Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam

2270 odpowiedzi w tym temacie

#1681 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 czerwiec 2021 - 06:28

Widziałeś kiedyś, żeby ktoś samochodem do sklepu wjeżdżał? Nie? No właśnie. Wózkiem inwalidzkim? I owszem. Inna skala, prawda? W czym rower przeszkadza w tego typu sklepie? W niczym - miejsca zajmuje mniej, niż wózek sklepowy. 

Twoje porównanie byłoby trafione, o ile zostawiasz samochód otworzony i z kluczykami w stacyjce to można i tak. Zostawiasz? Nie, prawda? Rower podpierdzielić z parkingu rowerowego można bez problemu. Nawet jeśli wozisz z sobą (kto wozi?!) porządne zamknięcia to do czego przypniesz? Do uchwytu za koło? Parę chwil i koło odłączone, rower znika. Do ramy? Koła znikają. 

Może się zdziwisz, ale faktycznie tego typu wyjaśnienie sprawy, że ten rower nie kosztuje góra parę stów (co i tak bije po kieszeni), a kilka - kilkanaście tysięcy otwiera ludziom oczy. Może nie tyle porównanie do tego ile dana osoba zarabia i wartości roweru, ale należałoby wprost powiedzieć, że ten rower kosztuje kilka - kilkanaście tysięcy złotych, mam za sobą kilkadziesiąt (czy więcej) km i powrót na pieszo nie bardzo mi się uśmiecha, bo ukraść taki rower jest bardzo łatwo. Serio dociera do ludzi. 

Tu nie chodzi o chwalenie się bogactwem, tylko uświadomienie, że żal byłoby zostawić coś dość wartościowego na zewnątrz. Nikt nie zostawia portfela z pieniędzmi, dokumentami, itp. na parapecie sklepowym. 

• artho lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1682 StefanX

StefanX
  • Użytkownik
  • 121 postów

Napisano 28 czerwiec 2021 - 06:29

@Prozor, proszę Cię, nawiązanie do samochodów nie miało wymowy dosłownej. Chciałem się tylko odnieść do sytuacji, w której ktoś zachowuje się jak panicz na folwarku. Nie kwestionuję zabierania roweru do środka. Ale można to zrobić nieco kulturalniej, niż obnosząc się tym, jakie to drogie graty ma własny rower. Pijąc w ten sposób do wysokości zarobków ekspedientki, jaki się okazuje szacunek do osoby?

#1683 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 czerwiec 2021 - 06:35

Z tym akurat się zgodzę, stąd mój komentarz:

Może nie tyle porównanie do tego ile dana osoba zarabia i wartości roweru, ale należałoby wprost powiedzieć, że ten rower kosztuje kilka - kilkanaście tysięcy złotych, mam za sobą kilkadziesiąt (czy więcej) km i powrót na pieszo nie bardzo mi się uśmiecha, bo ukraść taki rower jest bardzo łatwo. Serio dociera do ludzi. 

Tu nie chodzi o chwalenie się bogactwem, tylko uświadomienie, że żal byłoby zostawić coś dość wartościowego na zewnątrz. Nikt nie zostawia portfela z pieniędzmi, dokumentami, itp. na parapecie sklepowym. 

Tylko wlazło to po chwili, bo jakieś problemy z siecią były...

#1684 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 28 czerwiec 2021 - 09:37

W Wahoo nie ma alarmu?

#1685 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 czerwiec 2021 - 10:58

Nie. Z drugiej strony co z tego, że alarm w Edge jest, jak to w przypadku zostawienia przed sklepem psu na budę się nada. Nawet jeśli smartfon będzie w zasięgu BT, to zanim dobiegniesz, to po rowerze zostanie wspomnienie. Nawet jeśli był przypięty. Albo tylko kół już nie będzie.

Alarm w Edge sprawdza się w przypadku, gdy siedzi się blisko rowerów podczas przerwy na kawkę itp. tak żeby nie trzeba było nonstop na rower patrzeć - jeśli ktoś zaczyna gmerać przy nim to szybko uzyska się powiadomienie, a może pisk Edge odstraszy potencjalnego złodzieja. Najlepszym zabezpieczeniem roweru jest niespuszczanie go z oka. Jeśli jeździ się z kimś to problemu tego typu raczej nie ma (przynajmniej przy zakupach), najgorzej jeśli jeździ się solo...

#1686 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 28 czerwiec 2021 - 11:06

@dmxzor - tym tokiem rozumowania, to 90% aut z parkingu też należałoby parkować wewnątrz takiego dino, bo owa pani tyle przez pół roku nie zarobi.
Jeśli poważnie takie wywody robisz przed kimkolwiek, to gratuluję. Nie ma jak to dowartościować się w ten sposób.

