Jump to content

Photo

Chińskie ramy karbonowe

1587 replies to this topic

#781 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 posts
  • SkądKaszuby

Posted 24 May 2012 - 11:00

To bicie promieniowe o którym wspominałem trzy posty wyżej, to chyba wina głównie szytek Tufo S33 Pro. Jak założyłem tą szytke na moje starsze karbonowe koło, to też mają bicie promieniowe. Na szytkach Vittoria Corsa Evo CX tego problemu nie było.

#782 quba102

quba102
  • Użytkownik
  • 31 posts
  • SkądLubuskie

Posted 01 June 2012 - 17:04

Czy ktoś może zaobserwował w chińskich ramach lub w ogóle węglowych ramach że z czasem miękną?
Porównywałem ostatnio swojego chińczyka który ma już z 6lat do nowej ramy i miałem wrażenie że jest trochę plastelinowy.

#783 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 01 June 2012 - 20:15

6 lat to sie technologia , materiały zmieniły to kosmiczy przeskok tyle czasu

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#784 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 posts
  • SkądKaszuby

Posted 06 June 2012 - 09:25

No i jeszcze raz o moich karbonowych kołach z MIRACLE. Wysłałem je Spikowi, aby zrobił z nimi porządek (jeden nypel urwał mi się w trakcie jazdy) i potwierdził, że obręcze są "gówniane" - mają bicie promieniowe. Szprychy w tylnym kole o 2 mm za krótkie i w obu kołach źle ponaciągane. Niezłego gniota mi chinole wcisnęli.
Więcej tam nic nie kupuję.

#785 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 06 June 2012 - 09:47

No i jeszcze raz o moich karbonowych kołach z MIRACLE. Wysłałem je Spikowi, aby zrobił z nimi porządek (jeden nypel urwał mi się w trakcie jazdy) i potwierdził, że obręcze są "gówniane" - mają bicie promieniowe. Szprychy w tylnym kole o 2 mm za krótkie i w obu kołach źle ponaciągane. Niezłego gniota mi chinole wcisnęli.
Więcej tam nic nie kupuję.

Ile zaplaciles za ten wadliwy plastik chyba nie warto bylo sie ladowac, masz na miejscu w pl fajne obrecze FFWD wiesz co kupujesz + gwarancja .

Trza bylo brac z Hongfu sprawdzony sprzedawca ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#786 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 posts
  • SkądKaszuby

Posted 06 June 2012 - 11:08

Ile zaplaciles za ten wadliwy plastik chyba nie warto bylo sie ladowac, masz na miejscu w pl fajne obrecze FFWD wiesz co kupujesz + gwarancja .

Trza bylo brac z Hongfu sprawdzony sprzedawca

Ktoś się musiał poświęcić i sprawdzić nowego dostawcę. Po rączkach mnie za to całować :mrgreen:
Ale rama którą tam kupiłem (jest bez porównania sztywniejsza od czeskiego Carbteca Lederfoxa i na dodatek lżejsza) i pierwsze karbonowe koła sprawują się bez problemu (choć pamiętam, że w ramie coś majstrowałem przy ustawieniu haka przerzutki, bo nie był prawidłowo ustawiony)
Koszt kół: koła 360 dol, wysyłka 100 dol, opłata za przelew z paypal 20 dol (co to dla mnie 8-) )
To jednak sporo mniej niż koła FFWD, ale za "gówno" to o wiele za dużo.

Ale z tego co widzę to Planet-x ma całkiem znośne ceny. Zapewne też wszystko chińszczyzna, ale myślę że sprawdzona pod kątem jakości no i europejski dostawca.

Napisałem o tych kołach do Chińczyka i się pytałem czy mi w zamian są gotów wysłać nowe porządne obręcze. W odpowiedzi chinolek swoim koślawym angielskim napisał coś takiego:

thanks for your e-mail and information!

but for our wheels we are warranty it in 1 years

within one years if you have the question in the wheels we will can give you a new

so please don't worry about it,you can use it

if you need most information please let me know

Best Regards

season

Ciekawe co autor miał na myśli :?:

#787 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 06 June 2012 - 11:26

no nie tak ostro, z każdego gówna czasem jest wyjscie, fakt biją nierówno lewa, prawa w jedny miejscu każde , weżmie sie pilnik , młotek i wyrówna :lol:

Spoko . będzie cudnie. HF był o wiele równiejszy w wersji light .

#788 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 posts
  • SkądKaszuby

Posted 06 June 2012 - 11:31

no nie tak ostro, z każdego gówna czasem jest wyjscie, fakt biją nierówno lewa, prawa w jedny miejscu każde , weżmie sie pilnik , młotek i wyrówna

Ja raczej rozważam uzupełnić dołki jakąś lekką, w miarę wytrzymałą substancją (może trociny z klejem do drewna? jak szaleć to na całego) i to czymś wygładzić.

#789 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 06 June 2012 - 11:35

a może Luxtech? ;-)

#790 piotrfala

piotrfala
  • Użytkownik
  • 861 posts
  • SkądPoznań

Posted 06 June 2012 - 12:25

(może trociny z klejem do drewna? jak szaleć to na całego)

lepszy chyba będzie klej do płytek :mrgreen:

www.facebook.com/strato.bike

gallery_2798_164_47484.jpg

#791 kazik

kazik
  • Użytkownik
  • 150 posts
  • Skądkrk

Posted 06 June 2012 - 14:11

ośmiorniczka albo silikon :D

#792 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 06 June 2012 - 22:03

Pany ,....... prosze .

