No to już wszystko wiem. Dzięki za pomoc. Czyli pozostaje wyznaczenie nowego odcinka aby dojechać do wcześniejszej trasy.
Wahoo: Komputerki Treningowe: Elemnt, Bolt, Roam
Napisano 25 sierpień 2021 - 08:54
Wahoo wprowadził do Roam Rival parę nowych, przydatnych funkcji:
- Biegi wyścigowe: przyciąganie śladu do tras
- Pin Page: ustawienie strony domyślnej, do której urządzenie przełączy się po 10 sekundach od zmiany na inną
- Znajdowanie sparowanego telefonu / zegarka (dźwięk przez ok. 5s - trochę mało...)
Szczegóły: Wahoo Adds New RIVAL Features: Race Distance Snapping, Find my Phone, and More | DC Rainmaker
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 25 sierpień 2021 - 18:57
To są zmiany ale w zegarku Rival.Wahoo wprowadził do Roam parę nowych, przydatnych funkcji:
- Biegi wyścigowe: przyciąganie śladu do tras
- Pin Page: ustawienie strony domyślnej, do której urządzenie przełączy się po 10 sekundach od zmiany na inną
- Znajdowanie sparowanego telefonu / zegarka (dźwięk przez ok. 5s - trochę mało...)
Komputery Elemnt też dostały nowy FW ale opis pojawi się zapewne jutro.
- Prozor lubi to
Napisano 25 sierpień 2021 - 20:19
To są zmiany ale w zegarku Rival.
Pomyłka pisarska (pisałem w biegu, po przeczytaniu opisu DCR'a), poprawiłem
Napisano 26 sierpień 2021 - 09:10
Czy można mając włączony ekran nawigacji w mocnym przybliżeniu oddalić profil wysokościowy który mam umieszczony pod nawigacją . Do tej pory aby zobaczyć jakie pozostały mi podjazdy muszę "oddalać" nawigowanie i bodajże na ostatnim etapie wskakuje cały profil trasy
Napisano 26 sierpień 2021 - 13:23
Najprawdopodobniej jest to powiązane i to raczej wydaje się logiczne, że tak być powinno.
Z innej beczki - jako, że nikt z obecnych tutaj posiadaczy (przynajmniej jeden jest) Bolt 2021 nie chce podzielić się wrażeniami z użytkowania tego urządzenia zamieszczam linki do Reddita w których użytkownicy dzielą się problemami trapiącymi te urządzenia. Nie jest to tylko lista narzekań, bo można dowiedzieć się które z problemów zostały naprawione, a co jeszcze sprawia problem:
https://www.reddit.c..._of_bolt2_bugs/
https://www.reddit.c..._bolt_2_issues/
https://www.reddit.c...still_unstable/
(kolejność od najbardziej wartościowych wpisów)
Oczywiście można rzucić okiem jeszcze na komentarze w mini recce DCR'a: https://www.dcrainma...-progress.html aczkolwiek sądzę, że wpisy na reddit są konkretniejsze.
Analizując wpisy widać, że najwięcej problemów sprawia długi czas ustalania pozycji GPS (5 - 10 minut: w poziomie ok. 5 min, w pionie do kilkunastu - ewidentny brak powszechnie stosowanych plików z danymi o aktualnych pozycjach satelitów EPO), długie uruchamianie (do 4 minut?), brak rejestracji danych w niskim zakresie prędkości (nawet jeśli autopauza jest wyłączona to i tak nie rejestruje danych do 6 - 10 km/h, co jest uciążliwe zwłaszcza dla kolarzy MTB), problemy z routingiem czasami kończące się awarią systemu i restartem, komunikaty routingu opóźnione o ok. 30m, zawyżone wskazanie temperatury o ok. 5*C, przekazywanie danych o lokalizacji przy wyłączonej opcji "pokaż innym użytkownikom moją lokalizację" (naruszenie prywatności), problemy z segmentami Strava, częste awarie systemu.
