Jump to content

Photo

Monopol, ceny,

146 replies to this topic

#101 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 09 February 2010 - 10:07

Jest tak juz od dobrych 20 lat i Spike nie odkryl tu zadnej ameryki. Wiecie, ze Toyota ma udzialy zarowno w Fuji Heavy Industries (Subaru) jak i we Fiacie oraz GM ? Reszta firm nie jest dluzna i obecnie kazdy ma udzialy praktycznie u kazdego. Dzisiaj produkcja nie rzadza ksiegowi, tylko inzynierowie produktu (koszty, marketing, produkcja - 3 magiczne slowa). No, ale rowniez Amerykanie , Wlosi, Anglicy tez moga stwierdzic, ze caly ich majatek zostal wyprzedany, bo zostal. Firmy z udzialem skarbu panstwa w obecnej Polsce to kurwidolki dla wszelkiego rodzaju spowinaconych rodzinnie z prezem, czy dyrektorem tejze firmy. Nie mam nic przeciwko, aby to sprzedac i pogonic to towarzycho wzajemnej adoracji, bylem nie musial juz do tego dokladac z podatkow, czyli moich pieniedzy.

#102 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 09 February 2010 - 10:28

Profesor z PKM-u powiedział u mnie na wykładzie takie coś: "Powinno się zaprojektować i wytworzyć jakiś przedmiot tak żeby popsuł się 1 dzień po minięciu okresu gwarancji" ;-) .

Firma VW ostatnio z tego słynie ;-)
Zresztą nie tylko ona, czasy kiedy wytwarzano coś solidnego i wręcz niezniszczalnego odeszły w niepamięć.
Dlatego też wolę jeździć 8-10 letnim autem niż tym 3-5 letnim (pomijając fakt, że te 3-5 letnie auta (Volvo V50, V70, saab 9-3, 9-5), które mi się podobają kosztują "nieco" ponad moje obecne możliwości finansowe ;-)).

#103 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 posts
  • Skądrybnik

Posted 09 February 2010 - 15:30

To jeszcze tak odnośnie cen. Jakieś dwa miesiące temu kupiłem łatki do dętek, zdziwiłem się fdy kazano mi za nie zapłacić aż 10 zł. Dzisiaj byłem w małym sklepie rowerowym i kupiłem te same łatki, zapłaciłem za nie 5 zł ;-) . Mam oba pudełka i są identyczne. W 2 miesiące cena chyba nie może pójść 100% w góre. Niby nic, ale ten pierwszy sklep na głupie łatki ma z 250% marży.

#104 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Posted 09 February 2010 - 15:33

Monopol a ceny, adekwatność cen, koszty a cena finalna itd. Zachęcam do akademickiej literatury w tej kwestii. Prawda potoczna jest taka sama jak podają naukowe publikacje, lecz prościej sformułowana: nie istnieją lub prawie nie istnieją ceny adekwatne.
Komercja i pospolity snobizm rozpętał zapotrzebowanie na tworzenie firm symboli. Firmy te produkują przedmioty których ceny finalne są wielokrotnością kosztów ich wytwarzania. I aby było śmieszniej nie dotyczy to tylko dzieł sztuki. Dlatego istnieją przypadki gdy kobieta wybiera się do prestiżowego domu mody i prosi o sukienkę .... jaką ? - nieważne ale aby była najdroższa, tak aby stworzyć naturalną tamę ochronną przed spotkaniem kopii. Taki drogi przedmiot radykalnie też poprawia samopoczucie. Idąc dalej za ciosem. Są rowery za 3 tys złotych są tez za 45 tys. Na pewno te droższe są lepsze ale pozostaje pytanie czy są lepsze aż 15 razy bardziej :-) Może tak - to wszystko zależy jednak od tego co rozumiemy przez słowo "lepsze". No i tu powinny pojawić się kolejne wynurzenie filozoficzne, ale oszczędzę czytania Wam i pisania sobie. Kobieta w sukni od xxx firmy za 60 tys euro nie wybierze się w niej na bal studniówkowy zaś kolarz amator nie pojedzie na przejażdżkę na piwo z kolegami rowerem za 50 tys, ja nie znam takiego przypadku.
Jak już pisałem kiedyś czasem popełniam grzeszny, nielogiczny zakup rowerowy ale wtedy wiem, że płacę nie tylko za jakość jazdy ale za przyjemność .... posiadania.