No tak, nawet wykręcenie koła w samochodzie zajmuje tyle samo co wyjęcie go z QR w rowerze. :)

Nie dowartościowuję się, tylko przeciętna Pani ze sklepu nie zdaje sobie sprawy, że 30 letnie Wigry 3 wstawione w stojak rowerowy to jednak trochę inny rower niż Pinarello, Trek itd gdzie jedno. koło kosztuje więcej niż wigry razem ze stojakiem. Nie wyobrażam sobie wstawiania swojego roweru w jakikolwiek stojak, ani zostawiania go bez opieki, amen.

#1687 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 29 czerwiec 2021 - 05:41

Jeśli mam coś kupić to staram się kupić na wsi w malym sklepie. Zapinam wtedy blokadę na tarcze i usłyszę ze ktoś się szarpie z moim rowerem. Do dużych sklepów zawsze wprowadzam rower. Ignoruje odzywki sprzedawcy ale i sam się nie odzywam bo po co mi nerwy. Płacę wychodzę i nie mam nerwicy czy rower stoi czy trzeba buty ściągać i boso iść do domu
  • Prozor lubi to

Facebuk i  YT  Strava

#1688 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 326 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 lipiec 2021 - 17:05

Nowe FW 12027 - opiszą pewnie jutro oraz nowa wersja aplikacji Elemnt, 

#1689 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 lipiec 2021 - 19:01

Opisali dzisiaj: BOLT WB15-12072 - 1 July, 2021, Added: Performance improvements and optimizations

Czyli ciągle ten sam opis od 27 maja (pięć kolejnych aktualizacji z tym samym opisem), z którego nic nie wynika.

Nieco więcej napisali przy aktualizacji Companion:

ELEMNT App for Android 1.41.0.64 - 2 July, 2021
  • Added: Support for editing Track Running workouts. Users can now trim, merge, and split intervals completed during a track run.
  • Added: Support for ELEMNT RIVAL Work/Rest timer. On the Workout Tab users are now able to specify duration for Work and Rest intervals and receive notifications on their RIVAL
  • Added: Users will now be required to log in with a Wahoo account
ELEMNT App for iOS 1.41.0 - 1 July, 2021
  • Added: Support for editing Track Running workouts. Users can now trim, merge, and split intervals completed during a track run
  • Added: Support for ELEMNT RIVAL Work/Rest timer. On the Workout Tab, users are now able to specify duration for Work and Rest intervals and receive notifications on their RIVAL.
Czyli zmiany głównie dla użytkowników Rival. Zastanawiające jednak jest, że w przypadku Androida wymagane jest logowanie na konto Wahoo, a w przypadku iOS tego punktu nie dali. Przeoczenie, czy jeszcze w ogryzkowej wersji Companion tego nie wprowadzili (różnica końcówek wersji oprogramowania, czyli .064)?

#1690 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 326 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 lipiec 2021 - 19:32

Prosiłem parę dni temu by dodali funkcję alarmu (budzika) do Rivala i cyk, mam :) 

#1691 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 02 lipiec 2021 - 20:05

Prosiłem parę dni temu by dodali funkcję alarmu (budzika) do Rivala i cyk, mam :)

Super, ale z drugiej strony - ile jeszcze lat trzeba będzie czekać aż ten Rival dogoni hmm.. jakiś bazowy poziom? :P

Trochę z przekorą, ale jednak - kupowanie obietnic, ehh :).

#1692 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 lipiec 2021 - 23:13

Ja wiem, czy super? Budzik to najbardziej prymitywne zegarki elektroniczne sprzed pół wieku miały. Raczej dziwne, że alarmu Rival nie miał od samego początku. Fakt, to ma być zegarek sportowy, z akcentem TRI. W takim zastosowaniu alarm faktycznie niekoniecznie musi być funkcją, bez której nie da się żyć.

Ale Wahoo nie byłoby sobą, gdyby prostego alarmu nie reklamować jako Simply Powerful Alarm. Tak, mocarny w swojej prostocie (użytkowania) alarm ;)

Cóż takiego genialnego? Popatrzmy:

Alarm udostępnia następujące opcje:
  • On / Off - Wybierz, czy chcesz włączyć lub wyłączyć alarm
  • Ustaw czas — wybierz godzinę alarmu
  • Powtarzaj — wybierz, aby alarm powtarzał się automatycznie w dni powszednie, w weekendy, codziennie lub wcale
  • Dźwięk — wybierz, jeśli alarm ma mieć słyszalny dźwięk po aktywacji
  • Wibracje — wybierz, czy alarm ma wibrować po aktywacji

Oj, proste opaski to mają. Łącznie z wibratorem. Zresztą mój stary zegarek sprzed kilkudziesięciu lat miał identyczne opcje wyboru kiedy alarm miał się włączać. Simply Powerfull Alarm. Litości...

