Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam
Napisano 23 sierpień 2020 - 11:42
Poza tym wykasowało wszytkie ustawienia ekranów na 1 i 2 telefonie.
Napisano 23 sierpień 2020 - 13:10
Ja mam inne pytanko czy jak odtwarzam trasę po śladzie to jest coś takiego jak vs kom? czyli poparzeni przejazd - czy jadę szybciej czy wolniej jak ostatnio? Czasem jak oddale mapę na maksa widzę na niebiesko tak jakby innych użytkowników tz imiona (ja sam nie potrafię zmienić nazwy mojego urządzenia - wie ktoś o co tu chodzi?
Napisano 23 sierpień 2020 - 20:18
Pzdr
Napisano 23 sierpień 2020 - 20:32
Ja mam inne pytanko czy jak odtwarzam trasę po śladzie to jest coś takiego jak vs kom? czyli poparzeni przejazd - czy jadę szybciej czy wolniej jak ostatnio?
Z tego co rozumiem, chodzi Ci o segmenty live. Chcesz widzieć jak jedziesz w stosunku do swojego PR? Odpowiada za to 4 ekran, który możesz oczywiście skonfigurować jak chcesz, ale musisz wykupić subskrypcje na Stravie. Bez tego nie pójdzie.
Napisano 23 sierpień 2020 - 20:44
Chyba jednak źle rozumiesz. Jeśli odtwarza trasę po śladzie, to nie jest to segment live. To funkcja od "zawsze" obecna w garminie, a w wahoo dopraszana też od "zawsze" przez użytkowników - czyli jak to określił Jaca991 "wyścig z cieniem". No chyba, że dotyczy to tylko segmentu, aczkolwiek ostatnia aktualizacja oprogramowania (fakt - w miarę nowych, czyli serii x30) garminów wprowadza dokładnie to: po przejechaniu segmentu mam na ekranie podsumowania między innymi tak jaka jest zmiana w stosunku do poprzedniego przejazdu, jak też do PR na danym przejeździe. I co ciekawe da się tego używać bez wykupienia subskrypcji Strava (choć trochę trzeba pomyśleć).
Wracając do "wyścigu z cieniem" zrobienie tego jest łatwiejsze, niż obsługa segmentów (które Wahoo zrobiło przynajmniej w części lepiej niż Garmin), dziwne, że ciągle tego nie chcą wdrożyć. Może za mało otwartych biletów z wnioskami o wdrożenie tej funkcji? Piszcie do serwisu rozwoju oprogramowania, może dzięki temu uda się i tą funkcję zaimplementować.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 23 sierpień 2020 - 21:26
Chyba jednak źle rozumiesz. Jeśli odtwarza trasę po śladzie, to nie jest to segment live.
Chyba jedna dobrze. Kolega użył słów "ja vs KOM". A KOM to nie jazda z cieniem tylko segment. W tym przypadku segment podczas jazdy po śladzie. I jazda po śladzie w niczym nie przeszkadza, aby widział segmet live. Po uiszczeniu "co łaska" na Stravie, oczywiście
P.S Oczywiście wiem, ze Wahoo nigdy nie dorówna Garminowi. Nawet kiedy serwery Garmina nie działają.
- lukaszzsch lubi to
Napisano 24 sierpień 2020 - 06:51
Bo nie działa: https://groups.googl..._A/6zqhUq1BBAAJ
U niektórych użytkowników pomagało w tym przypadku usunięcie aplikacji na smartfonie i jej ponownej instalacji. Ale nie u każdego. Chociaż może działanie po reinstalacji mogło łączyć się z przywróceniem działania funkcji na serwerze Wahoo dla tego użytkownika i być niezależne od reinstalacji.
Chyba jedna dobrze. Kolega użył słów "ja vs KOM". A KOM to nie jazda z cieniem tylko segment. W tym przypadku segment podczas jazdy po śladzie. I jazda po śladzie w niczym nie przeszkadza, aby widział segmet live. Po uiszczeniu "co łaska" na Stravie, oczywiście
To, że użył sformowania KOM, nie oznacza, że chodziło mu o segment, bo z pytania:
jak odtwarzam trasę po śladzie to jest coś takiego jak vs kom? czyli poprzedni przejazd - czy jadę szybciej czy wolniej jak ostatnio?
wynika wyraźnie, że chce odtworzyć trasę po śladzie z poprzedniego przejazdu i sprawdzić, czy jechał szybciej, czy wolniej niż ostatnio. A porównuje do KOM, żeby wyjaśnić, że chciałby takiego samego porównania jak przy jeździe po segmencie, ale dla jazdy po śladzie.