Stas

#105 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 09 February 2010 - 16:15

Dlatego Staś, kupiłemnie dawno topowy kask met stradivarius - okazał się on cięzszy o authora pulse (fakt, że o wiele bardziej masywniejszy) ale jakieś zadnej rewelki nie było, a zapłaciłem 300 zł. Dlatego udało mi się go opchnąć za tyle co kupiłem i już planuje by kupić kask o połowe tańszy, który spełni lub dorówna temu metowi.

#106 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 February 2010 - 17:13

Dead kasków to nie porównuj bo Stradivarius napewno lepiej by ochronil głowę niż ten Author.... a jak chcesz mieć najlżejszy to weź ten co ja mam....

#107 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 09 February 2010 - 17:19

a jaki masz? ;-)

nie no na pewno ten met był bezpieczniejszy, ale jesli chodzi o walory komfortowe to rewelacji nie ma tym bardziej, że jak wspominałem nie ma siatki, a już raz dostałem ose pod kask i nie jest to przyjemne doznanie jadąc ponad 30 km/h

#108 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 February 2010 - 18:43

Ja nie mam, dlatego najlżejszy, nie polecam.

#109 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Posted 10 February 2010 - 08:29

Wtrącając się polecam kaski: RUDY lub BRIKO - te firmy nie powinny rozczarować nikogo

Stas

#110 Gosc_tomiq_*

Gosc_tomiq_*
  • Gość

Posted 10 February 2010 - 09:32

Co do tego gościa ze szklanką piwa napełnioną w połowie (bądź opróżnioną)... Jest jeszcze trzeci typ, mówiący : to nie moja szklanka, moja była dużo większa!.
Temat wysokości zarobków, cen rynkowych (czy są adekwatne i tak dalej) jest tematem dziwnym. Widać zima za długa już jest.
Ja uważam, że mam szczęście żyć w kapitaliźmie. Dlaczego? Bo jak potrzebuję więcej kasy, to mogę wymyślić sposób (legalny) na zwiększenie dochodu. Tzw. fucha, drugi etat (tymczasowy), ewentualnie nawet kredyt (od 10 lat nie biorę). Ale można. Są furtki, są możliwości. Sprawiedliwości społecznej nie ma, nie dlatego że ludzie to sku...rczybyki, ale dlatego, że to pojęcie abstrakcyjne! Nie istnieje w realnym świecie. Był taki wredny palant, wymyślił takie magiczne hasło i przewrócił ludziom w głowach.
Co ciekawe, promując to hasło dobrze się ustawił. A miało być sprawiedliwie...
W człowieku jest kilka cech określających go, jedną z nich jest... snobizm. Chęć bycia unikatowym. Spójrzcie na tę cechę jako pozytywną. Ja się czuję dobrze z tym, że mam na biku Campę, jest takich jak ja w Polsce mniej niż tych z Shimano. Jestem bardziej unikatowy. Wziąć do tego całą kompilację roweru i wychodzi, że nie ma takiego drugiego! Dlatego nie będę płakał, że zapłaciłem może trochę więcej. To jak z tą sukienką... Jestem snobem i dobrze mi. Mieszkam w Polsce i też mi z tym dobrze. Najłatwiej to obrazić się na świat. JA nie będę. Pozdrawiam

#111 mr40164

mr40164
  • Użytkownik
  • 99 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 February 2010 - 09:56

W człowieku jest kilka cech określających go, jedną z nich jest... snobizm. Chęć bycia unikatowym

Dokładnie! Ekonomiści tworzą dzieła o tym zjawisku (Thorstein Veblen- "Teoraia klasy próżniaczej"). Najciekawsze jest tzw. dobro Veblena- taki produkt co im droższy, tym bardziej ludzie chcą go kupić, bo mają świadomość że reszty nie będzie na nie stać. Jak wprowadzano na amerykański rynek wybajerowanego Lexusa i mercedes zaczął tracić udział w tym segmencie rynku, to podjął odważną decyzję o podniesieniu cen. Bogacze nie chcieli już mieć relatywnie "taniego" lexusa, więc znów zaczeli na potęgę kupować "prestiżowe" (bo droższe) merole.

