Skocz do zawartości

Zdjęcie

Krakowskie szosowanie

856 odpowiedzi w tym temacie

#821 L00zak

L00zak
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 29 październik 2014 - 22:59

Do Grupy IC można dołączyć? Jeżdżą tam osoby rekreacyjnie jeżdżący? Czy to już wyższa półka wtajemniczenia?

#822 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 październik 2014 - 07:02

L00zak, dnia 29 Paź 2014 - 21:59, napisał:

Do Grupy IC można dołączyć? Jeżdżą tam osoby rekreacyjnie jeżdżący? Czy to już wyższa półka wtajemniczenia?

W jakim sensie dołączyć? Po prostu przyjeżdżasz i jedziesz :) A co to poziomu to dla każdego coś miłego. Ale to już nie w tym sezonie ;)

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#823 L00zak

L00zak
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 30 październik 2014 - 07:40

Super, dzięki. Greek podpowiadają tu, że znasz wszystkie asfalty w promieniu 100km od KRK :)

#824 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 październik 2014 - 10:54

Ho ho, widzę że jestem polecany :D

Z której strony Krk szukasz trasek?

• haligówka lubi to

Ragazza Ravennesa

#825 L00zak

L00zak
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 30 październik 2014 - 11:07

Jeżdżę na MTB, natomiast od roku zaczęła się przygoda z szosą, powoli się napędzam... Interesują mnie trasy optymalnie 40-70 km, strona KRK nie ma znaczenia, stąd też było moje pytanie odnośnie IC. Nie wiem jakie długości jeździcie, jakim tempem, nie chciałbym odstawać, a jednocześnie bardzo chętnię dołączę....

Nie znam asfatów, na obrzeżach KRK, słyszałem, że podobno nowe astalty są w okolicach Krzeszowic...

#826 drm

drm
  • Użytkownik
  • 359 postów

Napisano 30 październik 2014 - 13:55

Ja mieszkam 5 km od Krzeszowic i często tam bywam.

Z asfaltami jest chyba tak jak wszędzie, zależy jak trafisz. Np okolice Frywałdu to jedna wielka masakra :( 

Dlatego sam musisz sobie znaleźć odpowiednie trasy :)

#827 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 30 październik 2014 - 15:02

W tym kierunku to np. z Salwatora na - Kryspinów, Colerzyn, Mników, z Mnikowa kilka kilometrów podjazdu na Sankę. Asfalty niedawno kładzione. Tam i z powrotem masz 50km przyjemnej traski dla amatora. pozdr

#828 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 październik 2014 - 15:17

L00zak, dnia 30 Paź 2014 - 10:07, napisał:

Interesują mnie trasy optymalnie 40-70 km, strona KRK nie ma znaczenia,

Chodzi o to, że jak np. mieszkasz na północy to trasa na południe 40-70km będzie taka, że ledwie wyjedziesz z miasta. Z kolei w drugą stronę zakres masz większy. Dlatego pytam :) Generalnie wszędzie są lepsze i gorsze drogi, ale ich sieć jest na tyle gęsta, że nie ma problemu żeby uniknąć co mniej komfortowych odcinków.
Jeśli chodzi o okolice Krzeszowic to rzeczywiście jest tam teraz sporo niezłych dywaników, choć zdarzają się nieprzyjemne niespodzianki i gorsze odcinki, a także ślepe drogi, np. w Żarach.

Ragazza Ravennesa

#829 wother

wother
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 październik 2014 - 15:19

w każdą stronę poza kraków znajdzie sie trasy z dobrym asfaltem, jedne mniej, drugie bardziej górzyste :) ale jest gdzie jeździć :) osobiście tyram przeważnie w stronę doliny sanki.. najbliżej mi wyjechać z miasta w tą stronę ;)

#830 L00zak

L00zak
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 30 październik 2014 - 15:29

Wyjeżdżam zwykle z okolicy Podgórza, nie ukrywam, bardziej znam okolice Wrząsowic, Świątnik... Jednak niektóre podjazdy są dla mnie jeszcze za ciężkie, ale mam nadzieję, że słowo jeszcze wkrótce zniknie...

