Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mio Cyclo

1162 odpowiedzi w tym temacie

#861 marcinekk

marcinekk
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 02 sierpień 2016 - 06:35

Właśnie kupiłem mio cyclo 105 i dzisiaj miałem pierwszy trening przejechałem 67km z grałem do mio share i na stravę i na stravie mi wyszło 10km mniej o co tu chodzi?

Nie wiem jak jest w 105, ale 505tka zapisuje 2 pliki - gpx oraz fit. Przy wrzucaniu manualnym z pliku na stravę z jednego z nich były jakieś przekłąmania, m.in. ucinało dystans, podczas gdy na mio share było ok. Próbowałeś zgrywać trening z obydwu formatów? Czujnik prędkości nie robi, używam w rowerze zarówno z czujnikami jak i bez i dystans zawsze ładnie pokrywa się z rzeczywistym. Jedynie co zyskasz na czujniku to wiarygodną prędkość na wyświetlaczu w trakcie jazdy.

#862 Drake29a

Drake29a
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 02 sierpień 2016 - 06:57

U mnie po zgraniu do endomondo mio pokazuje tez dystans przebyty pieszo w formie ilosci kroków, może to jest ta różnica? Jednak u mnie na trasie ~65km różnica strava/endo wynosiła 200m

#863 Gosc_marcino_*

Gosc_marcino_*
  • Gość

Napisano 03 sierpień 2016 - 14:21

Nie wiem jak jest w 105, ale 505tka zapisuje 2 pliki - gpx oraz fit. Przy wrzucaniu manualnym z pliku na stravę z jednego z nich były jakieś przekłąmania, m.in. ucinało dystans, podczas gdy na mio share było ok. Próbowałeś zgrywać trening z obydwu formatów? Czujnik prędkości nie robi, używam w rowerze zarówno z czujnikami jak i bez i dystans zawsze ładnie pokrywa się z rzeczywistym. Jedynie co zyskasz na czujniku to wiarygodną prędkość na wyświetlaczu w trakcie jazdy.

Strava i endomondo dodają dane na podstawie zapisu GPS. Nie ważne czy korzystasz z czujników czy nie (strava zawsze policzyczy po prędkość itp na podstawie zapisu GPS)

W mio share jeżeli korzystasz z czujników (to będzie wyświetlany dystans i inne parametry na podstawie zapisu z czujników)

P.S Jeżeli pomiędzy dystansem zapisanym na podstawie czujników a dystansem na podstawie GPS (strava, endomondo ) jest różnica powyżej 2% to masz źle ustawiony obwód koła. (w poprzednim postachjest o tym dyskusja) użytkownicy nie biorą pod uwagę ciśnienia w opanach i profilu opony (i później wychodzą przekłamania)

Ja korzystam z prędkości gps i jest bardzo dokładna.

#864 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 sierpień 2016 - 14:32

Jak to jest z tym urządzeniem cyclo 105 i pulsomentrem.

Urządzenie podczas treningów samo wyznaczy sobie maksymalny puls i zapamięta w swojej pamięci ?

W Mio nie widziałem takiej opcji. Dziś zauważyłem, że mam ją z Garminie. ;-)

-- 

Marcin Trzaska

#865 Kufir

Kufir
  • Użytkownik
  • 117 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 04 sierpień 2016 - 07:15

Panownie małe pytanie odnosnie kalibaracji wysokości.

Zdarza się że na treningu w tym samym terenie (np. biegam okrążenia po 5 km) a urządzenie nalicza mi rózne wysokości i inaczej rysuje profil trasy. Pomimo iż powinno być to samo co okrążenie.

Da się to jakoś skalibrować ?

Moje rowerowe foty z Jury:

https://www.instagra...ufir_jura_bike/

#866 Gosc_marcino_*

Gosc_marcino_*
  • Gość

Napisano 04 sierpień 2016 - 09:46

Panownie małe pytanie odnosnie kalibaracji wysokości.

Zdarza się że na treningu w tym samym terenie (np. biegam okrążenia po 5 km) a urządzenie nalicza mi rózne wysokości i inaczej rysuje profil trasy. Pomimo iż powinno być to samo co okrążenie.

Da się to jakoś skalibrować ?

Jak biegasz to ustaw sobie zapis danych co 1 sekunda (tak jest napisane w instrukcji)

Dodatkowo wysokość barometryczną możesz kalibrować ręcznie :)

#867 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 sierpień 2016 - 09:48

… przy czym wysokość według wskazań czujnika barometrycznego może być niedokladne przy dużych zmianach ciśnienia. ;-)

Wysłane z sixsfona za pomocą Tapatalk

-- 

Marcin Trzaska

#868 Kufir

Kufir
  • Użytkownik
  • 117 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 04 sierpień 2016 - 12:56

Jeszcze wrócę do kwestii profilu.

Jeśli sparowałem czujnik kadencji i prędkości w Mio 105 i w profilu wpisałem dane; typu: obwód koła itp to już koniec ustawień?

Urządzenie będzie mierzyło dystans i podawało prędkość "z koła" czy z GPS ?

