Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam

2270 odpowiedzi w tym temacie

#1701 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 lipiec 2021 - 09:48

Wszystko spoko, tylko od kiedy czujnik optyczny mierzy HRV? Przeciez nawet zrobienia testu HRV trzeba założyć paskę, a chyba w pasku nikt nie sypia?
A tak z ciekawości w jaki sposób zegarek, lub liczniki edge mierzą oddychanie? Mikrofon?

Mikrofon? Nie. Złota kula.
Jeszcze raz, tym razem w wersji koloryzowanej:
Dołączona grafika
Jak widać z interwałów RR. Serio, częstotliwość oddechu jest zakodowana w tętnie. Wyjaśnienia: https://support.garm...ax53UDqUH7q4WC6

Z Firstbeat Analytics : „Każdy oddech, który bierzesz, jest zakodowany w zmienności rytmu serca (HRV). Czas między kolejnymi uderzeniami serca skraca się nieznacznie podczas wdechu i wydłuża się podczas wydechu. Terminem na to zjawisko biologiczne jest arytmia zatok oddechowych (RSA ).

Możliwość analitycznego wyodrębnienia częstości oddechów z danych HRV zależy od dokładnych danych dotyczących bicia serca. Stopień, w jakim tętno zmienia się z jednego uderzenia na drugie, może być kwestią milisekund. Trudne warunki monitorowania związane z wykonywaniem aktywności fizycznej oznaczają, że precyzyjna dokładność potrzebna do tej analizy jest możliwa do osiągnięcia tylko przy użyciu czujnika tętna z paskiem na klatkę piersiową”.

UWAGA: Pasek HRM-Tri, HRM-Run, HRM-Pro lub HRM-Dual jest wymagany do wszystkich rodzajów aktywności z wyjątkiem aktywności oddechowej i jogi. Ruch związany z aktywnością wpływa na zdolność odczytywania zmienności tętna za pomocą optycznego czujnika tętna, co skutkuje niedokładnymi odczytami częstości oddechów. Ponadto oddychanie nie jest dostępne w profilach aktywności pływania.

Odczyt z czujnika optycznego wystarczy do uzyskania w/w danych pod warunkiem, że odczyt danych następuje w możliwie jak najmniejszych poruszeniach, sen spełnia te założenia w sposób wystarczający. No chyba, że delikwent cierpi na syndrom niespokojnych rąk 😁 podczas snu...

A swoją drogę czy jak założę pasek to w trybie nie treningowym zegarek brałby odczyty z niego?

Oczywiście, że tak. Czujnik zewnętrzny zawsze będzie bardziej dokładny, niż optyczny nadgarstkowy. Wystarczy, że zegarek wykryje obecność czujnika tętna i wyłączy nadgarstkowy odczyt tętna.

Już nie wspomnę o tym, że HRV i RR-intervals to w zasadzie prawie to samo, bo HRV wynika ze zmian w RR-intervals. Więc taki trochę marketingowy bełkot.

Nie. To tylko Twoja (błędna) interpretacja, że to to samo. Zmienność rytmu zatokowego (ang. heart rate variability – HRV) odnosi się do rytmu pracy serca generowanego przez węzeł zatokowy, będący podstawowym, fizjologicznym ośrodkiem bodźcotwórczym. Wyraża się ona uchwytnymi w badaniu elektrokardiograficznym różnicami długości odstępów pomiędzy szczytami załamków R następujących kolejno po sobie zespołów QRS pochodzenia zatokowego. Zmienność rytmu zatokowego opisuje różnice w długościach interwałów RR wyznaczanych przez kolejne szczyty zespołów QRS. R-R jest wartością pomiarową.

To dlaczego do testu HRV zegarek każe założyć pasek?

Żeby uzyskać możliwie wysoką jakość danych. Teoretycznie powinno być możliwe uzyskanie dobrych danych również z czujnika optycznego, pod warunkiem pozostania w bezruchu (lub minimalnym ruchu jak w jodze, czy... śnie), ale apka pomiaru stresu nie została widocznie zmodyfikowana (nawet dla rodziny Fenix 6 w których jest możliwy optyczny pomiar HRV) i wymaga czujnika zewnętrznego - paska.