#112 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 10 February 2010 - 09:57

Na wszystko jest lekarstwo - być optymistą i cieszyc sieze jutro ma byc dzień inny niż poprzedni, a kas........ dzisiaj jest jutro nie ma i tak w kółko.

Licze na to że kiedysjakismądry gość zlikwiduje w końcu KRUS i nareszcie będzie sprawiedliwość społeczna a nie dymanie z kasy tylko miastowych.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#113 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 10 February 2010 - 10:27

snobizm. Chęć bycia unikatowym

Nie postawił bym znaku równości między tymi dwiema cechami.

#114 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 10 February 2010 - 10:33

snobizm. Chęć bycia unikatowym

Nie postawił bym znaku równości między tymi dwiema cechami.

właśnie...

wg. uczonych snobem jest ten kto dziś zamiast plazmy kupi sobie wypasionego Rubina, który ma miliony odcieni szarości ;>

Ja bym to w ogóle snobizmu nie mieszał. Polityka cenowa Shimano jest niezrozumiała i basta. Wystarczy popatrzec na campe. Za 350 zł dostaje sie klamki mirage na 10s. Shimano za tą cene każe kupić gówno 2300/sora8s. bo na 9.s troche brakuje. A ceny tiagry, 105 i ultegry w zasadzie się pokrywają, wiec gdzie tu LOGIKA? Cociekawe ta pieprzona przypadłosć tyczy sie TYLKO klamek. Wszystko inne ma swój poziom cenowy, a klamki jakoś dziwnie się zacierają.

Chopaki może zapędziłem się w teorie spiskową polskiego sprzedawcy, aczkolwiek bikestacja i bikecenter potrafią sprzedać ST-6600 w cenie tiagry, więc chyba jednak cos jest na rzeczy.

#115 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Posted 10 February 2010 - 10:34

... W człowieku jest kilka cech określających go, jedną z nich jest... snobizm. Chęć bycia unikatowym. Spójrzcie na tę cechę jako pozytywną. ...

To prawda snobizm (ale nie takie jest jego znaczenie jak piszesz) zaczyna być odbierany we współczesnym świecie coraz bardziej jako cecha pozytywna. I ja się po tą opinią w części podpisuję, podejrzewając, że niektórzy nie do końca prawidłowo odczytali treść mojego maila. Ale zwyczajowo nie wchodzę w takie polemiki na forum.
Dla jasności zacytuję Stanisława Krajskiego:
"Pamiętajmy jednak, że słowo snob wywodzi się od łacińskiego „sine nobilitate” („bez szlachectwa”) i kiedyś określało człowieka plebejskiego pochodzenia, który próbował naśladować wyższe warstwy społeczne – szlacheckość, a więc również szlachetność. .... Tacy snobi chcą być ludźmi prawdziwie kulturalnymi, zdążają, może nieporadnie, ku szlachetności. Trzeba ich za to pochwalać, podziwiać. Trzeba wspierać ich tendencje ...."

Stas

#116 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 10 February 2010 - 10:58

Ja bym to w ogóle snobizmu nie mieszał. Polityka cenowa Shimano jest niezrozumiała i basta. Wystarczy popatrzec na campe. Za 350 zł dostaje sie klamki mirage na 10s. Shimano za tą cene każe kupić gówno 2300/sora8s. bo na 9.s troche brakuje. A ceny tiagry, 105 i ultegry w zasadzie się pokrywają, wiec gdzie tu LOGIKA? Cociekawe ta pieprzona przypadłosć tyczy sie TYLKO klamek. Wszystko inne ma swój poziom cenowy, a klamki jakoś dziwnie się zacierają.

Odpowiedź jest tak samo prosta jak prosta jest budowa klamek campy. Parę sprężynek, parę zębatek, zapadek, tulejek. W campie (szczególnie tej starszej) nie ma co się zepsuć.
Shimano z kolei budowa jest strasznie skomplikowana i stąd takie a nie inne ceny.

Mimo różnic w cenie klamek to i tak wolałbym aby campa była tak "droga" jak shimano.
Jeździłbym wtedy na super recordzie, a nie miksie recorda, chorusa i centaura.

Chopaki może zapędziłem się w teorie spiskową polskiego sprzedawcy, aczkolwiek bikestacja i bikecenter potrafią sprzedać ST-6600 w cenie tiagry, więc chyba jednak cos jest na rzeczy.

A wiesz skąd się biorą takie ceny jakie ma m.in. bikestacja?
Biorą sobie towar m.in. z niemieckich hurtowni, które zaopatrują montowanie rowerów. Towar mają w wersji OEM i stąd te ceny. Sklepy stacjonarne zaopatrujące się w Shimano Polska zazwyczaj sprzęt z górnej półki zamawiają na bieżąco. Nikt nie zamówi przed sezonem kompletnych grup, bo to może grozić wtopieniem kasy.
Taka bikestacja czy inny sklep z netu pojedzie sobie do hurtowni i powiedzmy weźmie wiadro przerzutek DA albo taczkę korb ultegry. Mają na to tak dobre ceny, że się nie martwią co będzie jeśli...

Marudzisz Deadhorse na dystrybucję shimano w Polsce, a teraz porównaj to np z przedstawicielem srama na Polskę czyli z Harfą Harryson.
Żeby u nich zamówić coś ze srama, rock shoxa to trzeba liczyć na jakieś wyrąbane w kosmos wyprzedaże z rabatami pod 50-70% i wtedy może dałoby rade zbliżyć się w okolice cen występujących m.in na allegro.

Wczoraj był u mnie kumpel i chciał się dowiedzieć za ile mu pogonię Rebę SL z manetką. Od biedy z niewielkim narzutem ok 1350-1400zł.
Cena bikestacji tego samego widelca razem z manetką 999zł.

I że się tak jeszcze Ciebie spytam po kiego wała sprzedajesz tą przerzutkę DA?
Szkoda Ci będzie jej ujeżdżać czy chcesz na jej sprzedaży zarobić 3,50 na browara?

#117 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Posted 10 February 2010 - 11:41

Od kilku dni śledzę dyskusję w tym temacie i tak naprawde to już nie wiem co o tym wszystkim mam myśleć. Aktualnie nie mam problemu z wysokimi ( nie koniecznie niesłusznymi ) cenami atykułów rowerowych z powodu deficytu pieniężnego w budżecie domowycm na ten cel.
Po lekturze tematu nasuwa mi się jedynie taka puenta. Mianowicie kto ma psa temu nie przeszkadzają zasrane trawniki natomiast bardzo drażnią tego co psa nie posiada.
Grabie grabią do siebie a już naturą naszą jest przedstawianie siebie jako męczennika i pokrzywdzonego zarówno gdy stoimy po jednej czy po drugiej stronie sklepowej lady ;-)

#118 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 10 February 2010 - 12:28

I że się tak jeszcze Ciebie spytam po kiego wała sprzedajesz tą przerzutkę DA?
Szkoda Ci będzie jej ujeżdżać czy chcesz na jej sprzedaży zarobić 3,50 na browara?

miałem budować nowy rower na niezłej ramce na ultegrze/DA, miałem, ale nie zbuduje bo nie wyszło mi z nagraniem nowej konkretnej roboty. Więc kupiłem tą DA w wizji przyszłości mojego bajka, który jednak chyba nie powstanie.

Z drugiej strony po przeanalizowaniu "rynku" chyba przerzucam się na campe z kasetą SH. Już nagrałem sobie manetki Centaura za 160 zł + nowa korba 105 5650, a do tego dokupie RD veloce albo inną lepsza jak trafie za około 220 zł i FD za 80 zł, dorzuce jakiś łańcuch campy i gitaśny napęd gotowy. Sprzedam obecnie używaną RD tiagre i FD 2200 za jakieś 70 zł komplet i gitara. A w niedalekiej przyszłosc obale nowe hamulce tiagry i kupie jakies campy za około 130 zł.

i za cene sory zapodam sobie veloce pomieszane z centaurem.

#119 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 10 February 2010 - 12:45

I dochodzimy do stwierdzenia: "kupuję Campagnolo bo na Shimano mnie nie stać" :shock:

#120 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 10 February 2010 - 12:59

tylko w sumie w obecnej sytuacji sprzedaje RD tiagry i FD 2200, zostawiam DA, dokupuje manetki 6600 i jakąś FD i też git...

sam nie wiem :roll:

tylko skąd tu wziąć prawie 6 stów na klamki :lol:

Reply to this topic