Jump to content

Photo

Monopol, ceny,

146 replies to this topic

#81 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 07 February 2010 - 20:45

No to chyba, że to lajtowe siedzenie w biurze, to idzie przeżyć. Ale wracając do tematu to każdy jak sam widzisz chce jak najwięcej zyskać. Sam zostałeś w dziale sprzedaży zmieszany z błotem, podobnie jak Ty innych objechałeś. Ceny są jakie są, ale te ceny ustala rynek, części kosztują tyle ile klienci są z w stanie za nie zapłacić. Może te ceny dla niektórych są za wysokie, ale producent zakłada że obniżając ceny o kilka procent nie uzyskałby większych dochodów poprzez zwiększenie ilości klientów. A tych co nie stać i tak kupią coś tańszego albo używanego bo jeździć trzeba. Zobacz jak poszła w górę cena Bocialarki od jej pierwszej wersji, fakt że wchodziły tam unowocześnienia, ale nie kosztowały one tyle. Producent wyczuł luki na rynku i wypełnił je swoim towarem, takich przykładów można mnożyć w setki czy tysiące. Teraz kasę robi się na odśnieżaniu...

#82 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 07 February 2010 - 20:48

Macieju, z tą DA to nie tak jak piszesz. To że mi się UDAŁO kupić za 210+10 to nie znaczy, że ta przerzutka jest tyle warta. Bo nie dość, że to najwyższy model, nieużywana, to jeszcze z ciekawą przeszłością. Więc z czystym sumieniem śmiem twierdzic, że 250 zł to i tak przyzwoita cena.

#83 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 07 February 2010 - 20:51

Też mówię, że cenę ustala rynek, jeśli uda się Tobie ją sprzedać za te pieniążki to tylko chwała Tobie, że zrobisz na niej interes.

#84 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 07 February 2010 - 20:55

Ale chyba mi nie powiesz, że to jakaś wygórowana cena, której owa przerzutka wart nie jest, tak jak to jest w przypadku tych pieprzonych klamkomanetek sory za ~400zł.

#85 mpiwko

mpiwko
  • Użytkownik
  • 95 posts
  • Skądszn

Posted 07 February 2010 - 22:25

Ehh... tak czytam ten temat, i rozumiem ta zyciowa niesprawiedliwosc jaka jest "kapitalizm", jak to okreslasz. Postaraj sie zrozumiec, ze firma sprzedajaca swoj produkt, sprzedaje nietylko kupe zlozonych ze soba materialow, ale takze swoja technologie, know-how i przede wszystkim swoj brand. Nie powiem, mnie tez wpienia, ze opracowanie jakies tam drobnostki, albo zwyczajna zmiana materialu pewnego elementu, powoduje, ze cena calego produktu rosnie o 100%, ale wyjsciowa cena jest tak naprawde cena sluszna. Przeciez nie bez znaczenia Shimano produkuje tanie, pozagrupowe elementy... to one sa najbardziej popularne, najlepiej sie sprzedaja i malo kosztuja, ale sam wiesz jak jest z ich jakoscia. Czy ich cena jest dla Ciebie bardziej sprawiedliwa?

I tak mi sie cisnie na usta jeszcze przyklad rowerow marek takich jak np. Colnago. Czy one warte sa swojej ceny? Zdecydowanie nie, ale to jest Colnagu, i pewnie dla niektorych gwarantowany wzwod ;)

Juz tak konczac, moim zdaniem niektorzy ludzie za bardzo zatapiaja sie w calej technologii, sprzecie, elektronicznych bajerach, na rzecz samej jazdy... to jest problem.

Pzdr!

#86 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1,010 posts
  • SkądLublin

Posted 07 February 2010 - 23:37

Dead, zrozum, sam piszesz, że ceny rynkowe nie odzwierciedlają wartości przedmiotu, potem kupujesz przerzutkę za 220 a chcesz pchnąć za 260. Twierdzisz przy tym że cena 220 nie odzwierciedla wartośi przedmiotu. Uważasz więc, że sam możesz tą wartość ustalać? Poza tym chcesz ewidentnie na niej zarobić, czynisz więc tak samo jak producent/pośrednik/detalista. Więc albo zacznij być konsekwentny w swym toku myślenia albo przestań się wypowiadać o złych kapitalistycznych imperialistach zza oceanu bo szanowny kolego robisz z siebie błazna. Bez urazy, ale tak właśnie sprawa wygląda z boku.

