Skocz do zawartości

Zdjęcie

Elektroniczny Doping Czyli Oszustwo Na Strava

159 odpowiedzi w tym temacie

#21 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 postów
  • SkądWa-wa

Napisano 31 sierpień 2015 - 09:11

Ja tam wole awansować z 300 miejsca na 250, bo wiem że robię postęp, niz zrobić autem KOM-a i potem nie utrzymać koła przy 30 km/h....

• Prozor lubi to

Kudos!

#22 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • Skądpomorskie

Napisano 31 sierpień 2015 - 09:21

Ohh jak dobrze że jest ta strava, gdyby nie ona to połowa amatorów w ogóle nie wsiadałaby na rower, bo przecież jazda bez stravy się nie liczy, nie było jej, czarna dziura w czasoprzestrzeni i życiorysie :)
  • EverRestOnTheBike lubi to

#23 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1120 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 31 sierpień 2015 - 09:31

(...) ale jest coś takiego jak http://www.digitalepo.com/i raz mi się zdarzyło ogarnąć, że ktoś używał tego "bajeru" :P

:o

Kto oglądał "Jak poznałem waszą matkę" zrozumie:

Przypomina mi to doping farmakologiczny na lokalnych ogórkach, podpychanie na podjazdach, bieganie na skróty przez las.
Dla mnie w odniesieniu do wyników innych: jazda z huraganem w plecy - OK, za ciężarówką/autem/skuterem - OK, z grupą - ba, jak najbardziej OK.

Gmeranie w plikach aby podkręcić udostępniony publicznie wyniki na Stravie, to taka rozpaczliwa łata dla takiego, którego z matką nie dokończył tata.

Kij w przednie koło i żwir w kolano, na tyle zasługują.

• Look lubi to

Trzepak 

"MAMIL"

#24 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 31 sierpień 2015 - 09:38

Mag jaja sobie robisz... Tu chodzi o (namiastkę?) rywalizacji...

Warto zapoznać się z wyjaśnieniem Stravy, dotyczącym flagowania aktywności flagowania aktywności .

Link do oflagowanej (wcześniej) aktywności nie jest potrzebny, jeśli delikwent wrzuci ponownie lub odflaguje (wybierze opcję: "The activity is fine, trust me") aktywność, to ponowne oflagowanie (jeśli znowu wskoczy na listę KOM) spowoduje, że zdjęcie flagi w tej aktywności już nie będzie możliwe, pozostanie mu wybór przycięcia, ustawienia prywatnej aktywności, skasowania.

• patolog lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#25 Rider

Rider
  • Użytkownik
  • 113 postów

Napisano 31 sierpień 2015 - 10:45

Z mojego doświadczenia wiem , że komy i trasy robione autem co jakiś czas są kasowane przez administracje . Mam w rzeszowie koma na 4% podjezdzie i średnio raz na miesiac ktos mi go zabierze jadąc ze średnią 70 km/h. Po miesiacu znowu mam info oh u lost your kom wiec wszystkie musza byc co jakis czas kasowane 

#26 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 31 sierpień 2015 - 11:47

Z mojego doświadczenia wiem , że komy i trasy robione autem co jakiś czas są kasowane przez administracje . Mam w rzeszowie koma na 4% podjezdzie i średnio raz na miesiac ktos mi go zabierze jadąc ze średnią 70 km/h. Po miesiacu znowu mam info oh u lost your kom wiec wszystkie musza byc co jakis czas kasowane

Który to podjazd? ;)
Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#27 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 31 sierpień 2015 - 12:00

Polecam KOM defender: defending your KOM’s against those pesky Strava cheats.

Przesyła tygodniowy raport z podejrzanie wyglądającymi aktywnościami na KOM'ach.

• patolog lubi to

#28 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 sierpień 2015 - 12:48

Błąd. Nikt tam nic nie kasuje. Po prostu użytkownicy flagują po jakimś czasie takie aktywności i dlatego wyniki znikają z tabel. Ale wcale nie jest to żadne kasowanie. Jak masz takie info i widzisz, że ktoś jechał autem to po prostu flaguj, a nie czekaj aż ktoś inny to zrobi.

