Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mio Cyclo

1162 odpowiedzi w tym temacie

#921 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 17 październik 2016 - 14:34

Sam używam Mio w tym sezonie. Dla mnie rewelacja. Bateria starcza na długo ( kilka jazd po 6 godzin). Ekran sam można sobie ustawiać co ma Ci się wyświetlać. Wskazania dla mnie są prawidłowe.

Jedynie co mogę się przyczepić do nawigacji tzn dwie sprawy (opisywałem to wcześniej):

- brak automatycznego wykasowania komunikatu (poza trasą) co prowadzi że co chwila trzeba naciskać przycisk

- brak eksportu z programu mio trasy do licznika

#922 seb123

seb123
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 17 październik 2016 - 14:37

Laminat dzięki za ta uwage. Nie wiem czemu odgórnie założyłem sobie ze każdy rox ma GPS. Następny model 7.0 ma ale to już inna kasa wiec problem myślę że sam się rozwiązał. Seb123 czyli ze spokojem możesz polecić sprzęt? Licznik chce używać z czujnikami dla dokladniejszego pomiaru i konfiguracja mi nie straszna.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Tak cyk, działa wszystko ok i jestem na prawdę zadowolony.

#923 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 19 październik 2016 - 14:17

Znalazłem kolejny klon 105 ki Sportrek.

Wczytywał ktoś ich soft ? Wygląda też ciekawie fajna czcionka. Może tam lepiej działa nawigacja i w przeciwności do GS da się wyłączyć ekrany.

Stała pozycją też jest zegarek przy ikonkach GPSu fajnie wykorzystane miejsce.

Widzę ciekawą funkcję wpisanie współrzędnych np naszego domu i prowadzenie do celu na te współrzędne.  Fajne tego chyba w mio nie ma.  Na linku poniżej jest instrukcja to na 31 stronie.

http://www.sportek.i...gories/Download

#924 Gosc_DivisionBell_*

Gosc_DivisionBell_*
  • Gość

Napisano 22 październik 2016 - 12:22

Czy da sie jakos w mio cyclo 505 wgrac segmenty ze stravy tak zeby potem jadac po danym segmencie wyswietlalo mi np. najlepszy czas itp., cos na wzor strava live segments. Dodam, ze nie mam konta premium na stravie, moze da sie to jakos zrobic jako virtual partner albo cos podobnego?

#925 kopytkoikolpak

kopytkoikolpak
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 24 październik 2016 - 12:28

Czy da sie jakos w mio cyclo 505 wgrac segmenty ze stravy tak zeby potem jadac po danym segmencie wyswietlalo mi np. najlepszy czas itp., cos na wzor strava live segments. Dodam, ze nie mam konta premium na stravie, moze da sie to jakos zrobic jako virtual partner albo cos podobneg

Mio umożliwia test konta strava premmium 2 miesiące gratis. Sam z tego korzystałem i robiłem KOMY.

#926 Drake29a

Drake29a
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 24 październik 2016 - 12:41

Mio umożliwia test konta strava premmium 2 miesiące gratis. Sam z tego korzystałem i robiłem KOMY.

Możesz dać namiar jak włączyć te dwa miesiące, zawsze to 2 miesiące mniej płacenia:)

Czy da sie jakos w mio cyclo 505 wgrac segmenty ze stravy tak zeby potem jadac po danym segmencie wyswietlalo mi np. najlepszy czas itp., cos na wzor strava live segments. Dodam, ze nie mam konta premium na stravie, moze da sie to jakos zrobic jako virtual partner albo cos podobnego?

Na cyclo 505 w ustawieniach musisz włączyć powiadomienia o segmentach o ile pamiętam, następnie na stravie zaznaczasz obserwowane segmenty, a cyclo pobiera je przy synchronizacji, tak to działa u mnie :)

Z tego co się orientuje to trzeba mieć strave premium aby to działało, ale mogę się mylić.

