Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mio Cyclo

1162 odpowiedzi w tym temacie

#901 Synu

Synu
  • Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 19 wrzesień 2016 - 22:45

Witam 

Mam prośbę potrzebuje najnowszego softa PL do Mio Cyclo 105.

Prosił bym o wysłanie na email [email protected] lub podanie linka.

Z góry dziękuje

#902 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • Skądśląsk

Napisano 20 wrzesień 2016 - 00:24

Witam!

Chciałbym zapytać o Mio Cyclo 505 i współpracy z czujnikami prędkości/kadencji innej firmy. Otóż posiadam czujnik prędkości/kadencji firmy Giant RideSense (Ant+/bluetooth), a w przyszłości mam ochotę dokupić jeszcze czujnik mocy Stages. Zamierzam również kupić urządzonko Mio Cyclo 505 HC i oryginalne czujniki założyć do MTB natomiast wspomniane wyżej czujniki Giant'a oraz Stages'a zostawić w szosie. Mam jednak obawy co do prawidłowej współpracy czujników w nawigacją. Może macie jakieś doświadczenia na ile jest "otwarty" system Mio na współpracę z czujnikami innych producentów.

Dzięki za odpowiedź

Pozdr.

Voytheck

:) 

#903 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 wrzesień 2016 - 06:14

http://www.thisisant.com :-)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

-- 

Marcin Trzaska

#904 Drake29a

Drake29a
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 06:20

Witam!

Chciałbym zapytać o Mio Cyclo 505 i współpracy z czujnikami prędkości/kadencji innej firmy. Otóż posiadam czujnik prędkości/kadencji firmy Giant RideSense (Ant+/bluetooth), a w przyszłości mam ochotę dokupić jeszcze czujnik mocy Stages. Zamierzam również kupić urządzonko Mio Cyclo 505 HC i oryginalne czujniki założyć do MTB natomiast wspomniane wyżej czujniki Giant'a oraz Stages'a zostawić w szosie. Mam jednak obawy co do prawidłowej współpracy czujników w nawigacją. Może macie jakieś doświadczenia na ile jest "otwarty" system Mio na współpracę z czujnikami innych producentów.

Dzięki za odpowiedź

Pozdr.

Voytheck

Używam z czujnikami garmina. Jedna uwaga, mimo tego co ktoś odpowiedział na moje pytanie o kompatybilność z osobnymi czujnikami prędkości i kadencji garmina, w urządzeniu nie znalazłem możliwości podłączenia obu czujników, zdaje się że system jest skonfigurowany tylko do obsługi czujnika podwójnego, mogę się mylić, ale nie kupie czujnika by to sprawdzić:)

• Wojtek K.O.M. lubi to

#905 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 07:53

Witam 

Mam prośbę potrzebuje najnowszego softa PL do Mio Cyclo 105.

Prosił bym o wysłanie na email [email protected]<script data-cfhash='f9e31' type="text/javascript">/* */</script> lub podanie linka.

Z góry dziękuje

Lenistwo ? Najprościej będzie jak wejdziesz na stronę producenta. Tam masz najnowszy soft pl.

http://service.mio.c...com            -> polska i pliki do pobrania

#906 yarex

yarex
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 21:40

Witam!

Dzięki za odpowiedź

Pozdr.

Voytheck

Moja 505 smiga bez problemu z kadencja i prędkością w jednym z decathlonu zapodaną na rowerek spinningowy,

#907 dari37

dari37
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 21 wrzesień 2016 - 11:20

Witam panowie, mam problem z Mio share, po reinstalce kompa i zainstalowaniu na świeżo programu tak jakby wykasowało mi wszystkie dane z treningów, mapy tras i po prostu nie ma nic, dodam że zalogowałem sie na te same dane w Mio Share co przed reinstalka, chyba tak nie może być?? wie ktoś lub miał ktoś z Was taki problem?.