Link do oflagowanej (wcześniej) aktywności nie jest potrzebny, jeśli delikwent wrzuci ponownie lub odflaguje (wybierze opcję: "The activity is fine, trust me") aktywność, to ponowne oflagowanie (jeśli znowu wskoczy na listę KOM) spowoduje, że zdjęcie flagi w tej aktywności już nie będzie możliwe,

Nie rozumiesz. Chodzi o to, że jak on sobie kliknie "trust me", my nie dostajemy o tym informacji. Jeżeli nie zerkniemy znowu po jakimś czasie na dany segment to nawet nie zauważymy, że gość odflagował. Jeśli zapiszemy link i po kilku dniach sprawdzimy i zobaczymy, że flaga dalej tam tkwi to mamy już raczej pewność, że nie odflaguje, bo jeśli dostał powiadomienie to już by to zrobił. A jeżeli nie zerkał na stravę to po kilku dniach powiadomienia znikają.

pozostanie mu wybór przycięcia, ustawienia prywatnej aktywności, skasowania.

Nie. Jeżeli skontaktuje się z supportem stravy to może dojść do tego, że mu to odflagują (oczywiście jak ich do tego przekona ;) ).

Kiedyś oflagowałem tę aktywność: https://www.strava.c...627340/overview

Cwaniaczek oczywiście ją odflagował, po czym ja oflagowałem ponownie. Jako powód podawałem, stałą prędkość niezależnie od terenu.

Po jakimś czasie otrzymałem taki e-mail:

"The Flag you reported has been resolved

The flag you reported on RK Dobczyce has been resolved.

constant speed is not a legitimate reason for flagging. 

Thanks for flagging!

- Your friends at strava"

Nie dało się ponownie oflagować, bo pisali, że nie można oflagować aktywności, z której została zdjęta flaga.

Wtedy napisałem do "supportu".

https://strava.zende...requests/420685(jak Wam się nie otwiera to dajcie znać).

No i mu spowrotem zapodali flażkę :)

Gość wtedy miał ukryte konto - cwaniaczek...

Polecam KOM defender: defending your KOM’s against those pesky Strava cheats.

Przesyła tygodniowy raport z podejrzanie wyglądającymi aktywnościami na KOM'ach.

Super sprawa! Powiadomienia o utracie KOM-ów na stravie niestety często zawodzą.

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#29 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 31 sierpień 2015 - 13:18

Tu chodzi nie tyle o utratę KOM'ów, co o analizę czy nie pojawiły się podejrzane komy.

A przy okazji - jak wykryć D’Epo:

pic3-normal-ride-data-zoom-section.jpg

Powyżej dane oryginalne, a poniżej przerobione przez epo +10%:

pic4-depo5percent-data-zoom-section.jpg

Jak widać prędkość nie jest podniesiona % tylko widać dziwne skoki. Co prawda można przepuścić to przez wyrównywarkę, ale jak ktoś potraktuje aktywność tylko digital epo to dość łatwo można to wykryć (źródło: http://www.scarletfi...eat-on-strava/)

Czym bardziej podkręcona aktywność, tym skoków więcej (poniżej 20%):

20percent-juice.jpg

a czym mniej, tym skoków mniej, ale są - nawet podkręcenie o 1% może wyglądać podejrzanie:

1percent.jpg

No chyba, że ten spieprzony algorytm jest już poprawiony, to i wykryć oszusta będzie trudniej...

• Mediana lubi to

#30 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 31 sierpień 2015 - 13:22

Ohh jak dobrze że jest ta strava, gdyby nie ona to połowa amatorów w ogóle nie wsiadałaby na rower, bo przecież jazda bez stravy się nie liczy, nie było jej, czarna dziura w czasoprzestrzeni i życiorysie :)

Nie wiem o czym wy mówicie.

Strawa kojarzy mi się wciąż  tylko z jedzeniem ;-) .

#31 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 sierpień 2015 - 13:37

Tu chodzi nie tyle o utratę KOM'ów, co o analizę czy nie pojawiły się podejrzane komy.

:P No ale jak nie masz info nt. utraty to skąd możesz  wiedzieć czy się jakieś pojawiły? :D W każdym razie pomoc zacna ;)

No chyba, że ten spieprzony algorytm jest już poprawiony, to i wykryć oszusta będzie trudniej...

