Jump to content

Photo

Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam

2270 replies to this topic

#1081 glomo

glomo
  • Użytkownik
  • 187 posts

Posted 23 April 2020 - 20:01

Rwgps synchronizuje mi się też z boltem bez problemu, tyle że nie daje wskazówek podczas prowadzenia. Konto mam darmowe, możliwe, że w ustawieniach mam gdzieś coś nie tak, tylko nie wiem gdzie. Szukałem i znaleźć nie mogę.

Konto komoot z regionem gdzie jest ta trasa? Bo miałem tak że nie synchronizował mi tras do wahoo spoza wykupionego regionu, a te utworzone "koło domu" działały normalnie.

Jeśli to to, to komoot odpada dla mnie, bo na razie testuje to co darmowe, a płacić za region trzeba. A ten jeden co jest za darmo na tyle mały, że bez sensu dla niego bawić się apką. Pytanie do innych, czy to prawda, że komoot nie synchronizuje tras zaczynających się poza wykupionym rejonem??

#1082 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 24 April 2020 - 11:16

https://wahoofitness...6c-bc764e10d166

3.Press SYNC to begin downloading your routes to the ELEMNT/BOLT/ROAM. All routes which you have purchased the region for and appear under the Tours tab in the Profile section of the Komoot website will appear. To ensure a route will sync, you can test a route by clicking Export to GPS Device in the right sidebar while viewing it. If you receive a prompt to unlock the region (shown below), the route will not sync until the region for that route is purchased.

Komoot_Purchase_Region-1530288194677.png

Czyli nawet nie tyle zaczynających się poza wykupionym rejonem, ale w ogóle wykraczającym poza wykupiony (lub odblokowany) region. Masz przy "Export To GPS Device" dopisek "Unlock region now!" to trasy nie wyeksportujesz, ani nie zsynchronizujesz. Proste.

Reszta w opisie w w/w linku.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1083 glomo

glomo
  • Użytkownik
  • 187 posts

Posted 24 April 2020 - 12:24

Wszystko jasne zatem z Komoot. Biorąc pod uwagę wielkość darmowych obszarów można więc uprościć wnioski do: albo płacimy 140 kilka zł za global map, albo Komoot jest dla mnie bezużyteczny.

Zatem wracam do RideWithGPS. Ktoś wie, dlaczego może nie dawać mi wskazówek nawigacyjnych na Bolcie? 

#1084 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 24 April 2020 - 13:54

T[...] nie nawiguje po trasie natomiast. W stravie to chyba normalne, ale w ridewithgps chyba powinien. Może jakoś inaczej trzeba tą trasę w ridewithgps zapisać by nawigował?

Tworzyłeś trasę od początku w RWGPS, czy importowałeś gpx'a? Jeśli to drugie, to oczywiście wskazówek nie będzie.

Z drugiej strony darmowe konto RWGPS nie umożliwia usunięcia niepotrzebnych czy mylnych wskazówek nawigacyjnych, a tego ten serwis potrafi dość sporo czasami wstawić np. Kierunek prosto, a opis: na rondzie 3 zjazd (czyli na lewo właściwie...). Albo w prawo, bo droga lekko (dosłownie parę stopni) zakręca, a w prawo jest jeszcze jakaś droga boczna. No i może się okazać, że co jakiś czas będzie wskazówka, że jechać trzeba prosto. Bez abonamentu poprawić się tego nie da.

Może to zaburza nieco "filozofię" Wahoo, czyli ma być prosto (choć niekoniecznie tanio/darmowo), ale może warto w niektórych przypadkach sporządzić własny plik gpx/tcx (w dowolnym serwisie np. strava czy plataroute) w którym umieścić należy wskazówki nawigacyjne. Problem w tym, że dla urządzenia Wahoo wskazówki muszą być nie tak jak normalnie standard przewiduje, czyli:

TCX standard:

<CoursePoint>
        <Name>Skręć w lewo</Name>
        <Time>2020-04-24T10:58:40Z</Time>
        <Position>
          <LatitudeDegrees>52.4619799</LatitudeDegrees>
          <LongitudeDegrees>15.07604</LongitudeDegrees>
        </Position>
        <PointType>Left</PointType>
        <Notes>Skręć w lewo</Notes>
      </CoursePoint>

