Monopol, ceny,
Posted 05 February 2010 - 20:54
A wiekszosc z Was studiuje widzac szanse na lepsze zycie. I bardzo dobrze .
Szkoda tylko , ze nie KAZDY kto chce moze w Polsce studiowac. Ale to temat rzeka i nie tu jego miejsce.
I nie msci sie na tych ktorzy biora sprawy we wlasne rece ( pisze o tych ktorzy odwazyli sie otworzyc sklep ) ze chca UCZCIWIE zarobic na chleb i cos jeszce . Nie porownuj NIGDY cen z jakiegokolwiek REALNEGO sklepu do allegro. Tak do zadnych madrych wnioskow nie dojdziesz .
To nie ich wina ze kupuja jakies tam manetki za 250 , a musza je pogonic za 400. Tak to dziala. Bez nich NIGDY btys nic LIVE nie zobaczyl i nie dotknal. A i tak wielu idzie do nich przymierzyc , podotykac i zamawia w sieci. Prawo rynku.
Cen ich za to , ze sie odwazyli ,pracuja ,wynajeli lokal cos kupuja i cos sprzedaja. Dzieki nim swiat sie kreci.
Posted 05 February 2010 - 21:04
Posted 05 February 2010 - 21:15
Niestety jesteśmy biedni, a ceny w Polsce jednak chore. Jeśli za 30 tyś kupicie nowe autko do miasta albo rower w tej samej cenie niby wypas, to o czym mówimy? Porównajcie ile kosztuje wyprodukowanie auta do roweru.
No nie moge, kolejny. Dlaczego porównujesz rower typu "Ferrari" korzystający z najnowszych technologii, do auta typu Dacia czy Skoda? Karbonowa rama to nie tylko materiał w postaci włókien, to dziesiatki inżynierów, którzy cały rok ślęczą nad projektem w USA albo Europie, to fabryki w Chinach i ktoś to na końcu musi przewieźć z Azji tutaj. Porównaj szosówke za 1800zł ze Skodą Fabią - jakość podobna, % zysk z obu produktów założe się, że podobny. Jakbyś Storcka porównywał do Carrery GT to też się założę, że % zysk ze sprzedaży 1 sztuki tez jest podobny.
Posted 05 February 2010 - 21:24
Czy tylko Ty jesteś pokrzywdzony przez los ??
Ja za komunt stałem po 3 godziny na mrozie za chlebem, bo jak nie wstałeś o 4 nad ranem w kolejce to g... miałeś do jedzenia !
Wiesz ile wyzwisk i zasranych dogaduszek słyszy sprzedawca od podobnych młodych ludzi - że złodziej ze oszust , że kradnie im kase z kieszeni itd.
Tylko jakoś nikt w markecie nie marudzi wciskając paczke piwa do koszyka.
Życie jest francowate jak nie masz chodów, pleców, bogatych rodziców i i chodziłeś do szkoły o specjalizacji bez przyszłosci - tak było.
Zacznij szanować Sore to będzie Cię stać na DA.
To co napisałe Rebe jest przykładem wzajemnej pomocy, ale czy tak nie może być normalnie wszędzie ??? Nie - dlaczego - bo Polakowi w pewnym momencie otwarto "wolność " i on jak głupi pawian obija się o ściany dalej narzekając.
Mając pół szklanki piwa optymista powie że ma jeszcze pół, a pesymista że już stracił pół.
Nam sie zajebiście powodzi, mamy rodziny, mamy domy , mamy stare samochody, żaden z nas nie ma wypasionego salonu sprzedaży, tutaj na fora stamtąd nikt nie zagląda.
D. ceny miałeś podane poniżej cen na Allegro rzeczy nowych na gwarancji i przestań pierd....... bez sensu porównując modele tegoroczne do tych sprzed 2-3 lat .
A przesyłka byle szpeja od Shimano to 20 zł od najmniejszej nawet paczki
Staraj sie zmienić swoje podejście do życia i nastawienie to moze ktoś Ci sprzeda coś taniej wtedy bo ja już nie czytając wypowiedzi .
Mój 7 letni syn ma bardziej trzeżwe podejście do życia, jak nie dostanie tego to zadowoli sie czymś innym.
