Na razie testuje Global Sat-a i powiem że gdyby miał funkcję blokady ekranów były wzorcowy.
Chciałem opisać szerzej moje porównanie, ale skoro mnie wywołałeś.
To w końcu nie mam ( w mio ) głupiego nieznikającego napisu na trasie i poza trasą. Nawigacja na GB-580p jest rewelacyjna.
PLUSY GLoBAl Sat
1. Można przeglądać - przewijać trasę po punktach ( przed akcepracją ) - w mio tylko pokazywała się cała trasa co i tak nic nie było widać
2. Ważna rzecz w GlobalS można przeskakiwać punkty - wierzchołki nie wiem jak nazwać. Jeśli zrobimy skrót odbiegający od trasy przerzucamy punkt i jedziemy dalej. Wskazówka działa poprawnie. W MIO była porażka ominąłeś punkt to już nic z tym nie można było zrobić. Najgorzej jak nie zaliczyłeś startu na MIO to cały czas strzałka kierowała ciebie na start nawet jak już pokonałeś pół czy cała trasę porażka.
3. Istnieje w GlobalS nawigacja do punktu. Też ciekawa funkcja. Powiedzmy pojedziesz gdzieś w ciemno nie wiesz jak wrócić. Masz zapisany punkt DOMU i wskazujesz go i już wiesz w jakim kierunku podążać.
4. Dwa foldery tras czyli treningi to te które zapisaliśmy z jazdy na żywo i ROUTE PC te które przesyłamy z kompa. RObi to porządek.
Mogę mieć zawsze ulubioną trasę w Routes PC a kasować wszystkie treningi lub odwrotnie. fajnie jakby można jeszcze nadawać nazwy tych plików nie tylko nazwa datą.
5. Ogólnie menu bardziej poukłądane szybciej można dotrzeć do danej funkcji w MIO wszystko jest ciurkiem wrzucone do SETINGS co powoduje że jak chce zmienić podświtlenie ekranu gdy jadę w nocy kopalnia w MIO totalna w GlobalS jest bliżej lepiej poukłądane.
6. W GlobalS można ustawić 10 rowerów w mio bzdurnie podzielone na miejski górski i szosowy a co jak mam dwie szoszy ? wiem to tylko nazwa ale zawsze trzeba pamiętać co i jak. Tak mam nawet w GLobal S ustawione Na jeden rower dwa profile na daną oponę.
7. Może mała ale cieszy mniejsza strzałka przy nawigacji śladu w mio wydaje mi się za duża.
8. Jest funkcja startstop, wcześniej nie myślałem że jej nie ma. Pewnie problem z tą funkcją polega na tym że jak zdejmujemy licznik z roweru automatycznie licznik przełącza się na GPS - wskazując to na ekranie. W mio sam się nie przełaczał i to też wydaje mi się zaleta GLOBAl S bo wrzucam na drugi rower gdzie mam czujnika obrotów i kadencji. Bez grzebania w ustawieniach mogę jechać na innym rowerze sowim czy cudzym. Ma MIO trzeba było grzebać w ustawieniach koła.
9. A i jeszcze ważna zaleta Program na PC tak jak tem Magellan w MIO działa poprawnie na GLOBAL S mieli aktualizację i już nie wyskakują błędy na mapie jak w MIO. Mogę rysować trasę i przesyłąć od razu do licznika.
MINUSY GLOBALS
1. Brak wyłączenia ekranów ( można jedynie wyłączyć mapę i kompas )
2. Brak menu graficznego jak w MIO
3. Brak wykresów czasu wysokości serca i kadenci jak to jest fajnie przedstawione na MIO
Jednak nawigacja w GLOBALS przebija dla mnie minusy. Wreszcie mam to co chciałem od początku. Pisałem do mio ze wspomianym nie znikającym samoczynnie napisem "poza trasą" i "na trasie". Jednak powiedizeli żebym wysłał do serwisu. Nie wierze w to że coś by poprawili a leśli nawet tak to nie miałaby wpomianych funkcjach nawigacji szczególnie punktu 2 chodzi o przeskakiwanie punktów.
Co do pomiaru błędów na razie większych nie stwierdziłem. Może za mało przejechałem bo już zimno. Ale wrreszcie się ciesze sprzętem.
Co do SPORTEK wczytałem się w ich instrukcję i widzę że wszystko jest prawie identycznie co w GLobalSoft. MOże przetestuje czy ma te wyłaczanie ekrany ale chyba nie ma. Sprawdzę to napiszę. Co już mi się nie podoba na starcie w Sportek zamiast malutkiej strzałki nawigacji jest olbrzymi symbol roweru.
Jeszcze taka jedna uwaga zastanawiałem sie kto w końcu jest MATKĄ a kto KLONEM. Wchodząc w kod oprogramowania widzę że nawet w MIO jest powtarzający się w kodzie : GB580P więc już wiadomo że MIO to nie MATKA a KLON GlobalSoft.
Dodali tylko te wspomniane menu graficzne i wykresy aby się pozytywnie wyróżnić. Schrzanili jednak nawigację i widać że tego już nie poprawią bo widzę ograniczenie w pamięci. Chyba że zrezygnowaliby z wykresów a napewno nie go nie zrobią bo to przyciąga wzrok i wszystkie ulotki są na tych wykresach zachęcane.
Kończąc porównanie narazie jestem MEGA zadowolony z GLobalSoft. Może wrzucą tą blokadę ekranu ale też zaczynam wątpić ilość pamieci chyba wykorzystana na maxa.