Jump to content

Dlaczego Nie Cierpię Kolarstwa Szosowego, Czyli Zawsze Chciałem To Powiedzieć, Ale Nie Miałem Odwagi.

117 replies to this topic

#81 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 19 April 2017 - 22:25

Natomiast co do piłkarzy - symulowanie kontuzji i bólu jest częścią tego sportu. W zasadzie są oni (piłkarze) ofiarami reguł tej gry. 

Chciałoby się zacytować Wielkiego Szu:

http://demotywatory...._RaCmin_600.jpg

#82 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 19 April 2017 - 23:06

Kolarstwo to sport dla twardzieli a nie jak piłka nożna dla baletnic (...)

Żeby być dobrą baletnicą też trzeba trochę pracy włożyć.

Choć na pewno nie wszyscy piłkarze do treningu przykładają się w równym stopniu.

http://www.hawtceleb...016-issue_7.jpg ("panienka" Ronaldo z panienką)

https://media1.popsu...ikini-wayne.jpg (Rooney to ten z prawej, z partnerką)

http://i.dailymail.c...509_468x570.jpg (a tu z lewej, chyba z kolegą)

Może i kolarstwo to sport dla twardzieli, ale wpływ kolarstwa długodystansowego na sylwetkę jest moim zdaniem tragiczny. Chyba w żadnym innym sporcie nie trafiają się takie pokraki jak w kolarstwie. Zwłaszcza chodzi mi o zaniedbanie górnych partii ciała. Można być kolarzem na światowym poziomie i wyglądać jak przysłowiowy "zdechlak". A może po prostu kolarstwo preferuje ten typ sylwetki?

#83 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2,034 posts
  • SkądBrzesko

Posted 19 April 2017 - 23:11

^No niestety, ale wyrzeźbiona klata kolarzowi nie przydaje się w niczym, a może nawet przeszkadza(?). Zresztą kolarstwo i tak nie jest aż takie złe pod tym względem. Spójrzmy na niektóre dyscypliny siłowe np. podnoszenie ciężarów. Tam niektórzy zawodnicy wyglądają jakby byli - bez owijania w bawełnę - otyli (mimo, że nie są). 

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#84 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 20 April 2017 - 06:59

No niestety, każdy sport rządzi się swoimi prawami, skoczkowie, kolarze, maratończycy są chudzi, młociarze, ciężarowcy (wysokie wagi), sumo są otyli. Takie są potrzeby, tu niska waga ma kolosalne znaczenie, a tam wysoka pozwala uzyskać maksymalną siłę.

#85 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 20 April 2017 - 08:09

Może i kolarstwo to sport dla twardzieli, ale wpływ kolarstwa długodystansowego na sylwetkę jest moim zdaniem tragiczny. Chyba w żadnym innym sporcie nie trafiają się takie pokraki jak w kolarstwie. Zwłaszcza chodzi mi o zaniedbanie górnych partii ciała. Można być kolarzem na światowym poziomie i wyglądać jak przysłowiowy "zdechlak". A może po prostu kolarstwo preferuje ten typ sylwetki?

Jak dbasz tak masz.

Jak nie jeździsz w zawodach na górskich odcinkach to nie musisz się tak zapuszczać.

Chcąc mieć kondycję nie możesz wyglądać jak parówa.

Mario-Cipollini-rides-NUKE-TT-bike.gif

1e2daad672d5f49fbc9842d26e07ee53.jpg

Alex.jpg

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#86 Gosc_DivisionBell_*

Gosc_DivisionBell_*
  • Gość

Posted 20 April 2017 - 12:09

Na ostatnim zdjęciu wygląda na tym rowerze jak Robocop :D No przecież oczywiste to jest, że to góry wymagają takiej a nie innej sylwetki kolarzy. U sprinterów czy nawet niektórych klasykowców to już różnie to bywa. Np. takiego Greipela nigdy bym nie zaliczył do chudzin, jest raczej potężnej budowy. Sagan to też nie jest chucherko.

#87 Stasko

Stasko
  • Użytkownik
  • 497 posts

Posted 20 April 2017 - 13:34

Ale świadczy to też o tym że bez względu na budowę ciała możesz być kolarzem 😊
  • RAFA.S likes this

#88 Gosc_DivisionBell_*

Gosc_DivisionBell_*
  • Gość

Posted 20 April 2017 - 13:47

Teoretycznie kolarzem amatorem może być też ktoś ważący 150 kilo tylko, że jadąc z innymi zostanie na pierwszej lepszej hopce.

#89 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 20 April 2017 - 19:05

Wygląd i sylwetka Frooma to mnie nawet brzydzi. W życiu nie chciałbym tak wyglądać, nawet gdybym miał wygrać Tour de France :P

#90 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 20 April 2017 - 19:22

Kilka lat się przemęczyć, żeby być ustawionym do końca życia? Dałbyś radę. ;)

#91 Gosc_DivisionBell_*

Gosc_DivisionBell_*
  • Gość

Posted 20 April 2017 - 20:53

Wygląd i sylwetka Frooma to mnie nawet brzydzi. W życiu nie chciałbym tak wyglądać, nawet gdybym miał wygrać Tour de France :P

Jego wygląd i sylwetka mi nie przeszkadzają ale drażni mnie, albo może bardziej nawet dziwi, jego styl jazdy, szczególnie pod górę. Chodzi mi o to rytmiczne ruszanie głową, tak jakby co parę sekund patrzył na licznik. Nie pojmuję jak można jechać non stop w taki sposób :)

#92 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 20 April 2017 - 21:42

To może napiszę jakich dyscyplin ja nie lubię. 

