Z metodą Lemonda prawdopodobnie dobrze zrobiłeś. Mi wyszło według niej 0,6 cm niżej, niż jak ustawiałem nogę według pomiaru kąta w kolanie. Oczywiście oba pomiary domowym sposobem, więc może to nie być optymalne.
Jeśli chodzi o przesunięcie siodełka przód-tył to daj je co najmniej 1 cm do przodu. W tej metodzie to nie rzepka ma być w linii z osią pedałów, tylko to co jest za nią. Jak na obrazku:
O tym, że kierownica ma zakrywać piastę gdzieś słyszałem, ale nie spotkałem się z bardziej naukowym wyjaśnieniem tego zagadnienia. W jakiej pozycji rąk ma być ten pomiar? Mam mieć ręce wyprostowane czy zgięte? Osobiście nie przywiązywałbym do tego żadnej wagi. Wystarczy, że rower ma inny kąt główki czy offset widelca i już pozycja piasty się zmienia.
Czy rama za duża to ciężko stwierdzić. Raczej niedopasowana do zawodnika. Wygląda na to, że rura podsiodłowa powinna być krótsza by zapewnić wystarczający przekrok, a rura górna jest za krótka, bo brakuje mostka.
Ja bym trochę obniżył mostek jeśli się da. Przy okazji przesunie go to trochę do przodu i skompensuje przesunięcie siodła do przodu.