Czytają po raz kolejny temat o tym że sprzedawca okrada klienta rzygać mi sievb chce na takie podejście, jutro jade do mechanika z autem wybecalować prawie 600 zł i płakać nie będę bo zrobić musze , bo nie przywioze towaru na sklep.
A osbiście mam szosówke bez klamkomanetek i jest przez to lżejsza !!!
Jarek 969 może masz tam jakiś wolny lokal , lubie czyste powietrze.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Posted 05 February 2010 - 21:45
Zyję sobie spokojnie, pracuję po 10-13 godzin na dobę, na etacie i po godzinach robiąc zleconka. W weekendy studia podyplomowe i w międzyczasie remontuję moje własne M wzięte na duuuuży kredyt.
I cieszę się z tego co mam. Mam dwie fajne szosy, mam gdzie je postawić. Są tysiące ludzi, którzy marzą o tym, żeby w ogóle mieć rower.. ostatnio dałem mojego rozpadającego się górala dzieciom na wsi... żeby miały czym do szkoły jeździć, a nie chodzić na pieszo kilka km.
I dziękuję sobie, rodzicom, że teraz mogę delektować się dotykiem klamkomanetek 105 :-)
I zamiast piepr*yć na forum lepiej wziąć się za coś, nauczyć, popracować na to, żeby jutro było człowieka stać na coś lepszego niż dzisiaj.
Posted 05 February 2010 - 22:31
Rozumiem DeadHorsa rozumiem jego sposob myslenia ale Dh troszeczke sie zapedzil w wyciaganiu wnioskow.
Prawdą jest i trudno się tutaj niezgodzic że często i gęsto wydajemy dużo wiecej pieniedzy na jakis produk niż jest on faktycznie wart. W normalnych przypadkach zaczynaja dzialac prawa ekonomi (czasem nie
Sprawa druga, marża i robienie z klienta idioty. DH ja też nieufam sprzedawcom bo to ludize korzy chca na mnie zarobic ALE! kiedy ide cos kupic i sie na tym nieznam to ufam sprzedajacemu (wyjatkiem są sprzedawcy w media markt i innych supermarketach) że doradzi mi coś co będzie dla mnie odpowiednie, nietarguje się, niedochodze na ile chce mnie oskubac. Gośc mowi ze licznik cateye za 150zł będzie dal mnie odpowiedni i biore bez ale. Niemożna wszedzie widziec podstępu bo się życie robi ciężkie.
Jarek, po co wogole wchodzisz w polemiki? Ty masz swoj punkt widzenia DH ma swoj nic niezmienisz a mozesz tylko pogorszyc.
DH masz racje, kupujac obecnie rower za 2tys otrzymujemy średniaka ale co na to poradzisz? nic, taka polityke ma producent a sprzedawca w sklepie niebedzie wypychal towaru za 0% marży bo to nie caritas. Zamiast walczyc z wiatrakami o sprawiedliwe ceny lepiej zacisnac zęby i wziąśc się do roboty. Zacznij dawac jakies korepetycjie czy cos tak jak ja robie, dzieki korkom kupilem sobie szose, aparat, laptopa.
Pozdrwaiam wszystkich serdecznie i prosze was o jedno, nieróbcie tu burdy jak na Onecie bo to niewypada ludzią na pewnym poziomie
ps. przepraszam za ortografie troszeczke jestem wcięty
Posted 05 February 2010 - 22:59
Prawdą jest i trudno się tutaj niezgodzic że często i gęsto wydajemy dużo wiecej pieniedzy na jakis produk niż jest on faktycznie wart.
w zasadzie nie trzeba do tego nic dodawać.
ale Wy bogaci - róbta co chceta - wasza kasa - wasze zakupy, a mnie to lotto :mrgreen:
[ Dodano: 2010-02-05, 23:34 ]
Co tu dużu szukać...
http://www.allegro.p...mano_gumki.html
gumka za 50 zł
a na innej aukcji kapy 25 zł sztuka
wszystko 2x i estetyczna renowacja klamek 150 zł
ale po co ja to pisze skoro dla większości tu piszącyc w tym temacie to normlana kolej rzeczy (kapitalizmu) :mrgreen:
Posted 06 February 2010 - 01:14
Kolejny przykład polskiego podejścia. Ty Jarek zły jesteś, bo wyprowadziłeś się zagranicę, bałeś się zostać w Polsce, boisz się tego trudu, etc.Jarku zalatuje mi z Twojej wypowiedzi cynizmem... Siedzisz w Szwecji, zbijasz kokosy - OK ale nie ubliżaj biedniejszym z Polski.
