Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chińskie ramy karbonowe

1587 odpowiedzi w tym temacie

#921 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 postów
  • Skądmazury

Napisano 28 grudzień 2012 - 10:16

Panowie serio ta Doga z Allegro za 13k to nie oryginał :shock:
przecież koleś przewiózł z Włoch, trzeba ludziom wierzyć trochę a tym bardziej w okresie świątecznym :lol:

#922 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 grudzień 2012 - 10:20

jasne .... jak oryginał to powinna mieć papiery od Piny, itd.

hahah w okresie świątecznym tym bardziej trzeba być ostrożnym...

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#923 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 28 grudzień 2012 - 13:09

W życiu bym nie wydał takie kwoty na rower z niewiadomego źródła. Już nawet lepiej zapłacić 13k chińczykowi niż kupować od takiego typa z allegro, bo przynajmniej wiesz od jakiego chińczyka to masz...

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#924 letki

letki
  • Użytkownik
  • 49 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 grudzień 2012 - 13:23

A nie da się odróznić oryginału od chińczyka??
Chyba powinno...

#925 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 postów
  • SkądLublin

Napisano 28 grudzień 2012 - 13:44

Kurde teraz to jest masakra. Natłukli tego dziadostwa i malują jak orginały. Masę jest mostków 3t, bontragera ,kier ,sztyc i innych dupereli. Ze miesiąc temu były na aledrogo mostki "3t" w wersji carbon za 250 ? a taki ordzinał kosztuja 1200 więc ktoś 1 zapomniał dodać z przodu. :-P
Masakra strasznie trzeba uważać ,kupisz z internetu to cię oszukają ,kupisz w sklepie to cię słono skasują.

#926 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 postów
  • Skądmazury

Napisano 28 grudzień 2012 - 19:49

Pisałem do kolesia od tej Dogmy i papierów oczywiście nie ma, także jak to jest podróba za 2patyki to niezły wał :roll:

#927 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 grudzień 2012 - 19:56

Kurde teraz to jest masakra. Natłukli tego dziadostwa i malują jak orginały. Masę jest mostków 3t, bontragera ,kier ,sztyc i innych dupereli. Ze miesiąc temu były na aledrogo mostki "3t" w wersji carbon za 250 ? a taki ordzinał kosztuja 1200 więc ktoś 1 zapomniał dodać z przodu. :-P
Masakra strasznie trzeba uważać ,kupisz z internetu to cię oszukają ,kupisz w sklepie to cię słono skasują.

kupisz, zgłosisz na policje .

możesz zglaszać na allegro podróbki..

poza tym po co kupować ??

#928 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 28 grudzień 2012 - 21:17

Jeżeli to komuś pomoże, to ten gość: http://www.aliexpress.com/store/515993
twierdzi, że sprzedaje chinarello ktore jest wyrabiane w tych samych formach do Pinarello ( mówi, że kupili te formy od oryginalnej fabryki ). Powiedział mi też, że używają tych samych włókien co w tej oryginalnej fabryce. W te włókna chce mi się średnio wierzyć, bo do tej chinarello używają 60HM3k a w oryginale jest 1k, no ale to zostawiam Wam do oceny. Jeżeli jakość jest ta sama a różni sie tylko wykończenie, to chyba w najbliższym czasie zaryzykuje i mam nadzieje w 2013 będe jeździł na Chinarello :) Czekam jeszcze na odp. czy oni sami robią te ramy czy kupują gotowce i sprzedają jak np. Flyxii od HongFu.

Zastanawiałem się też, dlaczego Pinarello miałoby sprzedawać swoje formy. Jeżeli to prawda a formy nie były sprzedane po kryjomu, to czy Pinarello miałoby w tym interes ? Chcieliby pokazac, ze chinarello jest niebezpieczne i napedzaja sobie klientow na Pinarello ?
Ciekawmi mnie też dlaczego chińczycy nie podrabiają innych marek w takim zakresie tylko największym "poszkodowanym" w tym biznesie jest Pinarello ? Świat urzekły falowane widły ?

edit:
Waga ram tego gościa to 950g, jeżeli kładą "po chińsku" tyle karbonu co do innych ram, no to spadek wagi z 1100-1200 na 950 oznacza lepsze włókna, ale czy faktycznie tak jest ?

#929 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 grudzień 2012 - 21:31

podrabia sie nawet i tanie ramy aluminiowe, jest troche tego na alibabie, trzeba posiedzieć i poszukać, mase podróbek , imitacji itd ...