#87 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 08 February 2010 - 00:03

Bo jemu wolno, toż to pomazaniec.

#88 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1,389 posts
  • SkądRumia

Posted 08 February 2010 - 22:17

tóraś wypowiedź Spike, który to bawił się z jakimś gównem 3h. I co niby mam mu zapłacic za 3h pracy, w których to on coś tam zrobił nieskomplikowanego, ale wymagającego troche czasu?

Kurde, Ty chyba za mało pracujesz, że takie głupoty opowiadasz?

#89 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 08 February 2010 - 22:45

Co do roboty Deadhorse to czy pracodawca też ma mi nie płacić pełnego wynagrodzenia za to, że przez 2h czytam wewnątrzfirmowe maile? Przecież on nie ma z tego tytułu żadnego pożytku... a jednak zrobić to trzeba... żeby być na bieżąco z działalnością.

#90 mr40164

mr40164
  • Użytkownik
  • 99 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 February 2010 - 22:58

Jako prawie ekonomista muszę zasygnalizować pewną ciekawą teorię ekonomii instytucjonalnej:
mianowicie renta monopolisty (czyli nadwyżka ustalanej przez niego ceny nad ceną jaka ustaliłaby się w warunkach doskonałej konkurencji) stanowi głowne źródło innowacji w gospodarce (w dużym skrócie oczywiście).
Przkładając na nasze: Jak ktaś wcześniej zauważył Shimano musi zatrudniać najlepszych łbów od inżynierii, mechaniki itp. Wszelkie innowacje, ulepszenia wychodzą teraz praktycznie tylko od 2 największych graczy a reszta je z 1-3 rocznym opóźnieniem kopiuje. Tak narzekamy co roku, że pierdułe zmienią a cena 100% do góry, ALE: tak z tych pierdułek się zbiera konkretna zmiana jakościowa i chyba widać różnicę między choćby 7700 a 7400, a po drugie i tak każdy wie że te ceny to mają dać tylko efekt zakotwiczenia, a za pare miechów zaczną lecieć w dół i przy wprowadzaniu nowej wersji ta poprzednia będzie kosztować tyle co jej poprzedniczka przed jej wprowadzeniem. Troche się zaplątałem, ale chyba widać do czego zmierzam :-D

#91 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 08 February 2010 - 22:59

Macieju, z tą DA to nie tak jak piszesz. To że mi się UDAŁO kupić za 210+10 to nie znaczy, że ta przerzutka jest tyle warta. Bo nie dość, że to najwyższy model, nieużywana, to jeszcze z ciekawą przeszłością. Więc z czystym sumieniem śmiem twierdzic, że 250 zł to i tak przyzwoita cena.

Ta przerzutka nie ma żadnej przeszłości bo to że ktos ją kupił to wcale nie oznacza że teraz mamy ją oglądac za szybki.
To nie są majtki Madonny .

Cały świat jest urzadzony tak aby był przepływ pieniadza, kupujesz, używasz, wyrzucasz ( sorki , oddajesz do segregacji odpadów ), sprzedajesz itd.

Dziwi mnie tylko to że sprzedajesz coś co mozna spokojnie uzywać wiele lat, zapominajac że masz przerzutke z tyłu .

Co do ceny jeszcze szpejów.

Na cene nie tylko zbiera się marża ustalona ( zazwyczaj odgórnie jest ustalona przez importera - cena detaliczna ) , ale takze składa sie na to :
czynsz lokalu, prąd, komputer, telefon itd wszelkie udogodnienia, witryny oszklone itd, aby móc pooglądać cokolwiek, następnie sprawa gwarancji , jesli towar na gwarancji padnie koszty wysyłki do importera pokrywa praktycznie sklep, poza tym reklama, tu i tam, internetowe reklamy coraz droższe są .
Więc jeśli na towarze za 500 zł masz marże 20 % to po odliczniu podatku, kosztów własnych - zainwestowanych pieniedzy, % w obsłudze sklepu itp itd, to z tego dużo nie zosataje, zwaszcza jak podkresliłem - sklepy rowerowe zarabiają tylko w sezonie od kwietnia do sierpnia, abyś mógł do nich przyjść i ponarzekać.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#92 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1,389 posts
  • SkądRumia

