Jump to content

Photo

Ehh, Co To Sie Robi Na Tym Świecie...

1447 replies to this topic

#281 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 09 January 2019 - 22:33

bez przesady ,aż tak wysokiego prawdopodobieństwa nie było :) 90% ludzi ginie na miejscu w takich wypadkach a 25 % w trakcie szpitala.Dzięki Bogu udało się z tego wyjść

A jesteś w stanie przyjąć możliwość że zadziałały o wiele bardziej przyziemne czynniki?

#282 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 09 January 2019 - 22:35

NO WŁAŚNIE. 90 I 25% A NIE 100% Czyli szansa na przeżycie wynosila GIGANTYCZNE 10% w czasie wypadku. I gdzie tu Bóg? Człowieku to matematyka jest. Reszta to medycyna.

No tak,a medycyna na to że tu pozostaje tylko modlitwa .Powaga :) szpital im.Starkiewicza w D.G. ul.Szpitalna .Medycyna to 10% a reszta .....? Tydzień leżałem w sali dla pacjentów którzy w każdej chwili mogą .,...? Więc nawet medycyna nie dawała dużych szans .Po prostu medycyna medycyną ale są też wyższe ...i tyle

#283 Gosc_AdamKrz94_*

Gosc_AdamKrz94_*
  • Gość

Posted 09 January 2019 - 22:38

Tak. Matematyka i fizjologia. To są te wyższe. Bo ten twój bog dba o ciebie ale nie dba o miliony umierajacych w afryce dzieci. Na tym polega dowcip

#284 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 09 January 2019 - 22:39

A pewien profesor statystyki utopił się kiedyś w jeziorze o średniej głębokości 10 cm :-)

#285 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,255 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 January 2019 - 22:46

Po pierwsze który bóg a po drugie możesz wyjść z założenia że te 10 % to za każdym razem bóg tak dla statystyk. Takie dyskusje są bez celowe
W chrześcijaństwie to na 100% Bóg, dlaczego że zarówno Ci którzy umarli i przeżyli to Bóg.
Wierzący ludzie już wygrali, niewierzący muszą czekać do śmierci.
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#286 Gosc_AdamKrz94_*

Gosc_AdamKrz94_*
  • Gość

Posted 09 January 2019 - 22:51

Generalnie bez niezbitych dowodów nie ma co dyskutować. Jak wierzący przedstawia dowody to co innego

#287 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 09 January 2019 - 22:55

..

#288 Gosc_AdamKrz94_*

Gosc_AdamKrz94_*
  • Gość

Posted 09 January 2019 - 22:58

No tak właśnie mysleli idioci przez 2000 lat. Nie wiem czy wiesz ale w XVII wieku Kościół blokował wieke prawdziwych teorii naukowych, a dzieło Kopernika było w dziale ksiag zakazanych przez bagatela dobre trzysta lat.

Tak właśnie zaledwie 400 lat temu Kościół blokował rozwój nauki... Pomyśl gdzie byśmy byli dzisiaj gdyby nie to. Wczesniej w sredniowieczu w Europie nauka stala w miejscu podczas gdy w starożytności było odwrotnie.

Czy te moherowe babcie wiedzą że 400 lat temu tak bylo? Przecież to czasy ledwo pare razy dawniejsze niż żyją, ja na drzewie genealogicznym mam wszystkich przodków z tamtych lat, moim zdaniem cudem jest to że nauka wygtala nad kościołem bo rownie dobrze zamiast rewolucji przemysłowej i naukowej moglby byc regres i dzisiaj moglibysmy żyć na poziomie niższym niż wtedy. Tak jak sredniowieczna Europa stala niżej niz starożytny Rzym. Ale jednak Kościół stracił pozycję i rozwój nastapil błyskawicznie

#289 Gosc_AdamKrz94_*

Gosc_AdamKrz94_*
  • Gość

Posted 09 January 2019 - 23:13

Więc widać o można zrobić tak krótkim czasie a co się działo przez TYSIĄC lat sredniowiecza w Europie. Jedno wielkie nic. Gdyby nie Kościół tylko nauka i zmiana mentalności ludzi(indoktrynowanych) to w roku tysiecznym świat mógłby być na dzisiejszym poziomie, ale realia są takie że nawet 600 lat później Kościół zakazywał nowych teorii naukowych. Wieki mijały a Kościół nic nie odkrył.

#290 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 09 January 2019 - 23:17

Tak właśnie zaledwie 400 lat temu Kościół blokował rozwój nauki... Pomyśl gdzie byśmy byli dzisiaj gdyby nie to. Wczesniej w sredniowieczu w Europie nauka stala w miejscu podczas gdy w starożytności było odwrotnie.

