Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wypadek na szosówce

855 odpowiedzi w tym temacie

#641 Gosc_sebreef_*

Gosc_sebreef_*
  • Gość

Napisano 11 kwiecień 2012 - 22:15

Oczywiście że zgłosić, nie wiem jak u Was w mieście, ale podejrzewam że na "strategicznych" skrzyżowaniach i rondach jest monitoring, więc nie będa mieli problemu ze sprawdzeniem, koleś nie dość że pozbędzie się zniżek za bezszkodową jazdę, to najprawdopodobniej zapłaci za spowodowanie zagrożenia życia dla innych użytkowników drogi. Ja bym go udupil nawet nie za samo potrącenie, zagapienie może się zdarzyć każdemu - życie, ale uciec, to już tylko ostatnia szmata potrafi...

Pozdrawiam
seb

#642 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 12 kwiecień 2012 - 06:33

Dopiszę jeszcze, ze ucieczka z miejsca zdarzenia ma powazne finansowe konsekwencje dla sprawcy. Jesli policja potraktuje to jak trzeba i skieruje sprawe do sadu kwalifikujac jako ucieczke z miejsca zdarzenia a delikwent zostanie skazany ubezpieczyciel pokryje straty poszkodowanego, a potem ściągnie je bezpośrednio ze sprawcy, bo OC nie działa jesli ubezpieczony zbiegł z miejsca zdażenia.

#643 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 12 kwiecień 2012 - 08:21

outoftimeman, Jak bys tak jechał to bym ja ci klapsiora w dupsko strzelił ;)

Nie ma co wywyzszać sie na drodze wiadomo gdzie jest nasze miejsce po prawej części pasa. Takim zachowaniem właśnie się kierowców denerwuje a jak trafi na debila to go albo zepchnie albo potrąci.

tu kolega nie ma racji do końca,czesto tak robie wkurwiony spychaniem mnie do pobocza przy wyprzedzaniu przez idiotów,zerkam w tył czy mogę i odbijam na srodek, grzecznie jestem wtedy bez pretensji wyprzedzany przez kolejnych z odpiwednim odstepem,a co do wymuszających z przeciwka, stosuje metody na gluta na szybę czołowa,a przy dobrym refleksie w lecie czasem śmigus z bidonu slodkim do kabiny przez uchylone okno :mrgreen:

#644 Gosc_sebreef_*

Gosc_sebreef_*
  • Gość

Napisano 12 kwiecień 2012 - 09:08

śmigus z bidonu slodkim do kabiny przez uchylone okno

A pomyślałeś że możesz w ten sposób spowodować wypadek jak się kolo przestraszy i spanikuje?

Pozdrawiam
seb

#645 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 12 kwiecień 2012 - 12:11

a on pomyślał że może ze mnie zrobić przecier pomidorowy?

#646 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 12 kwiecień 2012 - 12:26

Nawet jeśli to ma to w dupie, a Ty swoim zachowaniem możesz przyczynić się do wypadku, w którym sam ucierpisz.

#647 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 12 kwiecień 2012 - 18:54

Panowie,
Nie można dać się sprowadzić do poziomu buraczanego. Wiem czasem ciężko się powstrzymać bo adrenalina i wkurw robi swoje ale zawsze warto trzymać własny poziom.

#648 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 kwiecień 2012 - 19:02

bo jak go zwyzywasz , on oskarży Cie o obraze i tak w kółko .

Nie no nie ma chyba takiego paragrafu, a przynajmniej na pewno nie jak Ci ktoś dziewczynę potrąci :)

niestety są takie paragrafy, nawet jak kogoś zwyzywasz na forum , blogu itd, przez telefon nawet też są, nawet śwaidka nie potrzeba . .

Pragrafy są tylko ludzie ich nie znają

Art. 190. § 1. Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie spełniona,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

http://www.poradapra...ie-to,8818.html

itd
Wieć myślcie co chcecie powiedzieć, albo napisać na forum , bo nawet jak kogoś nazwiesz "Debilem " może być ciekawe w skutkach.

Także ..........

