Jump to content

Photo

Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam

2270 replies to this topic

#1401 StefanX

StefanX
  • Użytkownik
  • 121 posts

Posted 12 February 2021 - 07:57

Język to tam zbytnio nie przeszkadza.
Za to nieaktualne mapy, albo brak pewnych funkcji, czy możliwości ich konfigurowania pod własne potrzeby - owszem.

#1402 Gosc_Kuba__H_*

Gosc_Kuba__H_*
  • Gość

Posted 12 February 2021 - 13:28

ale miło by było ... wszak to pewnie raptem kilkaset słow do przetłumaczenia :) 

#1403 StefanX

StefanX
  • Użytkownik
  • 121 posts

Posted 12 February 2021 - 13:33

Owszem. Ale mimo to, brak polskiego tak nie przeszkadza, jak niedopracowane funkcje lub owe nieaktualne mapy.
Nie oszukujmy się - w dzisiejszych czasach to chyba nie problem skonfigurować dosyć intuicyjne urządzenie, jakim jest bolt, czy roam w języku angielskim.

#1404 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 12 February 2021 - 13:48

Dla Ciebie - nie. Dla mnie nie (pomimo tego, że wolę napisy w moim ojczystym języku). Dla większości również nie. Ale serio są tacy, którzy żadnego z obsługiwanych języków nie znają. Fakt, mogą nauczyć się co znaczą jakieś tam napisy, niby nie problem. Ale problemem jest to, że urządzenie sprzedawane na terenie RP i używane przez obywateli posługujących się tym językiem jako ojczystym, powinno komunikować się z nim również w tym języku.

Wystarczyłoby nawet wrzucić gdzieś na serwisie wspomagającym tłumaczenia plik z ciągami do przetłumaczenia na dany język, a społeczność dawno zrobiłaby robotę za firmę, która skąpi na profesjonalnym tłumaczu na dany język. Sprzedając coś na rynku lokalnym należałoby w pełni dostosować produkt do danego rynku, również lingwistycznie. 

• sirkozi and cauchy like this

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1405 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 326 posts
  • SkądŁódź

Posted 12 February 2021 - 17:38

Krótka historia.

October 04, 2016 19:18
Could you add Polish language in Elemnt bike computer, please?

October 05, 2016 06:55
Hi Marcin,

Thank you for taking the time to provide us feedback on our products. I have passed this on to the product managers to evaluate.

Have a great day,

Markus

January 24, 2021 10:45
This is a follow-up to your previous request #240455 "language support"
Hello. 4 years gone. Any chance for Polish lang?
Greetings,

January 25, 2021 10:33
Hi Marcin,

seems, we don`t plan to implement polish at this time, but I will make another request for our developers.

thanks

Markus

:)  :(

• Prozor and cauchy like this

#1406 StefanX

StefanX
  • Użytkownik
  • 121 posts

Posted 12 February 2021 - 18:33

Podobne "przeżycia" mam gdy piszę im o mapy. Te same odpowiedzi, a moje prośby w odstępie 6 miesięcy

#1407 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 posts

Posted 12 February 2021 - 19:40

Obserwując "rozwój" oraz "wsparcie" produktów Wahoo, następny mój licznik będzie pochodził z innej stajni. Jaja sobie z nas robią w żywe oczy. Ludzie piszą im od lat prośby o te same drobne usprawnienia, a Wahoo ma to w dupie. Rozumiem, gdyby były to monity o jakieś fundamentalne zmiany, ale chodzi o drobne lecz upierdliwe funkcje, jak np. ilość pól na ekranie lub stan baterii i ostrzeżenie o jego niskim stanie. Zamiast tego mamy "Wahoo is warming up..." :( W szczycie sezonu ciągle walczyliśmy z ich "poprawkami" co skutkowało ciągłymi problemami z kadencją i live-trackingiem. Chyba nadal nie działa to tak jak powinno. Jednym słowem, będziemy się zegnać.

#1408 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 12 February 2021 - 20:01

Ja lubię tego typu firmy, ten typ pomysłu na zarabianie, ale...

Po roku z boltem, który był bardzo przyjemnym dla mnie okresem zapoznawania się zarówno z rowerem jak i licznikiem postanowiłem poprawić i kupiłem roam. To już było pasmo mniejszych lub większych wrukwień.

Poszedłem w karoo2.

#1409 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 February 2021 - 21:09

Karoo 2 to juz prawie tablet.

#1410 StefanX

StefanX
  • Użytkownik
  • 121 posts

Posted 12 February 2021 - 21:11

Karoo 2 po jednej jeździe odłożyłem. Urządzenie ma potencjał, ale przed Hammerhead długa droga. Wahoo bolt, czy roam, to przepaść na plus.

#1411 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 12 February 2021 - 21:44

Nie odnoszę takiego wrażenia po dwóch miesiącach z karoo.

Jednak ja na razie tylko chomik.

#1412 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 February 2021 - 22:01

Stefanie czemu tak uważasz?