• skraburski, qzn i artho lubią to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1702 skraburski

skraburski
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 lipiec 2021 - 09:58

Dzięki za wyjasnienie!

#1703 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 326 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 lipiec 2021 - 20:47

DC Rainmaker pokazuje jak w Bolt v2 można sobie nagrać wideo z paramentami wyświetlanymi na ekranie komputera.

#1704 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 lipiec 2021 - 21:24

To działa chyba właściwie tylko z nowym Bolt. Właściwie można sprawdzić, czy na starszych ten hack będzie działać.

Nagrywanie to niecałe 2 klatki na sekundę (dokładnie 1,95 fps), prawdopodobnie tak często ekran Bolt v2 jest odświeżany.

Znacznie ciekawsze jest to, co napisał Henk w komentarzach:

Istnieje wiele innych plików, katalogów i poleceń, które wykonują tajne rzeczy.
Udało nam się wygenerować niestandardowe, aktualne mapy i pliki tras (z wysokością) z danych OpenStreetMap. Projekt wahooMapsCreator na Github.

• Utwórz katalog o nazwie config_backup, aby wykonać kopię zapasową konfiguracji i config_restore, aby ją przywrócić. Pliki są w formacie binarnym i nie są łatwe do odczytania/zmiany, potrzebny jest do tego jakiś program.
  • Utwórz plik o nazwie cfg_BHomeActivity_VtmMaps, aby włączyć renderowanie map VTM zamiast Mapsforge. Wahoo jest w fazie testów i będzie dostępne dla wszystkich później?
  • Utwórz plik o nazwie cfg_MapPanZoom z VtmMaps włączonym do przesuwania i powiększania mapy, działa nawet na moim ELEMNT. (gdyby tylko była możliwość przesuwania map w trybie nawigacji...)
  • Możliwe są również niestandardowe motywy z mapami, jeździłem z włączonym VtmMaps, ale motyw jest dla BOLT2, musiałem zmodyfikować plik vtm-elemnt.xml i skopiować go do katalogu maps/vtm-elemnt/ na urządzeniu.
  • W przypadku renderowania Mapsforge niestandardowe motywy pochodzą z maps/mapsforge-roam/mapsforge-roam.xml lub maps/mapsforge-bolt/mapsforge-bolt.xml.

Z powyższego najciekawszy jest sposób na wykonanie i przywracanie kopii zapasowej. Ciekawe, czy aktualnie wprowadzono możliwość przywracania konfiguracji po zalogowaniu na konto użytkownika (obligatoryjne od 1 lipca), wzorem garminowskich Edge. Byłoby to bardzo praktyczne w przypadku zmiany urządzenia czy resetu do wartości fabrycznych. Parowanie urządzenia i (biorąc pod uwagę, że Companion jest zalogowany do konta użytkownika) przywrócenie dotychczasowych ustawień użytkownika. Może ktoś wypróbuje? Jeśli nie działa (jeszcze?) to zawsze zostaje sposób na utworzenie foldera config_backup do skopiowania konfiguracji, a po resecie czy nowym urządzeniu foldera config_restore. Oczywiście wymaga podłączenia do komputera, ale ogranicza to konieczność zabawy w ustawienia pól każdego z ekranów.

Jeśli ktoś sprawdził czym się różni rendering VTM  od standardowego i czy jest sens to włączać i używać, to niech się podzieli wrażeniami.

#1705 Daniel131

Daniel131
  • Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 19 lipiec 2021 - 22:35

Witajcie, po ostatniej aktualizacji Wahoo Elemnt Bolt zmieniły mi się jednostki prędkości, odległości i wysokości na mile i stopy. Jak wrócić do kilometrów i metrów? Nie mogę nigdzie znaleźć tej opcji w apce Wahoo na telefonie

#1706 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 20 lipiec 2021 - 06:08

Wahoo Fitness Support  ELEMNT ROAM & BOLT GPS Bike Computers  FAQs

Yu can change the unit of measure from your companion app under your user profile.
  • Open the Companion app
  • Select "profile"
  • Choose "Metric" or "English"

Oczywiście trzeba zmienić na metryczne.