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#649 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 12 kwiecień 2012 - 21:05

Nawet jeśli to ma to w dupie, a Ty swoim zachowaniem możesz przyczynić się do wypadku, w którym sam ucierpisz.

jeśli wiecznie bedę pokornie dawal sie spychac do rowu,to nigdy chamów nie nauczymy że my tez mamy prawo po szosie normalnie jechac ,zdania nie zmienię i dla buraka moje buraczane gesty,kropka

#650 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 12 kwiecień 2012 - 21:12

Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie spełniona

Czyli musiałbym napisać, że Ci nogi z dupy powyrywam i w dodatku musiałoby to wzbudzić w Tobie uzasadnioną obawę, że tę groźbę spełnię. Czyli nie wystarczy, że powiesz przed sądem, że naprawdę myślałeś, że Ci nogi z dupy powyrywam bo to oczywista bzdura.

Nazwanie Cię debilem to nie jest grożenie, że popełnię w stosunku do Ciebie przestępstwo i podpada pod paragraf o zniewadze.

Zniewaga – występek polegający na znieważaniu innej osoby w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do tej osoby dotarła.
Znieważyć można słowem (ubliżanie), pismem lub czynem poprzez inne obraźliwe zachowanie. Tym samym działaniem można dopuścić się również zniesławienia.
Zagrożony karą grzywny albo karą ograniczenia wolności na podstawie art. 216 § 1. Kodeksu karnego. Sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo karze pozbawienia wolności do 1 roku, jeżeli znieważa inną osobę za pomocą środków masowego przekazu (§ 2.). W razie skazania za zniewagę za pomocą środków masowego przekazu sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego (§ 4.).

Ale i tu należy zachować zdrowy rozsądek, bowiem:

Jeżeli zniewagę wywołało wyzywające się zachowanie pokrzywdzonego albo jeżeli pokrzywdzony odpowiedział naruszeniem nietykalności cielesnej lub zniewagą wzajemną, sąd może odstąpić od wymierzenia kary (§ 3.).

Możemy więc uznać, że potrącenie Twojej dziewczyny można uznać za "prowokujące zachowanie pokrzywdzonego". Tak samo jak różne zaczepki na forum, gdy ktoś nie "wytrzymie" i odpowie jednemu z drugim tak jak trzeba ;-)

I wreszcie
Ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego (§ 5.).

#651 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 12 kwiecień 2012 - 21:16

jeśli wiecznie bedę pokornie dawal sie spychac do rowu,to nigdy chamów nie nauczymy że my tez mamy prawo po szosie normalnie jechac ,zdania nie zmienię i dla buraka moje buraczane gesty,kropka

Tu nie chodzi o buraczane gesty bo popieram w pełni odpowiadanie na chamstwo "siłom i godnościom osobistom". Rzecz w tym, że możesz w ten sposób doprowadzić do tragedii i sam przez to zginiesz. Kiedyś jechałem autobusem, w którego szybę ktoś dla żartu rzucił kępą trawy. Kierowca spanikował i pasażerowie naprawdę mieli gorący gdy jadący 80 km/h autosan zjechał na pobocze. Zgadzam się, że buraka trzeba ukarać i struga z bidonu przez otwarte okno jest na miejscu, ale nie gdy ktoś pędzi prosto na Ciebie. Wtedy walenie mu bidonem po szybie to czysta głupota. Gratuluje braku instynktu samozachowawczego i wyobraźni na poziomie komara rozbitego o szybę samochodu.

#652 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 12 kwiecień 2012 - 21:22

Tu nie chodzi o buraczane gesty bo popieram w pełni odpowiadanie na chamstwo "siłom i godnościom osobistom". Rzecz w tym, że możesz w ten sposób doprowadzić do tragedii i sam przez to zginiesz. Kiedyś jechałem autobusem, w którego szybę ktoś dla żartu rzucił kępą trawy. Kierowca spanikował i pasażerowie naprawdę mieli gorący gdy jadący 80 km/h autosan zjechał na pobocze. Zgadzam się, że buraka trzeba ukarać i struga z bidonu przez otwarte okno jest na miejscu, ale nie gdy ktoś pędzi prosto na Ciebie. Wtedy walenie mu bidonem po szybie to czysta głupota. Gratuluje braku instynktu samozachowawczego i wyobraźni na poziomie komara rozbitego o szybę samochodu.

szanowny "chamie z Pruszkowa" nigdy nie rzucam bidonem,bo zdaje sobie sprawę że moje koksy sa w stanie odciąć delikwentowi głowę,co do gluta i prysznica,oraz solidnej zjebki z pięścią w dach po gonitwie delikwenta-zdania nie zmienię.To wolny kraj i to jest moje podejscie do tematu,tak przy okazji jestem po dwóch wypadkach na szosie z samochodami(jeden czołowy) i ślepych buraków juz nie toleruję w ogóle.

