Skocz do zawartości

Zdjęcie

Szytki Tufo

84 odpowiedzi w tym temacie

#61 slaweko

slaweko
  • Użytkownik
  • 596 postów
  • Skądz Polski

Napisano 09 maj 2011 - 09:39

Tufo s33, drugi sezon, w sumie już około 3500 km. Zero problemów. Polecam.

#62 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3237 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 maj 2011 - 13:17

Tufo s33 pro gruba guma i wszystko w porządku, nie ślizga się :-). Na pewno się nie oskalpuje przy gwałtownym hamowaniu. Używam ją tylko z tyłu :-)
rzeznik14, trzeba tyło sezonować, a nie nowe gumy dawać :mrgreen:
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#63 Fighter

Fighter
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 luty 2012 - 08:12

Witam,
Pierwszy mój post więc witam Wszystkich Serdecznie. To forum to prawdziwa skarbnica informacji.
A teraz do rzeczy :-D
Zmieniłem koła i przesiadam się z opon na szytki, po przeczytaniu opinii na forum dochodzę do wniosku że ciekawą opcją będą szytki Tufo. Tylko mam jeszcze dylemat. Zakładając że szytki będą głównie treningowe i nie chciałbym wydawać jakiś potwornych pieniędzy na nie, co radzicie wybrać:
Tufo S33 PRO
czy,
Tufo S33 Special ?

Pozdrawiam.

#64 Fighter

Fighter
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 luty 2012 - 21:44

Może Karbon by coś doradził ? Z tego co czytam to ma spore doświadczenie z tym sprzętem. Masa szytek taka sama, ale znaczna różnica w TPI - S33 PRO ma 60, a Special- 120. Z drugiej strony różnią się też rodzajem użytej mieszanki...

#65 Riddick

Riddick
  • Użytkownik
  • 402 postów
  • Skądmałopolska

Napisano 02 luty 2012 - 21:54

Cytat

Może Karbon by coś doradził ?

pożegnał się z forum jakiś czas temu :-/

#66 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 luty 2012 - 22:25

im większe TPI tym wyższa klasa opony , tu chodzi o oplot , co przekłada sie na przebijalność i toczenie , czyli kupujesz z największym oplotem i teoretycznie jest to najlepsza opona .

Wielu producentów opon , dając duży oplot, dodaje także wkładki antyprzebiciowe , ale oponki są i tak lekkie.

Powiedzmy ze oponki z oplotem ponizej 120 Tpi to takie turystyczne.

Rodzaj mieszanki , trzeba poczytaćbo z tego powdu oponki mogą byćna różne nawierzchnie, suche - mokre.

dobrze jest poczytać oryginalne katalogi i strony producentów dla poszerzenia wiedzy .
Opisują np przeznaczenie opony przede wszystkim.

jeździłem przez chwile na Vittoiri z oplotem ichniejszym 290 TPI same niosą, czuć ewidentnie różnice na podazdach , polecałbym , no ale to droga zabawa .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#67 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 luty 2012 - 10:41

może nie w temacie ale czy nie warto za tym się rozejrzeć http://www.skleprowe...uct&prod_id=487

#68 Fighter

Fighter
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 luty 2012 - 19:13

Sporo negatywnych opinii jest na forum o Vittoria’ch (przynajmniej o tych tańszych), więc z Vittorii zrezygnowałem.
Zamówiłem Tufo S33 Special. Generalnie S33 Special to praktycznie to to samo co S3 Lite, o których jest dużo dobrych opinii. Różnica jest w masie oraz S3 Lite posiadają dodatkowe zabezpieczenie anty-przebiciowe. Większa masa bierze się pewnie z większej ilości gumy, a więc jest szansa że dłużej posłużą.
Za dużo opinii o S33 Special nie ma, więc jak trochę pojeżdżę to zdam relację.

Panowie, dzięki za odpowiedź.

#69 Rappid

Rappid
  • Użytkownik
  • 147 postów
  • Skądireland

Napisano 21 luty 2012 - 17:25

W ciagu 2 miesiecy przebilem 2 szytki tufo hi-composite i 1 szytke S33.
Na tylne kolo nie polecam natomiast na przodzie jest ok.
Teraz uzywam najtanszej continental giro, z ktorej jestem zadowolony ;)

#70 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 21 luty 2012 - 18:23

Po przekopaniu internetu wychodzi na to, że z najtańszych najlepsze są Schwalbe Milano.
Problemem szytek jest cena, bo dobre kosztują grubo ponad 200 zł/sztukę, a za tyle można już kupić komplet dobrych opon. Producenci nie mają zbyt bogatej oferty i zauważalny jest (za)duży przeskok z kiepskich do dobrze niosących gum.

