Z nowych rzeczy:
-kaseta Sram Red 1190, 11-28
-łańcuch KMC SL złoty
-korba Cannondale SiSl2 170mm, 53/39 (448g)
Całość trochę schudła i tak jak stoi waży 6,66kg co biorąc pod uwagę wcale nie super lekkie Zippy wynik całkiem zadowalający.
fotki:
2020 Budget Weightweenie Revamp - Cannondale Supersix Evo Hi-Mod Custom
Napisano 19 październik 2018 - 15:20
- 1415chris, impa, 4gotten i 2 innych osób lubią to
Napisano 19 październik 2018 - 16:36
superowo zazdro kasety i tej korby, szkoda, że na system shimanowski takiej nie ma
Napisano 20 październik 2018 - 11:24
Ciekaw jestem różnicy w wadze ramion SL2 vs SL. Ja mam jakiś pomieszany setup, na osi jest SiSL2, ramiona SiSL i pająk z 10 ramionami..
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Napisano 22 październik 2018 - 15:17
Jednak pająk to pająk 👍🏻
Ciekaw jestem różnicy w wadze ramion SL2 vs SL. Ja mam jakiś pomieszany setup, na osi jest SiSL2, ramiona SiSL i pająk z 10 ramionami..
Ja robiłem u siebie konwersję korby w Synapsie HiMod z korby z ramionami SI na SISL2 (172,5mm) wraz z wymianą zębatki FSA na 10-ramienny Spidering 52/36.
Szczegółowe porównanie wag zobaczycie tutaj:
Wiem, że można było trafić ramiona SISL2 o sporo niższej wadze na poziomie 121g. Niestety dość często pojawiały się problemy z pękającymi odlewami (zwłaszcza przy ośce pedałów i mocowaniu do spideringa). Ja trafiłem ramiona trochę cięższe (prawdopodobnie z jakiś późniejszych okresów produkcji i też nieco cięższe). Na szczęście odpukać u mnie od 3 lat bez jakichkolwiek oznak zużycia i zmęczenia materiału.
- Ciachoorsky lubi to
Napisano 22 październik 2018 - 16:26
Piekny Ci on. No i ... tak wygląda dobrze wyczyszczony napęd !!!
- Ciachoorsky lubi to
Napisano 22 październik 2018 - 19:11
Napisano 23 październik 2018 - 09:14
Czyli ramiona w sumie 60g różnicy - jakoś przeżyję 😉
Admsk, kolega nonamed pokazał różnice pomiędzy korbą Si a SiSL2, Ty ramiona jeśli zrozumiałem masz nie Si a SL, czyli poprzednika SiSL2, nie mogę doszukać się niestety artykułu który kiedyś czytałem, ale w przypadku SL i SiSL2 różnica w wadze powinna być jeszcze mniejsza niż to 60g pomiędzy Si a SiSL2. Robotę w tym wypadku będzie robiła Ci oś, która w Twoim wypadku jest z SiSL2 i jest ona lżejsza niż zwykła oś Si, nawet o tej samej długości - na nasze nieszczęście szybciej się też będzie zużywać, natomiast ceny osi do korb Cannondale'a są śmiesznie niskie
- admsk lubi to
Napisano 06 listopad 2018 - 17:16
Wysłałem Ci PW jakiś czas temu odnośnie starej ramy, nie chcę zaśmiecać wątku.
Pozdrawiam.
Napisano 05 styczeń 2019 - 14:46
@Ciachoorsky:
Odświeżę trochę temat.
Powoli nadchodzi czas przesiadki z 10sp na 11sp Reda mechanicznego lub właśnie Etap.
Gdy zacząłem się zagłębiać w temat Etapa, zauważyłem jeden problem jaki występuje z tylnąprzerzutką.
Zdaża się, że przy zmianie biegów na manetce przerzutka nie reaguje, stoi w miejscu. Czasami później przerzuca kilka biegó na raz.
Czy spotkałeś sięz tym problemem?