#930 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 28 grudzień 2012 - 21:53

Jeżeli to komuś pomoże, to ten gość: http://www.aliexpress.com/store/515993
twierdzi, że sprzedaje chinarello ktore jest wyrabiane w tych samych formach do Pinarello ( mówi, że kupili te formy od oryginalnej fabryki ). Powiedział mi też, że używają tych samych włókien co w tej oryginalnej fabryce. W te włókna chce mi się średnio wierzyć, bo do tej chinarello używają 60HM3k a w oryginale jest 1k, no ale to zostawiam Wam do oceny. Jeżeli jakość jest ta sama a różni sie tylko wykończenie, to chyba w najbliższym czasie zaryzykuje i mam nadzieje w 2013 będe jeździł na Chinarello :) Czekam jeszcze na odp. czy oni sami robią te ramy czy kupują gotowce i sprzedają jak np. Flyxii od HongFu.

Być może się mylę i pamięć mnie zwodzi w tym momencie, ale Dogma chyba nie jest Monokokiem więc to by wykluczało to, że jedna forma wystarczy.
Być może model 2013 nie jest monokokiem bo przynajmniej tak mi to wygląda ze struktury wizualizacji naprężeń w dokumencie iżynierskim od Pinarello - być może i on wprowadza mnie w błąd.

#931 maku

maku
  • Użytkownik
  • 101 postów

Napisano 29 grudzień 2012 - 14:00

KubaG,

nie zastanawiaj się i nie bądź naiwny :-> Piszesz o podróbce, która na 100% nie ma nic wspólnego z fabryką, w której pina robi swoje ramy.
Tak samo mostki z niby 80% rabatem - ściema. Taki sprzęt to się kupuje w sklepie, który jest przedstawicielem marki. I tam nie zniknie nagle >50% z ceny. A taniej, to ew. używany z rachunkiem i papierami.

edit: czy mi się wydaje, czy w tym sklepie, który zalinkowałeś, idą ramy oraz ... termometry, flamastry i tostownice?

#932 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 29 grudzień 2012 - 16:49

Nawet kupując w sklepie, dzisiaj nie ma pewności, że to oryginał. Niestety, biznes zepsiał chyba już całkowicie. Jak mówią niektórzy ekonomisci, kapitał ma jeden obowiązek- zarabiać. pozdr

#933 dawid2711

dawid2711
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 grudzień 2012 - 10:15

A powiedzcie mi, czy ramy z Deng fu to jest produkcja Hong fu? Taka na przykład FM028 - dostępna w tym pierwszym sklepie ma oznaczenie identyczne to tego co stosuje Hong fu.

#934 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 30 grudzień 2012 - 10:30

HongFu chyba nigdy nie sprzedawało FM028, przynajmniej nie sprzedaje teraz. Wiecie może gdzie znajde coś so przypomina Ridley'a Noah ? W Dengfu chyba jest jako FM098, ale czy jest jakaś alternatywa ?

#935 bobo100

bobo100
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądNowy Tomyśl

Napisano 30 grudzień 2012 - 12:57

Dengfu i Hongfu to dwie osobne manufaktury, tak mi się zdaje. Sam zamawiałem ramę FM029 (od modelu FM028 różni się tylko wewnętrznym prowadzeniem linek) z Dengfu. Jakoś mi tak bardziej wpadła w oko ;)

#936 MatCzer

MatCzer
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądLegnica

Napisano 30 styczeń 2013 - 20:56

Od ponad tygodnia próbuje wejść na strone Hongfu >> http://www.hongfu-bikes.com Ale strona nie chce mi sie wczytać. Może ktoś wie oco chodzi? Chyba że jest jakiś inny adres o którym nic mi nie wiadomo. Z góry dziękuje za pomoc.

#937 xtremesystems

xtremesystems
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • Skądxxx

Napisano 30 styczeń 2013 - 21:01

strona dziala mi bez problemu

#938 Gosc_wojciech_bmv_*

Gosc_wojciech_bmv_*
  • Gość

Napisano 31 styczeń 2013 - 20:48

www.e-hongfu-bikes.com ?

#939 MatCzer

MatCzer
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądLegnica

Napisano 11 luty 2013 - 19:07

Czyli patrzyłem na inna stronę. Dziękuje za link.

#940 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 11 luty 2013 - 19:12

A powiedzcie mi, czy ramy z Deng fu to jest produkcja Hong fu

Deng fu, Hong fu i Kung fu ;-) to nie sa producenci. To tzw. middle men.

Dodaj odpowiedź