Czy te moherowe babcie wiedzą że 400 lat temu tak bylo? Tak jak sredniowieczna Europa stala niżej niz starożytny Rzym. Ale jednak Kościół stracił pozycję i rozwój nastapil błyskawicznie

Opowiadasz pierdoły, Kościół blokował tylko te dzieła naukowe, które godziły w przyjęty system religijny. Rozwój trwał w medycynie, prawie, architekturze, można wymieniać w nieskończoność. Słyszałeś o średniowiecznych uniwerystetach? A słyszałeś o starożytnych uniwersytetach? Są granice żenady, których nie przekroczysz?

#291 Gosc_AdamKrz94_*

Gosc_AdamKrz94_*
  • Gość

Posted 09 January 2019 - 23:24

No temu że architektura była rozwinięta nie zaorzeczam. Wręcz te ohydne dzisiejsze budowle nijak się mają do tamtych. Ale głównie budowali niesamowite kościoły. Jedyny plus religii.

Blokował to co nie zgadzalo sie z religia - no właśnie... Gdyby dalej tak było a mogłoby być skoro tyle lat było to nadal byś myślał że Słońce krąży dookoła Ziemi.

#292 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 09 January 2019 - 23:33

No temu że architektura była rozwinięta nie zaorzeczam. Wręcz te ohydne dzisiejsze budowle nijak się mają do tamtych. Ale głównie budowali niesamowite kościoły. Jedyny plus religii.

Blokował to co nie zgadzalo sie z religia - no właśnie... Gdyby dalej tak było a mogłoby być skoro tyle lat było to nadal byś myślał że Słońce krąży dookoła Ziemi.

Kopernik był głęboko wierzącym człowiekiem, podobnie jak np. Pasteur i wielu innych późniejszych naukowców. Kościół blokował zmiany, ale nie był w stanie - nawet wtedy - ich uniemożliwić, co najwyżej je opóźniał. Postęp w średniowieczu jednak trwał i jako że ateistów wtedy prawie nie było, był wynikiem pracy chrześcijańskich naukowców. Szok - ciemniaki moherowe robiły postęp.

#293 Gosc_sztein_*

Gosc_sztein_*
  • Gość

Posted 09 January 2019 - 23:34

W średniowieczu tym chrześcijańskim rozwijała się kultura o której już Ci pisałem wczoraj , to uniwersalizm poczytaj trochę o tym , klasztorach  , karczowaniu dzikich puszcz  Europy , odkrywaniu Vinlandu przez wikingów, nie wiem może wejdzie do gotyckiej katedry  posłuchaj łacińskiej mszy świętej , pooglądaj malarz włoskich z XIII I XIV w. l nie mów o tzw. ,, moherowych beratach bo one nic nie wnoszą do twych argumentów a tylko pokazują pustkę i wąskie horyzonty myślowe Twoje oczywiście. Pogódź się z myślą iż są na tym forum ludzie myślący inaczej niż Ty i wychowani w innych wartościach . pozdrawiam

#294 Gosc_AdamKrz94_*

Gosc_AdamKrz94_*
  • Gość

Posted 09 January 2019 - 23:39

Aż ciekaw jestem jak to sie dalej potoczy politycznie naukowo i religijnie przez powiedzmy kolejne tysiąc lat. Niestety praedopodobnie nie dożyję tego czasu tutaj musiałaby wejść inżynieria genetyczna żeby tyle żyć w zdrowiu, ale to nie na stan obecnej nauki. :(

#295 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 10 January 2019 - 01:38

Takich debat można znaleźć wiele, także po polsku.

#296 Gosc_sztein_*

Gosc_sztein_*
  • Gość

Posted 10 January 2019 - 12:05

Witam  jak ktoś chciałby sobie pogłębić wiedzę o cywilizacjach/kulturze /filozofii ,ten  styk nauk w ciekawy sposób opisuje prof. Feliks Koneczny     https://pl.wikipedia...Feliks_Koneczny,   zupełnie obecnie zapomniany . co miałem do powiedzenia napisałem ,pozdrawiam.

#297 Gosc_AdamKrz94_*

Gosc_AdamKrz94_*
  • Gość

Posted 11 January 2019 - 06:56

Gdy zostałem przekonany, że wszechświat jest naturalny, że wszystkie duchy i bogowie to mity, do mojego mózgu, do mojej duszy, do każdej kropli mojej krwi wtargnęło wrażenie, uczucie, radość wolności. Ściany mojego więzienia skruszały i runęły. Loch zalało światło i wszystkie śruby, kraty i kajdany obróciły się w proch. Nie byłem już służącym, pańszczyźnianym chłopem czy niewolnikiem. Na całym szerokim świecie nie było dla mnie pana, nie było go nawet w nieskończonym wszechświecie.

