Jump to content

Photo

Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam

2270 replies to this topic

#1281 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 posts

Posted 22 August 2020 - 13:13

Wydaje mi się, że ten Karoo 2 zrobi także konkretną robotę...
Using Tapatalk

#1282 renton

renton
  • Użytkownik
  • 439 posts

Posted 22 August 2020 - 14:04

Czy Live Tracking już wam działa?
Bo u mnie od ostatniej aktualizacji w tym temacie jest lipa.
Podobnie jak u kolegi wyżej.
Linka wysyła ale nie rysuje mapy i nie podaje parametrów jazdy.
Jakieś pomysły na naprawę?

#1283 pan_piotr

pan_piotr
  • Użytkownik
  • 600 posts
  • SkądGōrny Ślōnsk

Posted 22 August 2020 - 16:47

mi też nie działa więc chyba trzeba czekać na aktualizacje która to naprawi

#1284 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 posts

Posted 22 August 2020 - 20:50

mi też nie działa więc chyba trzeba czekać na aktualizacje która to naprawi

Sprawa jest poważna, bo dzięki tej funkcji w każdą niedzielę miałem obiad na powrót z wyjazdu, prawie co do minuty  :lol:

#1285 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 posts

Posted 23 August 2020 - 11:42

Witam spotkał się ktoś może z czymś takim ? Zmieniłem telefon i zainstalowałem aplikacje na 2 telefonie. Niestety nie mogę przenieść danych z 1 telefonu. Jestem zalogowany w chmurze więc powinno się pobierać niestety nat nie jest. Wogole po zainstalowaniu aplikacji na 2 telefonie zniknęła historia na samym Wahoo Bolt. Na aplikacji na 1 telefonie jest historia. Przy urzadzeniach pokazuje tak jakby 2 urządzenia Bolt używałem tylko jednego. Co się mogło wydarzyć?
Poza tym wykasowało wszytkie ustawienia ekranów na 1 i 2 telefonie.

#1286 cegla11

cegla11
  • Użytkownik
  • 92 posts

Posted 23 August 2020 - 13:10

Ja mam inne pytanko czy jak odtwarzam trasę po śladzie to jest coś takiego jak vs kom? czyli poparzeni przejazd - czy jadę szybciej czy wolniej jak ostatnio? Czasem jak oddale mapę na maksa widzę na niebiesko tak jakby innych użytkowników tz imiona (ja sam nie potrafię zmienić nazwy mojego urządzenia - wie ktoś o co tu chodzi?

#1287 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 posts

Posted 23 August 2020 - 13:41

1. Nie ma wyścigu z cieniem - największa bolączką Wahoo

2. W opcjach urządzenia jest żeby pokazywał innych użytkowników wahoo. Żeby być widzialnym trzeba się na to zgodzić. Nazwa widoczna to nasz login/imię. Nie nazwa urządzenie.

#1288 renton

renton
  • Użytkownik
  • 439 posts

Posted 23 August 2020 - 17:01

Dziś już funkcja Live Tracking działała poprawnie.

#1289 speed50

speed50
  • Użytkownik
  • 109 posts

Posted 23 August 2020 - 20:18

W temacie nawigacji. Narysowałem sobie trasę w Komoot i chcę ją wysłać/otworzyć w Wahoo. Mam podpiętą aplikację Komoota w Wahoo ale synchronizują się tylko w jedną stronę tj. z Wahoo na Komoot. Nie potrafię znaleźć w Komoot funkcji "export" albo coś w tym rodzaju. Można tylko wysłać link do strony. Mam w aplikacji K zakładkę "Tours" a w niej zakładkę "Planned" ale dalej utknąłem. Ma ktoś jakąś koncepcję? Telefon na iOS a licznik to Roam. Z góry dziękuję.
Pzdr

#1290 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 posts

Posted 23 August 2020 - 20:32

Ja mam inne pytanko czy jak odtwarzam trasę po śladzie to jest coś takiego jak vs kom? czyli poparzeni przejazd - czy jadę szybciej czy wolniej jak ostatnio?

Z tego co rozumiem, chodzi Ci o segmenty live. Chcesz widzieć jak jedziesz w stosunku do swojego PR? Odpowiada za to 4 ekran, który możesz oczywiście skonfigurować jak chcesz, ale musisz wykupić subskrypcje na Stravie. Bez tego nie pójdzie.