To nie temat o kołach , reasumując trzeba sprawdzać co sie kupuje niestety jeśli chodzi o gotowe sety.
wynik jest taki iż przednie koło jest ok , co do długości szprych, niestety tylne DS za krótkie o 4 mm, a NDS o 2 mm no i ........ wg mnie skucha jest lekka .

Koła karbon na stożku 50 mm i szerokich szprychach aero to jak płyta wiórowa twarde, i wszelkie "drgania " dostaje najsłabszy element - zazwyczaj połączenie szprycha- nypel i dobrze jest jak to połączenie jest - pełny gwint szprychy w nyplu.

te obręcze mają dosyć gruby rant pod nypel ( ponad 4 mm ) i w stosunku do np. HF szprychy muszą być dłuższe o min 2 mm aby przeszły obrys i kończyły w główce.
Zamontowano nyple 16 mm z montażem od środka co dało na minus dodatkowo - 2 mm za mało co dało w wyniku 4 mm różnicy na DS.
na NDS rzy pełnym naciągu brakuje tak max 2 mm do szczęścia.

z pomiaru wychodziło że DS są 258, a NDS 263(4)

Minimum bezpieczne to 260/264, teoretyczny ideał 262/266 ale to już trzeba by było sprawdzić fizycznie czy nie za długie.

Także zakańczam wywód, a własciciel na PW może sie wywnętrzniać .

#793 satyr_666

satyr_666
  • Użytkownik
  • 11 posts
  • SkądGdansk

Posted 06 June 2012 - 22:31

Witam
Odpowiadam odnośnie zapytania kolegi Adson_:D z dnia 06-05-2012
Posiadam rowerek zmontowany na ramie FM015 moja waga na dziendzisiejszy to około 87 kg Startowałem na tym rowerku w tym roku w Trzebnicy i Radkowie sprzęt sprawował sie bez zarzutu

#794 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 08 June 2012 - 16:39

Witam,
mam do Was prośbę, mógłby mi ktoś pomóc zrobić zamówienie z HF, bo troszeczkę się w tym gubię. Jeżeli ktoś jest skłonny to zrobić to proszę o kontakt na GG/PW.

#795 Skywalker

Skywalker
  • Użytkownik
  • 166 posts
  • Skądpodhale

Posted 15 June 2012 - 09:09

Flyxii
Model framesetu fr-315 malowana na biało na moje zyczenie (oczywiście nie obyło się bez kwasu bo sztyce chciałem nie malowaną ale i tak pomalowali... Chociaż jak już problem to lepiej w tą strone ;) ).
Na przesyłkę nie naliczono cła , wpisana wartość przesyłki 50$ - gift, części rowerowe.

Dołączona grafika

#796 Maitre

Maitre
  • Użytkownik
  • 483 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 15 June 2012 - 09:17

Skywalker. Rama, widelec, sztyca, a nawet zacisk sztycy bardzo podobne do Gianta TCR Advanced z tego roku.
Tylko wygląda jak wersja angielska, bo linka pancerza od hamulca tylnego wchodzi do górnej rury od prawej strony roweru, czyli linka jest od lewej klamkomanetki.

#797 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 15 June 2012 - 09:31

Flyxii
Model framesetu fr-315 malowana na biało na moje zyczenie (oczywiście nie obyło się bez kwasu bo sztyce chciałem nie malowaną ale i tak pomalowali... Chociaż jak już problem to lepiej w tą strone ;) ).
Na przesyłkę nie naliczono cła , wpisana wartość przesyłki 50$ - gift, części rowerowe.

Obrazek

U kogo zamawiales jaka doplata za malowanie, soldinie polozona farba ? ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#798 Skywalker

Skywalker
  • Użytkownik
  • 166 posts
  • Skądpodhale

Posted 15 June 2012 - 13:48

maitre: zgadza sie wchodzi od prawej strony ale linka jest z prawej klamkomanetki wygląda i działa bez zarzutu :) Co do gianta to wyczytałem gdzieś na angielskich forach, że ta fabryka produkuje również dla tej firmy.
kszysztof1985: malowali mi w fabryce. zapłaciłem w sumie drogo, w porównaniu do innych firm, bo 80$ ale wyszedłem z założenia, że zrobią to najlepiej i jestem bardzo z lakieru zadowolony.

Jestem już po pierwszej przejażdżce i moge z czystym sumieniem powiedzieć, że jest świetna, tłumi drgania rewelacyjnie a na zjazdach prowadzi się idealnie. Więcej bede mógł powiedzieć dopiero jak sobie na niej pośmigam więcej, jednak pierwsze wrażenia bardzo pozytywne.

#799 migielek

migielek
  • Użytkownik
  • 14 posts
  • Skądkrk

Posted 22 June 2012 - 14:35

jestem na stronie honkfu i mam do wyboru kolory

3 k
12 k

błyszczący i mat czym się różnią te 3 i 12 k

Ktoś wie ???

#800 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 22 June 2012 - 15:12

To sa wykonczeniowe warstwy karbonu. Drobny wzorek to 3k, ten wiekszy 12k.

Reply to this topic