Posted 08 February 2010 - 23:03

Deadhorse, niepełnie ująłeś swoją wypowiedź, która cytowałem. Jeśli przez 3 godziny obijał się jak diabli, to inna sprawa. Ale szlag by mnie trafił, jakbym coś paskudnego robił, np. w aucie - kupa zapieczonych śrub czy skomplikowana regulacja gaźnika/zawieszenia czy jakaś problematyczna diagnostyka wtrysku, zrobił to dobrze i dostał za to tyle, jak za bułkę z masłem. Wiem, że niektóre serwisy rowerowe mają ustalone ceny, ale należy się dodatek za przysłowiowe >100% normy.

[ Dodano: 2010-02-08, 23:06 ]

Cały świat jest urzadzony tak aby był przepływ pieniadza, kupujesz, używasz, wyrzucasz ( sorki , oddajesz do segregacji odpadów ), sprzedajesz itd.

MSPANC.
Szkoda, że przy okazji jakoś od niedawna spadła jakość wielu produktów, właśnie po to, aby się kręcił biznes. :-( Widzę np. po elektronice co się dzieje. W "bicyklowej" branży też odnoszę takowe wrażenie.

#93 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 08 February 2010 - 23:08

ceny to mają dać tylko efekt zakotwiczenia, a za pare miechów zaczną lecieć w dół i przy wprowadzaniu nowej wersji ta poprzednia będzie kosztować tyle co jej poprzedniczka przed jej wprowadzeniem. Troche się zaplątałem, ale chyba widać do czego zmierzam :-D

ten efekt zaktowiczenia to strategia spijania śmietanki ;-)

Spike, dlatego chce i nie chce ją sprzedać, bo wiem, że jak nie sprzedam to krzywda mi się nie stanie, a jak sprzedam to zawszę mogę kupić 6700 i też będzie dobrze, choć trwałość tej 7700 jest nieporównywalna z 6700.

#94 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 08 February 2010 - 23:10

h/k, elektronika jest tak jak cały czas, tylko my szybciej żyjemy chyba.
Jam ma 15 lat telewizor jeszcze 50 hz Nokie i obraz ma o wiele lepszy niz obecne niektóre zwłaszcza te cieniarskie.

Dead - top po co robisz zamieszanie, weż nie sprzedawaj i ciesz sieproduktem najwyższej klasy, ja dawno stwierdziłem że zamaist sieprosic zeby ktoskupił wole komuś dać w prezencie .

Co do szpejów rowerowych i trwałości to nowe piasty Xt mają takie luzy na bebenkach jak dawniejsze po paru ładnych tysiacach - co siestało - ano Shimano robi szpeja już nie tam gdzie poprzednio.

#95 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1,389 posts
  • SkądRumia

Posted 08 February 2010 - 23:16

h/k, elektronika jest tak jak cały czas, tylko my szybciej żyjemy chyba.

Na ten temat można by polemizować. ;) Powiem tyle, że rzeczywiście producenci coraz mniej stawiają na jakość i "naprawialność". Ja z kolei posiadam dużo starego hi-fi, który po paru tanich naprawach (często z winy posiadaczy) działa znakomicie i cieszy ucho. :-)
Kawałek czasu temu miałem w łapach polski kondensator z 1979 roku - 3% pojemności mniej niż napisano! Teraz tylko drogie kondki są tak długowieczne!

ma 15 lat telewizor jeszcze 50 hz Nokie

TV NOKIA są dość żywotne. Już kilka takich sprawnych z tego okresu widziałem.
Co do tego całego Shimano, to jednak prawda, że jakość spada...? Kolejna teza utwierdzająca mnie w przekonaniu, że rowery jak wino - im starsze (ale nie za stare), tym lepsze.
Jednym słowem - szkoda.