Zmiana z km na mph to zaawansowana funkcja Wahoo - jeśli komputerek stwierdzi, że Twoja wydolność wzrosła z poziomu dziecięcego (km/h) do męskiego (mph) to podnosi poprzeczkę treningową 😁. A serio to zdarza się czasami po aktualizacjach, choć nie wszystkich spotyka, co ciekawe w UK/USA potrafi przełączyć się na km/h...

Ale przełączenie jednostek jest trywialne, więc wystarczy wiedzieć gdzie i co przełączyć.

Przy okazji - Wahoo na większość droższych rzeczy zrobił przecenę (niby Sale - wysprzedaż?!) za wyjątkiem Bolt/Roam. Z tego co widzę, starego Bolta B/W w ofercie już nie ma. Jest tylko nowy, kolorowy. Minus - oprogramowanie ciągle niedopracowane, plus jeśli komuś się posypie Bolt na gwarancji to wymieniają na ogół na nowego. 

Co do "wysprzedaży" czy raczej przeceny - niby jest, ale na stanie sklepu Wahoo (EU) trenażerów praktycznie brak, jest tyko Kickr (wersja 2018) po regeneracji w cenie 800 €, czyli całkiem rozsądnej, nawet biorąc pod uwagę słabą złotówkę i drogą walutę. Większość reszty przecenionego sprzętu - po prostu brak na stanie, o czym dowiadujemy się dopiero po najechaniu myszką na przedmiot. Niefajnie. 

A, i jest Rival na stanie (co raczej nie dziwi) w cenie 304 €, okolice 1,4 tysiąca złociszy wydają się nieco bardziej urealnioną ceną jak za ten zegarek.

#1707 Daniel131

Daniel131
  • Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 20 lipiec 2021 - 12:34

Okej wielkie dzięki za pomoc :) Nie wiem jak to nawet przeoczyłem jak możliwość zmiany jest praktycznie na samym "wierzchu" apki. Szczerze to pierwszy raz mi się to zdarzyło. Wraz z tą aktualizacją rozjechały się strefy tętna także cały trening wraz z rozgrzewką 100% w 5 strefie ;)

#1708 verul

verul
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 07 sierpień 2021 - 23:19

Czy jest jakaś możliwość tworzenia treningów (głównie pod trenażer Kickr Core) na Elemnt Bolt w oparciu o tresy które przejechałem na żywo (ustawki, wyścigi itd)? Tzn w sezonie letnim jadę (z pomiarem mocy) wyścig, Bolt zapisuje wszystko, a zimą jadę to samo na Kickr Core?

Z tego  co widziałem, to treningi do Bolta można importować tylko z trzech serwisów z czego TP wychodzi najtaniej. Da się to jakoś obejść, czy trzeba płacić premium TP? No i czy to w ogóle zadziała?

W przyszłości chciałbym kupić sobie GoPro i łączyć moje jazdy (wideo) z danymi z licznika i w ten sposób trenować na chomiku zimą.

#1709 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 08 sierpień 2021 - 07:18

Możesz, ale na podstawie śladu trasy przejechanej. Opór się zmienia względem nachylenia zapisanego przez licznik.

Czyli musisz mieć ślad wyścigu zapisany jako Route i odpalasz go jako workout na trenażerze.

#1710 verul

verul
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 08 sierpień 2021 - 10:10

A jak to zrobić? Mam ślad jazdy zapisany w GC, w TP i na stravie. Mogę go użyć do nawigowania ale jak to zrobić żeby użyć jako planned workout? Czy wystarczy użyć jako route do nawigacji i jak podłącze trenażer to w trybie EGR będzie ustawiał opór zgodnie z zanotowana mocą z wyścigu?