P.S Oczywiście wiem, ze Wahoo nigdy nie dorówna Garminowi. Nawet kiedy serwery Garmina nie działają.
Nie chodzi o dorównanie Garminowi, bo faktycznie nie są w stanie - przynajmniej jeśli chodzi o zaplecze technologiczne, czy możliwości finansowe. I absolutnie nie o to chodzi. Ale chociaż mogliby choć słuchać sugestii użytkowników, czy nie psuć funkcji działających w poprzednich wersjach aplikacji, w tym dość istotnych jak właśnie Live Tracking. O ile jest to problem aplikacji, bo równie dobrze, może być problem po stronie Wahoo, bo np. nie przekazują pobieranych z urządzeń danych.
Ciężko powiedzieć.
Wahoo swoją pozycję na rynku komputerków treningowych zdobył prostą i skuteczną filozofią: względną prostotą i tym, że wszystko działało od włączenia. Ja to doceniam i szanuję. Nie szanuję za to wypuszczania aktualizacji zawierających błędy - przecież nie powinno być problemów z udostępnieniem publicznych wersji testowych, chętni (świadomi tego, że coś może nie działać dobrze i trzeba tego szukać) mogliby testować oprogramowanie, tak żeby reszta mniej świadomych użytkowników nie narzekała na problemy. Wypuszczać może mniej poprawek (czy rzadziej), ale po dobrym sprawdzeniu, czy nie zawierają błędów.
To, że serwery Garmina nie działały, nie oznaczało, że nie można było użytkować ich sprzętu. Można było normalnie używać sprzęt, zgrać treningi, przesłać trasę z innych serwisów niż garminowski czy skonfigurować manualnie sprzęt. Obawiam się, że w przypadku Wahoo nie byłoby tak różowo.
Zresztą jak widać po Live Trackingu, nawet jeśli serwery działają, to funkcje już nie muszą.
U niektórych użytkowników pomagało w tym przypadku usunięcie aplikacji na smartfonie i jej ponownej instalacji. Ale nie u każdego. Chociaż może działanie po reinstalacji mogło łączyć się z przywróceniem działania funkcji na serwerze Wahoo dla tego użytkownika i być niezależne od reinstalacji.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 24 sierpień 2020 - 19:23
kiedyś pytałem czy zakup sensora prędkości ma sens, czy można bez
i po dzisiejszej jeździe gdy zorientowałem się, że coś jest nie tak już wiem, że bez sensora to dupa nie jazda (w domu sprawdziłem i bateria padła w sensorze)
speed skacze od sasa do lasa, raz wskazuje 28, za chwilę 38 zaraz potem 40, a ja od nastu sekund jadę równo bez szarpania równie dobrze można w ogóle komputerka nie używać albo wziąć najtanszy chinski licznik, na to samo wyjdzie
Napisano 25 sierpień 2020 - 19:18
...czy Live Tracking Wam już działa? wył auto pausa nie pomaga
...podając email do live trackink kilka miesięcy temu nie przychodzą powiadomienia, nie pomagają usunięcia adresów i podanie na nowo. Macie jakąś podpowiedź?
Mnie nie działa. Albo przychodzi mail z linkiem bez pozycji, albo mail przychodzi po godzinie od startu.
Napisano 26 sierpień 2020 - 15:27
A drugie pytanko mam odnośnie czujnika HR. Chciałbym kupić pas HR, czy do modelu element Bolt należy kupić dedykowany czujnik Wahoo czy inne czujniki z obsługą ant+ będą bez problemu się parowały z urządzeniem? Proszę ewentualnie o jakieś propozycje czujników
Napisano 26 sierpień 2020 - 16:07
https://www.fitfilet...he5krunner#/top
Każde urządzenie z ANT+ bedzie działać.
Ja mam Adidasa i dziadka dobrze. Poprzedni adidas dzisiaj ponad rok ale zjadł mi go
Z Chińczykiem miałem problemy, że baterie zjadał w 3 tygodnie. Podejrzewam, że nie wyłączało się ustrojstwo gdy leżało w szufladzie
Napisano 26 sierpień 2020 - 16:25