#831 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 283 postów

Napisano 30 październik 2014 - 16:02

drm, dnia 30 Paź 2014 - 12:55, napisał:

Ja mieszkam 5 km od Krzeszowic i często tam bywam.

Z asfaltami jest chyba tak jak wszędzie, zależy jak trafisz. Np okolice Frywałdu to jedna wielka masakra :(

Dlatego sam musisz sobie znaleźć odpowiednie trasy :)

W sumie poza kawałkiem gdzie ostatnio zrywają asfalt oraz odcinkiem Chrosna-Frywałd nie jest tragicznie. Ja byłem w szoku, że zrobili nowy asfalt na odc. Frywałd-Nawojowa Góra.

Ale generalnie tak jak napisali - Dolina Sanki (generalnie - Kryspinów-Sanka), okolice Piekar/Wołowic/Czernichowa to chyba najpopularniejsze kawałki. Można np. jechać z Krakowa przez Balicką, potem Rząska, Modlniczka - aż do Krzeszowic, stamtąd na Tenczynek, Frywałd i wrócić doliną Sanki - potem można np. w Cholerzynie przelecieć się do Morawicy i wrócić przez Aleksandrowice. 

O - tu coś podobnego; jakaś poglądowo wyklikana traska: http://www.strava.com/routes/583102 - tylko trzymałbym się głównej drogi i ominął przejazd przez centrum Balic (choć w sumie można, dochodzi dodatkowa hopka.

Jak jedziesz z południa Krakowa - to pewnie trochę km dojdzie Ci żeby przejechać Wisłę w Piekarach - wtedy pewnie sensowniej trzymać się dróg między Wisłą a DW 781.

#832 L00zak

L00zak
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 30 październik 2014 - 16:53

Super dzięki, poznaję trasy jadąc autem, potem staram się zapamiętać i je powtarzać ale na rowerze. Ostatnio jechałem do Factory z centrum wzdłuż obwodnicy i tam szukałem jakiś asfaltów, żona była trochę "zaskoczona", że jakimiś objazami jedziemy heheh Czy trasa Kraków, Wrząsowice, Światniki, Wieliczka, Kraków jechał ktoś? Czy tą trasę oceniacie jako łatwą, średnią, czy trudną?

#833 sznerchu

sznerchu
  • Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 30 październik 2014 - 17:39

Jechałem trasą Kraków - Płaszów - Wieliczka - Wrząsowice- Świątniki-Kraków. Jest kilka podjazdów, ale krótkie 1-2 km i nachylenie nie powala. Czasem droga ze Świątnik do Krakowa ruchliwa, ale spokojnie do przejechania. Jak dla mnie trasa łatwa, wziąłem tam kolegę na przejażdżkę i nie narzekał bardzo. A oboje jechaliśmy na starych, zdezelowanych, tanich MTB :)

http://www.strava.co...ities/154431978 Praktycznie ta trasa, która Cię interesuje :)

#834 drm

drm
  • Użytkownik
  • 359 postów

Napisano 30 październik 2014 - 19:33

mucher, dnia 30 Paź 2014 - 15:02, napisał:

W sumie poza kawałkiem gdzie ostatnio zrywają asfalt oraz odcinkiem Chrosna-Frywałd nie jest tragicznie. Ja byłem w szoku, że zrobili nowy asfalt na odc. Frywałd-Nawojowa Góra.

To mnie zaskoczyłeś. Ja zawsze omijałem ten fragment szerokim łukiem właśnie ze względu na asfalt.

Jeszcze na odcinku Frywałd - Baczyn jest kiepska nawierzchnia. 

#835 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 październik 2014 - 20:38

To fajnie że masz najbliżej na południe, bo to właśnie tam jest najfajniej - najwięcej podjazdów :)

L00zak, dnia 30 Paź 2014 - 15:53, napisał:

Czy trasa Kraków, Wrząsowice, Światniki, Wieliczka, Kraków jechał ktoś? Czy tą trasę oceniacie jako łatwą, średnią, czy trudną?