Zdarzają się również użytkownicy w pełni (lub na ogół) zadowoleni z działania i niezgłaszający żadnych problemów. Czy ich urządzenia faktycznie działają nienagannie, czy korzystają z minimum która nie sprawia większych problemów, a może głupio się przyznać, że coś nie działa poprawnie?
Komputery Elemnt też dostały nowy FW ale opis pojawi się zapewne jutro.
Prawdopodobnie dotyczyć to będzie poprawek błędów routingu. Zamknięta beta WA20-13216 ma właśnie tego typu poprawki.
Być może również problemy ze wskaźnikiem naładowania akumulatora.
Napisano 26 sierpień 2021 - 13:54
hej, mam juz nowego bolta ponad miesiąc i z bledow o ktorych piszesz mogę potwierdzic jednorazowy problem z nie rejestrowaniem danych przy wolnej predkosci, wtedy jechalem na mtb i wlaczyla sie autopauza, wyłączyłem ją ręcznie ale licznik byl jakby zawiesziony
Odwiesil sie dopiero ok. 5km dalej.
Długie szukanie GPS było tylko przy pierwszym uzyciu, pozniej juz ok.
Z moich obserwacji jest opoznienie jesli chodzi o pokazywanie predkosci, wiec byc moze inne dane tez. Zauwazylem to na szybkich zjazdach gdzie mam juz predkosc kolo 50km/h, na zegarku taką widzę a na liczniku ciągle 20-30.
- Prozor lubi to
Napisano 26 sierpień 2021 - 18:00
Zamknięta beta WA20-13216 ma właśnie tego typu poprawki.
Być może również problemy ze wskaźnikiem naładowania akumulatora.
Wersja to 13301, może coś więcej.
Napisano 27 sierpień 2021 - 08:30
Fakt, nowego Bolta w rękach mieć jeszcze nie miałem, ale starego i Roam i owszem. Dość popularny sprzęt i pod wieloma względami całkiem funkcjonalny. Ekrany w nowych urządzeniach Wahoo są bardzo dobrym rozwiązaniem w komputerkach rowerowych, przynajmniej jeśli chodzi o ich widoczność (nie sprawdzałem Roam z okularami polaryzacyjnymi - na ogół nie używam, ponoć nie najlepsze połączenie w nowym Bolt - ponoć, bo nie weryfikowałem osobiście). Stąd jeśli nie żyje się w pustelni, to raczej prędzej czy później w ręce można to potrzymać. A jak ma się znajomych, to nawet do przetestowania pożyczą . Na upartego można nawet kupić i odesłać w ciągu 2 tygodni (bezpośrednio od Wahoo w ciągu 30 dni) po testach (może tak zrobię z nowym Boltem...). Szkoda, że z premierą nowego Bolta nie wstrzymali się do czasu porządnego dopracowania oprogramowania, bo niestety tracą na tym. Pewno chcieli zmieścić się przed sezonem kolarskim, bo czekanie do jesieni zmniejszyłoby wolumin sprzedaży.
hej, mam juz nowego bolta ponad miesiąc i z bledow o ktorych piszesz mogę potwierdzic jednorazowy problem z nie rejestrowaniem danych przy wolnej predkosci, wtedy jechalem na mtb i wlaczyla sie autopauza, wyłączyłem ją ręcznie ale licznik byl jakby zawiesziony
Odwiesil sie dopiero ok. 5km dalej.
Długie szukanie GPS było tylko przy pierwszym uzyciu, pozniej juz ok.
Z moich obserwacji jest opoznienie jesli chodzi o pokazywanie predkosci, wiec byc moze inne dane tez. Zauwazylem to na szybkich zjazdach gdzie mam juz predkosc kolo 50km/h, na zegarku taką widzę a na liczniku ciągle 20-30.
