Jump to content

Photo

Jakie zachowania nie uchodzą wśród kolarzy?

359 replies to this topic

#221 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 08 August 2009 - 12:46

Ostatnio jak jade przez wioski i mijam ekipe podchmielajaca sie borwarkiem to czesto slysze za plecami : Dawaj, dawaj!. Zawsze serdecznie odmachuje. Trzeba ich zrozumiec, taki dziwak na niebieskim rowerze w niebieskim stroju to zawsze jakas atrakcja.

#222 rzeznik14

rzeznik14
  • Użytkownik
  • 80 posts
  • Skądpolska

Posted 08 August 2009 - 13:43

zaczneod chyba 'narzekniecia' na kulture mlodych rowerzystow,nie koniecznie kolarzy.
Wczoraj jechalem sobie >30km na rozjazd, wiadomo predkosc nie przekraczala 28km/h i 140uderzen/min, mialem sluchawki w uszach a muzyke srednio glosno i w 1 sekune wyprzedzil mnie chlopaczek na bardzo ruchliwej ulicy w odleglosci odemnie jakies 2,max 3 cm.Szczerze to sie nawet wystraszylem,jeszcze krzyknal 'siema' tak po kozacku i arogancku,nic mu nei odpowiedzialem;/ jeszcze jego towarzysze 'siema' 'siema' i gonia ile sil w nogach byle by mnie wyrzpedzic(upokorzyc?)

Na szczescie staneli na swiatlach i bylo z gorki rozpedzilem sie i wyminalem ich bez slowa

#223 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 08 August 2009 - 14:27

jak jade rowerem to czuje jedność z motocyklistami

To prawda. Miesiąc temu mijał mnie peleton harleyowców ze Słowacji. Prawie każdy miło się uśmiechnął, a niektorzy pomachali :) Jednak co dwa kółka to nie cztery :D

Ja nie czuję jedności z motocyklistami, albo przynajmniej z tą głupszą częścią. Niepodal Koronowa był sobie 12 metrowy awaryjny pas startowy - drogowcy znaleźli sposób na zniechęcenie do nielegalnych wyścigów, odpalili frezarę i zrobiła się normalana 8 m droga - powiem tylko, że sami robotnicy byli bardzo zdziwieni takim rozwiązaniem.

Sam sobie lubiłem tam depnąć na rowerze i było to bardzo dobre miejsce treningów klubów kolarskich, a teraz jest dupa - podobny pas startowy jest za ...... 80 km od Bydgoszczy - nie podam lokalizacji bo znowu te debile na motorach zaczną szaleć.

ta jedność tyczy sie harleyowców, bo ludzie na ścigaczach kojarzą mi sie ze wsią i BMW :lol:

#224 Gosc_Rzysko_*

Gosc_Rzysko_*
  • Gość

Posted 08 August 2009 - 15:09

Kocham BMW :roll:

#225 Gosc_Jareq_*

Gosc_Jareq_*
  • Gość

Posted 08 August 2009 - 23:10

rzeznik14 a po jakich drogach jeździsz ?? to może i ja tam wpadne Ci potowarzyszyć...a tak w ogóle to ja miałem dziś taką akcję jak wyprzedziłem dwóch na "góralach" a Ci urażeni :-P depnęli na pedały i do przodu, to ja posiedziałem im na kole", odpocząłem i but w pedał i im uciekłem :-D

#226 karolm92

karolm92
  • Użytkownik
  • 94 posts
  • SkądWola

Posted 09 August 2009 - 07:45

a tak w ogóle to ja miałem dziś taką akcję jak wyprzedziłem dwóch na "góralach" a Ci urażeni :-P depnęli na pedały i do przodu, to ja posiedziałem im na kole", odpocząłem i but w pedał i im uciekłem :-D

Ja mam takie akcje jak wracam czasem ze szkoły na trekingu (full opcja tylko sakw brakuje) ze szkoły oczywiście z plecakiem i jedzie jakiś zawodnik na MTB ;] najpierw delikatnie wymijam i pozdrawiam, a później jak to zwykle bywa gość gryzie mostek i za wszelką cenę chce z przodu jechać no to mu daje tą przyjemność no i jak mam już z 3-5 km do domu to daje gaz i póki co tylko jeden się utrzymał :D

#227 Gosc_KermiT01_*

Gosc_KermiT01_*
  • Gość

Posted 10 August 2009 - 10:47

Dopóki ktoś nie spróbuje jeździć na kolarce to się nie dowie jak to jest. Jak jeździłem na normalny rowerze to nigdy się z tym nie spotkałem.

A teraz pomimo mojego małego wieku i tego, że jeżdżę bez stroju i kasku nie raz dzieci do mnie machają i uśmiechają się z wzajemnością :).

Co do pozdrowień kolarzy to nie spotkałem kilku, ale widziałem ich z daleka tzn. oni na głównej drodze, a ja jakieś 100m do drogi. Gdy któregoś spotkam to będę machał, ciekawe czy też pomachają, czy zmierzą wzrokiem.

#228 rzeznik14

rzeznik14
  • Użytkownik
  • 80 posts
  • Skądpolska

Posted 10 August 2009 - 14:18

rzeznik14 a po jakich drogach jeździsz ??

okolice rzeszowa,glownie w strone strzyzowa bo sa ladne gory

sory za offtop :roll:

#229 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 10 August 2009 - 15:56

śmieje sie zawsze z tego jak ktos na emtebeku pocina za mną chcac mnie dogonic i przescignąć w momencie kiedy ja jade i łapie tlen oraz wode w usta ;)

a kiedys jak jeździłem na treku to spotkałem pare razy kolarzy.