#1291 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 23 August 2020 - 20:44

Chyba jednak źle rozumiesz. Jeśli odtwarza trasę po śladzie, to nie jest to segment live. To funkcja od "zawsze" obecna w garminie, a w wahoo dopraszana też od "zawsze" przez użytkowników - czyli jak to określił Jaca991 "wyścig z cieniem". No chyba, że dotyczy to tylko segmentu, aczkolwiek ostatnia aktualizacja oprogramowania (fakt - w miarę nowych, czyli serii x30) garminów wprowadza dokładnie to: po przejechaniu segmentu mam na ekranie podsumowania między innymi tak jaka jest zmiana w stosunku do poprzedniego przejazdu, jak też do PR na danym przejeździe. I co ciekawe da się tego używać bez wykupienia subskrypcji Strava (choć trochę trzeba pomyśleć).

Wracając do "wyścigu z cieniem" zrobienie tego jest łatwiejsze, niż obsługa segmentów (które Wahoo zrobiło przynajmniej w części lepiej niż Garmin), dziwne, że ciągle tego nie chcą wdrożyć. Może za mało otwartych biletów z wnioskami o wdrożenie tej funkcji? Piszcie do serwisu rozwoju oprogramowania, może dzięki temu uda się i tą funkcję zaimplementować.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1292 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 posts

Posted 23 August 2020 - 21:26

Chyba jednak źle rozumiesz. Jeśli odtwarza trasę po śladzie, to nie jest to segment live. 

Chyba jedna dobrze. Kolega użył słów "ja vs KOM". A KOM to nie jazda z cieniem tylko segment. W tym przypadku segment podczas jazdy po śladzie. I jazda po śladzie w niczym nie przeszkadza, aby widział segmet live. Po uiszczeniu "co łaska" na Stravie, oczywiście :)

P.S Oczywiście wiem, ze Wahoo nigdy nie dorówna Garminowi. Nawet kiedy serwery Garmina nie działają.

• lukaszzsch likes this

#1293 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 posts

Posted 23 August 2020 - 21:36

Dziś już funkcja Live Tracking działała poprawnie.

Niestety, ale dziś nawet maili nie wysyła.

#1294 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 24 August 2020 - 06:51

Bo nie działa: https://groups.googl..._A/6zqhUq1BBAAJ

U niektórych użytkowników pomagało w tym przypadku usunięcie aplikacji na smartfonie i jej ponownej instalacji. Ale nie u każdego. Chociaż może działanie po reinstalacji mogło łączyć się z przywróceniem działania funkcji na serwerze Wahoo dla tego użytkownika i być niezależne od reinstalacji.

Chyba jedna dobrze. Kolega użył słów "ja vs KOM". A KOM to nie jazda z cieniem tylko segment. W tym przypadku segment podczas jazdy po śladzie. I jazda po śladzie w niczym nie przeszkadza, aby widział segmet live. Po uiszczeniu "co łaska" na Stravie, oczywiście :)

To, że użył sformowania KOM, nie oznacza, że chodziło mu o segment, bo z pytania:

jak odtwarzam trasę po śladzie to jest coś takiego jak vs kom? czyli poprzedni przejazd - czy jadę szybciej czy wolniej jak ostatnio?

wynika wyraźnie, że chce odtworzyć trasę po śladzie z poprzedniego przejazdu i sprawdzić, czy jechał szybciej, czy wolniej niż ostatnio. A porównuje do KOM, żeby wyjaśnić, że chciałby takiego samego porównania jak przy jeździe po segmencie, ale dla jazdy po śladzie.

P.S Oczywiście wiem, ze Wahoo nigdy nie dorówna Garminowi. Nawet kiedy serwery Garmina nie działają.

Nie chodzi o dorównanie Garminowi, bo faktycznie nie są w stanie - przynajmniej jeśli chodzi o zaplecze technologiczne, czy możliwości finansowe. I absolutnie nie o to chodzi. Ale chociaż mogliby choć słuchać sugestii użytkowników, czy nie psuć funkcji działających w poprzednich wersjach aplikacji, w tym dość istotnych jak właśnie Live Tracking. O ile jest to problem aplikacji, bo równie dobrze, może być problem po stronie Wahoo, bo np. nie przekazują pobieranych z urządzeń danych.

Ciężko powiedzieć.

Wahoo swoją pozycję na rynku komputerków treningowych zdobył prostą i skuteczną filozofią: względną prostotą i tym, że wszystko działało od włączenia. Ja to doceniam i szanuję. Nie szanuję za to wypuszczania aktualizacji zawierających błędy - przecież nie powinno być problemów z udostępnieniem publicznych wersji testowych, chętni (świadomi tego, że coś może nie działać dobrze i trzeba tego szukać) mogliby testować oprogramowanie, tak żeby reszta mniej świadomych użytkowników nie narzekała na problemy. Wypuszczać może mniej poprawek (czy rzadziej), ale po dobrym sprawdzeniu, czy nie zawierają błędów. 