W tym przypadku niezbędnym wydaje się doposażenie w czujnik prędkości. Na pewno musowo do jazdy terenowej/MTB, ale i w szosie ustabilizowałoby odczyt prędkości. Patrząc (wczoraj, nie mam dziś pod ręką żeby wrzucić) na wykresy zarejestrowanej prędkości w porównaniu do poprzedniego Bot i zegarka Apple to widać było dość duże wahania prędkości, zwłaszcza na terenach zalesionych itp. Chipset Sony (GPS) ma swoje zalety (energooszczędność), ale i wady (dokładność), stąd oprogramowanie urządzenia nie ma tak łatwo jak w starszych odbiornikach np. MTK.
Najprawdopodobniej użycie czujnika prędkości pozwoliłoby wyeliminować tą wadę, łącznie z opóźnieniami.
To ciekawe, że u Ciebie ustalenie pozycji po pierwszej akwizycji sygnałów GPS (to akurat raczej normalne, chyba że urządzenie ma obsługę almanachu) trwa dość szybko. Większość narzeka, ale może poprawili to? Przynajmniej wprowadzić buforowanie ostatniej pozycji i ustawienia satelitów powinno znacznie przyspieszyć pozycjonowanie. Ideałem byłoby to, co dawno temu wprowadził w swoich urządzeniach Garmin, czyli uaktualnianie almanachu w przypadku wygasania aktualności pliku informującego urządzenie gdzie ma szukać satelitów. Plik ten to EPO (Extended Prediction Orbit), a w przypadku odbiorników Sony to CPE (Connected Predictive Ephemeris). Plik jest w zasadzie listą dokładnych lokalizacji satelitów GPS, dzięki czemu urządzenie może łączyć się tak szybko, jak to możliwe. Czasami i tu znajdują się "kwiatki" jak w niemalże wszystkich urządzeniach z chipem Sony na początku bieżącego roku, gdy oficjalne pliki CPE powodowało przesunięcia pozycji. W takim przypadku pełna akwizycja sygnału mogłaby zabezpieczyć przed tego typu zdarzeniem, ale na co dzień jest bardzo uciążliwe, skutkujące długim czasem początkowego pozycjonowania ze stabilizacją dokładności w ciągu kilku- kilkunastu minut wraz z ilością pobranych z satelitów danych.
Pewno tak, bo beta jest po to, żeby sprawdzić czy oprogramowanie działa należycie przed opublikowaniem wersji publicznej, która będzie miała wyższą numerację po usunięciu znalezionych przez testerów błędów.
Można skądś pobrać betę? Skąd masz szczegółowe informacje co jest w środku? W oficjalnych info piszą bardzo zdawkowo "performance improvement"
Problem w tym, że zespół beta testerów jest ograniczony i dostęp tylko na "zaproszenie". O ile się nie mylę (kiedyś tak było) to członek zespołu może wygenerować kod zaproszenia dla kolejnego chętnego. Jak (i czy w ogóle) obecnie Wahoo weryfikuje chętnego tego już nie jestem pewny. Pewne szczegóły możesz uzyskać tu: https://groups.googl...s/c/BcJMPmV40zQmoże znajdziesz szczegóły, nie chce mi się czytać wszystkiego (grupy testerów komunikowały się przez Google+ ale od czasu zamknięcia tego.... nie mam pojęcia).
Beta testerzy mają dostęp do ostatniego oprogramowania testowego i chyba dwóch rozwojowych (choć może nie wszyscy), kiedyś miałem dostęp do serwerów z wersjami testowymi oprogramowania Wahoo, ale że nie było mi to potrzebne to obecnie pojęcia nie mam jak ściągnąć oprogramowanie nie będąc testerem. Zresztą bez statusu testera nie dałoby się zainstalować oprogramowania inaczej, niż przez ADB z PC.