#1711 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 sierpień 2021 - 11:04

Nie z zarejestrowaną mocą, ale z nachyleniem. To ma być symulacja, a nie odtworzenie oporu.

Instrukcja obrazkowa:

Jak widać na poniższym porównaniu, odtworzenie z zarejestrowanej aktywności (w pomocy Wahoo wyjaśniono ja to zrobić z historii i z importowanego gpx):

14b1de078bc56552cb2f6aa61df3defc.jpg

może nie do końca pokrywać się z czasem, jednak sądzę, że raczej ma to związek z czasem przejazdu aktywności w realu i odtworzenia - po prostu jeden z tych przejazdów był szybszy, drugi wolniejszy, stąd rozjechanie się na zjazdach.

Minusem odtworzenia zarejestrowanej aktywności mogą być wahania nachylenia - jeśli komputerek nie nagrał stabilnego nachylenia tylko skaczące (np. w efekcie podmuchów wiatru itp.) to symulacja może również to oddawać. Stąd warto taki ślad wygładzić uśredniając nachylenia w jakimś tam zakresie czasu (np. 10s) pozbywając się nadmiernych wahań nachyleń. Aczkolwiek ta przypadłość dotyczy raczej bezpośredniego odtworzenia z nagranej aktywności, a ta opcja bezpośrednio nie jest dostępna w Wahoo - aktywność jest przerabiana przez serwis Wahoo i pobierana na Bolt. Serwis raczej powinien przed wysyłką wygładzić nachylenia i usunąć skoki nachyleń. W garminach Edge jest możliwość odtworzenia bezpośrednio zarejestrowanej aktywności, ale z w/w przypadłością - komputerki nigdy nie zarejestrują idealnie równego nachylenia. Tak więc być może powyższa uwaga w Wahoo może nie mieć zastosowania, i trasa przetworzona przez serwis Wahoo może być całkiem przyjemna w symulacji.

Pozostałe symulacje są zrobione z tras/kursów Strava i Komoot - ten pierwszy serwis lepiej oddaje nachylenia, drugi znacznie wygładza. Poprzednio Strava nie umieszczała znaczników skrętu dla Wahoo (jak teraz jest tego nie wiem), teoretycznie Roam i Bolt v.2021 powinny uzupełnić te informacje, ułatwia orientację i ewentualną synchronizację z nagraniem.

A właśnie - z synchronizacją nagrania może być problem. Gdyby przejazd odtworzony został w trybie odtworzenia oporu zarejestrowaną mocą to i owszem - czas przejazdu raczej pokrywałby się z czasem odtworzenia. Ale w trybie symulacji nachylenia będzie z tym problem, bo należałoby przygotować specjalny plik synchronizujący film trasy z nachyleniem i odległością przejazdu. Taki plik synchronizuje szybkość odtwarzania zarejestrowanego filmu do aktualnego przejazdu symulowaną trasą. 

Każdy serwis wyznaczający trasy nada się do tego celu, byleby generował dobrej jakości profil nachylenia trasy.

#1712 JAY85

JAY85
  • Użytkownik
  • 110 postów

Napisano 09 sierpień 2021 - 10:45

Ostatnio jak brałem udział w wyścigach to licznik wahoo bolt I gen. na starcie się zawieszał tak jak by widział w pobliżu za dużo sygnałów z innych czujników. Czy to może być przyczyną zawieszenia się licznika?

Gdy peleton się zmniejszył to odrazu wrócił do normalnej pracy bez problemów z zawieszeniem się. W sumie to gubił sygnały i wszystko chodziło w zwolnionym tempie.

Da się to jakoś naprawić ?

#1713 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 09 sierpień 2021 - 18:20

Wahoo element Roam czy można tak ustawić powiadomienia aby tylko powiadomienie nastąpiło gdy zjadę z wyznaczonej trasy. Kilkakrotnie przestrzeliłem skręty i musiałem się cofać. Tylko z drugiej strony nie chcę powiadomień o każdym skręcie bo można się nerwicy nabawić.

