Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wypadek na szosówce

855 odpowiedzi w tym temacie

#601 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 postów
  • Skądz podium

Napisano 05 styczeń 2012 - 10:33

prokuratury maja inne rzeczy do roboty, np kolo gospodyn wiejskich ktore zrobilo loterie fantowa - to jest lamanie prawa, a nie potracenie jakiegos idioty co niepotrzebnie rowerem na droge wjechal !

zal do kwadratu

#602 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 05 styczeń 2012 - 11:26

Nie zapomnijmy o rowerzystach po piwie oraz nastolatkach z jointem.

Ta sprawa jest o tyle skandaliczna, że przecież dysponując znacznie mniejszą ilością informacji udało się policji złapać słynnych Ikea Bomberów. Artykuł na ten temat jest tutaj http://wyborcza.pl/1...?as=1&startsz=x
Rozumiem, że sprawa większego kalibru, ale na litość boską - tam sprawdzono monitoring na kilkusetkilometrowej trasie, wyselekcjonowano auto na podstawie niewyraźnego nagrania na którym nie dało się rozpoznać jednoznacznie marki! Podejrzewano tylko że to Volkswagen Transporter, sprowadzono dilera, który ustalił, że to transporter, ale nie dał jednoznacznej odp. jaki model, ustalono pierwsze litery nr rej po których zawężono podejrzenia do 600 aut i na tej podstawie udało się wreszcie złapać przestępców.
Tutaj mamy markę, kolor, cechy charakterystyczne takie jak felgi i założenie, w jakim mieście auto jest zarejestrowane. Wytypowanie trasy przejazdu i sprawdzenie monitoringu nie powinno być problemem, sprawdzenie warsztatów gdzie usuwano szkodę w aucie o takim kolorze i marce też jest dość proste. I co? I nic.

#603 mikka

mikka
  • Użytkownik
  • 176 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 styczeń 2012 - 11:52

można też hipotetycznie założyć, że kierowcą auta jest policjant,
wtedy wszystko wydaje się jasne

#604 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 styczeń 2012 - 11:55

Wydaje mi się, że prawda jest prozaiczna: rowerzysta się "tylko" potłukł, jeżeli dobrze rozumiem? Do tego jechał po ulicy, a ta jest przecież dla samochodów.
A w naszym kraju policja się ruszy dopiero jak ktoś, niestety, zginie.

Brrr... To mogło być inne miasto i mogłem być ja.

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#605 jakubruc

jakubruc
  • Użytkownik
  • 161 postów
  • SkądSopot

Napisano 13 styczeń 2012 - 22:56

2011-09-02, 20:42
Teraz to też mój temat- jak się lepiej poczuję to przeczytam go od początku.
Wiedziałem, że to mnie kiedyś spotka...
Tak fajnie się dzisiaj jechało...
Zostało mi do domu mniej niż 2 km i niestety uderzył mnie samochód, którego kierowca skręcał w lewo do warsztatu (zupełnie nie zwracając uwagi, że ktoś jedzie na przeciwko). Jechałem prawie 40 km/h i w ostatniej chwili odskoczyłem na chodnik, dlatego zamiast wbić się w niego- on uderzył mnie w bok- dobrze, że żyję.
Do szpitala zabrała mnie karetka- szycie łuku brwiowego, opatrzenie otarć, RTG kolana i TK głowy. Teraz bolą mnie też inne części ciała, które wcześniej nie bolały...
Wiem, że później sprawą zajęła się policja i spisała zeznania świadków i sprawcy. Mnie tylko w szpitalu zbadali alkomatem i poinformowali, że skontaktują się ze mną później...
Straty- złamane tylne koło, resztę dopiero obadam...

Witajcie,
Dzisiaj zakończyłem "walkę" z ubezpieczalnią. Dziękuję za pomoc szczególnie outoftimemanowi, a także waxmundowi. Dzięki ich radom dobrnąłem do końca- zgodzę się na zaproponowaną przez T.U. ugodę.
Było ciężko, a czasami beznadziejnie. Wszystkie możliwe "ściemy", które opisane już są w tym temacie były stosowane przez T.U.- próba zamknięcia postępowania likwidacyjnego, bardzo długi czas bez najmniejszego kontaktu, zaniżanie kosztorysu, stosowanie wysokiej amortyzacji, konsekwentne pomijanie zniszczonych w wypadku rzeczy (ubrania itp.) i wiele innych. Moja rada dla kolejnych nieszczęśników poszkodowanych w wypadku- czytanie bardzo dokładne informacji ze strony Rzecznika Ubezpieczonych, cierpliwość w pisaniu kolejnych odwołań oraz wytrwałość w "boju":).

#606 tresor

tresor
  • Użytkownik
  • 131 postów
  • Skądkrk

Napisano 13 styczeń 2012 - 23:23

eee ugody to lepiej nie podpisywać jak miałeś jakąś kontuzję związaną z wypadkiem. Mi dopiero po czasie wyszło, że to nie było jednak stłuczenie a zerwanie ścięgna.