Dla Wahoo:
  <CoursePoint>
        <Position>
          <LatitudeDegrees>0.18</LatitudeDegrees>
          <LongitudeDegrees>0</LongitudeDegrees>
        </Position>
        <PointType>Straight</PointType>
        <Notes>Straight</Notes>

i dla Wahoo GPX:
  <wpt lat="0.14" lon="0">
    <name>Left</name>
    <desc>Left</desc>
  </wpt>

Dzięki czemu można wstawić sporo własnych punktów nawigacyjnych:

d7f5babc75abc6a2704a0d52ccb18e1f.jpg

Generic, Summit, Valley, Water, Food, Danger, Left, Right, Straight, First Aid, 4th Category, 3rd Category, 2nd Category, 1st Category, Hors Category, Sprint.

Podsumowując:

Wskazówki w plikach GPX:

<wpt>
  <name></name> <<-- Tu umieścić typ symbolu
  <desc></desc> <<-- Opis, który ELEMNT będzie wyświetlał jako tekst
</wpt>

W plikach TCX:
<CoursePoint>
  <PointType></PointType> <<-- Tu umieścić typ symbolu
  <Name></name> <<-- Nie używane przez urządzenia Wahoo. Używane przez urządzenia garmina z limitem 10-16 znaków.
  <Notes></Notes> <<-- Opis, który ELEMNT będzie wyświetlał jako tekst. Nie używane przez urządzenia garmina.
</CoursePoint>

Jak widać, tcx/gpx muszą mieć opis trasy w <Notes>, standardowy kurs dla urządzeń garmina tego nie ma, wskazówki ma w <Name>. Stąd niekompatybilność, wynikająca zapewne z chęci pominięcia ograniczenia wyświetlanych wskazówek do 16 znaków.

Dodatkowe symbole, które mogą być wyświetlane:
GPX<name>: Generic, Summit, Valley, Water, Food, Danger, Left, Right, Straight, First Aid, 4th Category, 3rd Category, 2nd Category, 1st Category, Hors Category, Sprint
GPX<name>(rozszerzone, normalnie dostępne tylko w plikach .fit, ale Elemnt prawodpodobnie może je wyświetlić w GPX): Roundabout, Slight/Sharp Left/Right, U Turn
TCX<PointType>: Generic, Summit, Valley, Water, Food, Danger, Left, Right, Straight, First Aid, 4th Category, 3rd Category, 2nd Category, 1st Category, Hors Category, Sprint
TCX<PointType>(rozszerzone, uwaga jak wyżej): Roundabout, Slight/Sharp Left/Right, U Turn

#1085 glomo

glomo
  • Użytkownik
  • 187 posts

Posted 24 April 2020 - 14:16

Tworzyłeś trasę od początku w RWGPS, czy importowałeś gpx'a? Jeśli to drugie, to oczywiście wskazówek nie będzie.

Tworzyłem od początku. Odpaliłem RWGPS, zarejestrowałem się, stworzyłem krótką trasę przez Route Planner i zapisałem. Bez żadnego dłubania w ustawieniach itp. Następnie podłączyłem w Bolcie konto z RWGPS i zsychronizowałem trasy. Wszystko jest ok, tylko wskazówek nawigacyjnych brak.

Inna sprawa, że i bez wskazówek da się jechać, po prostu patrząc jak wygląda to na mapie. Na teście mi nawet to pasowało, ale chciałbym zobaczyć, jak jedzie się ze wskazówkami, czy nie będzie jeszcze lepiej. 

Co do kombinacji z dodawaniem własnych, ma to sens, ale dość pracochłonne i wymaga trochę wiedzy i ogarnięcia tematu. Na razie wolałbym się w to nie bawić, a w tworzeniu tras w RWGPS podoba mi się głównie to, że jest to bardzo szybkie. Biorąc pod uwagę moje potrzeby dłubanie przy wskazówkach by mieć wszystko perfekcyjnie jest na razie zbędne.