#927 kopytkoikolpak

kopytkoikolpak
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 26 październik 2016 - 13:56

Możesz dać namiar jak włączyć te dwa miesiące, zawsze to 2 miesiące mniej płacenia:)

Na cyclo 505 w ustawieniach musisz włączyć powiadomienia o segmentach o ile pamiętam, następnie na stravie zaznaczasz obserwowane segmenty, a cyclo pobiera je przy synchronizacji, tak to działa u mnie :)

Z tego co się orientuje to trzeba mieć strave premium aby to działało, ale mogę się mylić.

Answer:  

Strava Live Segments are available for the following devices with software version 4.4:

Cyclo 310 / 315 / 500 / 505 (HC)

Please note: Premium Strava account is required to create, view and select segments in Strava. 

What are Strava Live Segments?

Strava Live Segments designate a portion of a route that are user-created and edited, used to compare recordings competitively, either with your personal record (PRs), or against other competitors, thus pushing yourself to improve constantly.
This is a Strava feature available for all Premium Strava users, for which an overview of this is maintained on Strava, with all participants and their results, so you can always look back to your own position in the table. 

This feature has now become available with the new Cyclo 4.4 software version.

How do I update my Cyclo to its latest software update (4.4)?

1. Connect your device to your PC with a 5-Pin Mini USB cable and turn it on.
  2. Open CycloAgent.
  3. To ensure that your Cyclo is up-to-date, click in “My Device”>”Device”>”Check for Updates"
  4. Click Continue.
  5. To check whether this has been installed correctly on your device go to "Settings">"Product Info">Versions".

Getting started with Strava Live Segments

QUICK STEPS

1. Log in to your Premium Strava Account
  2. Mark a segment as a favourite in Strava with your Premium Strava account.
  3. Ensure that you have linked your Strava account with your MioShare account.
  4. Connect your device to your computer and start CycloAgent>synchronise your device with the MioShare account.
  5. Select a bicycle profile via Settings>Profiles.
  6. Go to Settings>Manage>Strava Live Segments>activate one or more segments (activated by default).
  7. Go to Settings>System>Alerts>Strava Live Segments>activate alerts (activated by default).
  8. Options 1>Navigation>Segments>Select a Segment and GO.
  9. Option 2>During a recording the device will indicate when you are nearing a saved and activated segment and navigate you towards it, if you choose to do so.
  10. When finished, synchronise your device with MioShare to upload and view your results on Strava.

More detail

Please ensure you have CycloAgent installed, if not you can download this from Here.

1. Go to www.strava.com > Log into your Premium Strava account. Select "Explore">"Segment Explore" (in your area) or "Segment Search" (search anywhere). Mark a segment as a favourite by selecting the star in front of that segment.

Strava_segments_pic1.png

2. Log in to your MioShare account>Account>Synchronisation settings>Link your Strava account.
  3. Connect your device to your computer and start CycloAgent>synchronise your device with MioShare using CycloAgent. The segments will be placed on your device during synchronisation. Disconnect your Cyclo from your PC and start it up.
  4. Select a Profile>Settings>Profiles. Note: Only cycling segments will be synched with your Cyclo.
  5. Go to Settings>Manage>Strava Live Segments>activate one or more segments.

STRAVA_SEGMENTS_REVISED_IMG1.1.png

6. Go to Settings>System>Alerts>Strava Live segments>activate notifications.
  7. Options 1>Navigation>Segments>Select a Segment and GO. You will be directed to the starting point of the segment. The device will notify you, 250 metres before the start of the segment, with a pop-up window and by beeping twice.