1 raz) jade sobie swoim tempem (zawrotne 25-30 km/h) i przejechało obok mnie dwóch, nawet sie nie odwracając ani nic ( a jechałem w koszulce lidera TDP :-D )
2 raz) spotkałem kolarza na przejeździe kolejowym jechałem za nim jakies 10-20m ale jak skonczyło sie miasto to odjechał mi w długą, próbowałem go scigac ale nie udało sie
3 raz) spotkałem kolarza na rondzie to samo jak wyzej nie dałmi szans heh

i teraz gdy poznałem jak powinno sie zachować na szosie, wiem, że powinienem nazwać ich burakami na szosie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

#230 Gosc_Jareq_*

Gosc_Jareq_*
  • Gość

Posted 12 August 2009 - 20:38

A bierze z was ktoś udział w konkursie na www.dlaniepokonanych.pl ?? :?:

#231 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Posted 12 August 2009 - 20:55

A bierze z was ktoś udział w konkursie na www.dlaniepokonanych.pl ?? :?:

Nie.

#232 Gosc_Jareq_*

Gosc_Jareq_*
  • Gość

Posted 12 August 2009 - 21:02

a czemu nie... nie tyle brać udział co pokazać swoją pasję i marzenia z nią związane...jakby co to zapraszam www.kolarz-jar.dlaniepokonanych.pl :-? ;-)

#233 Skeletor

Skeletor
  • Użytkownik
  • 128 posts
  • SkądTarnobrzeg /Krk

Posted 12 August 2009 - 21:03

zły link. Powinno być http://dlaniepokonan...z-jar/index.htm

#234 Gosc_Jareq_*

Gosc_Jareq_*
  • Gość

Posted 12 August 2009 - 21:18

zły link. Powinno być http://dlaniepokonan...z-jar/index.htm

Dzięki :mrgreen:

#235 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Posted 12 August 2009 - 21:31

a czemu nie... nie tyle brać udział co pokazać swoją pasję i marzenia z nią związane...

No teraz to się zapoznam, bo wcześniej jakieś g..... mi się otworzyło z tego trefnego linka i komp mi się zawiesił w dodatku. ;-)

#236 revan

revan
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądBielsk Podlaski

Posted 16 August 2009 - 17:34

No właśnie, jak to jest z tym pozdrawianiem. Chodzi mi o to, że np. w górach ten gest lub krótkie: cześć, hej, itp. kiedyś było wszechobecne. Ostatnio zauważam , że szczególnie młodzi ludzie nie reagują na takie powitania.
Jak to jest wśród kolarzy? Czy nie zauważanie zaniku takiego zachowania? Ja pozdrawiam zawsze. Tak zwani old boye , mastersi zawsze coś odmachną, kiwną głową. Młodzi prawie w ogóle.
Czy nawet wśród cyklistów będą " pokemony" ?
Nie dajmy się!!! Trzymajmy klasę.
Pozdrawiam brać szosową.

No cóż, ja nie macham bo... od 15 lipca (czyli kiedy kupiłem mój pierwszy rower) w promieniu 25 km. nie widziałem ani jednej osoby jadącej na szosówce. Ogólnie jak człowiek jedzie rowerem, to patrzy gdzie jedzie, mało kto gapi się na boki, albo macha do kogoś (też tego jeszcze nie widziałem, nie liczę wymachiwania pięścią ;p).

#237 Adson_:D

Adson_:D
  • Użytkownik
  • 241 posts
  • SkądTłuszcz

Posted 16 August 2009 - 19:41

a ja jeszcze nie spotkałem się z sytuacją, kiedy ktoś mi odmachuje... a kiedy mijam szosowców, zawsze podnoszę rękę...

#238 Gosc_Jareq_*

Gosc_Jareq_*
  • Gość

Posted 16 August 2009 - 19:51

Ja jak wczoraj jechałem to na 150 km trasy spotkałem 3 kolarzy i wszyscy zostali pozdrowieni i pozdrowili ... a większego powera dało mi to jak pewien gość jadąc autem z daleka (auto campingowe) pozdrowił mnie serdecznie się uśmiechając... :-)

#239 p9375

p9375
  • Użytkownik
  • 48 posts
  • SkądGdańsk

Posted 21 August 2009 - 06:47

Czy znacie kolarzy chamów, drani, kretynów i dresów w sensie behawioralnym? Ja jeszcze się z nikim takim nie spotkałem. Najczęściej są to poczciwi ludzie z pozytywnym podejściem do życia, nie szkodzący nikomu.
Może to wynika z tego, iż sporty ekstremalne wyciągają siły z człowieka, których nie ma już zbyt dużo np.: na wymianę z kibicami innych drużyn podczas, przed lub po meczach.
Najwyżej spotkałem się z kolarzami, którzy mają słabe poczucie humoru lub są zdefiniowanymi poprzez powyższe posty "burakami".

#240 karolm92

karolm92
  • Użytkownik
  • 94 posts
  • SkądWola

Posted 21 August 2009 - 07:20

Jak nie patrzeć to po osiedlu chodzę w dresach :-D ale na rowerze tego nie widać

Reply to this topic