Kolana.
Napisano 22 sierpień 2010 - 22:14
Najlepszy luz mają speedplay bo to tzw. free float. na drugim miejscu sa Looki Keo z minimalnym naciągiem sprężyny i dodatkowo przesmarowane w punkcie oporowym blok-pedał, z blokami np. 9 stopni, to co dobre w Time to jedynie lateral float 2,5 mm. Ważeniejszy jest jednak angular float.
Każde pedały które mają tzw. recentering float są gorsze od niecentrujących stopy pedałów. Takie jest moje zdanie poparte doświadczeniem i lekturą zachodnich stron tematycznych.
Napisano 29 listopad 2010 - 21:08
Napisano 30 listopad 2010 - 17:11
A Animal Flex'a polecam kupić na alle***, ostatnio kupowałem, wszystko jest w porządu a 30-40 zł zaoszczędzone :mrgreen: ( w sklepach wołają ok. 150 zł nawet czasami, a na alle*** bodajże za ok. 105 + przesyłka.
Napisano 08 maj 2011 - 15:08
Cytat
i bylem pod opieką lekarza ktory zajmował się kolanami min. piłkarek ręcznych dawnego 'montex' lublin. Czyli mistrzyń POlski (dr Gawęda)
Jeśli kogoś bolą kolana właśnie w okolicy rzepki, lub po prostu w miejscach gdzie rzepka pracuje (klujący ból, chrobotanie ) to jest to oznaka właśnie tej kontuzji. U mne jej wystąpienie bylo związane z treningiem na silowni, robilem przysiady ze sztangą bez optymalnej rozgrzewki.
No ja tak samo sie doprawiłem bez rozgrzewki zaczynając biegać zupełnie amatorsko aż przedobrzyłem. Drętwienie kolan, mrowienie, kłucie. Też się zacząłem sam leczyć glukozaminą, MSM itp. (choć najlepsze zdanie mam o żelatynie z torebki) i bez wiekszych efektów. Mój ostatni ortopeda jakiego odwiedziłem to był dr. GAWĘDA. Postawiona diagnoza na te dolegliwości kolanowe: lateralizacja rzepki czynnościowa na szczęście bez objawów chondromalacji (jeszcze). Te kłucie przeskakiwania są powodem iż rzepka nie idzie swoim torem i lekko się odchyla podrażniając tkanki miekkie powodując dyskomfort w kolanie.
Ile trwała twoja rehabilitacja? Ćwiczenia wykonywałeś codziennie czy z przerwami?
Ja zacząłem już cwiczęnia (rozciągające i wzmacniające) zalecane od doktora z tymże jak je wykonuje to później mam bóle kłucia w kolanie. Doktor kazał przykładać lód 10min. Dostałem stracha zrobiłem na dodatek rezonans jutro odbieram wynik.........
Gosc_Bartynsky_*
Napisano 01 sierpień 2011 - 16:28
Na rowerze jeżdżę odkąd pamiętam, mam 18 lat. Od jakiegoś czasu (5-6 miesięcy) prowadzę plan treningowy, a swoje sesje treningowe na podst. literatury, podobnie dietę. Zimą biegam, około 12-14h tygodniowo. Nigdy nie miałem problemów z kolanami mimo obciążeń na jakie są narażone, niekiedy odczuwam ból w okolicy prawego, ale tylko po b. intensywnych podjazdach i przechodzi po kilkunastu godzinach.
Jednak duży problem sprawia mi pozycja na ugiętych kolanach (kucanie), ciężko mi się podnieść i pojawia się minimalny ból w tych okolicach oraz "słychać strzały"

Martwi mnie to, bo w okresie zimowym planuję podnosić ciężary i popracować na maszynach (suwnice, atlas na 4G etc.) i oczywiście 70% to będą obciążenia na nogi. Czym spowodowana jest taka anomalia i jak ją zlikwidować, o ile w ogóle się da? Powtórzę że w trakcie ćwiczeń takich jak jazda na rowerze czy bieganie to mi nie dokucza

I przy okazji witam wszystkich, zostanę tu na dłużej ^^
Napisano 01 sierpień 2011 - 17:13
Napisano 03 sierpień 2011 - 09:41
Cytat
A nie zapominasz przypadkiem o link ?Witam,
Na rowerze jeżdżę odkąd pamiętam, mam 18 lat. Od jakiegoś czasu (5-6 miesięcy) prowadzę plan treningowy, a swoje sesje treningowe na podst. literatury, podobnie dietę. Zimą biegam, około 12-14h tygodniowo. Nigdy nie miałem problemów z kolanami mimo obciążeń na jakie są narażone, niekiedy odczuwam ból w okolicy prawego, ale tylko po b. intensywnych podjazdach i przechodzi po kilkunastu godzinach.
Jednak duży problem sprawia mi pozycja na ugiętych kolanach (kucanie), ciężko mi się podnieść i pojawia się minimalny ból w tych okolicach oraz "słychać strzały"W efekcie nie jestem w stanie zrobić więcej niż 50 przysiadów.
Martwi mnie to, bo w okresie zimowym planuję podnosić ciężary i popracować na maszynach (suwnice, atlas na 4G etc.) i oczywiście 70% to będą obciążenia na nogi. Czym spowodowana jest taka anomalia i jak ją zlikwidować, o ile w ogóle się da? Powtórzę że w trakcie ćwiczeń takich jak jazda na rowerze czy bieganie to mi nie dokucza
I przy okazji witam wszystkich, zostanę tu na dłużej ^^
Napisano 20 marzec 2012 - 21:18
Od grudnia chodzę na siłownię i ćwiczę min. nogi: wypychanie na suwnicy, step oraz zamiennie - prostowanie nóg na siedząco oraz uginanie nóg leżąc na brzuchu.
Dwa tygodnie temu po sesji na siłowni, na drugi dzień postanowiłem trochę ostrzej pojechać na trenażerze. I stało się. Zaczęło mnie boleć jedno kolano, któe wczesniej też trochę się odzywało.
Poszedłem do chyba dobrego ortopedy i ten powiedział, że mam konflikt rzepkowo-udowy. Min dlatego , że głowa przysrodkowa mięśnia 4głowego jest zbytnio rozwinięta..
Ja byłem przekonany, że właśnie ten mięsień trzeba spec rozwijać, żeby nie było problemów z kolanem:/
Przepisał jakiś lek aby było lepsze smarowanie. Jesli nie pomoże to zastrzyk z kwasu hialuronowego, potem rehabilitacja, a na końcu zabieg - jeśli nic sie nie poprawi.
Nie wiem, może trzeba było iśc do ortopedy sportowego..
Napisano 21 marzec 2012 - 09:05
Co innego, gdy nie strzelało, a nagle zaczęło i jeszcze boli - na początek zmniejszyć obciążenie, jak nie pomoże to do lekarza.
Napisano 16 kwiecień 2012 - 20:08
Cytat
Poszedłem do chyba dobrego ortopedy i ten powiedział, że mam konflikt rzepkowo-udowy. Min dlatego , że głowa przysrodkowa mięśnia 4głowego jest zbytnio rozwinięta..
Ja byłem przekonany, że właśnie ten mięsień trzeba spec rozwijać, żeby nie było problemów z kolanem:/
Bardzo możliwe że pomimo rozwiniętej głowy przyśrodkowej masz jakieś przykurcze mięśniowe prowadzące do tej dysfunkcji (np. napięte pasmo biodrowo piszczelowe). Może też być jakaś asymetria miednicy, wada postawy.
Polecam wizytę u DOBREGO rehabilitanta/chiropraktyka a oceni co jest nie tak z układem. Wierz mi kolano to bardzo skomplikowany mechanizm (nie tylko słaby 4głowy może być tu problemem).
Dla przykładu miałem poblokowane stawy krzyżowo biodrowe oraz nie tak ustawioną miednice co musiał poprawić rehabilitant manualnie.
Nie pakuj się przedwcześnie w zastrzyki a tym bardziej w jakieś zabiegi. Co da ci zastrzyk jak rzepka z jakiś przyczyn nie idzie w bruździe miedzykłykciowej? (konflikt rzepkowo udowy)
Szukaj na tym etapie dobrego osteopaty a wizyty u lekarzy na razie sobie odstaw na bok.
Pozdrawiam
Napisano 22 kwiecień 2012 - 18:04
Po zmianie pozycji (obniżeniu siodełka do wartości z obliczeń http://www.competiti...ALCULATOR_INTRO ) pojawił się ból na zewnątrz kolan. Co może być tego przyczyną?
Pozdrawiam
Napisano 22 kwiecień 2012 - 18:16
Cytat
może spróbuj przestawić blokiWitam
Po zmianie pozycji (obniżeniu siodełka do wartości z obliczeń http://www.competiti...ALCULATOR_INTRO ) pojawił się ból na zewnątrz kolan. Co może być tego przyczyną?
Pozdrawiam
Dodaj odpowiedź