Pytam bo nie mogę odszukać opcji w której się wyraźnie zaznacza że prędkość i dystans mają być naliczane właśnie z "koła" a nie z sygnału GPS

Moje rowerowe foty z Jury:

https://www.instagra...ufir_jura_bike/

#869 Gosc_marcino_*

Gosc_marcino_*
  • Gość

Napisano 05 sierpień 2016 - 09:02

Jeszcze wrócę do kwestii profilu.

Jeśli sparowałem czujnik kadencji i prędkości w Mio 105 i w profilu wpisałem dane; typu: obwód koła itp to już koniec ustawień?

Urządzenie będzie mierzyło dystans i podawało prędkość "z koła" czy z GPS ?

Pytam bo nie mogę odszukać opcji w której się wyraźnie zaznacza że prędkość i dystans mają być naliczane właśnie z "koła" a nie z sygnału GPS

Polecam więcej inwencji :) bo na większość pytań można samemu sobie odpowiedzieć robiąc krótki test.

Jeżeli masz sparowane czujniki to prędkość będzie z czujników. a jeżeli sobie wyłączysz czujniki to z GPS

#870 aserth

aserth
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 10 sierpień 2016 - 06:31

możesz ustawić albo aktualna moc (odczytuje co sekunda) lub średnia moc (odczyt co 5 sekund)

Przetestowałem - średnia moc to średnia moc z całego treningu a nie z 5 sekund (soft MIO)

Czy w sofcie GS jest opcja uśredniania mocy co np 5 czy 3 sekundy - orientuje się ktoś?

#871 lisek57

lisek57
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • SkądOzorków http://lisek571.blogspot.com/

Napisano 14 sierpień 2016 - 07:36

zmieniłem obwód koła i jest różnica między stravą  4km to nie ma tragedii a na edomondo pokazuje mi tak samo licznik ok jest super

#872 e007

e007
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 17 sierpień 2016 - 14:49

Mam pytanie dotyczące licznika mio cyclo 100. Czy jest możliwość wyświetlenia aktualnej prędkości. W tablicy WSK tam gdzie w instrukcji jest " PRĘDKOŚĆ" ja mam " PACE AVG"

#873 Gosc_marcino_*

Gosc_marcino_*
  • Gość

Napisano 18 sierpień 2016 - 11:09

Mam pytanie dotyczące licznika mio cyclo 100. Czy jest możliwość wyświetlenia aktualnej prędkości. W tablicy WSK tam gdzie w instrukcji jest " PRĘDKOŚĆ" ja mam " PACE AVG"

Identycznie tak jak w moim mio 105 wchodzisz w

USTAWIENIA

USTAW. STRON

wybierasz ile chcesz pól na ekranie i następnie w którym miejscu chcesz mieć prędkość

następnie wybierasz z lisy PRĘDK

i zrobione :)

Sprawdź też czy w ustawieniach GPS masz włączony WAAS/ EGNOS

#874 e007

e007
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 18 sierpień 2016 - 15:15

Wielkie dzięki, zrobione :-)

#875 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 27 sierpień 2016 - 06:28

Czy mogę sobie zaplanować trasę w Stravie i wgrać ją (wyeksportować w .gpx) do MIO 305 HC?

Teraz robię to na telefon z IpBike i nie ma problemu.

#876 kopytkoikolpak

kopytkoikolpak
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 29 sierpień 2016 - 08:19

Czy mogę sobie zaplanować trasę w Stravie i wgrać ją (wyeksportować w .gpx) do MIO 305 HC?

Teraz robię to na telefon z IpBike i nie ma problemu.

Zdecydowanie tak.

#877 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 29 sierpień 2016 - 09:56

Zdecydowanie tak.

Dzięki za info. Szkoda tylko, że nikt już nie ma tego modelu, bo wyszedł z produkcji :(.

Teraz jest w to miejsce 315 i typowa nawigacja 200, ale ona nie obsługuje ANT+.

Chyba pozostanę przy S4 mini i powerbank na IpBike.

#878 kopytkoikolpak

kopytkoikolpak
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 30 sierpień 2016 - 20:25

Dzięki za info. Szkoda tylko, że nikt już nie ma tego modelu, bo wyszedł z produkcji :(.

Teraz jest w to miejsce 315 i typowa nawigacja 200, ale ona nie obsługuje ANT+.

Chyba pozostanę przy S4 mini i powerbank na IpBike.

Trzeba umieć szukać, a na pewno gdzieś znajdziesz jeszcze 305

#879 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 31 sierpień 2016 - 04:19

Trzeba umieć szukać, a na pewno gdzieś znajdziesz jeszcze 305

Sęk w tym, że interesuje mnie tylko goły 305 bez nadajników, bo mam Bontragera na ANT+.

Oferty które namierzyłem w necie po telefonie do sklepu okazują się tylko deklaracjami bez pokrycia.

#880 dari37

dari37
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 31 sierpień 2016 - 09:00

Sęk w tym, że interesuje mnie tylko goły 305 bez nadajników, bo mam Bontragera na ANT+.

Oferty które namierzyłem w necie po telefonie do sklepu okazują się tylko deklaracjami bez pokrycia.

...a ile oferujesz za 305 bez nadajników?

Dodaj odpowiedź