To, że serwery Garmina nie działały, nie oznaczało, że nie można było użytkować ich sprzętu. Można było normalnie używać sprzęt, zgrać treningi, przesłać trasę z innych serwisów niż garminowski czy skonfigurować manualnie sprzęt. Obawiam się, że w przypadku Wahoo nie byłoby tak różowo.

Zresztą jak widać po Live Trackingu, nawet jeśli serwery działają, to funkcje już nie muszą. 

U niektórych użytkowników pomagało w tym przypadku usunięcie aplikacji na smartfonie i jej ponownej instalacji. Ale nie u każdego. Chociaż może działanie po reinstalacji mogło łączyć się z przywróceniem działania funkcji na serwerze Wahoo dla tego użytkownika i być niezależne od reinstalacji.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1295 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 August 2020 - 19:23

kiedyś pytałem czy zakup sensora prędkości ma sens, czy można bez

i po dzisiejszej jeździe gdy zorientowałem się, że coś jest nie tak już wiem, że bez sensora to dupa nie jazda (w domu sprawdziłem i bateria padła w sensorze) 

speed skacze od sasa do lasa, raz wskazuje 28, za chwilę 38 zaraz potem 40, a ja od nastu sekund jadę równo bez szarpania :D równie dobrze można w ogóle komputerka nie używać albo wziąć najtanszy chinski licznik, na to samo wyjdzie ;)

#1296 adam1920

adam1920
  • Użytkownik
  • 7 posts

Posted 24 August 2020 - 19:28

...czy Live Tracking Wam już działa? wył auto pausa nie pomaga

...podając email do live trackink kilka miesięcy temu nie przychodzą powiadomienia, nie pomagają usunięcia adresów i podanie na nowo. Macie jakąś podpowiedź?

#1297 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 posts

Posted 25 August 2020 - 19:18

...czy Live Tracking Wam już działa? wył auto pausa nie pomaga

...podając email do live trackink kilka miesięcy temu nie przychodzą powiadomienia, nie pomagają usunięcia adresów i podanie na nowo. Macie jakąś podpowiedź?

Mnie nie działa. Albo przychodzi mail z linkiem bez pozycji, albo mail przychodzi po godzinie od startu.

#1298 Daniel131

Daniel131
  • Użytkownik
  • 106 posts

Posted 26 August 2020 - 15:27

Witam. Dwie strony wcześniej było pytanie odnośnie łączenia trasy po dłuższej przerwie. Dzisiaj chciałem to stestować i po dojechaniu na miejsce nacisnąłem pauzę, po czym wyłączyłem urządzenie. Po ośmiu godzinach uruchomiłem urządzenie i nie wyskoczył żaden komunikat aby kontynuować jazdę, trzeba było zastartować od nowa. Po zakończonej jeździe na apce wahoo i stravie widnieją dwie trasy tak jakby pierwsza trasa została prawidłowo zakończona poprzez 'stop'. Jak to ogarnąć?
A drugie pytanko mam odnośnie czujnika HR. Chciałbym kupić pas HR, czy do modelu element Bolt należy kupić dedykowany czujnik Wahoo czy inne czujniki z obsługą ant+ będą bez problemu się parowały z urządzeniem? Proszę ewentualnie o jakieś propozycje czujników

#1299 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 posts

Posted 26 August 2020 - 16:07

Jeśli chodzi o leczenie dwóch aktywności:

https://www.fitfilet...he5krunner#/top

Każde urządzenie z ANT+ bedzie działać.

Ja mam Adidasa i dziadka dobrze. Poprzedni adidas dzisiaj ponad rok ale zjadł mi go

Z Chińczykiem miałem problemy, że baterie zjadał w 3 tygodnie. Podejrzewam, że nie wyłączało się ustrojstwo gdy leżało w szufladzie

#1300 Daniel131

Daniel131
  • Użytkownik
  • 106 posts

Posted 26 August 2020 - 16:25

Dziękuję za odpowiedź. Trochę słabo to wygląda gdyż myślałem, że taka prosta sprawa jak kontynuacja wyprawy powinna być w standardzie. Starsze liczniki bez GPS takie coś miały bez problemu. A druga sprawa. Jest możliwość ustawić w opcjach wahoo aby na urządzeniu podejrzeć sumę wszystkich jazd? Póki co mogę podejrzeć pojedyncze jazdy lub zestawienie całego tygodnia. Kupiłem ten licznik tydzień temu i dopiero ogarniam jak z nim funkcjonować.

Reply to this topic