Oprócz alarmu dodano interwały. W sumie żadna nowość, bo i w starych zegarkach treningowych (przynajmniej już w najstarszych Forerunnerach) to było możliwe. No ale dobrze, że to zaimplementowali. Mały problem w tym, że do ustawienia interwałów niezbędny jest smartfon, czyli albo trening ze smartfonem (mało wygodne), albo wcześniejsze zaplanowanie ile i jakie interwały.

Problem w tym, że obecnie raczej zegarek jest nie tylko urządzeniem stricte treningowym, ale raczej urządzeniem do całodziennego użytku, chyba nikt obecnie nie zmienia zegarka (czy opaski!) na zegarek treningowy tylko na trening/zawody.

Żeby nie było, że jestem fanatykiem Garmina (bo nie), to popatrzmy na innych konkurentów:

Patrząc na dolną półkę Polara, czyli dość leciwy i przestarzały M430 - urządzenie głównie treningowe, ale mające całodzienne zastosowania monitoringu aktywności. Alarm/timer/itd. też. Nie wspominając o nowszych modelach Unite/Ignite/Vantage M2/V2. Z akcentem na Vantage M2/V2 - bo to zegarki multisportowe. M2 jest o połowę tańszy od Rival. O połowę. Wszystkie mają funkcje, których nie ma (i być może nie będzie mieć - przynajmniej nie tak szybko) Rival. Oczywiście obsługują więcej niż język angielski, w tym nasz język ojczysty. Rival? No gdzie... 

Dalej - Coros Pace 2 połowę tańszy od Rival, a funkcjonalnością bije go o głowę. No dobra, może nie we wszystkim (muzyki, płatności zbliżeniowych, aplikacji nie znajdziemy i tu), ale hej - w końcu jest o połowę tańszy.

Fajnie, że Wahoo wprowadził Rival do oferty. Problem w tym, że jest to ciągle urządzenie na etapie rozwoju i dopracowywania. Przynajmniej programowego. Fizycznie oczywiście poprawić nic się nie da, ale może nie trzeba. Jeśli porównamy cenę do możliwości i konkurencji, to żeby uzyskać większą popularność Rival powinien być o połowę tańszy. W cenie do 1 tys. zł (200€/$) przy obecnych (i raczej przyszłych) możliwościach byłaby to dobra oferta. W miarę solidny, bez wodotrysków, z obietnicą rozwoju programowego w przyzwoitej cenie. 300€ to już byłoby za dużo, ale za solidny zegarek multisportowy, no może... Ale za 1,7 tys PLN (380€)? Gruba przesada. Za "Radykalnie uproszczony multisportowy smartwatch" jednak bez "radykalnej" wyceny. Celowali nieco poniżej FR 745 (który i tak jest za drogi, powinien trzymać cenę 735!)? Chcą być konkurencją do multisportowych zegarków Garmina? Fakt, garminowskie multisportowe zegarki są za drogie, ale to nie powód, żeby obniżać nieco poprzeczkę licząc na renomę i reklamę. W porównaniu do tańszych konkurentów (nie Garmin) funkcjonalnie z zegarkiem pozostają daleko z tyłu. Lata całe. Jedna fajna funkcja automatycznego przejścia pomiędzy kolejnymi konkurencjami tri wiosny nie czyni...  Być może jest to świadoma polityka cenowa Wahoo - na zakup zdecydują się raczej osoby, które później nie będą marudzić, bo najważniejsze, że to Wahoo. I że będą się cieszyć z każdej dodanej raz na jakiś czas pierdoły.. 