Strava_segments_pic6.png

8. Option 2>During a recording the device will indicate when you are nearing an activated segment and navigate you towards it. This can be ignored by pressing the "Dismiss" button or you can move towards the orange flag (the starting point of the segment). As you reach the start of the segment, you will hear 3 beeps and "GO!" will appear on your screen.
  9. As soon as you pass the finish line, your results will be shown on the screen of your Mio Cyclo.
  10. When finished, synchronise your device with MioShare via CycloAgent to upload your results to Strava.
  11. After the automatic synchronisation with MioShare it can take a few minutes for Strava to re-calculate and update the rankings. To make sure you use the latest Strava ranking stats, it is recommended to re-sync your segments to your Cyclo before every use; this will refresh the rankings and results.
More Info

WIFI Synchronisation

It is also possible to synchronise your segments and recordings with your MioShare account onto your device by accessing the Internet through WIFI. To use WIFI on your device, you need access to a wireless account. Please ensure that you have:

• Registered your device with CycloAgent and your MioShare account beforehand.
  • Ensured that your Cyclo's software version is up-to-date (v4.4).
  • Enabled the WIFI function from
    Settings>WIFI sync.
  • Connected your device to your wireless network correctly.

Please note: This is a feature only available for Cyclo 500/505.

Virtual Rival

A virtual rival can be chosen to compare your recordings against your own results once a segment is activated, by selecting Settings>Manage>Strava Live Segments:

• With KOM/QOM; a record holder for this particular segment.
  • Personal Record; your previous record for this segment.
  • Rival; the next person above you that you're following on the leaderboard.

Customizable data field

Data fields can now be customized on the Cyclo to view your results of your segment recording. During the segment, the screen will show the remaining distance, and your performance at that moment (seconds ahead/behind set target). This can be customized from the Main Menu>Settings>Dashboard>Strava Live Segments.

Important Steps

To ensure that you will be able to make use of the Strava live segment feature on your Cyclo:

• Device must be in recording mode.
  • MioShare account must be in sync with Strava.
  • Segments must be selected as favourite in Strava (Premium account only).
  • You must use a bicycle profile.
  • A maximum of 60 segments can be synced to device.
  • Existing MioShare users who are already linked to Strava need to enable the Segment options manually. These options will not be auto-enabled.
  • Segments and notifications for segments must be activated on device.

#928 Drake29a

Drake29a
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 26 październik 2016 - 17:51

A jak włączyć darmowe 2 miesiące?

#929 Gosc_DivisionBell_*

Gosc_DivisionBell_*
  • Gość

Napisano 27 październik 2016 - 15:11

Nigdzie w internecie nie znalazlem odpowiedzi na to pytanie, podejrzewam ze jednak bez premium sie nie obejdzie. Natomiast z Premium live segments dzialaja bezproblemowo, wykupilem sobie ostatnio na Stravie i przetestowalem. Jedynie w opcjach licznika musi byc wlasnie zaznaczone powiadomienie o segmentach.

#930 kopytkoikolpak

kopytkoikolpak
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 02 listopad 2016 - 10:32

A jak włączyć darmowe 2 miesiące?

Wejdź na stronę mio share i poczytaj. Jest to tam napisane.

#931 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 03 listopad 2016 - 12:24

Znalazłem kolejny klon 105 ki Sportrek.

Wczytywał ktoś ich soft ? Wygląda też ciekawie fajna czcionka. Może tam lepiej działa nawigacja i w przeciwności do GS da się wyłączyć ekrany.

Stała pozycją też jest zegarek przy ikonkach GPSu fajnie wykorzystane miejsce.

Widzę ciekawą funkcję wpisanie współrzędnych np naszego domu i prowadzenie do celu na te współrzędne.  Fajne tego chyba w mio nie ma.  Na linku poniżej jest instrukcja to na 31 stronie.

http://www.sportek.i...gories/Download

Testowałeś już?
Z tego co słyszalem wszystko działa jak należy i to chyba jest soft rozwiązujący mankamenty Mio i Globalsata.
Podobno działa ustawianie ekranów,czas jazdy jest ok , autopauza nie oszukuje oraz ma możliwość prymitywnej nawigacji.
Mio 105 może mógłby nabrać nowego życia.

#932 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 03 listopad 2016 - 13:55

Na razie testuje Global Sat-a  i powiem że gdyby miał funkcję blokady ekranów były wzorcowy.

