Kolana.
Posted 12 May 2010 - 19:41
To napiszę coś więcej. Jeżeli naciskam na rzepkę i okolice i nogę mam wyprostowaną, to nic nie boli. Tak samo jest, jeżeli zegnę do kąta 90 st. Jedynie ból odczuwam na zgięciu przy 45 st. (licząc, że wyprostowana noga to 0 st.) Miejsce bólu zaznaczyłem na niebiesko na zdjęciu:
http://zapodaj.net/5...3822c9.jpg.html
czester_ twoje słowa "może jeszcze będziesz jeździł" są bardzo pocieszające :mrgreen: . Myślę, że to nic takiego poważnego, co mogłoby mnie wyeliminować z kolarstwa. ;-)
wolę Cię nastraszyć niżeli byś to olał. Skoro po 3 dniach dalej boli to albo przecholowałeś, albo coś przetarłeś albo czort wie co jeszcze. Ja już raz sobie tak olałem sprawę ze stawem skokowym i do dziś żałuję.
Posted 12 May 2010 - 20:06
"W tym przypadku wymienione objawy mogły powstać z mikrourazów i przeciążeń,w konsekwencji najprawdopodobniej do stanu zapalnego i mogło dojść do zmian zwyrodnieniowych(należy wykonać zdjęcie RTG i badanie USG)
Na teraz zastosować glukozaminę lub żele (typu;Fastum żęl,Ketoprom żel,Veral żel) Jak nie pomoże => lekarz
Posted 12 May 2010 - 20:29
Może to też być jakiś konflikt rzepkowo-udowy czy jakieś problemy ze chrząstką rzepki czy powierzchni stawowych...
w takim przypadku można zastosować preparaty zawierajace glukozaminę (np. arthron complex) i/lub inne majace za zadanie regenerację (np. zinaxin forte)
Zalecenia w takim przypadku... m.in.
=> starać się utrzymywać kolano w pozycji wyprostowanej (ewent. lekkie zgięcie jakiś ręcznik pod kolanem) - podczas siedzenia, stania, leżenia, etc. ma to na celu odciążenia powierzchni stawowych oraz rozluźnienia struktur okołostawowych. Unikać maksymalnego zgięcia...
=> Zaprzestać treningów w górach, sprintów, treningu siłowego czy startów w wyścigach na okres ok 2-3 tyg. może będzie potrzeba więcej w zależności co się tam faktycznie dzieje... trening raczej na miękkich przełożeniach, młynkowanie...
=> Mobilizacja rzepki - w pozycji wyprostu w kolanie (w siadzie prostym) spychanie rzepki w kierunku dośrodkowym...
=> Można zastosować NLPZ (niesterydowy lek przeciwzapalny) np. Fastum
=> Można zastosować w razie jakiś obrzęków itp. LIOTON 1000
=>Do tego dobre by było zastos. fizykoterapii (laser, magneto, wirówka) działanie regeneracyjne...
=> dbać o ciepło dla kolan... czyli w chłodne dni raczej spodnie 3/4 !!!! NIE PRZEZIĘBIAĆ kolan !!!!
=> przed treningiem zastosować można maść rozgrzewającą, automasaż tego uda wraz z kolanem i dobrze się rozgrzać... przygotować aparat ruchu do wysiłku, obciążeń
=> w razie wystąpienia bólu można zastosować ZIMNO w postaci okładów żelowych (spec. termożele do kupienia w aptece... Pamiętać należy aby nie stosować zimna bezpośrednio na skórę ale przez cienką szmatkę!!!
Jak już raz miałeś problem z kolanami to będą one nawracały, także teraz trzeba się oszczędzać!!!
To tak na szybko... ;-)
Na prośbę Macka :-P
Pozdrower
Robert
Posted 12 May 2010 - 21:54
Co do glukozaminy z postu wyżej. Nic nie da a jak nawet to minimalnie po kilku miesiącach stosowania. Są badania na ten temat.
NLPZ zastosuj i tak jak kolega powyżej mówił staraj się mieć nogę względnie prosto wtedy rzepka jest najbardziej odciążona, najlepiej mieć jednak jakiś ręcznik zwinięty pod kolanem wtedy minimalne zgięcie kolana kilkustopniowe powoduje totalne odciążenie rzepki. Co do badania rzepki czy przypadkiem jej sobie nie uszkodziłeś to robi się to najczęściej przez manipulację nią:
-masz nogę wyprostowaną, ale delikatnie, bez napięć, ręką dociskasz sobie mocno rzepkę i przesuwasz z boku na bok w górę i w dół, nie powinno Cię to boleć, nie powinno nic chrobotać i przeskakiwać, nie powinno być żadnych 'progów' przeszkód itd. Jeśli jest ok, tzn. wyczuwasz że przesuwa się normalnie w docisku i nie boli to jest raczej ok.
-Twój rysunek wskazuje tak że to ponad nią raczej ale się upewnij.
Posted 13 May 2010 - 15:11
Posted 15 May 2010 - 16:54
krzysztof mnie jak kolano boli, w sumie zależy jaki ból, ale staram się iśc do lekarza. A jak masz takie bóle, to też radziłbym Ci tego nie lekceważyć, chyba, że nie zależy Ci na zdrowiu. Bo co z tego, że teraz przez 20 lat będziesz jeździć na rowerze, skoro później przesiądziesz się na wózek. Trenujesz w klubie?
P S
Chyba kupię tabletki Glucosamine 900 z Treca, 180 tabl. za 55 zł. Bodajże to jest na 3 mies. łykania.
Posted 15 May 2010 - 22:04
Najważniejsze glukozamina nie działa dorażnie i odnawia smarowidło w stawie.
Ale i tak wizyta u ortopedy, najlepiej sportowego, wymagana.
Posted 15 May 2010 - 22:17
Posted 16 May 2010 - 19:34
to ciekawe, ale musze powiedzieć że mnie też nieraz kolano boli prze tydzień nawet nieraz dłużej używam maści i przechodzi, może opaske se kup, i idz do lekarz, nie lekcewarz tego ;-)
OPASKA - typu ściągacz - dla kolano jest jak najbardziej nie wskazana...
Te opaski / ściągacze są zgubne dla chrząstki stawowej... Tak jak pisałem koledze ciut wcześniej, w takich dolegliwościach dążymy do ODCIĄŻENIA powierzchni stawowych, a ta opaska dociska powierzchnie stawowe zwiększając tarcie a tym samym przyśpiesza zużywanie / ścieranie powierzchni stawowych...
Co do GLUKOZAMINY - to jak trąbie wszystkim i zawsze...
GLUKOZAMINĘ powinno się brać przed jakaś / dowolną aktywnością fizyczną... Ma to związek z tym, że chrząstka stawowa odżywia się tylko i wył. w ruchu... pobiera składniki z płynu stawowego na zasadzie ściskania i rozprężania... jak GĄBKA... Także bezsensownym jest branie glukozaminy np. przed snem... a co do samej regeneracji tk. chrzęstnej... Zdania faktycznie są podzielone, jednak z tego co ja wiem, ma ona zdolności do regeneracji - znikome, ale jednak ma... wg części naukowców niby do ok 35 roku życia... może się jeszcze ona zregenerować. Jak to zwykle bywa zależy to od czynników osobniczych - u jednych lepiej a u drugich gorzej się zregeneruje.. Brak jakiejś poprawy nie zawsze jest porażką - pamiętać należy, że proces może postępować, zatrzymać się i stanąć w miejscu albo ulec poprawie... Także zatrzymanie degeneracji też jest sukcesem...
Pozdrower
Robert