Skocz do zawartości

Zdjęcie

Prawidłowa pozycja na rowerze

483 odpowiedzi w tym temacie

#241 Zbigniew T

Zbigniew T
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 23 sierpień 2014 - 13:51

witam,

szukam speca od ustawienia pozycji na szosie w POZNANIU

#242 gustavomota

gustavomota
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 07 listopad 2014 - 11:38

witam, chciałbym zamieścić foto mojej pozycji na rowerze w celu określenia jej poprawności lub niepoprawności  ,ponieważ po okolo 40 km bolą mnie plecy w dolnej ich części .

W związku z tym mam pytanie jak powinno wyglądać takie zdjęcie ? trenażera nie posiadam niestety ,musi to być zdjęcie wykonane w trakcie jazdy ? czy też mogę siedzieć na rowerze oparty np o ścianę ?

dzięki za wyrozumiałość :->

#243 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 07 listopad 2014 - 12:06

Lepiej, żeby ktoś Ci pomógł albo nakręć film i wytnij klatki. Jeśli musisz przy ścianie postaraj się tak ustawić, żeby najbardziej naturalnie ułożyć się na rowerze. Tak jak jeździsz. Jedna fota korby poziom nastepna pion i zmień chwyty góra - dół - klamki.

Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka

• gustavomota lubi to

#244 nikodem

nikodem
  • Użytkownik
  • 206 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 listopad 2014 - 19:50

witam,

szukam speca od ustawienia pozycji na szosie w POZNANIU

Pytaj Mateusza Rybczyńskiego z 
http://www.rowery-ry...ki.pl/index.php
Polecam!

#245 gustavomota

gustavomota
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 09 listopad 2014 - 16:54

proszę o ocenę poprawności mojej pozycji

Zdarzają mi się bóle dolnej części pleców tak po około 40km .Zauważyłem ,że przy jeździe z rekami na klamkomanetkach tak jest , natomiast jak często zmieniam rodzaj chwytu to jest znacznie lepiej.Może to kwestia tego ,że to mój pierwszy rower z "barankiem" i muszę się przyzwyczaić ?.Rama 56rozmiar , raczej za duża nie jest (może troche) 178cm .84cm . Kierownica zasłania mi piastę ,pomiar łokciem od siodełka do kierownicy też wydaję się okej.

Dodam ,że jeżdzę rekreacyjnie i nie startuje w zawodach cx .

Pomóżcie ;-)

21f28c9b248fd425m.jpg

d265f13bc4800297m.jpg

72164885dfa5c4b1m.jpg

f225a4d6630fafe0m.jpg

6d745a5d8596099fm.jpg

#246 gustavomota

gustavomota
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 10 listopad 2014 - 10:20

pomoże któś ?:-)

#247 Gosc_Voltek_*

Gosc_Voltek_*
  • Gość

Napisano 10 listopad 2014 - 10:36

Obniż siodełko z 1cm albo półtora, to tak na oko, niby może być, ale wydaje się ciut wysoko. Jak siodło jest za wysoko, to bujamy kręgosłupem na boki, stąd mogą być bóle. Wyprostujesz trochę sylwetkę przy okazji, mniejsza różnica między siodłem i kierą.

#248 xszymonx

xszymonx
  • Użytkownik
  • 142 postów
  • SkądKępno/Wrocław

Napisano 10 listopad 2014 - 10:37

Zacząłbym od tego: a potem wypadałoby troche wmzocnić mięśnie (u mnie pomogło), np tak jak tu: https://www.youtube.com/watch?v=jMkoS2QOb5E&list=UU24b9iPLGNrefV4q2sOL0sw https://www.youtube.com/watch?v=ZIkewqrsuYg&list=UU24b9iPLGNrefV4q2sOL0sw

#249 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 10 listopad 2014 - 11:02

Zauważyłem też, że konsekwentnie prostujesz ręce w łokciach - jeśli taką pozycję masz przez cały czas, to po pierwsze nie masz amortyzacji, po drugie może to faktycznie powinieneś wzmocnić trochę mięśnie jak radzi kolega wcześniej.