Chciałem się dowiedzieć, czy ktoś używał model jet <160 i mógłby coś o nim więcej napisać. Wiadomo, że nie jest to ani wytrzymała, ani super niosąca szytka, ale pod kątem górskich czasówek wybór chyba nie najgorszy?

#71 dchudowski

dchudowski
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądTychy

Napisano 09 marzec 2012 - 13:29

Witam wie ktoś jak wypadają Tufo Elite Ride 23 w porównaniu do Vittorii Corsa Evo CX?
Jaka jest róznica pomiędzy C Elite Ride 23 a Elite Ride 23?
Pozdrawiam.

#72 Gosc_xsnailx_*

Gosc_xsnailx_*
  • Gość

Napisano 10 marzec 2012 - 12:06

dchudowski - Vittoria jest nieporownywalna co tufo niestety :(
miguel - jezdzilem w zeszlym sezonie na jetach w tylnym kole czasowki. 2 razy zakonczylo sie to przebiciem. jak chcesz to moge ci podeslac taka szytke w stanie "do naprawy" przy okazji tematu kół. brał bym cos innego niestety.
jedyne co mi sie sprawdza to s3lite

#73 emilpe

emilpe
  • Użytkownik
  • 180 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 marzec 2012 - 20:12

Cytat

dchudowski - Vittoria jest nieporownywalna co tufo niestety :(

Znaczy się jest gorsza czy lepsza? :mrgreen:

#74 Gosc_xsnailx_*

Gosc_xsnailx_*
  • Gość

Napisano 11 marzec 2012 - 09:52

Znaczy lepsza, tufo jest kabaniaste i mimo to ze sie wolniej zuzywa, to nadaje sie moim zdaniem na trenningi.

Ale zeby nie bylo - to moja opinia bazujac na tym co jezdzilem czyli:
tufo s3 lite <215 g i elite jet
vittoria crono cs i corsa cx
continental tempo i sprinter (tempo super, a sprinter kiepski)

na ten sezon do jazdy na czas mam komplet veloflex record /przod i continental continental podium tt / tył

do zwykłej jazdy 1 komplet - vittoria corsa cx i 1 komplet - tufo s3 lite - czakam az sie zuzyja, a szkoda ich odklejac jak sa w dobrym stanie

#75 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 marzec 2012 - 18:29

Co do Tufo, poczytajcie w temacie o szytkach, S22 i S33 to twarde, mocne szytki treningowe. Tylko pytanie, czy na treningi nie lepsze będą oponki?? Ja aktualnie mam Vittorie Rally, jak przejadę na nich więcej to napiszę w odpowiednim temacie, jak na razie udało mi się rozwiązać problem wybrzuszenia przy wentylu.

#76 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 13 marzec 2012 - 15:55

Maciej1986 Napisz proszę jak Ci się udało to rozwiąząć?

btw: wie ktos gdzie w krk mozna kupic klej do szytek??

#77 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 marzec 2012 - 19:11

Zaraz po przyklejeniu zauważyłem że szytka przy wentylu odchodzi od obręczy. Spuściłem powietrze i taśmą izolacyjną owinąłem szytkę z obręczą na długości ok 10cm od wentyla w każdą stronę. Potem napompowałem do takiego ciśnienia, aż taśma zaczęła się naciągać. W ten sposób szytka przykleiła się idealnie do obręczy i na drugi dzień po zerwaniu taśmy była ułożona równo.

#78 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 13 marzec 2012 - 19:34

Super dzięki! Właśnie udało mi się kupić vittorie rally z promocji w decathlonie za 39zł sztuka ! i zauważyłem ze ma jakby wybrzuszenie przy wentylu.

Z innej beczki: wsadzam wentyl od szytki w dziurę w obręczy itd. ale tam gdzie wentyl wystaje nic nie ma? W dętkach od oponek wentyl jest gwintiowany i nakręcamy taki mały pierścien a w szytkach jak to ma byc?

#79 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 marzec 2012 - 20:31

o kleju masz na pwa jakby co dawaj.

co do wentylka to daj fotke bo nie wiem o co chodzi, były/są wentylki w ogóle nakręcane kiedyś w Vittoriach

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#80 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 13 marzec 2012 - 20:43

Cytat

Z innej beczki: wsadzam wentyl od szytki w dziurę w obręczy itd. ale tam gdzie wentyl wystaje nic nie ma? W dętkach od oponek wentyl jest gwintiowany i nakręcamy taki mały pierścien a w szytkach jak to ma byc?

Nakrętkę z wentyla i tak się wywala więc po co ci gwint ;-) . Jak założysz szytkę to wentyl powinien odpowiednio się ułożyć.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy