Jump to content

Photo

Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam

2270 replies to this topic

#1221 fan

fan
  • Użytkownik
  • 91 posts

Posted 05 July 2020 - 06:12

Hej, od wczoraj mam problemu z połączeniem Bolta do telefonu z androidem. Wygląda jakby łączył się przez BT "częściowo". Nie synchronizuje trasy pomiędzy licznikiem i aplikacją, nie da się wybrać zaplanowanej trasy, w aplikacji pokazuje inny stan baterii niż jest w rzeczywistości itd. A licznik i aplikacja twierdzą, że urządzenie jest połączone. Próbowałem już parować od nowa urządzenie, resetować telefon, przeinstalowałem aplikację ale nic nie działa.

Miał może ktoś taki problem i może wie jak to naprawić?

Edited by Prozor, 13 July 2020 - 07:38.
Usunięte niebieskie tło - jeszcze raz takie coś i poleci kara.

#1222 gello1

gello1
  • Użytkownik
  • 150 posts
  • SkądLublin/Kraśniczyn

Posted 05 July 2020 - 10:03

Ja mam z kolei inny problem.

Zmieniłem telefon, zainstalowałem apkę sparowałem Roama.

Ale nie mogę  autoryzować STRAVy. Pokazuje komunikat "incorrect login or password"

o dziwo inne serwisy typu Ride with GPS autoryzuje się.

#1223 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 05 July 2020 - 10:29

Dokładnie wczoraj autoryzowała zarówno stravę jak i komoot. Działało bez problemów.

#1224 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 posts

Posted 05 July 2020 - 22:14

U mnie za to, po ostatniej aktualizacji, odpukać - czujniki działają bez problemów.

#1225 gello1

gello1
  • Użytkownik
  • 150 posts
  • SkądLublin/Kraśniczyn

Posted 06 July 2020 - 05:35

Poradziłem sobie z autoryzacją. Po prostu odinstalowałem apkę stravy, wówczas autoryzacja przebiegała przez stronę www w przeglądarce internetowej.
Po autoryzacji ponownie zainstalowałem apke Strava

#1226 fan

fan
  • Użytkownik
  • 91 posts

Posted 06 July 2020 - 09:19

U mnie dalej to samo. Właśnie wróciłem z szybkiego treningu i na liczniku wszystko elegancko zapisane w historii, ale na apke wahoo nic nie wrzuca. Ktoś coś? 

#1227 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 posts

Posted 06 July 2020 - 09:26

Tak kiedyś miałem jak zainstalowałem apkę na nowym telefonie. Nie chciało przesyłać kursów po BT. Wtedy zainstalowałem apkę na starym i na kilku innych to tak się popierniczyło, że treningów nie synchronizowało.

Rozwiązaniem było ponowne zainstalowanie na każdym telefonie aplikacji parowanie i usuwanie. Została tylko na jednym i już jest ok.

#1228 fan

fan
  • Użytkownik
  • 91 posts

Posted 07 July 2020 - 16:05

Póki co nie chce u mnie załapać tym sposobem. Teraz dodatkowo zobaczyłem, że licznik rozłączył się z WiFi i nie da się w apce połączyć powtórnie, bo ta opcja nie działa...

#1229 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 07 July 2020 - 17:59

Korzystam z wahoo od roku, na początku aktualizacja to było jakieś kolejne usprawnienie.

Kilka ostatnich jedno „naprawiają” by inne popsuć. Ktoś tam chyba dostaje kasę od sztuki.

#1230 fan

fan
  • Użytkownik
  • 91 posts

Posted 07 July 2020 - 18:42

Tak mi się kojarzy, że problem zaczął się po ostatniej aktualizacji, ale wtedy każdy powinien mieć podobny. Mam nadzieję, że nie zrobili tego specjalnie :P Napisałem do supportu, zobaczymy czy raczą odpisać.

EDIT

Wahoo odpisali, że znają problem i wynika on z ostatniej aktualizacji. Pracują nad łatką do softu, która ma to rozwiązać.