Chciałem opisać szerzej moje porównanie, ale skoro mnie wywołałeś.

To w końcu nie mam ( w mio ) głupiego nieznikającego napisu na trasie i poza trasą.  Nawigacja na GB-580p jest rewelacyjna.

PLUSY GLoBAl Sat

1. Można przeglądać - przewijać trasę po punktach ( przed akcepracją )  - w mio tylko pokazywała się cała trasa co i tak nic nie było widać

2. Ważna rzecz w GlobalS można przeskakiwać punkty - wierzchołki nie wiem jak nazwać. Jeśli zrobimy skrót odbiegający od trasy przerzucamy punkt i jedziemy dalej. Wskazówka działa poprawnie. W MIO była porażka ominąłeś punkt to już nic z tym nie można było zrobić. Najgorzej jak nie zaliczyłeś startu na MIO to cały czas strzałka kierowała ciebie na start nawet jak już pokonałeś pół czy cała trasę porażka.

3. Istnieje w GlobalS nawigacja do punktu. Też ciekawa funkcja. Powiedzmy pojedziesz gdzieś w ciemno nie wiesz jak wrócić. Masz zapisany punkt DOMU i wskazujesz go i już wiesz w jakim kierunku podążać.

4. Dwa foldery tras czyli treningi to te które zapisaliśmy z jazdy na żywo i ROUTE PC te które przesyłamy z kompa. RObi to porządek.

Mogę mieć zawsze ulubioną trasę w Routes PC a kasować wszystkie treningi lub odwrotnie. fajnie jakby można jeszcze nadawać nazwy tych plików nie tylko nazwa datą.

5. Ogólnie menu bardziej poukłądane szybciej można dotrzeć do danej funkcji w MIO wszystko jest ciurkiem wrzucone do SETINGS co powoduje że jak chce zmienić podświtlenie ekranu gdy jadę w nocy kopalnia w MIO totalna w GlobalS jest bliżej lepiej poukłądane.

6. W GlobalS można ustawić 10 rowerów w mio bzdurnie podzielone na miejski górski i szosowy a co jak mam dwie szoszy ? wiem to tylko nazwa ale zawsze trzeba pamiętać co i jak. Tak mam nawet w GLobal S ustawione Na jeden rower dwa profile na daną oponę.

7. Może mała ale cieszy mniejsza strzałka przy nawigacji śladu w mio wydaje mi się za duża.

8. Jest funkcja startstop, wcześniej nie myślałem że jej nie ma. Pewnie problem z tą funkcją polega na tym że jak zdejmujemy licznik z roweru automatycznie licznik przełącza się na GPS - wskazując to na ekranie. W mio sam się nie przełaczał  i to też wydaje mi się zaleta GLOBAl S bo wrzucam na drugi rower gdzie mam czujnika obrotów i kadencji. Bez grzebania w ustawieniach mogę jechać na innym rowerze sowim czy cudzym. Ma MIO trzeba było grzebać w ustawieniach koła.

9. A i jeszcze ważna zaleta Program na PC tak jak tem Magellan w MIO działa poprawnie na GLOBAL S mieli aktualizację i już nie wyskakują błędy na mapie jak w MIO. Mogę rysować trasę i przesyłąć od razu do licznika.

MINUSY GLOBALS

1. Brak wyłączenia ekranów ( można jedynie wyłączyć mapę i kompas )

2. Brak menu graficznego jak w MIO

3. Brak wykresów czasu wysokości serca i kadenci jak to jest fajnie przedstawione na MIO

Jednak nawigacja w GLOBALS przebija dla mnie minusy. Wreszcie mam to co chciałem od początku. Pisałem do mio ze wspomianym nie znikającym samoczynnie napisem "poza trasą" i "na trasie". Jednak powiedizeli żebym wysłał do serwisu. Nie wierze w to że coś by poprawili a leśli nawet tak to nie miałaby wpomianych funkcjach nawigacji szczególnie punktu 2 chodzi o przeskakiwanie punktów.