Facebuk i  YT  Strava

#1714 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 09 sierpień 2021 - 18:52

No ale jeśli będziesz miał powiadomienie DOPIERO po tym, gdy zjedziesz z wyznaczonej trasy, to czym to się będzie różnić? I tak pominiesz zakręt i będziesz się musiał cofać. Bez sensu, jeśli jak przejedziesz, to otrzymasz komunikat "off route". W terorii wystarczy użyć serwisu, który nie generuje komunikatów o zakrętach, bądź umożliwia ich usunięcie. Ale dalej nie widzę w tym większego sensu...

#1715 verul

verul
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 09 sierpień 2021 - 21:12

Nie z zarejestrowaną mocą, ale z nachyleniem. To ma być symulacja, a nie odtworzenie oporu.

Nachylenie? Chodzi o symulacje trasy czyli podjazdów i zjazdów, dobrze rozumiem?

Czyli jak jadę po płaskiej trasie to niczego nie będzie symulować?

Mi chodziło o możliwość przejechania w trybie EGR zimą na trenażerze wyścigu który jechałem latem. Z wszystkimi wahaniami mocy jakie wtedy były (no powiedzmy wygładzone tak żeby to miało sens). Jak był sprint to wzrost oporu, jak odpoczywałem w peletonie to odpoczynek itd. Najlepiej się trenuje na wyścigach i to bym chciał odtwarzać. A świadomość że to przecież mój zapis i że już tak jechałem by była dodatkowo motywująca.

#1716 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 10 sierpień 2021 - 08:37

Tak, nachylenie. Na płaskiej trasie będzie symulować - płaską trasę (slope = 0).

Oczywiście jest możliwość zrobienia treningu odwzorowującego moc, ale nie z komputerka treningowego. Tak się nie da, bo wahania mocy generowane przez kolarza są duże i trenażer co sekundę otrzymywałby różne wielkości mocy hamowania. Nawet jadąc w miarę stabilnie i miernik mocy ma wewenętrzne uśrednianie (jak mój Power2Max: 3s) to i tak wartości mocy podlegają wahaniom:

[...] 212, 218, 216, 220, 207, 199, 208, 208, 220, 230, 271, 293, 274, 215, 214, 208 [...]
Powyżej przykład "równej" jazdy z uśrednianiem wewnętrznym miernika mocy P2M. Dlatego też czysty plik zawierający dane mocy nie powinien być nawet uwzględniany w sterowaniu trenażerem. 

Utworzenie treningu  tego typu jak najbardziej jest możliwe, może nie wierne odwzorowanie sekunda po sekundzie - niby się da, ale nie dość, że trenażer tego nie odda (bezwładność trenażera), to jeszcze zmiana mocy co sekundę będzie sporym obciążeniem zwłaszcza dla trenażerów sterujących obciążeniem silnikiem krokowym. Można byłoby pokusić się o wygładzenie mocy np. 10 sekundowe i wtedy utworzyć plik sterujący bazujący na mocy (lub % FTP mocy bazowej skalowanego do aktualnego FTP). Dość proste do wykonania, przykładowe rozwiązanie: 
  1. Pobrać plik fit aktywności
  2. Wyodrębnić moc (i ewentualnie czas do uwzględnienia/pominięcia przerw)
  3. Uśrednić moc (np. w arkuszu kalkulacyjnym), albo pominąć i sprawdzić jak trenażer radzi sobie z danymi bez modyfikacji (tylko trenażery ze sterowaniem elektromagnetycznym, odradzam sterowanie magnetyczne ustawiane silnikiem np. Elite)
  4. Utworzyć trening np. w Trainer Day, przekopiować dane uśrednionej mocy
  5. Zapisać trening i wysłać go do TrainingPeaks.
  6. Wahoo pobierze trening z kalendarza TP i umieści w urządzeniu.

Właściwie w teorii to wszystko. Trochę roboty i przetestowania czy i jak działa, plus ewentualna optymalizacja czasu uśredniania danych.

Niby da się, ale skórka nie warta wyprawki...

• verul lubi to

#1717 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 13 sierpień 2021 - 07:05

Pytanie o nawigację. W ustawieniach trasy w Komoot mam wybrany rower szosowy. Trasę wgrałem do Wahoo. Podczas tworzenia trasy miałem jeden odcinek szutrowy o długości ok 1 km. Po dojechaniu na początek tego odcinka zrezygnowałem i zawróciłem. Wahoo automatycznie wyznaczył mi objazd na niebiesko. Tylko, że właśnie za wszelką cenę kierował mnie na moją trasę wszelkimi ścieżkami leśnymi nawet nie szutrowymi tylko co się znalazło pod ręką. Kilka razy nakazał mi skręcić i była to droga asfaltowa na początku a potem okazało się że przechodzi w szlak turystyczny gdzie byłby problem nawet na MTB :-) Jak sobie radzić w momencie gdy chciałbym zrobić objazd ale żeby był on tylko i wyłącznie po asfalcie?

Facebuk i  YT  Strava

#1718 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 13 sierpień 2021 - 08:20

TTTM (Ten Typ Tak Ma np.  https://forum.bikera...-roam-routing )

Niestety, routing w tym urządzeniu (ciekawe czy poprawili to w nowym Bolt, do niedawna było z tym mało ciekawie: https://groups.googl.../m/RHafm3u_AAAJ) jest dość ograniczony i może wyznaczać objazd po wszystkim, niekoniecznie drodze odpowiedniej dal danego typu roweru. Trochę dziwne, bo kategoryzacja map OSM jest już od paru lat dość dobrze dopracowana i algorytmy routingu powinny ją uwzględniać.

Jedyny sensowny sposób w tym przypadku to wyciągnięcie smartfona i wyznaczenie objazdu ręcznie. Najlepiej w serwisie wyznaczającym trasę używając routingu "samochodowego". 

ALE - jeszcze jedno - czy na pewno masz dobrze ustawiony typ routingu? 

https://wahoofitness...0a80165&lang=en

ROAM_Routing_Options-1565127519874.png

Przełącz typ roweru za pomocą prawego przedniego przycisku, aby wybrać opcję poniżej:
  • MTB (rower górski) — umożliwia wyznaczanie tras w każdym terenie, od leśnych szlaków po szutrowe, utwardzone drogi i nie tylko.
  • ROAD — preferuje trasy na utwardzonych nawierzchniach.
  • CROSS — umożliwia trasowanie po żwirze i terenie mieszanym oraz drogach utwardzonych.
  • HYBRID - Trasy w większości po drogach z dodatkowym dostępem do kilku mniej utwardzonych ścieżek.

Podejrzewam, że Wahoo ma pewne domyślne wartości dla każdej powierzchni - w teorii powinno działać, aczkolwiek... kwiatki się zdarzają. :)

#1719 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 13 sierpień 2021 - 09:10

Tak mam ustawiony Road w opcjach właśnie sprawdziłem. Czyli  chyba najlepsza opcja to otworzyć Komoot i szybko wyznaczyć trasę do mojego punktu na trasie której jechałem gdzie skończył się szuter a zaczął asfalt . Zapisać ją zsynchronizować i wybrać ją w nawigacji. Po dojechaniu do tego pkt. znowu wybrać starą trasę. Ciekawi mnie jeszcze jedna kwestia. Wahoo podczas robienia objazdu wyznacza objazd w kolorze niebieskim. I właśnie do jakiego pkt chce mnie doprowadzić na trasie z której zjechałem? czy do najbliższego czy do tego z którego zjechałem bo to by było już całkiem bez sensu.

Facebuk i  YT  Strava

#1720 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 13 sierpień 2021 - 09:12

Niestety, bardzo często jest to właśnie punkt zjazdu.

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka

Dodaj odpowiedź