#1413 StefanX

StefanX
  • Użytkownik
  • 121 posts

Posted 12 February 2021 - 22:12

Grunt to, że Ciebie zaspokaja. Ja, wziąłem z ciekawości.
Niestety karoo 2 oferuje dla mnie srogo za mało:
aż się sam zdziwiłem, że wcześniej na to nie wpadłem. Co sprawia przyjemność w trakcie jazdy? To jak pięknie wygląda to co na ekranie komputerka, czy może otoczenie, prędkość, pęd powietrza itd? Niby czarny koń w specyfikacji: ekran - miałby powalić na kolana. Ale to naprawdę nie ma żadnego znaczenia.
Licznik ma być 1. funkcjonalny, 3. czytelny 2. prosty w obsłudze, 4. konfigurowalny wg wymogów uzytkownika
Żaden z podpunktow nie jest spełniony dla k2
Czytelnosc lipna. Podobnie chyba jak w garminach każdy ekran konfigurujesz na sztywno. A mi sie w wahoo podoba funkcja powiększania. + i masz mniej pól (oczywiscie adekwanie większych)
W k2 jak wpakowalem maksymalną ilość pól to zostaje ona na sztywno.
Mapa? hmm, to bogactwo kolorów nic nie daje na rowerze. W tego typu nawigacjach ważne jak czytelne są wskazówki żeby dobrą ścieżkę wybrać.
Na mapie twoja pozycja stoi w połowie ekranu - po co mi aż tyle tego co za mną?
W wahoo obszar "za" to jakies 15% mapy.
Problemy z czujnikami. Np mając miernik mocy kadencji z niego nie czytał, bo brał ją z czujnika speed&cad. Gdzie cad = 0
I wiele innych na NIE.
Wahoo nie jest idealne. Ale robi co ma robić.
Karoo niby miał być "garmin killerem", a tu jeszcze sporo do nadrobienia. Hardware ok, ale nie mam czasu czekać latami, aż soft nadgoni. K3 też sprawdzę, bo na zawsze Hammerhead nie skreślam.

#1414 StefanX

StefanX
  • Użytkownik
  • 121 posts

Posted 12 February 2021 - 22:14

Karoo 2 jeszcze nie odesłałem. Mogę sprzedać, jak ktoś chętny

#1415 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 137 posts

Posted 13 February 2021 - 08:10

Dobrze rozumiem, że do Roam nie można wgrać innych map niż te, które dostarcza Wahoo?

#1416 StefanX

StefanX
  • Użytkownik
  • 121 posts

Posted 13 February 2021 - 08:51

Nie można

#1417 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 13 February 2021 - 14:16

Pewno można byłoby, bo to mapy OSM. Tylko trzeba sprawdzić jakąkolwiek mapę załadowaną do urządzenia i dopasować inną do tego. Tyle tylko, że musiałby to zrobić jakiś użytkownik urządzenia Wahoo, a tu jest problem, o nie po to kupowali to urządzenie, żeby kombinować. Przecież z zasady to urządzenie ma po prostu działać, bez kombinacji, dopasowań, robienia czegokolwiek, no może za wyjątkiem dopasowania ekranów w aplikacji smartfonowej. Bo robi, co ma robić. Niestety, jest druga strona medalu. Robi tyko to co ma robić i nic więcej. Jak się chce czegoś więcej, to nic z tego. Nawet jeśli chodzi tylko o aktualizację map...

Podobnie chyba jak w garminach każdy ekran konfigurujesz na sztywno. A mi sie w wahoo podoba funkcja powiększania. + i masz mniej pól (oczywiscie adekwanie większych)

W nowych Edge (seria x30) od dawna można bez problemów zmniejszać i powiększać ilość widocznych pól w czasie użytkowania urządzenia. Tyle tylko, że nie przyciskami jak w Wahoo, ale prze wejście do profilu i wybrania określonej ilości pól (w tym ich ustawień) do wyświetlenia na danym ekranie. Tak, wiem, że w Wahoo łatwiej, bo wystarczy raz czy kilka razy nacisnąć przycisk, a w Edge kilka razy trzeba paluchem po ekranie, żeby wejść w opcję zmiany ilości wyświetlanych pól, ale... można. Można też ukryć ekran. Albo zamienić pola miejscami, czy wymienić na inne pole podczas jazdy bez wyciągania smartfona ;)

• artho likes this

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1418 faziolot

faziolot
  • Użytkownik
  • 11 posts

Posted 14 February 2021 - 08:03

Hejka, pytanie o uchwyt do Roam, ten mocowany do kiery. Jak sobie radzicie z ładowaniem w trakcie jazdy? Jest jakaś inna opcja (inny uchwyt) żeby było więcej miejsca na podłączenie kabelka?
Pozdrowienia

#1419 StefanX

StefanX
  • Użytkownik
  • 121 posts

Posted 14 February 2021 - 08:11

Zasadniczo nie robię tak długich jazd, żeby byla potrzeba ładowania w trakcie jazdy.
Ale jeśli Ty taką potrzebę masz, to może taka wtyczka załatwi temat:
i-gembird-ccp-musb2-ambm90-6.jpg

#1420 faziolot

faziolot
  • Użytkownik
  • 11 posts

Posted 14 February 2021 - 08:13

No tak widziałem takie kabelki. Obawiam się jednak że i tak jest mało miejsca. Samo manipulowanie przy wejściu do ładowania to wyzwanie.

Reply to this topic