#1086 glomo

glomo
  • Użytkownik
  • 187 posts

Posted 24 April 2020 - 19:40

Dzisiaj ni z tego ni z owego pojawiły mi się wskazówki podczas prowadzenie po trasie z RWGPS. Problem w tym, że strasznie niedokładne. Na kilku zakrętach w prawo pokazywało, że mam skręcić w lewo, w zasadzie nie jestem pewien czy jakiś zakręt w prawo wskazało? Do tego sytuacja opisana przez Prozor, że leciutki zakręt drogi wskazuje jako skręt, a skręt jest jeszcze jakiś inny.

Ale o co chodzi, że na skręcie w prawo pokazuje mi że w lewo??

Generalnie po testowej jeździe z trasą z RWGPS wolę już trasę ze Stravy i brak wskazówek. Bez wskazówek chyba też całkiem dobrze się jeździ po trasie. A jak wskazówki to chyba trzeba będzie zapłacić za Komoot.

#1087 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 posts

Posted 24 April 2020 - 20:06

Nie pamiętam czy już to gdzieś było.

Jak macie ustawiony rozmiar koła, na "auto", czy rzeczywisty obwód? U mnie np. na 60 km trasie różnica  między "auto", a rozmiarem podanym z opony to ok. 1 km.

#1088 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 24 April 2020 - 20:12

To wpisz rzeczywisty obwód, bo widać, że obliczenia są do bani. Trochę dziwne, ale może źle skalibrowało obwód koła.

Problem w tym, że strasznie niedokładne.

Takie uroki RWGPS, bez możliwości edycji korzystanie z tego bez widoku mapy jest co najmniej... do bani ;)

#1089 glomo

glomo
  • Użytkownik
  • 187 posts

Posted 25 April 2020 - 08:56

Zatem pozostaje się zastanowić czy płatny komoot i mieć wskazówki czy strava i nie mieć. Bo płacić by móc bawić się w edycję niedziałającego narzędzia to mi nie odpowiada ;p

#1090 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 25 April 2020 - 10:51

Ostatnio strava trzy razy w ciągu jednej wycieczki kierowała mnie szosą w „pioch”. Dla mnie to nie jest planer dla użytkowników szosowego roweru.

Komoot jest najlepszy, a próbowałem naviki, stravę, wahoo...

#1091 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 April 2020 - 23:06

Mi strava sie sprawdza do planowania. W polaczeniu ze streetview googlemaps. Zawsze lepiej jest zobaczyc jak to wyglada w realu i np zrezygnowac z ruchliwej trasy albo z kiepskiego asfaltu i wybrac cos w zamian.

#1092 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 27 April 2020 - 12:34

Jasne, że warto sprawdzić jakie drogi są na nieznanej trasie. Choć z aktualnością StreetView GM może być różnie.

Jeśli komuś nie są potrzebne wskazówki z opisem gdzie skręcać, to właściwie można planować w dowolnym serwisie. Proponowałbym zapoznać się z Plotaroute. Darmowo (pewne ograniczenia np. 5 tras prywatnych, reszta publiczne), z opcją premium.

Bardzo fajnie planuje, uwzględnia nachylenia do korygowania średniej prędkości, dzięki czemu można w miarę realnie określić czas przejazdu. Ponadto można przesunąć wszystkie znaki informacyjne, tak żeby pokazywały się od 0 m do 300 m wcześniej, lub/i dodać dodatkową informację o skręcie np. 50 m wcześniej.  

Przesłanie trasy z Plotaroute do urządzenia Wahoo: https://www.plotarou...-a-wahoo-elemnt

Z tego co widzę w pliku, to struktura zawiera wszystko co niezbędne dla uzyskania wskazówek nawigacyjnych:

Dla przypomnienia, TCX powinien wyglądać tak:

<CoursePoint>
  <PointType></PointType> <<-- Tu umieścić typ symbolu
  <Name></name> <<-- Nie używane przez urządzenia Wahoo. Używane przez urządzenia garmina z limitem 10-16 znaków.
  <Notes></Notes> <<-- Opis, który ELEMNT będzie wyświetlał jako tekst. Nie używane przez urządzenia garmina.
</CoursePoint>

<CoursePoint>
  <Name>Skręć w</Name>
  <Time>2020-04-27T00:24:06Z</Time>
  <Position>
    <LatitudeDegrees>52.415740828000544</LatitudeDegrees>
    <LongitudeDegrees>14.990287350398269</LongitudeDegrees>
  </Position>
  <PointType>Left</PointType>
  <Notes>Skręć w lewo</Notes>
</CoursePoint>

Jak widać to co ważne w pliku nawigacyjnym jest tak jak być powinno. I nawet komunikaty będą po polsku ;).