Miałem wolność myślenia. Wolność wyrażania moich myśli, wolność życia według moich własnych ideałów. Wolność życia dla siebie i dla tych, których kocham. Wolność użycia wszystkich moich zdolności i zmysłów. Wolność rozpostarcia skrzydeł wyobraźni, wolność badania świata, zgadywania, wolność śnienia i wolność posiadania nadziei. Wolność osądzania i oceniania samemu. Wolność odrzucania wszelkich ignoranckich i okrutnych wyznań, wszystkich natchnionych ksiąg wyprodukowanych przez dzikusów, wszystkich barbarzyńskich legend z przeszłości. Wolność od uświęconych błędów i „świętych” kłamstw. Wolność od lęku przed wiecznym bólem, wolność od uskrzydlonych potworów nocy. Wolność od diabłów, duchów i bogów. Po raz pierwszy w życiu byłem WOLNY.

W sferze myśli nie było miejsc zakazanych. Żadnych błędów, żadnej przestrzeni, w której fantazja nie mogła by rozwinąć swych barwnych skrzydeł. Żadnych łańcuchów na me członki. Żadnych batów na me plecy. Żadnych płomieni trawiących moje ciało. Żadnego oburzenia pana, żadnej jego groźby, żadnego podążania cudzymi krokami. Żadnej potrzeby by się kłaniać, kulić, pełzać czy wyrzucać kłamliwe słowa. Byłem wolny; stałem wyprostowany i nieustraszony, z radością w obliczu wszystkich światów.

Moje serce wypełnione po brzegi było wdzięcznością i podziękowaniem. Wyrywało się z piersi w miłości do wszystkich herosów, myślicieli, którzy oddali życia za wolność dłoni i umysłu, za wolność pracy. Do tych herosów, którzy padli na okrutnych polach wojny. Do herosów, którzy zginęli w lochach spętani łańcuchami, do tych strawionych przez ogień, do wszystkich mędrców, dzielnych i dobrych ludzi wszystkich ziem, których myśli i czyny dały wolność ich synom. I wtedy przysiągłem chwycić pochodnię, którą dzierżyli, i nieść ją wysoko. Te światło wciąż ma moc pokonania ciemności.

#298 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,974 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 January 2019 - 08:33

To jak wyjaśnisz np odnajdywanie zaginionych ciał przez Jackowskiego? Udokumentowane ma kilkaset przypadków, potwierdzone przez polucję. Z tego żyje od wielu lat. On właśnie kontaktuje się z duszą umarłego. Tak przynajmniej twierdzi.

#299 Gosc_AdamKrz94_*

Gosc_AdamKrz94_*
  • Gość

Posted 11 January 2019 - 09:13

A jak wyjaśniono kiedyś pioruny i sztorm na morzu? Identycznie jak Ty teraz.

A co do cudów, uzdrowień, przeżyć w wypadkach tak jak pisał Grzesiek32, jest to dla mnie najwieksza bezczelność jakiej można się dopuścić.

Rozumiem że biały wierzący Europejczyk myśli że jest lepszy od tych dzikusów co z głodu umierają i na malarie, że bóg marzy tylko żeby pokazać jakiejś emerytce chmury w kształcie jezusa, żeby ktoś przeżył w wypadku, ale ma w dupie miliony dzieci umierajacych z głodu lub na wojnach od wieków. Co za bezczelność. Jeśli faktycznie taki bog by istniał nie nalezaloby go szanować.

Te dziewczyny które zmarły w escape roomie oczywiście były gorsze od Grzesiek32 który doznał "cudu"? Jak by mi ktoś powiedział o tym, że bóg tak chciał to bym mu od razu strzelił w mordę. No taka to już "logika" wierzących. Albo cud albo "Bóg chciał go w niebie".

Zaraz ktoś wyskoczy że nie mam prawa zrozumieć "boskiego" planu. Za to rozumiem ignorancje waskie horyzonty megalomanie i bezczelność niektórych osobników. Ale człowiek to w końcu zwierzę najinteligentniejsze ale nic więcej, może za kolejne 2 tysiace lat chrzescijanstwo i islam będą trsktowane jak dzisiaj zeus czy inny ozyrys i uczone w szkołach o mitach.

#300 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 11 January 2019 - 09:23

Słabo .Nie zazdrość. To teraz bierz te pochodnie ,może rozjaśni Ci umysł jak zmienić dętkę w rowerze ... specjalisto od kolarstwa ,treningów ,wiary i Boga .:*

Reply to this topic