#1231 perun

perun
  • Użytkownik
  • 122 posts
  • SkądKraków

Posted 10 July 2020 - 19:45

Tak mi się kojarzy, że problem zaczął się po ostatniej aktualizacji, ale wtedy każdy powinien mieć podobny. Mam nadzieję, że nie zrobili tego specjalnie :P Napisałem do supportu, zobaczymy czy raczą odpisać.

EDIT

Wahoo odpisali, że znają problem i wynika on z ostatniej aktualizacji. Pracują nad łatką do softu, która ma to rozwiązać.

U mnie pomogło ponowne parowanie z telefonem. Też nie chciało przesłać danych z treningu z licznika na apkę. 

#1232 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 July 2020 - 21:15

Bolt w lesie nie działa GPS

dziś przezornie zrobiłem przejazd z rejestracją na stravie równolegle przez telefon i wiecie co? na jednym i drugim zapisie są kompletnie inne segmenty :D

#1233 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 10 July 2020 - 21:58

Właśnie przestałem mieć możliwość synchronizacji z komoot. Zniknęły wszystkie trasy. Ktoś coś?

Edit. Ponowne parowanie i działa. Eh wahoo, wahoo

#1234 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 12 July 2020 - 10:59

Przez przypadek usunąłem trening z aplikacji, ale jest on wciąż widoczny na liczniku. Jak go ponownie zsynchronizować?

#1235 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 326 posts
  • SkądŁódź

Posted 12 July 2020 - 11:11

Podłącz komputer przez usb do pc i ściągnij plik fit. Będziesz mógł wrzucić do stravy.

#1236 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 12 July 2020 - 11:24

Podłącz komputer przez usb do pc i ściągnij plik fit. Będziesz mógł wrzucić do stravy.

tak zrobiłem, ale czemu nie ma go w aplikacji wahoo?

#1237 gello1

gello1
  • Użytkownik
  • 150 posts
  • SkądLublin/Kraśniczyn

Posted 12 July 2020 - 19:53

Z aktualizacji na aktualizację coraz gorzej działa GPS jeśli chodzi o odczyt prędkości(jeżdżę bez czujnika prędkości)

Wystarczą jakieś gęste drzewa przy drodze i raz jest 20km/h a raz 40km/h.

Ktoś coś takiego zaobserwował. 

Kiedyś tego nie było.

#1238 mikr

mikr
  • Użytkownik
  • 39 posts

Posted 13 July 2020 - 06:54

Ostatnio padła mi bateria w czujniku prędkości i po GPS rzeczywiście prędkość mocno skacze na zalesionych drogach

#1239 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 13 July 2020 - 09:18

Wahoo podobnie jak od jakiegoś czasu Garmin używa chińskich/tajwańskich chipsetów GPS. Nie wiem jak z antenami bo to równie ważne.
Ciekawi mnie czy mediatek robi już porównywalne chipsety jak reszta, czy liczą się już tylko koszta.
Możliwe że aby zmniejszyć zużycie energii zmienili parametry pracy GPS.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#1240 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 13 July 2020 - 10:40

Garmin używał. Od jakiegoś czasu używa japońskich ;) - znaczy Sony.

W Wahoo są Mediateki z serii MT65xx. Czyli dość stare. Raczej problem jest nie tyle w parametrach pracy gps, co braku uśrednień, podawana jest wartość z ostatniej sekundy, a ta może skakać jak głupia, w zależności od błędów pozycjonowania. Teoretycznie nie powinny być zbyt duże i na ogół mieszczą się w tych 5m, ale jeśli jest dużo sygnałów odbitych (gęsta zabudowa, miasto z wysokimi domami, las, wzniesienia...)  to może dochodzić do tego typu skoków odczytów. Rozwiązaniem byłoby użycie średniej prędkości z np. 2-3s (podobnie jak przy miernikach mocy - informacja jaka jest moc chwilowa raczej nikomu nic nie daje sensownego), choć i to nie każdemu by pasowało.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

Reply to this topic