Nie jest to specjalnie wymagająca trasa, bez jakichś ścianek.
Ze świątnik polecam zjechać do Sieprawia, a potem na Krzyszkowice - rewelacyjny asfalt i widoczki :) A jeszcze kawałek dalej do Myślenic i możesz sobie wjechać na Górę Chełm - ostatnio kładli tam nową nawierzchnię na sporym odcinku i można teraz komfortowo podjeżdżać i zjeżdżać. Generalnie w czworokącie Swoszowice-Wieliczka-Gdów-Myślenice jest gdzie pośmigać i dać sobie wycisk. I specjalnie nie ma jakichś tragicznych odcinków - wiadomo, zawsze coś się znajdzie, ale generalnie drogi są w porządku.

Ragazza Ravennesa

#836 L00zak

L00zak
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 30 październik 2014 - 21:02

Tak tamte okolice są mi bliskie, ale do niedawna nie zwracałem uwagi na asfalt, teraz to już standard. A od strony Niepołomic, wyjazd z okolicy Rybitw, jak tamte strony?

#837 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 283 postów

Napisano 30 październik 2014 - 22:50

drm, dnia 30 Paź 2014 - 18:33, napisał:

To mnie zaskoczyłeś. Ja zawsze omijałem ten fragment szerokim łukiem właśnie ze względu na asfalt.

Jeszcze na odcinku Frywałd - Baczyn jest kiepska nawierzchnia. 

OK, przyznam szczerze, że nie jechałem całości tej drogi - jest chyba przed samą Nawojową gorszy kawałek. Ale to się zmienia, ze 2-3 tyg. temu w sobotę w okolicach Aleksandrowic jechałem po świeżym, jeszcze ciepłym asfalcie - schodziło mi to z opon przez jakieś 10 km. Tak czy inaczej wolę te wiejskie asfalty od 90% dróg w Krakowie.

A w sumie tak mi się nasunęło - jak najsensowniej dostać się do Ojcowa z Krakowa? Od Skały/ lub Woli Kalinowskiej - czy są jakieś inne opcje? Da się jakoś ominąć te szutry w dol. Prądnika?

#838 L00zak

L00zak
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 31 październik 2014 - 07:25

Jechałem w drugą stronę od KRK przez Łokietka --> Modlnica w prawo --> Giebutów --> Januszowice --> Korzkiew --> Grębynice --> Maszyce tu w prawo --> Skała Odwróć sobie drogę. Praktycznie zero ruchu

#839 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 październik 2014 - 08:42

L00zak, dnia 30 Paź 2014 - 20:02, napisał:

Tak tamte okolice są mi bliskie, ale do niedawna nie zwracałem uwagi na asfalt, teraz to już standard. A od strony Niepołomic, wyjazd z okolicy Rybitw, jak tamte strony?

Na Niepołomice przez Brzegi i Grabie jest dość spoko, można jeszcze na Kokotów i Zakrzów. Jedyny problem to Lipska, która na całej długości ma ścieżki rowerowa - tak że albo niszczysz rower, albo ryzykujesz mandacik :)

mucher, dnia 30 Paź 2014 - 21:50, napisał:

A w sumie tak mi się nasunęło - jak najsensowniej dostać się do Ojcowa z Krakowa? Od Skały/ lub Woli Kalinowskiej - czy są jakieś inne opcje? Da się jakoś ominąć te szutry w dol. Prądnika?

No bezpośrednio chyba nie da rady, najsensowniej wydaje się na Skałę przez Smardzowice (nowiutki asfalt, bo dawniej był tam szuter, i zero ruchu), i zjechać do Ojcowa.

Ragazza Ravennesa

#840 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 283 postów

Napisano 31 październik 2014 - 11:10

Czyli Januszowice->Korzkiew-Grębynice-Smarrdzowice i dalej prosto na Ojców? OK, zaraz przetestuję

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy