Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam
Napisano 12 wrzesień 2023 - 10:07
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa.
Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.
- Jaca911 lubi to
Napisano 12 wrzesień 2023 - 10:57
Pytanie o różnice w działaniu Page Climb w Bolt v.1 a Bolt v.2
Ostatnio przekonałem się do Page Climb w Bolt v.1 i spersonalizowałem ją pod siebie - jest git. Ogólnie ale są też niedoskonałości.
Przede wszystkim bez jazdy po kursie nie widzi przyszłych podjazdów.
A drugie co mnie wkurza to, to że w górach wykres profilu ma sens bo góra to góra. Ale w płaskim terenie autoskalowanie wysokości powoduje że niewidzialna w terenie zmarszczka wygląda jak Mt. Everest, a kilkukilometrowy podjazd 0.5% wygląda jakbyśmy mieli wjechać na Mont Ventoux - jest to bez sensu.
I teraz pytanie do posiadaczy Bolt v.2 czy be tracka widzi przyszłe podjazdy i czy to działa w miarę dobrze?
A drugie czy czy kolorowanie nachylenia podjazdów ułatwia czytanie skali pionowej?
I na koniec w jakich warunkach włącza się ten asystent podjazdów? Co jest brane pod uwagę? Nachylenie, długość czy wypadkowa tych dwóch wielkości?
Napisano 12 wrzesień 2023 - 11:53
W Wahoo dość dokładnie wyjaśnili co i jak tu: https://support.waho...-Climb-Features oraz https://support.waho...s/4789016897042
Szczegóły w w/w linku, a tak w pigułce:
- bez załadowanego kursu czyli Freeride działa tylko w V2 (bolt/roam) - jak działa to faktycznie posiadacze tych urządzeń musieliby podzielić się wrażeniami. Ponieważ nie jest załadowana żadna trasa, komputer może przewidzieć topografię jedynie na podstawie drogi, po której aktualnie jedziesz. Może to stwarzać pewne ograniczenia – na przykład, jeśli popularna podjazd ma kilka zakrętów, komputer wykryje profil podjazdu tylko do pierwszego zakrętu. Ze względu na ograniczoną dokładność danych terenowych, Summit Freeride nie będzie działać w terenie. Czyli działa to tylko na szosie.
- profil wysokości to 2km/2mile
- kolorowanie wygląda tak:
- czyli jak w miarę płasko to i tak będzie na ogół zielono z incydentalną żółcią i szarościami zjazdów?
- Podjazdy są klasyfikowane jako małe, średnie i duże na podstawie ich średniego stopnia i odległości. Odcinki podjazdowe o średnim nachyleniu mniejszym niż 3% LUB o długości mniejszej niż 250 metrów nie są klasyfikowane/definiowane jako podjazdy. I tak nachylenie 3% o długości 2,5km to już "lagre climb", ale poniżej 1km to "small climb", a poniżej 400m to już nie podjazd, podobnie zresztą 20% ale 249m - to też nie podjazd - zresztą najlepiej to widać na wykresie:
- Możesz ustawić, które podjazdy (wszystkie, średnie i duże, czy tylko duże) będą identyfikowane w funkcji Summit Segments opisanej poniżej w aplikacji ELEMNT Ustawienia > Segmenty Summit > Wykrywanie podjazdu.
Pozostałe wyjaśnienia w w/w linku.
Podczas nawigacji w roam v2 te czarne strzałki zmieniają kolor raz zielone raz żółte. Chyba zależy to od zakładki climb. Czy jest jakiś sposób aby to wyłączyć i aby ciągle były czarne?
Strzałki/jodełki zmieniają kolor po wykryciu podjazdu na trasie (z załadowanym kursem lub Freeride Summit) zgodnie ze schematem kolorowania podjazdów. Jak wyłączyć? Najprawdopodobniej wyłączyć wykrywanie podjazdów i strzałki będą czarne. Czy da się wykrywać podjazdy i nie koloryzować strzałek? Najprawdopodobniej nie.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 21 wrzesień 2023 - 08:03
Witam, mam problem z Wahoo Roam polegający na tym, że po narysowaniu trasy w Komoot (wersja bezpłatna) i pobraniu jej na telefon jako plik GPX, w trakcie importowania do aplikacji Element wyskakuje błąd "import failed bad gpx file". O dziwo ten sam plik wgrywa się do aplikacji Locus Map. Natomiast eksport z Locus Map tej trasy do Element i ten sam błąd. Wcześniej działało, teraz się posypało :/ Problem nie dotyczy tylko jednej trasy. Wyprawy rysowane w ridewithgps importują się elegancko.
Napisano 21 wrzesień 2023 - 12:34
O aktualizacji nie pomyślałem. Licznik mam może od dwóch miesięcy i zakładałem, że wszelkie aktualizacje robią się w locie tak jak to miało miejsce w brytonie 530 . W międzyczasie problem obszedłem integrując stronę/konto Komoot z aplikacją Element. Teraz z automatu wszystkie trasy z Komoot są widoczne na smartfonie z poziomu aplikacji Wahoo.
Napisano 21 wrzesień 2023 - 12:48
RWGPS, Komoot i Strava mam połączone, że oflagowane tracki ładują się dane do licznika i są dostępne z jego poziomu lub Appki na telefonie.
- remak lubi to
Napisano 29 wrzesień 2023 - 17:56
Witam, pacjent Roam v1 - ładują mi się do licznika wszystkie zaplanowane trasy z katalogu My Routes na Stravie. Nie pomaga odznaczanie gwiazdki przy nazwie trasy. Jest na to jakiś sposób?
Tak to działa.
Możesz sobie zagwiazdkować ulubione / potrzebne właśnie teraz / i potem posortować w komputerze.