Użytkownik garmina ma większy problem, bo na ekranie uzyskuje strzałkę w lewo i komunikat "Skręć w" (skutek obcięcia do 10 znaków wg starego standardu, nowy ma 16). No ale dla urządzeń Wahoo powinien wyświetlać się symbol zdefiniowany w tagu <PointType> (tu: strzałka w lewo) i opis w <Notes> (tu: skręć w lewo).

Oczywiście powyższe to założenia teoretyczne, sprawdźcie w praktyce czy i jak to działa. 

Jedyne utrudnienie to ręczna konieczność pobrania pliku FIT (z uwagi na większą ilość informacji o manewrach, ewentualnie tcx (trochę duży) i gpx (ale tu bez strzałek, tylko komunikaty) na smartfona i wysłania do aplikacji ELEMNT.

Wbrew pozorom powyższe nie jest wcale takie trudne, chociaż nie jest to aż takie wygodne jak w Koomot, czyli zapisanie trasy i synchronizacja oznacza pojawienie się trasy z automatu w urządzeniu Wahoo.

#1093 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 27 April 2020 - 12:43

Znalazłem jedną wadę Wahoo Bolta :P

Wczoraj licznik mi się rozładował. Do tego momentu trasę zapisał i widzę ją w aplikacji na telefonie.

Niestety, za cholerę nie da się tego wyeksportować do Stravy (ale do TrainingPeaks poszło).

#1094 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 27 April 2020 - 12:52

Jedną? Optymista ;)

Zgadza się, procedura zapisu danych nie jest dopracowana i brak prądu może różnie się skończyć dla zapisywanego pliku. 

Pobierałeś plik z TP? Co prawda to raczej powinien być plik źródłowy, ale można sprawdzić czy jednak w ten sposób nie da się do strava go wrzucić. Jeśli jednak nie, to może przepuść przez GoldenCheetah. Ewentualnie użyj fitfiletools (dowolna opcja, nawet tylko do przetworzenia pliku i poprawnego zapisania).

#1095 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 27 April 2020 - 12:54

Nie pobierałem. W aplikacji Wahoo Elemnt jest normalnie widoczny, w TP też, a do Stravy nie przejdzie :/ Szkoda, bo fajna wycieczka była.

#1096 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 posts

Posted 27 April 2020 - 13:12

Wczoraj nie leciały treningi do stravy z automatu. Trzeba było kilka razy próbować ręcznie upload robić z aplikacji i dopiero wskoczyło. Próbuj jeszcze, do skutku.
To raczej problem stravy

#1097 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 posts

Posted 27 April 2020 - 13:22

@Prozor warto wiedzieć, bo łatwiej trasy tworzy sie w planaroute.com już ridewithgps.com
Tylko, że dalej zająca brak

#1098 cegla11

cegla11
  • Użytkownik
  • 92 posts

Posted 27 April 2020 - 18:39

hej, pytanie z innej beczki, czy jak podczas jazdy poprawię swoje ftp to elemnt roam mi to wyświetli Tak jak ma garmin? Trochę żałuję, że nie kupiłem Garmina ma fajną funkcję, że widać użytkowników na naszej trasie, a u nas tylko segmenty strava. Tylko nie wiem czy garmin steruje kick corem?

#1099 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 posts

Posted 27 April 2020 - 19:26

@Prozor Fit nie działa - komunikat "bad file format"
Tcx działa świetnie. I jak wspomniałeś po polsku.
  • Prozor likes this

#1100 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 27 April 2020 - 19:34

[quote name="cegla11" post="415701" timestamp="1588009195"]hej, pytanie z innej beczki, czy jak podczas jazdy poprawię swoje ftp to elemnt roam mi to wyświetli Tak jak ma garmin? Trochę żałuję, że nie kupiłem Garmina ma fajną funkcję, że widać użytkowników na naszej trasie, a u nas tylko segmenty strava. Tylko nie wiem czy garmin steruje kick corem?[/wahoo pokazuje innych użytkowników na trasie

Reply to this topic