Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chińskie ramy karbonowe

1587 odpowiedzi w tym temacie

#901 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 20 listopad 2012 - 22:59

Bareje znam :)

teraz jest obywatela wiecej... tyle,ze ja nie wracam. I o ile sie nie zarzekam co do zasady, tu moge smialo zadeklarowac NIGDY.

Moja normalna waga to 82-84 , ale po 3 latach ( wypadek mialem w 2009 ) w lozku, o kulach i przed komputerem , bedac po 40tce ciezko zrzucic tak szybko cokolwiek :( i tak schodze ze 108 :oops:

cyklistycznie jestem zwolennikiem metalizmu i wyznaje gwintowosc :mrgreen:

w nowym rowerze tylko klamki mam karbonowe - a i tak mnie to niepokoi :cry:

#902 rybciasum

rybciasum
  • Użytkownik
  • 40 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 16 grudzień 2012 - 15:58

ładnie offtopujecie to i ja zapytam, bo nie chcę wertować 61 stron tematu, do jakiej kwoty nie zapłacę cła za import z Chin??

/Offtopy a lenistwo to co innego... Bury

#903 Skywalker

Skywalker
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądpodhale

Napisano 17 grudzień 2012 - 11:15

ładnie offtopujecie to i ja zapytam, bo nie chcę wertować 61 stron tematu, do jakiej kwoty nie zapłacę cła za import z Chin??

150eu ale to nie znaczy ze ci podatku nie naliczą, chociaż z praktyki wiem, że jak nie biora do oclenia to vatu również nie naliczają.
Aby uniknąć opłat, powszechną praktyką jest zaniżanie wartości przesyłki na fakturze dołączonej do przesyłki (chińczyki bez problemu to robią wystarczy poprosić).

#904 bobo100

bobo100
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądNowy Tomyśl

Napisano 17 grudzień 2012 - 19:24

Radzę dokładnie dogadać się z nimi, bo ja też wszystko kilka razy tłumaczyłem, zapewniali, że wszystko dobrze, tak zrobią. Jak przyszło co do czego to źle wystawili fakturę, ja zrobiłem przelew na inna kwotę i byłem w ... Teraz ani przepraszam ani nic. Zamawiałem w Dengfu. Z ramą wszystko ok, choć mały niesmak pozostał... Urząd celny naliczył mi 4,7% cła i 23% podatku, więc troszkę tego wyszło.

#905 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądKaszuby

Napisano 17 grudzień 2012 - 20:28

Urząd celny naliczył mi 4,7% cła i 23% podatku, więc troszkę tego wyszło.

Celnik chyba jakiś niedoinformowany, że ci naliczył tylko 4,7 % cła. Miałeś niemalowaną i nielakierowaną ramę?

#906 bobo100

bobo100
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądNowy Tomyśl

Napisano 17 grudzień 2012 - 20:40

Rozmawiałem z nim osobiście i sprawdził, że na części rowerowe i ramy jest cło 4,7%. Potwierdziła to druga osoba, która była w biurze. Rama była malowana - czarny mat.

#907 dawid2711

dawid2711
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 grudzień 2012 - 11:44

Witam forowiczów!
Stoję przed dylematem kupna chińskiego karbonu i waham się między hong fu fm015 a czymś takim:
http://www.ebay.com/...=item51a39976b6
Znajomy, który już naściągał sporo chinoli twierdzi, że na moim miejscu brałby tą drugą bo jest po prostu tańsza. Mnie z drugiej strony bardziej zależy na tym, żeby ta rama mi trochę posłużyła. A hong fu już jest niejako sprawdzone. O tej drugiej nic nie wiem, choć znajomy twierdzi, że nie widzi różnicy (już ściągał z tej manufaktury tylko że mtb 29er).
Co możecie doradzić w tej sprawie?

#908 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 27 grudzień 2012 - 14:30

Wydaje mi się, że na jakimś amerykańskim forum Hong-Fu podało jakie są ich konta na e-beju i to chyba jest konto HongFu, ale pewności nie mam.

Ostatnio rozmawiam z HongFu i dowiedziałem się, że oni sprzedają swoje ramy innym firmom z chin, a te nimi handlują. Dowiedziałem się np., że HongFu sprzedaje niektóre modele ram do np. Flyxii.

#909 dawid2711

dawid2711
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 grudzień 2012 - 15:56

Właśnie w niedługim czasie po napisaniu tego posta znalazłem, że to jest rama z Flyxii. Ktoś brał stamtąd coś?

#910 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 27 grudzień 2012 - 16:10

To jest zdaje się konto Hongfu na ebay http://www.ebay.com/...rbonzone/m.html

#911 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 27 grudzień 2012 - 16:38

Warto brać chinarello z aliexpress? Np.
http://www.aliexpres.../554539605.html

http://www.aliexpres.../677405935.html

http://www.ebay.com/...=item565084e2e2

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#912 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 27 grudzień 2012 - 19:01

Warto brać chinarello z aliexpress?

