Czysty napęd to gwarancja jego długiej żywotności, taka jest prawda. W tanim góralu nie myłem go prawie nigdy i mi zeżarło w przeciągu 2 tygodni ostrej jazdy po zimowych drogach. Szosę myję po każdej takiej jeździe i hula 5 rok bez zająknięcia.
Z moich obserwacji wynika co innego. Na czystości napędu wiele nie zyskasz, głównym destruktorem jest moc zawodnika, wpływ ma także sposób - przy jeździe na miękkich przełożeniach siły rozkładają się na większą powierzchnię, jak przy przepychaniu na twardych.
Ponieważ kasety 8s i niższe wycofane są praktycznie z życia sportowego, obecnie oferowane nowe łańcuchy to po prostu plastelina.
Żeby nie być gołosłownym, na własnym przykładzie - okres od listopada do 18 luty tego roku, przebieg ruskiego od zadań specjalnych 5 tys z hakiem( + szosowa Koga 1000 i cross od tygodnia ok 600 - ich nie wliczam) , przełożenie singiel 48/14 generalnie płasko ( lekkie hopki, up 300 max / 100 km), warunki - mało suchego, solone. Roweru specjalnie nie pucowałem, ale kontrolowałem napęd, często smarując po mokrym.
Na sovieta dotychczas zeszło:
KMC Z 72 sztuk 2 - jedna jechała tylko w suchym, druga w mokrym, obydwie zasięg 200-300 km, zużycie - 1,5%, nawet nie zdążyły się specjalnie zabrudzić, sztuka jadąca w deszczu, po - oczywiście smarowana.
CN-HG 53( 9s)-założony ze zużyciem 0,7%, przejechał jeszcze ok 1500 km, jedynie przecierany i smarowany po mokrym.
CN-HG 93(9s)- reszta dystansu, powoli dochodzi do 1%, j/w przecierany i smarowany.
zęby wolnobiegu były raz tylko robione, właśnie po plastelinowych łańcuchach.
Podobne doświadczenia z łańcuchami 8s w innym rowerze ( tu sram PC830 i 50) mam z okresu wiosna - lato tamtego roku, max zasięg 1000 km, w większości po suchym, wrzucony łańcuch 9s ( CN-HG53) jeździ do dziś, a ma za sobą już parę tys.
Przy kontrolowaniu stanu zużycia łańcucha nawet plastelinowy wolnobieg jest w stanie przejechać spooooooro i wcale nie musi być on taki czyściusi.
Inna sprawa jak autor pisze: Przy codziennej jeździe nie specjalnie jest też chęć i czas na pieszczenie. Prosta konstrukcja, jest wręcz idealna na takie warunki. W razie konieczności łatwo to rozebrać, a i też awaryjność mniejsza. Dlatego stara masywna rama Cro-mo + wolnobieg, piasty na kulki tutaj są jak najbardziej wskazane.
jak sprawdzałem łańcuch po 2.5t przebiegu to miał 25% zużycia.
Chyba 0,25% 
anodowana korba?!? czyli że co?
Gra słów, wszystkie wyroby z aluminium się anodyzuje, tak samo jak chleb piecze się w piecu. "Anoda" służy za warstwę zabezpieczająca, aluminium bez niej czarnieje i szybciej się utlenia.
Te 10 tys. to na jednym łańcuchu, czy zmieniałeś w trakcie? Czym smarujesz łańcuch?
Podejrzewam,że autor nie ma bladego pojęcia o tym, że zużycie łańcucha należy kontrować. Na gównianym łańcuchu Tiagre zajedziesz na luzie bez wielkiego przebiegu.