Skocz do zawartości

Zdjęcie

Błotniki

202 odpowiedzi w tym temacie

#121 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8621 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 luty 2015 - 10:30

Pisałem wcześniej, powtórzę się: Zefal Shield R30. Dużo tańsze od Crudów, a równie dobre. W porównaniu do nowych SKS-ów wyglada też na to, że będą znacznie stabilniejsze.
  • puchaty lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#122 emcinek

emcinek
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 09 luty 2015 - 10:46

zefal wyglądają solidniej niż crud, ale jak to z błotnikami "szybko" demontowalnymi na bank będą się borykać z problemem mocowań. Błotniki o których mowa, mają być na stałe, więc nie ma co się ścibolić z wynalazkami, tylko zamontować bluemelsy, które starczą na długo. Co do bluemelsów, to trzeba mieć też na uwadze fakt, że w związku z tym, że jest ich dużo na rynku, to jest też dużo elementów "zastępczych". Jakby coś się w jakiejś kolizji popsuło, to wystarczy skoczyć na allegro i znajdzie się same pręty, przedni, albo tylny błotnik. 

#123 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8621 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 luty 2015 - 10:55

Jeżeli chcesz mocować je na stałe, to faktycznie Bluemelsy mogą się sprawdzić, o ile zmieścisz je pomiędzy widełkami a oponą - w tym modelu nikt nie pomyślał (bo nie było takiej potrzeby) o tym, aby mocowanie błotnika do prętów było jak najbardziej płaskie. Dlatego nity mocujące są wypukłe i zabierają 2-3 mm cennego prześwitu. Sam profil też jest grubszy, co ma oczywiście swoje zalety (sztywność), ale również ogranicza prześwit.

Sprawdź też, czy masz przy mufie suportu oczko do wkręcenia śruby mocującej dolną część błotnika.

W razie braku oczek mocujących w ramie albo widelcu warto kupić sobie przykręcane obejmy - nie są drogie, a znakomicie ułatwiają montaż.

Jeżeli wszystkie te warunki są spełnione, jest super. Jeździłem na Bluemelsach (zarówno w wersji klasycznej, jak i Longboard) i byłem bardzo zadowolony.

rowerplus-logo-2.png

#124 gruber

gruber
  • Użytkownik
  • 110 postów
  • SkądSkawina

Napisano 10 luty 2015 - 09:12

Trochę obawiam się problemów z montażem Bluemelsów o, których pisze Wojtek. Jeśli chodzi o otwór nad mufą to jest jakieś 12 cm powyżej niej, zaślepiony plastikowa zaślepką. Nie sprawdzałem czy na pewno jest tam gwint bo wygląda, że ta zaślepka nie przeżyje operacji wyciągania. Jednak do czego innego mógłby służyć taki otwór. Jeśli zdecyduję się na   Bluemelsy to sprawdzę to przed zakupem. 

Co do Zefala podoba mi się dużo bardziej ale nie chroni napędu. Z tym, że wczoraj wpadłem na pomysł aby zamiast czyścić rower w mieszkaniu wykorzystać nie potrzebny mi już na działce  opryskiwacz ręczny. Po powrocie z "mokrego" treningu wyciągnąć go z piwnicy, wcześniej napełnionego i spłukać największy syf. Ma pojemność 6 litrów więc powinno wystarczyć na spłukanie całego roweru. Pokombinowałem z dyszami i daje naprawdę dobrze. Jutro może uda mi się go przetestować. Jeśli zda egzamin to czystość roweru zejdzie na drugi plan i priorytetem będzie ochrona mojej skromnej osoby :-D . W takim przypadku ten Zefal wchodziłby w rachubę. Tym bardziej, że w Decathlonie przesyłka jest za darmo i o ile nie jest pancernie zapakowane to mógłbym przymierzyć i w razie czego oddać. 

Jeśli ktoś z Was użytkuje Zefal Shield R30 to proszę o podzielenie się swoimi spostrzeżeniami.

#125 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8621 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 luty 2015 - 09:17

Ten otwór nie jest przypadkiem punktem montażowym dla rolki odwracającej ciąg przedniej przerzutki?

Co do Crudów - nie przeceniałbym tej ochrony napędu. Nawet pełne Bluemelsy w trekkingu (swego czasu miałem naewt rozmiar 53 mm przy oponie 28 mm, więc był to ogromny baldachim!) nie chronią napędu przed zabrudzeniem, więc Crudy nie będą lepsze.

rowerplus-logo-2.png

#126 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 10 luty 2015 - 11:18

Jest i sposób na czysty w miarę napęd, jesli nie zwracacie wielkiej uwagi na lans. Przyklejenie silikonem trójkątów z cieńkiego twardego plastiku do błotnika i dolnych widełek.  pozdr

#127 gruber

gruber
  • Użytkownik
  • 110 postów
  • SkądSkawina

Napisano 11 luty 2015 - 15:15

Trafiłem te Zefale w dobrej cenie i zamówiłem dziś. Gdyby ktoś był zainteresowany

http://www.rowerysty...shield-r30-race

Po dzisiejszym treningu rower cały zasyfiony - woźnica zresztą też. Czas na test opryskiwacza w charakterze myjki.  Powiem Wam, że rezultat przeszedł moje oczekiwania. Że ja wcześniej na to n ie wpadłem. Dosłownie 5 minut i rower czysty jak nigdy. 6 litrów starcza akurat na dokładne mycie. Potem parę minut na klatce pod drzwiami coby okapała woda. Kolejne 3 minuty na przetarcie do sucha ramy potem koła i na końcu napęd. Rower prawie jak ze sklepu...