#653 Gosc_sebreef_*

Gosc_sebreef_*
  • Gość

Napisano 12 kwiecień 2012 - 22:40

Szaman, wybacz, ale moim zdaniem się zapędzasz, a efektów zamierzonych nie osiągniesz... Dla mnie lanie komuś po oczach przez okno, to nie nauczka, tylko lekkomyślnośc i dziecinada. Co innego tak jak piszesz, dogonić, klepnąc w dach, zjebki, czy nawet wyciągnięcia przyjemniaczka przez okno, ale jak samochód stoi, a nie jak jedzie. A takie tam sikawki i inne tego typu moim zdaniem efektu nie odniosą, a stwarzają zagrożenie na drodze.

Pozdrawiam
seb

#654 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 kwiecień 2012 - 23:12

...Dla mnie lanie komuś po oczach przez okno, to nie nauczka, tylko lekkomyślnośc i dziecinada. Co innego tak jak piszesz, dogonić, klepnąc w dach, zjebki, czy nawet wyciągnięcia przyjemniaczka przez okno...

...i wklepanie, aby dobrze zapamiętał to, co chcieliśmy mu przekazać.

#655 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 12 kwiecień 2012 - 23:29

szamanviking, Ty chyba czegoś nie rozumiesz.

a co do wymuszających z przeciwka, stosuje metody na gluta na szybę czołowa

I to jest imho głupota. Nie ważne czy rzucisz czy polejesz wodą. Gość spanikuje, skręci kierownicą, da po heblach czy zrobi cokolwiek i nie ma Ciebie i paru innych osób. On ma pasy i airbaga.

Polanie wodą, walnięcie w karoserię, wyrażenie swojej opinii na czyjś temat jest dla akceptowalne i nigdzie nie namawiałem Cię do zmiany zdania, a Ty już drugiego posta o tym piszesz.

#656 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 kwiecień 2012 - 06:39

taaaa ciekaw jestem który z Was wyciągnął kogoś z auta i mu wklepał ??

Tak sie kiedyś zastanawiałem, czy zrobienie czegoś głupiego przez kierowce, podanie na policje jego rejestracji coś da.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#657 myrcin

myrcin
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądSzczytno

Napisano 13 kwiecień 2012 - 06:52

taaaa ciekaw jestem który z Was wyciągnął kogoś z auta...

Wczoraj kolega chciał napluć na szybę(boczną od kierowcy), ale za późno zauważył, że kierowca ma opuszczoną szybę. Kierowca wysiadł sam.

#658 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 13 kwiecień 2012 - 07:06

Tak sie kiedyś zastanawiałem, czy zrobienie czegoś głupiego przez kierowce, podanie na policje jego rejestracji coś da.

Absolutnie nic. Ale jeśli pojedziemy na komisariat i złożymy zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa, dopilnujemy, żeby spisano protokół z naszych zeznań to sprawa powinna trafić do prokuratury. Oczywiście jeśli mówimy tu o przestępstwach ściganych z urzędu. W tym temacie było opisanych kilka sytuacji gdy psychopata za kierownicą celowo kogoś potrącił i policja wręczyła mu mandat. Przecież to się kwalifikuje jako próba zabójstwa! Nikt z tym nic nie zrobił bo to dużo papierkowej roboty. Trzeba dopilnować za policję, żeby sprawa została należycie opisana. Nie jako niezachowanie ostrożności, ale jako napaść przy użyciu niebezpiecznego narzędzia (w tym wypadku samochód).

#659 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 13 kwiecień 2012 - 07:25

No dobrze,macie racje, będę lał na swoja odpowiedzialność i nic Wam nie powiem :-P poza tym chcąc mnie potrącić musiałby raczej zawrócić

#660 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 kwiecień 2012 - 09:17

taaaa ciekaw jestem który z Was wyciągnął kogoś z auta i mu wklepał ??

A kto się przyzna na forum??? Nie bądź naiwny...

Dodaj odpowiedź