#1693 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 04 lipiec 2021 - 08:38

"Super", bo lepiej późno niż wcale. Mnie także wydaje mi się, że mało kto dzisiaj zegarek (tym bardziej sportowy, bo smartwatche faktycznie niektóre trzeba co noc ładować... ;)) nosi jedynie w trakcie wykonywania aktywności. Alarm wibracyjny jest w mojej opinii bardzo przydatny, wreszcie nie trzeba budzić wszystkich domowników tylko dlatego, że chcemy rano pobiegać bądź coś załatwić. Ale ten pomysł też jest stary i oklepany. W mojej opinii to już Garmin i wszyscy na rynku mają budziki dość archaiczne. Wahoo wprowadzając wreszcie budzik oraz w taki sposób go promując tylko się ośmiesza. Lepiej, gdyby przemycili go cichaczem, no ale rozumiem - sprzedają ćwierć-produkt, który ma cieszyć nowinkami nawet, gdy są tak przyziemne. Tylko dokładnie - nie ta cena. Przecież sprzedawanie ćwierć-produktów to nie jest też coś nowego, w grach komputerowych mamy gry z dostępem "Early Access" - płacisz sporo mniej, ale dostajesz niedopracowany produkt oraz obietnicę dokończenia go kiedyś... kiedy wskoczy też pełna cena. I to ma sens, ale Wahoo nie.

Wyjaśnię jeszcze rękawicę rzuconą dla alarmów Garmina i reszty normalnych: przestarzały, bo dawno nie ruszyło nic na przód. A ja chciałbym prosty acz może genialny feature budzika:

obudź mnie, gdy moje Body Battery sięgnie 100% ;).

(oczywiście z opcjonalnie definiowanymi zakresami... :P).

#1694 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 04 lipiec 2021 - 08:58

Ja wolałbym, żeby budzik obudził mnie, gdy monitoring snu uzna, że jestem w optymalnej fazie do obudzenia, ale nie później niż nastawiona godzina alarmu. Okno pobudki tak pół godziny do godziny przed granicznym czasem byłoby optymalne. Pobudka z głębokiego snu jest mało przyjemna...
Tyle tylko, że chyba żadna urządzenie z zaawansowanym monitoringiem snu tego jeszcze nie robi. No chyba, że coś przeoczyłem.
Oczywiście nie dotyczy to Wahoo Rival, bo ten w ogóle snu nie monitoruje...

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka
  • artho lubi to

#1695 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 lipiec 2021 - 10:59

Analiza snu jest robiona „w chmurze”, a nie na zegarku i to może być powodem że budziki działają tradycyjnie. Z drugiej strony deep sleep u mnie kończy się po max 2-3h od zaśnięcia, więc ryzyko że budzik mi go przerwie jest minimalne :P

#1696 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 04 lipiec 2021 - 12:52

Analiza snu jest robiona „w chmurze”, a nie na zegarku i to może być powodem że budziki działają tradycyjnie. Z drugiej strony deep sleep u mnie kończy się po max 2-3h od zaśnięcia, więc ryzyko że budzik mi go przerwie jest minimalne :P

No właśnie - absolutnie nie. Analiza snu jest robiona bezpośrednio w urządzeniu.

Krótkie fazy głębokiego snu mam nawet i po 7 godzinach od zaśnięcia.

Metoda FirstBeat analizy faz snu, warto się zapoznać jak to działa - oprócz ruchu bierze pod uwagę :

26880c6ceeb780b8dae70bf37fa8f6c7.jpg

Prosta analiza, dostępna nawet w urządzeniach bez czujnika tętna, była nawet w starym Fenix 3, ale najnowsze algorytmy są stosowane tylko w najnowszych urządzeniach począwszy od Fenix 6 od zeszłego lata (i po przejściu na algorytm FirstBeat było... gorzej niż natywny algorytm garminowski, trochę czasu poprawki zajęły...), w  Enduro (też bebechy Fenix 6, choć poprawione energetycznie) i Venu 2/2S (podobnie, choć ekran inny i oprogramowanie nieco zmienione), w Forerunner 245/745/945 dostępne od bety w kwietniu 2021. 

Czy dałoby się to przeanalizować w chmurze? Pewno tak, pod warunkiem, że po wykryciu przebudzenia zegarek wysyłałby pełne dane zarejestrowane w czasie snu do serwisu zewnętrznego (prywatność!!!) i byłyby dostępne dopiero po pobraniu wyników. A tak nie jest. 

Sam szczegółowy wynik snu (długość faz, jakość, porady i wyjaśnienia - aktualna beta Fenix 6) i owszem, jest dostępny w Connect po przeanalizowaniu w chmurze obliczeniowej Garmina. Ale tylko to.