#908 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 28 wrzesień 2016 - 09:27

A ja mam problem z prędkością średnią w Mio Share:
ah7pcv.jpg

#909 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • Skądśląsk

Napisano 28 wrzesień 2016 - 11:32

Też mi coś w temacie średniej prędkości nie pasuje. Jest opcja ustawienia obwodu koła. Ja mam ustawione na "automatycznie", być może to fałszuje odczyty, choć prędkość wydaje mi się prawidłowa.

:) 

#910 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 28 wrzesień 2016 - 13:28

O ile mi wiadomo ustawienie automatyczne nie bierze prędkości i odległości z koła lecz z GPSu. Stąd mogą być przekłamania. Lepiej samemu sobie zmierzyć co do 1mm i jest dokładnie.

#911 kopytkoikolpak

kopytkoikolpak
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 29 wrzesień 2016 - 21:57

O ile mi wiadomo ustawienie automatyczne nie bierze prędkości i odległości z koła lecz z GPSu. Stąd mogą być przekłamania. Lepiej samemu sobie zmierzyć co do 1mm i jest dokładnie.

1. jezeli obwód jest ustawiony na automatycznie to obwód jest przypisany "orientacyjnie" do profilu roweru.

Wiec jeżeli jest to rower szosowy to jest to obwód dla koła 28. Polecam wpisanie obwodu rzeczywistego ponieważ profil opony i ciśnienie wpływa znacząco na wyniki.

2. Wszystkie urządzenia bardzo dobrze liczą średnia z  prędkości GPS (jeżeli wrzucasz treningi na STRAVE czy ENDOMONDO) to te portale i tak wczytują wszystkie dane a podstawie GPX ( czyli na podstawie prędkości GPS) - wiec prędkość z czujnika jest wtedy tylko dla Twojej informacji

PISZCIE o jakiego używacie urządzenia bo inaczej dyskusja Dłuży się bezsensownymi POSTAMI

#912 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 30 wrzesień 2016 - 06:54

... PISZCIE o jakiego używacie urządzenia bo inaczej dyskusja Dłuży się bezsensownymi POSTAMI

Sorry. Moje przeoczenie. Używam Mio Cyclo 200. O ustawieniu obwodu koła nie ma mowy, bo to tylko nawigacja. Dodatkowo podczas jazdy korzystam z licznika Bontragera i tam mam kadencję, prędkość, dystans itd. Podczas jazdy dystans, prędkość czy średnia jest taka sama na jednym i drugim urządzeniu. Po wgraniu trasy z Mio do Stravy zawsze jest OK. Błąd pojawia się tylko na stronie Mio Share. To chyba jednak błąd aplikacji Mio na stronie WWW.

#913 macsli

macsli
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 13 październik 2016 - 18:34

Witam !

Mam problem z Mio 105 i ramieniem Stages ,licznik w czasie jazdy zmienia wartość mocy i kadencji dopiero po około 10-20s.a w aplikacji na telefonie wskazania mocy pokazuje płynnie .

#914 Gosc_DivisionBell_*

Gosc_DivisionBell_*
  • Gość

Napisano 14 październik 2016 - 17:54

Przymierzam sie do kupna 105 HC, od dluzszego czasu widze wszedzie ta sama cene: 749 zl. Myslicie zeby poczekac jeszcze i cena troche pojdzie w dol przed zima czy raczej nie ma szans?

#915 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 14 październik 2016 - 20:04

Radzę poczekać i szukać dobrej promocji. JA kupiłem 105HC czyli z sercem i kadencją za 450zł w tym roku. 

#916 cyk

cyk
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 17 październik 2016 - 13:02

Tez zamierzam się do kupna 105 lub rox 6.0. Możecie pomóc w roztrzygnieciu sporu? Cena i możliwości podobne. Może któreś łatwiej współpracuje ze strava? Ważna tez jest stabilność działania.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

#917 seb123

seb123
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 17 październik 2016 - 13:44

Tez zamierzam się do kupna 105 lub rox 6.0. Możecie pomóc w roztrzygnieciu sporu? Cena i możliwości podobne. Może któreś łatwiej współpracuje ze strava? Ważna tez jest stabilność działania.

Mam Mio 105 od 6 miesięcy.

Moje spostrzeżenia:

Przez 4 miesiące używałem w konfiguracji bez czujników, odczyt wszystkich danych jedynie z GPS.

Oprogramowanie: Oryginalne Mio Cyclo.

Działanie: czasami problem z odczytem prędkości chwilowej w lesie. Prędkość spadała o 10-15 km/h. Odczyt również nieznacznie zaniżony (ok 2-3km/h) w porównaniu do jazdy z czujnikami.

Oprogramowanie, którym zgrywam dane to program Jarexa wersja FakeGPSforWIN2_04 (do odszukania w tym temacie). Generuję pliki w formacie tcx i wrzucam do Endo lub do trainingpeaks. Wyniki dokładnie takie same jak w liczniku, także działa super.

Od 2 miesięcy używam w konfiguracji z czujnikiem Garmin GSC-10. Komunikacja między czujnikiem a licznikiem - bezbroblemowa.

Początkowo używany czujnik z oprogramowaniem Mio Cyclo. Odczyt prędkości oraz odległości przejechanej był zawyżony. Nie udało mi się tego problemu rozwiązać.

Zainstalowałem oprogramowanie GS-Sport GB-580P Version 2.00 (F-GGB-20-1503311).

By uniknąć problemów z zawyżonym odczytem przejechanej odległości oraz średniej prędkości, należy bardzo dokładnie ustalić obwód koła i wpisać ręcznie. Jest taka możliwość.

Urządzenie w takiej konfiguracji działa dobrze.

Odczyt z gps z w/w oprogramowaniem problematyczny przy postoju. Często prędkość "skacze" do 1-2km/h mimo iż stoję w miejscu.

Reasumując:

Jeśli chcemy używać bez czujników, jedynie odczyt z gps - to z oprogramowaniem oryginalnym Mio cyclo.

Jeśli z czujnikami, to oprogramowanie GS-Sport.

Wady:

trochę czasu trzeba poświęcić właśnie na odpowiednie ustawienie licznika jeśli chcemy używać z czujnikami czy to prędkości czy kadencji.

Zalety:

Po odpowiednim ustawieniu, licznik działa i sprawdza się bardzo dobrze.

Mi udało się kupić na angielskim ebay-u w wersji bez czujników, w cenie ok 300zł (nowy).

#918 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 17 październik 2016 - 13:49

Ale ten ROX 6 nie ma GPS-u.

Jeśli ci GPS nie potrzebny to nie ma co przepłacać. 

Choć GPS przydaje mi się do analizowania tras w domu lub nawigacji podczas jazdy. NIe jest ona łatwa ale przydaje się. Wczytuje track ( co nie jest proste) i pomaga obrać kierunek jeśli się zgubisz.

#919 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 17 październik 2016 - 14:01

SEB123

Pewnie w mio ustawiłeś obwód koła auto. Wtedy pomiar leci tylko z GPS. Jak ustawisz koło wtedy już prędkość na postoju jest ok 0km/h bo bierze dane z czujnika na szprychę.

Nie wiem jakiego oprogramowania mio (w liczniku) używałeś, ale najnowsze w mio pozwala już wpisanie dokładny obwód koła więc nie ma problemów z odczytem prędkości i odległości. NIe mylić z zapisem bo i tak zapis idzie z GPS. Tylko tyle że jak masz ustawione z czunikiem prędkości wyłącza on zapis gps i prędkość masz zero gdy stoisz.

oprogramowanie GS-Sport GB-580P  jest dla mnie denerwujące, bo nie można zmiejszyć ilości ekranów. Ja obecnie używam dwa tablica i GPS. Przerzucanie większą ilością ekranów jest denerwujące.

#920 cyk

cyk
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 17 październik 2016 - 14:13

Laminat dzięki za ta uwage. Nie wiem czemu odgórnie założyłem sobie ze każdy rox ma GPS. Następny model 7.0 ma ale to już inna kasa wiec problem myślę że sam się rozwiązał. Seb123 czyli ze spokojem możesz polecić sprzęt? Licznik chce używać z czujnikami dla dokladniejszego pomiaru i konfiguracja mi nie straszna.

Dodaj odpowiedź