Ja mam takie plany i po kolei sprawdzam wszystkie firmy handlujące Chinarello. Narazie ustaliłem jedną firmę, która twierdzi, że ich Chinarello jest z tych fabryk co Pinarello. Inni jak np. Flyxii uczciwie mówią, że to kopie, ale dobrej jakości. Widziałem gdzieś porównanie FM015 i Chinarello. Chinarello wypadło trochę lepiej, ale jeszcze nie ustaliłem gdzie było kupione. Na Aliexpress znalazłem info, że jedno z obserwowanych przezemnie chinarello kupił polak, a konkretnie kupił 5 grudnia. Jeżeli to ktoś z forum, to chętnie przeczytam opinie o ramie i wykonaniu.

#913 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 27 grudzień 2012 - 20:01

KubaG, może pamiętasz był jeden taki temat z rowerem, ala Chinarello. Było wszystko opisane o jakosci, tego produktu ;-)

->http://www.forumszos...t=11127&start=0

Jezeli nie masz ochoty sprowadzac ramy, prosto z chin lata jedna po allegro repilka http://allegro.pl/ra...2745638348.html

Mysle w dobrym przedziale cenowym :mrgreen: :mrgreen:

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#914 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 27 grudzień 2012 - 20:29

Nieco abstrahujac od tematu, nie rozumiem tej calej sytuacji z Pinarello. Jak mozna wolac taka kase za takie kloce...????
To juz wolalbym kupic chinarello, tak aby pokazac srodkowy palec gosciom z Treviso.

#915 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 27 grudzień 2012 - 20:49

@krzysztof1985

Temat tej Dogmy z Tajwanu znam bardzo dobrze, ale chętnie przeczytam jeszcze raz, bo dzisiaj wiem w tym temacie troche wiecej niz ocena lakieru :) Szkoda, że został zamknięty, a o autorze słuch zaginął.

Co do Pinarello na Allegro to pamiętam jak Chinarello było w cenie 2800, a dzisiaj niektórzy zaczynają przeginac pale z chciwosci i oferują chinczyki w cenie Pinarello. Przez takie osoby praktycznie nie da sie już stwierdzić jednoznacznie która rama to China a która Pina, bo widze, że na Aliexpress pojawiły się repliki asymetryczne tak jak Pina no i z aero podsiodłówką. Wydaje mi się jednak, że widziałem ostatnio na Allegro Chinarello Graal w malowaniu Pina, ale miało napis chyba "INARELLO" czyli wiadomo co kupujemy, bo najgorsze jest wprowadzanie w błąd IMO.

#916 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 27 grudzień 2012 - 20:56

Masz zupelna racje. Bo wlasciwie czym ma sie roznic Pinarello od Chinarello?
Jedynie cena, no i moze tym jak komus zlamie sie chinski widelec, to bedzie mogl poczytac gazete w ichniejszym jezyku :mrgreen:

#917 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 postów
  • SkądLublin

Napisano 27 grudzień 2012 - 21:51

Właśnie miałem o tych gratisowych gazetkach pisać. :lol:
Chłopaki nie róbcie wiochy ,jak ktoś chce chińską ramę z carbonu to spoko. Był ten sprawdzony model 015 i sobie ewentualnie to pomalować. Bez sensu kupowanie czegoś pseudo firmowego i wstyd tym jeżdzić. Tak samo jak kupić chińskie stożki z wielką naklejką ZIPP ,to tak jak dres ze stadionu z wielkim znaczkiem Adidas na plecach. ;-)

#918 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 27 grudzień 2012 - 23:41

Haha, co do tych gazetek to mam widelec RDX czyli chińczyka. Technologia sprzed kilku lat, bo widelec nie jest nowy, ale jak nim kiedyś wstrząsnąłem to w środku coś szeleści i lata luzem jakby papier :) I mówie poważnie, ale po tym co ten widelec przeszedł ze mną i po tylu kilometrach stwierdzam, że jest to produkt bardzo bezpieczny. Jak go zepsuje ( co będzie trudne ) to sprawdze czy to gazeta :)

#919 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 grudzień 2012 - 09:56

nie sądze, mogą to być po prostu farfocle materiału , zdarza sie to , niedawno widziałem pociętą rame BMC fula i tam rurki w srodku nie były idealnie gładkie , takie tam farfocle wystawały , może sie któryś sie oderwał , a gazeta .... gazetą mogła być forma obłożona wstępnie i na to dopiero "karbonowe " warstwy produktu, gazeta może służyć do wielu rzeczy .. :-D

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#920 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 28 grudzień 2012 - 10:02

Nie Spike, jako oddzielacz stosuje się specjalne pasty, albo tzw alkohol poliwinylowy. pozdr

Dodaj odpowiedź