Czy Rival będzie kiedyś oferował analizę snu? Niewykluczone. Przynajmniej w uproszczonej wersji, bo zaawansowane algorytmy wymagałyby wykupienia licencji od np. FirstBeat, czyli od... Garmina. Wątpliwe. Może od kogoś innego. A może sami zrobią? Same dopracowanie podstawowych analiz snu w przypadku Garmina korzystającego z opracowań FirstBeat trwało latami. I w dalszym ciągu nie jest perfekcyjne (patrz tabelka na stronie 5 w/w wyjaśnienia metody) i trafność wynosi ok. 62 - 67%, np. REM prawie na pewno nie zostanie zakwalifikowany jako sen głęboki, czy obudzenie, ale w 34% może być zakwalifikowany jako lekka faza snu. Może, ale nie musi, stąd jest to tylko oszacowanie z nadgarstka. Żeby mierzyć dokładnie trzeba byłoby założyć maskę i podpiąć elektrody. Dokładnie, ale niezbyt wygodnie.

• cowall lubi to

#1697 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 lipiec 2021 - 18:34

ten link to jest mega wiedza, Proszę przenieś ten link z opisem FirstBeat do wątku Garmina.

Bo przy poszukiwaniu takich perełek ciężko się domyślić, że znajduje się w wątku Wahoo  :D

No właśnie - absolutnie nie. Analiza snu jest robiona bezpośrednio w urządzeniu.

Krótkie fazy głębokiego snu mam nawet i po 7 godzinach od zaśnięcia.

Metoda FirstBeat analizy faz snu, warto się zapoznać jak to działa - oprócz ruchu bierze pod uwagę :

26880c6ceeb780b8dae70bf37fa8f6c7.jpg

Prosta analiza, dostępna nawet w urządzeniach bez czujnika tętna, była nawet w starym Fenix 3, ale najnowsze algorytmy są stosowane tylko w najnowszych urządzeniach począwszy od Fenix 6 od zeszłego lata (i po przejściu na algorytm FirstBeat było... gorzej niż natywny algorytm garminowski, trochę czasu poprawki zajęły...), w  Enduro (też bebechy Fenix 6, choć poprawione energetycznie) i Venu 2/2S (podobnie, choć ekran inny i oprogramowanie nieco zmienione), w Forerunner 245/745/945 dostępne od bety w kwietniu 2021. 

Czy dałoby się to przeanalizować w chmurze? Pewno tak, pod warunkiem, że po wykryciu przebudzenia zegarek wysyłałby pełne dane zarejestrowane w czasie snu do serwisu zewnętrznego (prywatność!!!) i byłyby dostępne dopiero po pobraniu wyników. A tak nie jest. 

Sam szczegółowy wynik snu (długość faz, jakość, porady i wyjaśnienia - aktualna beta Fenix 6) i owszem, jest dostępny w Connect po przeanalizowaniu w chmurze obliczeniowej Garmina. Ale tylko to.

Czy Rival będzie kiedyś oferował analizę snu? Niewykluczone. Przynajmniej w uproszczonej wersji, bo zaawansowane algorytmy wymagałyby wykupienia licencji od np. FirstBeat, czyli od... Garmina. Wątpliwe. Może od kogoś innego. A może sami zrobią? Same dopracowanie podstawowych analiz snu w przypadku Garmina korzystającego z opracowań FirstBeat trwało latami. I w dalszym ciągu nie jest perfekcyjne (patrz tabelka na stronie 5 w/w wyjaśnienia metody) i trafność wynosi ok. 62 - 67%, np. REM prawie na pewno nie zostanie zakwalifikowany jako sen głęboki, czy obudzenie, ale w 34% może być zakwalifikowany jako lekka faza snu. Może, ale nie musi, stąd jest to tylko oszacowanie z nadgarstka. Żeby mierzyć dokładnie trzeba byłoby założyć maskę i podpiąć elektrody. Dokładnie, ale niezbyt wygodnie.

#1698 skraburski

skraburski
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 lipiec 2021 - 08:53

Wszystko spoko, tylko od kiedy czujnik optyczny mierzy HRV? Przeciez nawet zrobienia testu HRV trzeba założyć paskę, a chyba w pasku nikt nie sypia? A swoją drogę czy jak założę pasek to w trybie nie treningowym zegarek brałby odczyty z niego?

Już nie wspomnę o tym, że HRV i RR-intervals to w zasadzie prawie to samo, bo HRV wynika ze zmian w RR-intervals. Więc taki trochę marketingowy bełkot.

A tak z ciekawości w jaki sposób zegarek, lub liczniki edge mierzą oddychanie? Mikrofon?

#1699 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 05 lipiec 2021 - 09:28

Optyczne czujniki mierzą HRV. Jak dokładnie to nie wiem, ale nawet w starym Apple Watchu 3 miałem HRV.

#1700 skraburski

skraburski
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 lipiec 2021 - 09:33

To dlaczego do testu HRV zegarek każe założyć pasek?

Dodaj odpowiedź