Błotniki
Napisano 09 luty 2015 - 10:30
- puchaty lubi to
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 09 luty 2015 - 10:46
zefal wyglądają solidniej niż crud, ale jak to z błotnikami "szybko" demontowalnymi na bank będą się borykać z problemem mocowań. Błotniki o których mowa, mają być na stałe, więc nie ma co się ścibolić z wynalazkami, tylko zamontować bluemelsy, które starczą na długo. Co do bluemelsów, to trzeba mieć też na uwadze fakt, że w związku z tym, że jest ich dużo na rynku, to jest też dużo elementów "zastępczych". Jakby coś się w jakiejś kolizji popsuło, to wystarczy skoczyć na allegro i znajdzie się same pręty, przedni, albo tylny błotnik.
Napisano 09 luty 2015 - 10:55
Sprawdź też, czy masz przy mufie suportu oczko do wkręcenia śruby mocującej dolną część błotnika.
W razie braku oczek mocujących w ramie albo widelcu warto kupić sobie przykręcane obejmy - nie są drogie, a znakomicie ułatwiają montaż.
Jeżeli wszystkie te warunki są spełnione, jest super. Jeździłem na Bluemelsach (zarówno w wersji klasycznej, jak i Longboard) i byłem bardzo zadowolony.
Napisano 10 luty 2015 - 09:12
Trochę obawiam się problemów z montażem Bluemelsów o, których pisze Wojtek. Jeśli chodzi o otwór nad mufą to jest jakieś 12 cm powyżej niej, zaślepiony plastikowa zaślepką. Nie sprawdzałem czy na pewno jest tam gwint bo wygląda, że ta zaślepka nie przeżyje operacji wyciągania. Jednak do czego innego mógłby służyć taki otwór. Jeśli zdecyduję się na Bluemelsy to sprawdzę to przed zakupem.
Co do Zefala podoba mi się dużo bardziej ale nie chroni napędu. Z tym, że wczoraj wpadłem na pomysł aby zamiast czyścić rower w mieszkaniu wykorzystać nie potrzebny mi już na działce opryskiwacz ręczny. Po powrocie z "mokrego" treningu wyciągnąć go z piwnicy, wcześniej napełnionego i spłukać największy syf. Ma pojemność 6 litrów więc powinno wystarczyć na spłukanie całego roweru. Pokombinowałem z dyszami i daje naprawdę dobrze. Jutro może uda mi się go przetestować. Jeśli zda egzamin to czystość roweru zejdzie na drugi plan i priorytetem będzie ochrona mojej skromnej osoby :-D . W takim przypadku ten Zefal wchodziłby w rachubę. Tym bardziej, że w Decathlonie przesyłka jest za darmo i o ile nie jest pancernie zapakowane to mógłbym przymierzyć i w razie czego oddać.
Jeśli ktoś z Was użytkuje Zefal Shield R30 to proszę o podzielenie się swoimi spostrzeżeniami.
Napisano 10 luty 2015 - 09:17
Co do Crudów - nie przeceniałbym tej ochrony napędu. Nawet pełne Bluemelsy w trekkingu (swego czasu miałem naewt rozmiar 53 mm przy oponie 28 mm, więc był to ogromny baldachim!) nie chronią napędu przed zabrudzeniem, więc Crudy nie będą lepsze.
Napisano 11 luty 2015 - 15:15
Trafiłem te Zefale w dobrej cenie i zamówiłem dziś. Gdyby ktoś był zainteresowany
http://www.rowerysty...shield-r30-race
Po dzisiejszym treningu rower cały zasyfiony - woźnica zresztą też. Czas na test opryskiwacza w charakterze myjki. Powiem Wam, że rezultat przeszedł moje oczekiwania. Że ja wcześniej na to n ie wpadłem. Dosłownie 5 minut i rower czysty jak nigdy. 6 litrów starcza akurat na dokładne mycie. Potem parę minut na klatce pod drzwiami coby okapała woda. Kolejne 3 minuty na przetarcie do sucha ramy potem koła i na końcu napęd. Rower prawie jak ze sklepu...
#128 Gosc_marvelo_*
Napisano 11 luty 2015 - 17:29
Jest i sposób na czysty w miarę napęd, jesli nie zwracacie wielkiej uwagi na lans. Przyklejenie silikonem trójkątów z cieńkiego twardego plastiku do błotnika i dolnych widełek. pozdr
Albo tak jak tutaj:
https://www.facebook...&type=1
Napisano 19 luty 2015 - 17:49
Trafiłem te Zefale w dobrej cenie i zamówiłem dziś. Gdyby ktoś był zainteresowany
Też przymierzałem się do zakupu i w dwóch sklepach znalazłem sporo taniej, np TUTAJ. Mimo wszystko chyba ich nie kupię. Nie miały zbyt dobrych ocen u kupujących w zagranicznych sklepach internetowych, a także w Decathlonie (nie polskim) skąd wycofano je ze sprzedaży.
Napisano 20 luty 2015 - 18:22
Napisano 01 marzec 2015 - 21:47
Niestety błotniki Zefal Shield R30 nie pod każdą ramę pasują. Do mojej ramy Ridley Fenix A10 nie podeszły, za mały prześwit między kołem a widelcem. Tylnego w ogóle nie założyłem, przedni był testowany 2 razy na szosie. Jak ktoś jest zainteresowany, to mogę je sprzedać za 80-85 zł.
Napisano 13 maj 2015 - 12:37
Dziś w DX wrzucili komplet dupochronów za całe 10 PLN z przesyłką z Chin sztuka: DX Ass Saver
Przy siodełku fizika i torebce fizika da się w dupochronie wyciąć otwór do montażu torebki (klips)?
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 13 maj 2015 - 13:19
chyba nie ma sensu fatygować się z chinolami, w Decathlonie masz duży wybór po 12zł http://www.decathlon...615692-błotniki