Za to Deadhorse to twardy gość, został w Polsce, to nic że zarabia 2k, może przynajmniej Was wyśmiać, żeście się boicie mieszkać w PL i poszliście na łatwiznę i zarabiacie kokosy nic nie robiąc za granicą.
Pzdr!
Posted 06 February 2010 - 09:01
crankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru
Posted 06 February 2010 - 09:58
Kolejny przykład polskiego podejścia. Ty Jarek zły jesteś, bo wyprowadziłeś się zagranicę, bałeś się zostać w Polsce, boisz się tego trudu, etc.
Znaczy trzeba to wszysto rozgraniczyc , bo kazdy robi w zyciu na co ma ochote , jezeli kogos stac i ma mozliwosci na sprzet wyzszej klasy to czemu nie .
Wiadomo jakie sa warunki pracy (nie dotyczy bogatych ) srednia klasa to sie tlucze od miesiaca do miesiac zeby cos zarobic a , co tu mowic odlozyc np na caly rower (ciezka sprawa).
Ja tam wychodze z zalozenia ze , nie wazne na jakiej grupie osprzetu jezdzisz , ile masz kasy poprostu rob tak , jak ci sie podoba badz soba i bierz radosc z kolarstwa pomimo ciezkich warunkow bytowych ;-)
Posted 06 February 2010 - 10:43

Google prawdę ci powie.
Tak naprawdę nie ma znaczenia ile Polak będzie zarabiać, o ile będą niższe ceny we wszystkich sklepach, zawsze znajdzie się ktoś komu będzie za drogo, zawsze znajdzie się jakiś dusigrosz, który będzie marudził o rabat od rabatu.
Niestety taka jest mentalność większości Polaków.
Google wie co "gada". Polacy to złodzieje, idioci itd. ale to także jedna rodzina... ale dopiero kiedy jesteśmy świadkami jakiegoś dramatu. Wtedy każdemu mięknie rura.
Posted 06 February 2010 - 12:24
Nie boje sie wyzwan . w 2000 wrocilem nawet na kilka lat do Polski , ale zawinalem sie po kilku latach ( przyczyna tego byla wspolpraca z bankami i nieudolnosc urzednikow; TYLKO i WYLACZNIE !! ) . Trudu ZADNEGO sie nie boje i dam sobie swietnie rade w kazdym miejscu na swiecie . O to badz spokojny. Nawet w Polsce nie narzekalem finansowo , ale wku.....lo mnie zbyt wiele rzeczy. Dla mnie kasa to naprawde nie wszystko w zyciu ( pomimo , ze tak moze myslisz )
"żeście się boicie mieszkać w PL i poszliście na łatwiznę i zarabiacie kokosy nic nie robiąc za granicą. "
A to zart , czy Ty powaznie ????
Posted 06 February 2010 - 13:00
P.S.
Aczkolwiek ceny klamkomanetek to i mnie przyprawiają o lekkie zdumienie.
Posted 06 February 2010 - 15:26
Z drugiej strony porównajcie sobie cene korby Tiagra i korby SLX - to jakby odpowiednik w grupie - i jakie wnioski ????
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Posted 06 February 2010 - 16:12
Każdy z nas przyzna, ze łatwo w Polsce nie jest. Części do szosy są drogie. Ale trzeba być optymistą! Ciesz się, że w miarę bezproblemowo jeździsz! Ewentualne usterki naprawiaj i dalej trenuj.
A jeśli Sora to rzeczywiście taki syf, to po co nabywałeś? Sprzedaj szpeje i kup lepsze, ale używane. Dobry i zadbany sprzęt nie wymaga gwarancji.
Masz kłopot z klamkomanetkami Sory? To kup coś podobnej klasy, ale sporo starsze. Dalej nie podoba się? Kup manetki na ramę i się przyzwyczaj.