Pierwsza grupa to dyscypliny, które ciężko nazwać sportem, bo nie za bardzo wiadomo jaką cechę motoryczną (przypominam, podstawowe cechy motoryczne to: siła, szybkość, wytrzymałość, gibkość, zwinność, skoczność) rozwijają - ot, po prostu zabawa "w coś", a transmisje z zawodów idą na kanałach sportowych. Do tej grupy zaliczam: curling, golf,  snooker, dart , itp. .... można dopisywać dalej.

Druga grupa dyscyplin - to te wymyślone na siłę i wypromowane - najczęściej związane z marketingiem. Tu znajdą się: snowboarding, skateboarding, windsurfing, kitesurfing, dziwaczne odmiany sportów rowerowych, np. four cross - namnożyło się tego cała masa, ba, te dyscypliny domagają się (są ?) włączenią ich do dyscyplin olimpijskich ! 

Następna grupa, to dyscypliny niewymierne, czyli takie, w których wynik zależy od punktacji sędziów: tańce na lodzie, jazda figurowa na lodzie, gimnastyka artystyczna, skoki narciarskie (powinno być - kto dalej skoczy, wygrywa, wtedy było by Ok), snowboarding (half-pipe - tego po prostu nie rozumiem), a nawet przeszkadza mi, gdy walka bokserska nie kończy się przed czasem tylko punktacją sędziów.

Jednocześnie muszę przyznać, że namiętnie lubię oglądać niektóre dyscypliny niewątpliwie należące do grupy sportów niewymiernych:

- skoki do wody - na Eurosporcie mamy dobrego komentatora (były zawodnik, sędzia) i świetnie się to ogląda.

- gimnastyka sportowa - przyznaję, że byłem i uważam, że dalej jestem niezły np na drążku i po prostu pasjonuję się gimnastyką.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#93 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 21 April 2017 - 00:36

Froome to jeszcze nic. Brajkovic to dopiero atleta:

http://photos1.blogg...zBrajkovic1.jpg

#94 przegibek

przegibek
  • Użytkownik
  • 260 posts

Posted 21 April 2017 - 07:13

To może napiszę jakich dyscyplin ja nie lubię. 

Pierwsza grupa to dyscypliny, które ciężko nazwać sportem, bo nie za bardzo wiadomo jaką cechę motoryczną (przypominam, podstawowe cechy motoryczne to: siła, szybkość, wytrzymałość, gibkość, zwinność, skoczność) rozwijają - ot, po prostu zabawa "w coś", a transmisje z zawodów idą na kanałach sportowych. Do tej grupy zaliczam: curling, golf,  snooker, dart , itp. .... można dopisywać dalej.

Ja do tego zaliczam wszystkie pseudosporty motorowe - dosłownie wszystkie.

#95 johnny_pl

johnny_pl
  • Użytkownik
  • 167 posts

Posted 21 April 2017 - 07:52

Ja do tego zaliczam wszystkie pseudosporty motorowe - dosłownie wszystkie.

Może czas w takim razie pozbyć się klapek z oczu, otworzyć umysł i wyjść poza własne poletko.

Pierwszy z brzegu przykład - Formuła 1. Pomijam już, jak wielkie trzeba mieć umiejętności i wytrzymałość, aby móc się liczyć w tym "pseudosporcie". Ale ciekawostką dla zatwardziałych wyznawców sportów wyłącznie wytrzymałościowych i pogardzających innymi może być fakt, że kierowcy F1 często stosują jazdę na rowerze jako formę treningu i przygotowań.

Sebastian Vettel:

http://www.sebastian...-drive-a-f1-car

Paul di Resta:

http://www.coachmag....ula-one-fitness

• Cyklo Ziutek likes this

#96 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts

Posted 21 April 2017 - 08:03

sport = rywalizacja

#97 Stasko

Stasko
  • Użytkownik
  • 497 posts

Posted 21 April 2017 - 08:22

"olimpiada matematyczna =rywalizacja = ? sport ??? 😉

Albo lanie się po mordach- rywalizacja jak najbardziej ale to na pewno nie sport, przynajmniej nie dla mnie.

sport = rywalizacja

#98 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 21 April 2017 - 09:55

Hehe jaki Vettel trzepak :D

Fernando bardziej pro :P

alonso-bike-inline.jpg

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#99 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts

Posted 21 April 2017 - 10:09

"olimpiada matematyczna =rywalizacja = ? sport ??? 😉

Albo lanie się po mordach- rywalizacja jak najbardziej ale to na pewno nie sport, przynajmniej nie dla mnie.

Co w tym dziwnego?

Szachy i brydż to też sport.

Chyba nie sądzisz żę słowo olimpiada nawiązuje do matematyki.

W definicji sportu jak byk jest rywalizacja. Szczególnie w tej angielskiej.

http://encyklopedia....rt;3978430.html

#100 Red Bull

Red Bull
  • Użytkownik
  • 134 posts

Posted 21 April 2017 - 11:01

Ja , nie cierpię w  kolarstwie  ze  każdy podejrzewa każdego , nawet podczas rywalizacji na domowym podwórku .

Wyścigi z najwyższej półki są nudne i przewidywalne jak flaki z olejem .

Kolarze to  zaprogramowane maszyny a nie ludzie .

Jest sportem dla typowych krętaczy i oszustów .Jak masz zasady i chcesz być ,,czystym'' - nie masz co szukać .I to na każdym poziomie rywalizacji .

Kolarstwo stało się sportem dla SNOBÓW i marketingowców nastawionych na zysk !!

I jest najpiękniejszą i najtrudniejszą dyscypliną którą każdy bez ograniczeń może uprawiać .

Hipokryci w lajkrach ....

Reply to this topic