Sprawdzałem, nadal tak jest ;)

• Prozor lubi to

Ragazza Ravennesa

#32 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2028 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 31 sierpień 2015 - 14:40

No i świetnie. Mi w sumie jest to mniej lub bardziej obojętne czy jestem pierwszy czy dziewiąty na segmencie. Ważniejszy jest progres i patrzenie na własne czasy, choć nie ukrywam, że jak się czasem uda zrobić koma to jest miło. Natomiast niezależnie od wszystkiego oszukujących cwaniaków będę tępił zawsze. Szczególnie tych z samochodów i kombinatorów przy plikach gpx. 

Mag trochę jednak przesadzasz, mam wrażenie, że wrzuciłeś nas wszystkich do jednego wora ludzi, których życiową ambicją jest zrobienie koma na okolicznym segmencie. Owszem znam takich delikwentów ale w tym temacie takich nie widzę. Śmieszy Cię, że rozmawiamy o oszustach i sposobach jak to wykryć? To trochę żałosne z Twojej strony. W końcu po to jest forum żeby dyskutować na wszelkie tematy.

• Look lubi to

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#33 roweras88

roweras88
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 31 sierpień 2015 - 15:50

Mam pytanie: czy uczciwe jest czekanie na sprzyjające wiatry w celu zaatakowania KOMa? ;)

#34 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 sierpień 2015 - 16:09

Oczywiście, można też sobie samemu puścić wiatry, żeby się napędzić siłą odrzutu :D

A jest nawet taka wyszukiwarka segmentów, która proponuje segmenty zgodne z aktualnym kierunkiem wiatru:

http://www.segmentninja.com/map

Ragazza Ravennesa

#35 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 postów
  • SkądWa-wa

Napisano 31 sierpień 2015 - 16:14

Mam jednego KOM-a w deszczu, pomógł czy przeszkodził?

Kudos!

#36 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • Skądpomorskie

Napisano 31 sierpień 2015 - 16:25

...

Mag trochę jednak przesadzasz, mam wrażenie, że wrzuciłeś nas wszystkich do jednego wora ludzi, których życiową ambicją jest zrobienie koma na okolicznym segmencie. ...

Nie pisałem ani o nikim personalnie, ani o wszystkim w jednym worku. Swoim wpisem sam się wrzuciłeś do tego worka :)

Poza tym wypowiadaj się w swoim imieniu a nie wszystkich. Startujesz na posła osła czy co ?

... Owszem znam takich delikwentów ale w tym temacie takich nie widzę. ...

a ja widzę :)

... Śmieszy Cię, że rozmawiamy o oszustach i sposobach jak to wykryć? To trochę żałosne z Twojej strony. W końcu po to jest forum żeby dyskutować na wszelkie tematy.

Jak już napisałem wyżej, o nikim personalnie nie pisałem.

Mam prawo uważać oszustów za żałosnych, a z napinaczy mieć ubaw. Ubaw jest reakcją pozytywną i wesołą i nikogo tym nie oceniam, nie wartościuję ani nie obrażam.  

Więc wyluzuj się Piotrkol91 i nie pisz mi, że jestem żałosny. Nie przenoś spiny ze stravy na forum, już lepiej idź pilnować swoich kom-ów :)

Na razie, idę odzyskać kom-a koło chałupy bo jakaś łachudra mi go ostatnio poprawiła :)

#37 roweras88

roweras88
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 31 sierpień 2015 - 17:39

Mam jednego KOM-a w deszczu, pomógł czy przeszkodził?

Pomógł, zapewnił dobre nawodnienie, poza tym zaoszczędziłeś na bidonie a to nawet 1 kg mniej ;)

#38 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 31 sierpień 2015 - 17:56

APEL: Jeśli znalazłby się tu jakiś gość, który ze stravą jeździ tylko po to by pozbierać korony, to mam dla takiego jegomościa radę. Niech sobie zmieni w profilu płeć na "female", spowoduje to wysyp koronek!! Serio działa :D
Jedyny minus jest taki, że jednak trzeba być szybszym od kobiet :D
  • mag... lubi to
Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#39 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 sierpień 2015 - 18:06

No właśnie, jaki to musiałby być wstydzior nie załapać się do top10 :D

Ragazza Ravennesa

#40 roweras88

roweras88
  • Użytkownik