witam,
szukam speca od ustawienia pozycji na szosie w POZNANIU
Napisano 07 listopad 2014 - 11:38
witam, chciałbym zamieścić foto mojej pozycji na rowerze w celu określenia jej poprawności lub niepoprawności ,ponieważ po okolo 40 km bolą mnie plecy w dolnej ich części .
W związku z tym mam pytanie jak powinno wyglądać takie zdjęcie ? trenażera nie posiadam niestety ,musi to być zdjęcie wykonane w trakcie jazdy ? czy też mogę siedzieć na rowerze oparty np o ścianę ?
dzięki za wyrozumiałość :->
Napisano 07 listopad 2014 - 12:06
Napisano 07 listopad 2014 - 19:50
witam,
szukam speca od ustawienia pozycji na szosie w POZNANIU
Pytaj Mateusza Rybczyńskiego z
http://www.rowery-ry...ki.pl/index.php
Polecam!
Napisano 09 listopad 2014 - 16:54
proszę o ocenę poprawności mojej pozycji
Zdarzają mi się bóle dolnej części pleców tak po około 40km .Zauważyłem ,że przy jeździe z rekami na klamkomanetkach tak jest , natomiast jak często zmieniam rodzaj chwytu to jest znacznie lepiej.Może to kwestia tego ,że to mój pierwszy rower z "barankiem" i muszę się przyzwyczaić ?.Rama 56rozmiar , raczej za duża nie jest (może troche) 178cm .84cm . Kierownica zasłania mi piastę ,pomiar łokciem od siodełka do kierownicy też wydaję się okej.
Dodam ,że jeżdzę rekreacyjnie i nie startuje w zawodach cx .
Pomóżcie ;-)
Napisano 10 listopad 2014 - 10:36
Obniż siodełko z 1cm albo półtora, to tak na oko, niby może być, ale wydaje się ciut wysoko. Jak siodło jest za wysoko, to bujamy kręgosłupem na boki, stąd mogą być bóle. Wyprostujesz trochę sylwetkę przy okazji, mniejsza różnica między siodłem i kierą.
Napisano 10 listopad 2014 - 10:37
Napisano 10 listopad 2014 - 11:02
Zauważyłem też, że konsekwentnie prostujesz ręce w łokciach - jeśli taką pozycję masz przez cały czas, to po pierwsze nie masz amortyzacji, po drugie może to faktycznie powinieneś wzmocnić trochę mięśnie jak radzi kolega wcześniej.
Dasz radę jadąc w obu chwytach puścić kierownicę nie zmieniając pozycji i utrzymać tak przez dłuższy czas (>kilka sekund)?
Napisano 10 listopad 2014 - 16:48
Zauważyłem też, że konsekwentnie prostujesz ręce w łokciach - jeśli taką pozycję masz przez cały czas, to po pierwsze nie masz amortyzacji, po drugie może to faktycznie powinieneś wzmocnić trochę mięśnie jak radzi kolega wcześniej.
Dasz radę jadąc w obu chwytach puścić kierownicę nie zmieniając pozycji i utrzymać tak przez dłuższy czas (>kilka sekund)?
tak ,dam radę jechać w ten sposób bez problemu .
Wygląda na to ,że siodełko nieco za wysoko miałem ,obniżyłem je około 1cm i jest nieco lepiej(dziś po 55km) ,jutro jeszcze obniżę o 0.5cm i zobaczymy .Poinformuję o odczuciach :-)
Dzięki bardzo Wam
Napisano 10 listopad 2014 - 17:02
Napisano 10 listopad 2014 - 19:03
Jak opuściłeś centymetr, to opuść jeszcze jeden, a potem co pół, na ostatniej fotce wyraźnie widać że siodło jest mocno za wysoko. Siodelka nie cofaj, niech kolana będą przed pedałem, jak dobierzesz wysokość, to potem możesz powolutku cofać.