Dasz radę jadąc w obu chwytach puścić kierownicę nie zmieniając pozycji i utrzymać tak przez dłuższy czas (>kilka sekund)?

#250 Gosc_Voltek_*

Gosc_Voltek_*
  • Gość

Napisano 10 listopad 2014 - 11:13

@xszymonx - pytanie było nie jak, tylko gdzie jest błąd, samemu siebie trudno jest ocenić. Tak poza tym to filmiki fajne, ale z tymi kątami z dokładnością do 0,1° to przesada, nie da się tego wyliczyć, każdy z nas ma inne proporcje.

#251 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 10 listopad 2014 - 11:18

dla mnie to masz sporo za wysoko siodło. Szkoda, że nie zrobiłeś zdjęcia tej nogi w dolnym martwym punkcie od strony aparatu.

#252 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 10 listopad 2014 - 11:33

Widać lewą nogę, praktycznie w pełnym wyproscie. Czyli raczej koledzy mają rację co do obniżenia siodełka. pozdr

#253 gustavomota

gustavomota
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 10 listopad 2014 - 16:48

Zauważyłem też, że konsekwentnie prostujesz ręce w łokciach - jeśli taką pozycję masz przez cały czas, to po pierwsze nie masz amortyzacji, po drugie może to faktycznie powinieneś wzmocnić trochę mięśnie jak radzi kolega wcześniej.

Dasz radę jadąc w obu chwytach puścić kierownicę nie zmieniając pozycji i utrzymać tak przez dłuższy czas (>kilka sekund)?

tak ,dam radę jechać w ten sposób bez problemu .

Wygląda na to ,że  siodełko nieco za wysoko miałem ,obniżyłem je około 1cm i jest nieco lepiej(dziś po 55km) ,jutro jeszcze obniżę o 0.5cm  i zobaczymy .Poinformuję o odczuciach :-)

Dzięki bardzo Wam

#254 gustavomota

gustavomota
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 10 listopad 2014 - 16:58

dla mnie to masz sporo za wysoko siodło. Szkoda, że nie zrobiłeś zdjęcia tej nogi w dolnym martwym punkcie od strony aparatu.

Mam takie foto ale je przeoczyłem przy dodawaniu tutaj zdjęć, proszę -

ef64f176ecb9fdf9m.jpg

#255 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 10 listopad 2014 - 17:02

Widać, że masz za wysoko siodło. Jqk jedziesz z kimś to poproś żeby popatrzył czy nie kołyszesz biodrami na boki. Siodło w dół i powinno być ok. Sprawdź tylko po obniżeniu siodła czy kolano nie wyszło przed oś pedału. Warto się pobawić i spokojnie pojeździć przy ustawianiu pozycji. Zbyt intensywna jazda w nowej pozycji może powodować bóle kolan.

Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka

#256 Gosc_Voltek_*

Gosc_Voltek_*
  • Gość

Napisano 10 listopad 2014 - 19:03

Jak opuściłeś centymetr, to opuść jeszcze jeden, a potem co pół, na ostatniej fotce wyraźnie widać że siodło jest mocno za wysoko. Siodelka nie cofaj, niech kolana będą przed pedałem, jak dobierzesz wysokość, to potem możesz powolutku cofać.

#257 gustavomota

gustavomota
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 10 listopad 2014 - 19:25

Wielkie dzięki Wam :)

#258 Czarny8

Czarny8
  • Użytkownik
  • 94 postów

Napisano 24 grudzień 2014 - 10:00

Prośba o ocenę pozycji na rowerze. I czy rama w tym rozmiarze jest ok? Póki co bez butów szosowych.

Załączone pliki

#259 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 24 grudzień 2014 - 11:18

Złap się za dolny i górny chwyt. To co zapodałeś to jakiś mix.

Korbę ułóż dokładnie prostopadle do podłoża.

#260 Czarny8

Czarny8
  • Użytkownik
  • 94 postów

Napisano 24 grudzień 2014 - 11:49

Oki wstawiam jeszcze dwa zdjęcia. Na jednym prostopadle ustawiona korba, a na drugim równolegle

Załączone pliki

Dodaj odpowiedź