#128 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 11 luty 2015 - 17:29

Jest i sposób na czysty w miarę napęd, jesli nie zwracacie wielkiej uwagi na lans. Przyklejenie silikonem trójkątów z cieńkiego twardego plastiku do błotnika i dolnych widełek.  pozdr

Albo tak jak tutaj:

https://www.facebook...&type=1

#129 gruber

gruber
  • Użytkownik
  • 110 postów
  • SkądSkawina

Napisano 18 luty 2015 - 23:22

Błotniki założone i czekają na test. Ale gdybym zdawał sobie sprawę ile czasu stracę na montaż i dokładne ustawienie to chyba bym ich nie kupił... :-x

#130 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 19 luty 2015 - 17:49

Trafiłem te Zefale w dobrej cenie i zamówiłem dziś. Gdyby ktoś był zainteresowany

http://www.rowerysty...shield-r30-race

Też przymierzałem się do zakupu i w dwóch sklepach znalazłem sporo taniej, np TUTAJ. Mimo wszystko chyba ich nie kupię. Nie miały zbyt dobrych ocen u kupujących w zagranicznych sklepach internetowych, a także w Decathlonie (nie polskim) skąd wycofano je ze sprzedaży.

#131 gruber

gruber
  • Użytkownik
  • 110 postów
  • SkądSkawina

Napisano 20 luty 2015 - 18:15

Kliknąłem teraz mój link i widzę, że chyba miałem szczęście a sklep wtopę z ceną bo jak ja kupowałem to zapłaciłem 87 zł już po doliczeniu kuriera za pobraniem :shock:

Jeszcze ich nie sprawdziłem bo dziś zaliczyłem setkę ale na nowym rowerze.

#132 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8621 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 20 luty 2015 - 18:22

To była cena mocno poniżej ceny hurtowej u co najmniej trzech znanych mi dystrybutorów ;) Nic dziwnego, że ją podnieśli.

rowerplus-logo-2.png

#133 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1529 postów
  • SkądSK

Napisano 01 marzec 2015 - 21:47

Niestety błotniki Zefal Shield R30 nie pod każdą ramę pasują. Do mojej ramy Ridley Fenix A10 nie podeszły, za mały prześwit między kołem a widelcem. Tylnego w ogóle nie założyłem, przedni był testowany 2 razy na szosie. Jak ktoś jest zainteresowany, to mogę je sprzedać za 80-85 zł.

#134 kaido2

kaido2
  • Użytkownik
  • 837 postów

Napisano 17 kwiecień 2015 - 13:45

Mnie tam chlapanie z przodu nie straszne, jednak d..y  jak i pleców mokrych mieć nie lubię, zatem  :)

San%20Marco%20Ass%20Saver%20Team%20Red.j

CykloOpole !!! :)

#135 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3220 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 kwiecień 2015 - 14:09

Na plecy nie pomaga.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#136 palli

palli
  • Użytkownik
  • 580 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 17 kwiecień 2015 - 15:52

Na plecy może nie pomaga w 100%, ale dupa sucha.

#137 kaido2

kaido2
  • Użytkownik
  • 837 postów

Napisano 17 kwiecień 2015 - 19:42

Jeżdżę z tym i jak na razie mokrych, ani brudnych nie miałem. Dla mnie ok, jednak dla kogoś dość wysokiego, czy jeżdżącego w bardziej wyprostowanej pozycji może się to okazać nie wystarczające - mowa o plecach rzecz jasna.

CykloOpole !!! :)

#138 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8613 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 13 maj 2015 - 12:37

Dziś w DX wrzucili komplet dupochronów za całe 10 PLN z przesyłką z Chin sztuka: DX Ass Saver

sku_386340_6.jpg

sku_386340_7.jpg

Przy siodełku fizika i torebce fizika da się w dupochronie wyciąć otwór do montażu torebki (klips)?

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#139 kapral_szef

kapral_szef
  • Użytkownik
  • 353 postów
  • SkądKalisz

Napisano 13 maj 2015 - 13:19

chyba nie ma sensu fatygować się z chinolami, w Decathlonie masz duży wybór po 12zł http://www.decathlon...615692-błotniki

#140 Gosc_kiban_*

Gosc_kiban_*
  • Gość

Napisano 03 czerwiec 2015 - 14:05

sporo tego używałem i niestety jestem na nie... plecy mokre... co z tego ze kawałek tyłka suchy jak np uda są całe mokre...

Dodaj odpowiedź