Z jednej strony mogę zrozumieć dlaczego Wahoo przyjęło ten sposób programu beta. Użytkownicy urządzeń raczej przywykli (przynajmniej w przeszłości) do braku problemów z ich urządzeniami, a testy oprogramowania polegają na tym, że należy być świadomym, że oprogramowanie może być niestabilne i należy szukać problemów, opisywać je i przekazywać do działu rozwoju oprogramowania. Być może dlatego też wprowadzili możliwość nagrywania ekranu (może w becie jest obligatoryjne?).
Z drugiej strony wolę podejście garminowskie - udostępnia się betę (choć dostęp do plików nie tak prosty dla przeciętnego użytkownika) i każdy świadomy użytkownik może brać udział w testowaniu. Jeśli ktoś przyjmuje, że wersja beta jest tylko zbiorem poprawek i nowości oczekując stabilności - to nie jest program dla niego i powinien unikać oprogramowania w wersji rozwojowej. Jednak jeśli w testach oprogramowania beta bierze udział duża ilość użytkowników, to o istnieje o wiele większe prawdopodobieństwo wychwycenia większości problemów i błędów oprogramowania przed udostępnieniem wersji publicznej, nawet jeśli jedynie część z nich przesyła raporty i spostrzeżenia. Ograniczenie ilości testerów, zwłaszcza przy niewielkiej ilości urządzeń na rynku (Bolt v2) musi wpływać na ilość danych wpływających od testerów.
- sargento i samuraj_84 lubią to
Napisano 28 sierpień 2021 - 09:50
Pewne szczegóły możesz uzyskać tu: https://groups.googl...s/c/BcJMPmV40zQ.
O, fajnie, poczytam też o mapach.
Napisano 29 sierpień 2021 - 15:23
Może i więcej, problem w tym, że Wahoo od jakiegoś czasu jest diabelnie oszczędne w opisach:
- ELEMNT ROAM WR18-13302 - 26 August, 2021 Fixed: Daily step data not pushing to Google Fit correctly
- ELEMNT ROAM WR18-13301 - 25 August, 2021 Added: Performance improvements and optimizations
Dla wszystkich urządzeń to samo - zastanawiająca jest ostatnia poprawka naprawiająca wypychanie do Google Fit dane o ilości kroków (tak to rozumiem, może źle?)... Ma to sens w Rival, ale w Elemnt (Bolt/Roam)? Z kolei opis aktualizacji 13301 mógłby być nieco bardziej opisowy, bo z tego tu nic nie wynika. Zdecydowanie bardziej wolę opisy zmian w garminowskim firmware. Jedynie przy pierdołach dają takie coś...
Patrząc na grupę Wahoo też nie widać żadnych komentarzy na temat zmian w oprogramowaniu,
Na Reddit widać pojedyncze komentarze typu:
This fw did fix the 100% reproducible routing crash for me and made scrolling on map much much snappier.
czyli naprawa routingu w urządzeniach Roam/Bolt (nowy) oraz meldunek, że komuś:
The mentioned update bricked my Bolt v2! (może przypadek...)
Być może ten sam zgłaszający na grupie Wahoo...
No i nowy firmware za wyjątkiem...
Workouts (MRC or ERG files) no longer supported?
The workout files stored in the /sdcard/plans/ folder are no longer synchronized (they become unavailable in the structured workouts menu) .
Napisano 01 wrzesień 2021 - 06:28
Napisano 01 wrzesień 2021 - 12:26
W ogóle 13302 nie dostałem w międzyczasie.
Napisano 06 wrzesień 2021 - 09:12
Może dlatego, że dane kroków w urządzeniach rowerowych nie są zliczane i ich wysyłka do Google Fit jest bez sensu? Może to miało dotyczyć tylko Rival? Ale tam z kolei nie było tego typu aktualizacji...
Firmware: WB15-13310 - 31 August, 2021Added: Performance improvements and optimization
A w kolejny dzień kolejna poprawka:
Napisano 14 wrzesień 2021 - 19:12
Pewnie głupia odpowiedź ale w sklepie ze śrubkami, na pewno dopasujesz.
W mieście Łodzi np. taki sklep mam: http://www.multimet.pl/asort.html