Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam
Napisano 27 luty 2020 - 14:28
Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
Napisano 27 luty 2020 - 14:37
Tyle że u mnie strava przepisuje to co Wahoo obliczy. (kcal)
Wcześniej tak na kcal nie zwracałem uwagi, ale obecnie nieco chcę zredukować masę i zacząłem sprawdzać.
Więc, gdy kcal są z czapy doczytałem taką teorię "Basically a kilojoule is a unit of work that by a fluke of nature conveniently converts in a 1:1 ratio in terms of corresponding calories burned when related to cycling. In other words, if you look at the kJs reported by your power meter on your ride, it is approximately the same as your calories expended." - Daniel Matheny /USAC Level 1 Elite Coach/
Dalej więc sprawdzam kJ, a tam znów jakieś nierealne wartości Wahoo oblicza (chociaż NP i moc średnia liczona poprawnie).
Napisałem do wsparcia Wahoo i ponoć są świadomi tego błędu. Można spodziewać się poprawki.
Więc, jeśli ktoś używa podsumowania po treningu i mu przeszkadzają błędy w krzywej mocy to zachęcam do kontaktu z producentem.
Trochę dziwne, że dla Wahoo Strava przyjmuje to co licznik wyliczył. Garminowskie dane ignoruje i swoje wyliczenia robi, a ten przyjmuje 1kJ=1kcal. Zgodnie z definicją z mocy to 1J = 1W x s. Bardzo proste do wyliczenia: średnia moc razy czas treningu w sekundach i uzyskujemy podzielić przez tysiąc i uzyskujemy ilość kJ, a przyjmując 1kJ=1kcal również i kalorie (Strava przyjmuje nieco mniej niż ta prosta zależność).
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 27 luty 2020 - 14:48
Czy przeliczone przez strave.
Wychodzi, że kJ obliczone x2.
I tak mi też typek z supportu Waho odpisał
"We apologize for the issue and have raised a ticket with our developers. Currently the ROAM is doubling your KJ out put for your ride."
Napisano 27 luty 2020 - 14:51
Dane z aplikacji Element. Na Stravie jest 815 KJ. Nie mogę teraz sprawdzić na liczniku czy jest tak samo bo jestem poza domem.To dane z licznika (kJ)?
Czy przeliczone przez strave.
Wychodzi, że kJ obliczone x2.
I tak mi też typek z supportu Waho odpisał
"We apologize for the issue and have raised a ticket with our developers. Currently the ROAM is doubling your KJ out put for your ride."
Więc podwaja liczbę kJ. To by się zgadzało z tym co ci napisali
Napisano 27 luty 2020 - 14:56
No to na Stravie jest prawidłowo (widocznie nieco więcej sekund niż 1h 19 min bo z tego wychodzi 810,5 kJ), a ilość kcal na Stravie? Garminowskie przelicza nieco w dół w stosunku do kJ.
Napisano 27 luty 2020 - 15:07
Było dokładnie tak :No to na Stravie jest prawidłowo (widocznie nieco więcej sekund niż 1h 19 min bo z tego wychodzi 810,5 kJ), a ilość kcal na Stravie? Garminowskie przelicza nieco w dół w stosunku do kJ.
Moving time - 1:19:33
Total Time - 1:21:33
Na Stravie jest tak
815 kj i 1188 kalorii.
Napisano 03 marzec 2020 - 08:59
Powyższy problem z podwajaniem kJ (i dublowaniem kilometrów) poprawiony w ostatniej aktualizacji.
A przy okazji, mam ciekawostkę, dla niektórych będzie to całkiem przydatna funkcja. Jak wiadomo wiadomości wyświetlane na ekranie urządzeń Wahoo są dość ograniczone. Jeśli ktoś chciałby mieć dostęp do wiadomości z komunikatorów np. WahatsUpp to, czekaj tatka latka, może programiści Wahoo kiedyś taką funkcję wprowadzą. A może nie.
Właśnie powyższe doprowadziło do powstania aplikacji Wahoo.Sender.apk
- beskidbike lubi to
Napisano 03 marzec 2020 - 10:49
A właśnie co do instalowania aplikacji... Może nie wszyscy wiedzą, ale w urządzeniach Wahoo pod interfejsem jest normalny Android. Nie mam pojęcia który (ale raczej nie jeden z nowszych), stąd po zainstalowaniu na smartfonie z androidem aplikacji interfejsu urządzenia Wahoo np. Bolt można byłoby uzyskać takie coś:
Bolt działa prawdopodobnie na Androidzie 5.
https://joshua0.drea...l#elemnt_towhat
Napisano 03 marzec 2020 - 19:06
Piszcie do autora o poprawkę obsługi znaków międzynarodowych np. polskich. Adres @ w githubie (albo gbeevans małpa gmail.com). Myślę, że wymaga to tylko drobnych poprawek i będzie działać z komunikatami w j.polskim.