Co do pomiaru błędów na razie większych nie stwierdziłem. Może za mało przejechałem bo już zimno. Ale wrreszcie się ciesze sprzętem.

Co do SPORTEK wczytałem się w ich instrukcję i widzę że wszystko jest prawie identycznie co w GLobalSoft. MOże przetestuje czy ma te wyłaczanie ekrany ale chyba nie ma. Sprawdzę to napiszę. Co już mi się nie podoba na starcie w Sportek zamiast malutkiej strzałki nawigacji jest olbrzymi symbol roweru.

Jeszcze taka jedna uwaga zastanawiałem sie kto w końcu jest MATKĄ a kto KLONEM. Wchodząc w kod oprogramowania widzę że nawet w MIO jest powtarzający się w kodzie : GB580P więc już wiadomo że MIO to nie MATKA a KLON GlobalSoft. 

Dodali tylko te wspomniane menu graficzne i wykresy aby się pozytywnie wyróżnić. Schrzanili jednak nawigację i widać że tego już nie poprawią bo widzę ograniczenie w pamięci. Chyba że zrezygnowaliby z wykresów a napewno nie go nie zrobią bo to przyciąga wzrok i wszystkie ulotki są na tych wykresach zachęcane.

Kończąc porównanie narazie jestem MEGA zadowolony z GLobalSoft. Może wrzucą tą blokadę ekranu ale też zaczynam wątpić ilość pamieci chyba wykorzystana na maxa.

#933 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 04 listopad 2016 - 19:21

Konkretna recenzja!!

Wygląda na to,że opisałes wszystko co mozna było.Co do Sporteku to dodam że z tego co wiem ma wyłączane ekrany, więc może się okazać(oprócz brzydkiej graficznie nawigacji) rozwiązaniem pewnych dokuczliwych problemów na które cierpi oryginalny soft Mio.

#934 wili666

wili666
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 04 listopad 2016 - 20:16

Można wgrać ten Sportek na Mio Cyclo 300? Na te dokuczliwe problemy?:)

#935 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 04 listopad 2016 - 23:55

wili666 na 1000% NIE to soft na Cyclo 105.

Mac - dzięki :) starałem się opisać co uznałem za stosowne.

Niestety zachęcony twoją opinią że mogą być wyłączane ekrany wczytałem soft Sporteka. 

Uwaga od razu po update wskakuje na jezyk włoski.  Nie zauważyłem wyłączenia ekranów. Niestety Soft w 99,9% ten sam co GlobalS.  Niczym się nie różni od GLobalS tylko ekran powitalny przy starcie i może strzałka ale nie chciało mi się już łapać satelit aby ją zobaczyć. 

#936 wili666

wili666
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 05 listopad 2016 - 11:53

Laminat dzięki:( Słuchajcie a jest jakiś soft co można wgrać na Mio Cyclo 300 żeby używać mapy Polski jakiejś rowerowej np.OSM?

#937 adamu

adamu
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 15 listopad 2016 - 20:21

Witam, jestem posiadaczem Mio Cyclo 100 i mam problem ponieważ nie mogę zgrać danych z licznika do aplikacji cyclo agent gdyż ani komputer ani aplikacja nie widzą urządzenia, dodam, że próbował to zrobić na 3 komputerach. Co robię nie tak? Pozdrawiam

#938 wili666

wili666
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 18 listopad 2016 - 22:38

Mio jest tak niefajne że nie mam słów.

#939 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 19 listopad 2016 - 23:37

Trzeba było kupić Garmina 🙄 Mimo wszystko jest bardziej popularny, a wiec i większa personalizacja i możliwości
Using Tapatalk

#940 wili666

wili666
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 23 listopad 2016 - 09:22

Miałem 500 ale potrzebowałem coś z mapą bo teraz więcej do lasu jeżdżę.. Zamienił stryjek..

Dodaj odpowiedź