#607 jakubruc

jakubruc
  • Użytkownik
  • 161 postów
  • SkądSopot

Napisano 13 styczeń 2012 - 23:27

Ugoda dotyczy uszkodzonego roweru, a nie mojej kontuzji- to inna sprawa.

#608 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 13 styczeń 2012 - 23:33

Ale zapłacą za rower czy będziesz musiał dokładać?

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#609 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 14 styczeń 2012 - 00:07

jakubruc, mam nadzieję, że dostaniesz godne odszkodowanie. A w razie gdybyś nie był zadowolony nie bój się iść do sądu. Trzeba się wreszcie wziąć za te firmy ubezpieczeniowe. Wiedziałem że na dobrowolnych rżną jak się da, ale że na OC? Włos się jeży na głowie. Niestety żyjemy w kraju 3 świata. Normalnie powinien wystarczyć mail do Rzecznika Ubezpieczonych i następnego dnia firma dostaje ultimatum - albo postępuje zgodnie z prawem albo traci licencję i dziękuję.

#610 mikka

mikka
  • Użytkownik
  • 176 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 styczeń 2012 - 18:04

Warto poczytać:
http://forum.zm.org.....php?f=1&t=2592
co prawda nie szosówka ale tez dwa kółka

#611 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 18 luty 2012 - 15:29

Tymczasem w krajach o większym poziomie ucywilizowania...

I za coś takiego kierowca dostał 17 miesięcy paki, a w naszym kraju dostaje się mandat.

#612 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 postów
  • SkądWieszowa

Napisano 18 luty 2012 - 16:09

Co nie zmienia faktu, że jazda środkiem pasa chluby rowerzyście nie przynosi. I jest jednym z głównych powodów znienawidzenia przez kierowców.
Sznur samochodów za busem wskazuje że jechał tak od dłuższego czasu, tym razem miał pecha i trafił na psychopate.

Niestety tak to już jest, że rowerzyści są na drodze co najwyżej tolerowani, i dopóki całkowicie podporządkowują się samochodom to jest OK, ale za każdą zbytnią śmiałość płaci się wysoką cene :-/

#613 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 18 luty 2012 - 16:51

Cóż, podejrzewam że konflikt między busiarzem i hardcorowym wojownikiem na 2 kółkach trwał od ładnych paru km. W pewnym momencie widać, jak z premedytacją rowerzysta zajeżdża busiarzowi drogę. Pytanie czy robił to z czystej złośliwości czy też został wcześniej sprowokowany jakimś chamskim zachowaniem busiarza?
Tak czy inaczej reakcja nie współmierna do przewinienia rowerzysty.

#614 Platon

Platon
  • Użytkownik
  • 558 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 luty 2012 - 18:48

Jak dla mnie to rowerzysta powoli zmieniał pas na ten do jazdy w prawo.

#615 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 06 kwiecień 2012 - 21:27

W temacie -->

#616 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 06 kwiecień 2012 - 21:57

Niesamowita interwencja kierowcy autobusu! Jednak są ludzie, którzy potrafią bezinteresownie pomóc (mowa tu o pasażerach przebywających w autobusie oraz konsekwencje w grafiku kursów autobusów). Swoją drogą, w jaki sposób można było nie zauważyć rowerzysty? Kierowca, który spowodował kraksę chyba był ślepy.

#617 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 06 kwiecień 2012 - 23:14

no pewnie był ślepy ale czemu ten rowerzysta jechał środkiem pasa to już tego nie rozumiem.

u2250y2014v3.gif

#618 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2024 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 06 kwiecień 2012 - 23:15

kierowcą był siedemnastolatek... spanikował pewnie i chciał uciec gnojek jeden.

^no dziwne zachowanie rowerzysty, aczkolwiek na końcu filmiku jest fotka znaku że rower może korzystać z całego pasa. Jak mniemam taki znak obowiązywał na tym moście, więc rowerzysta mimo dziwnego zachowania jest usprawiedliwiony.

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#619 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 07 kwiecień 2012 - 07:35

Panowie proszę! A cóż w tym dziwnego, że jechał środkiem pasa? Jest tam lepiej widoczny i wymusza na kierowcach zwalnianie i bezpieczne wyprzedzanie. Jazda środkiem pasa jest bezpieczniejsza od jazdy skrajem jezdni. Sam tak robię na ruchliwych trasach gdzie są co najmniej 2 pasy, a samochody mkną jak szalone. Na końcu filmu był zresztą znak, który mówił o tym, że rowerzysta ma prawo tak jechać. Tam to najwyraźniej normalne.

A u nas dziwi to nawet rowerzystów ;-)

#620 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 07 kwiecień 2012 - 08:22

outoftimeman, Jak bys tak jechał to bym ja ci klapsiora w dupsko strzelił ;)

Nie ma co wywyzszać sie na drodze wiadomo gdzie jest nasze miejsce po prawej części pasa. Takim zachowaniem właśnie się kierowców denerwuje a jak trafi na debila to go albo zepchnie albo potrąci.

u2250y2014v3.gif

Dodaj odpowiedź