#96 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 08 February 2010 - 23:24

bo gdyby nie gonitwa za każdym centem to byłoby jak kiedyś było. Chcieliście kapitalizmu światowego to go macie - czasy w których zamiast inżynierów w fabrykach, zatrudnia się skrupulatnych księgowych, którzy wiedzą gdzie i za ile obniżyć jakość i cene oczywiście.

#97 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1,010 posts
  • SkądLublin

Posted 09 February 2010 - 00:21

Deadi a jak kiedyś było? Oświeć wszechsłońcem bo nie kumamy, i jeszcze do kolegi co porównywał 7700 do 7400 - możesz rozwinąć?

#98 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 posts
  • Skądrybnik

Posted 09 February 2010 - 09:21

Profesor z PKM-u powiedział u mnie na wykładzie takie coś: "Powinno się zaprojektować i wytworzyć jakiś przedmiot tak żeby popsuł się 1 dzień po minięciu okresu gwarancji" ;-) .

#99 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 09 February 2010 - 09:43

Deadi a jak kiedyś było? Oświeć wszechsłońcem bo nie kumamy, i jeszcze do kolegi co porównywał 7700 do 7400 - możesz rozwinąć?

kiedyś mnie nie było :-P

wystarczy popatrzeć na lata 90., a za cel wziąć sobie samochody i porównać je do dzisiejszych. Gdyby wtedy mieli te technologie co dzisiaj to przypuszczam, że większość topowych marek byłaby niezniszczalna.

A dziś produkuje sie tak jak mariuszk pisze.

#100 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 09 February 2010 - 09:50

No i tak zazwyczaj jest, przdmioty mają swoją okreslony przebieg, po tym przebiegu albo cos pada, albo trzeba wymienic np pół pralki, bo projektant zaprojektował bęben zintegrowany z łożyskiem.

Nie Deady, ludzie nie chcieli kapitalizmu . ludzie w kraju chcieli wolności i dostepu do bananów, pomarańczy itd, doatali to xxx lat temu i co - i wtedy mozna było dopiero kraść na potęge, jak ktos się wtedy nachap-ał - było mase ustaw które pozwalały na sporo uczciwych oszustw - np produkcja kaset z muzyką bez kontroli i opłat - Ci którzy wtedy skorzysta;li z dziur w systemie to teraz mają i nikt ich nie rozliczy do tyłu, pierwsze emisje Banku Śląskiego - po 2 miesiącach sztucznie podniesieony kapitał - aukcje szły w góre kilkaset %.
Pózniej jakiś idiota wpadł na pomysł wyprzedawać majątek Polski - co robi z doskonałym skutkiem, spróbuj w niemczech kupic ziemie na własnosć jako Polak ?? albo posatwic market z prawem wykupu gruntu na własność.

Dead jak dorośniesz to kiedys siądziesz , przemyslisz wiele spraw do tyłu i stwierdzisz że Ci co maja pałke w ręce wszystkich robią w bucajajo, dajac pozory że niby jesteśmy krajem własnym, my juz prawie nic nie mamy, nawet podnieść głosu nie możemy bo nam teraz Unia rozkazuje.
Markety - własnosć zagraniczna - kasa z obrotu idzie nie tutaj tylko tam, duze sklepy internetowe - tak samo, Banki - no chyba typowo polskiego to nie ma.

Ciesz się że możesz jeździc na rowerku na jakiejkolwiek grupie za darmo po drogach bo poczekaj jak jakiś idiota wymyśli podatek drogowy od rowerzystów- każdej sztuki roweru !!

Powiedz jak to jest , bo od 3 lat bezskutecznie próbuje promować klientom firme rowerową , która robi rowerki naprawde dobre, nie daje chińszczyzny, tylko markowe czesci i ceny są poszczególnych modeli np na Deore rower był tańszy od Autora tak samo złozonego o ok 700 zł - ale klient wybierał Autora pomimo tego iż były to produkty z tego samego kraju.
Dziecięce rowerki tej firmy są po 349 zł, dokładnie takie same robione z polskimi naklejkami sa dokładnie 100 zł droższe, pisząc że coś jest dorgie, duże marże, warto się rozglądnąć dookoła a spokojnnie kupisz produkt takiej samej jakości a i taniej - np. ramy karbonowe Hohg Fu i podobne.

Reply to this topic