekkie wciecie w srodku.
Napisano 04 czerwiec 2015 - 09:58
Bez daszka, roznica wysokosci jest niewielka - to kilka cm. Kiera jest na maxa wysoko (podkladki na dole, mostek odwrococny).
A ramę masz odpowiedniej wielkości (długość) do wzrostu? I jaki długi mostek?
A moze siodlo bardziej poziomo? jak tak przyjrzałem się na fotce to miejsce gdzie siedze nie jest chyba poziomo , a wyczytalem , ze powinno byc poziomo wlasnie to miejsce gdzie sie siedzi , a nie w przypadku kazdego siodla poziomica ustawi plasko bo tak jak moje nie jest idealnie plaskie, ma lekkie wciecie w srodku.
Na moje to jest niemal idealnie poziomo. I wcale nie jest tak, że musi być poziomo, ja np. jeżdżę z dość mocno opuszczonym nosem.
Tylko, że kąt siodełka raczej nie powinien mieć w pływu na te karkowe dolegliwości.