Popytałem trochę użytkowników i spisałem daty produkcji.
Czy możesz podać rok i tydzień produkcji (YEAR/WEEK), znajdziesz naklejkę na opakowaniu.
I w jakim sklepie kupiłeś Etapa?
Napisano 08 styczeń 2019 - 18:25
@Ciachoorsky:
Odświeżę trochę temat.
Powoli nadchodzi czas przesiadki z 10sp na 11sp Reda mechanicznego lub właśnie Etap.
Gdy zacząłem się zagłębiać w temat Etapa, zauważyłem jeden problem jaki występuje z tylnąprzerzutką.
Zdaża się, że przy zmianie biegów na manetce przerzutka nie reaguje, stoi w miejscu. Czasami później przerzuca kilka biegó na raz.
Czy spotkałeś sięz tym problemem?
Popytałem trochę użytkowników i spisałem daty produkcji.
Czy możesz podać rok i tydzień produkcji (YEAR/WEEK), znajdziesz naklejkę na opakowaniu.
I w jakim sklepie kupiłeś Etapa?
Nigdy, ale to nigdy od samego początku nie spotkałem się z ww. problemem, nigdy nawet nie było tak, że wrzucony bieg zadziałał z opóźnieniem. Zawsze jest to ten sam czas reakcji (jeżdżone zarówno w deszczu, jak i minusowych temperaturach).
Jest jedna, jedyna możliwość w której jestem w stanie wywołać sytuację o której mówisz. Ponieważ przerzutki mają czujniki ruchu i po pewnym czasie przechodzą w tryb uśpienia, to jeśli rower stoi oparty o ścianę i nie ruszając nim zupełnie przyciśniesz przycisk na manetce, to przerzutka nie reaguje. Dopiero w sytuacji:
a) jeśli naciśniesz oba przyciski (wówczas zmiana przedniej przerzutki)
lekko poruszysz rowerem (zazwyczaj wystarczy przechylenie go o parę cm)
c) naciśniesz przycisk na przerzutce
Wówczas całość znów działa. W przypadku normalnego użytkowania (Rower stoi oparty, bierzesz go pod rękę i wychodzisz z domu, czy jest oparty przez dłuższą chwilę pod sklepem wtedy całość działa od razu nie ma możliwości żeby przerzutka się nie wybudziła).
Osprzęt kupiłem na bike24.de, na pudełkach z tyłu występuje oznaczenie 2017 WK27 (stawiam że to o to Ci chodzi).
Napisano 08 styczeń 2019 - 18:45
- "odpadajace" baterie, chyba najbardziej popularny problem. Jakis rok temu znajomy zakupil F10 na Etapie, w rozmowie wspomnialem o bateriach. Dlugo go nie widzialem, na ostatnim klubowym wyjezdzie mowi, ze mu bateria odpadla....
- overshifting, przednia przerzutka jest dosc wymagajaca w ustawieniu,
- czytalem pare przypadkow gdzie tylna przerzutka zupelnie przestala dzialac, tu Sram, jak i w przypadku baterii wymienia na nowe.
Ale nigdy nie spotkalem sie zeby ktos pisal o opoznionym dzialaniu przerzutki.
Ja mam jeden z pierwszych zestawow jakie pojawily sie w UK w ogolnej sprzedazy, luty/ marzec 2016.
Przez 3 lata nie mialem zadnych problemow, jazda w deszczu, niskich temperaturach, czeste mycia, wszystko dziala precyzyjnie.
Nawet z tarczami Osymetric zmienia jak zyleta
- Ciachoorsky lubi to
#72 Gosc_tobo_*
Napisano 08 styczeń 2019 - 23:50
A tu się okazuje że producent uznaje swoją nieudolność w tym wzgledzie.
Wtedy przedstawiciel Srama nie usiłował zrzucić odpowiedzialności na czynnik ludzki- dał pudło baterii.
Teraz okazuje się że to najbardziej popularny problem....
Napisano 30 styczeń 2019 - 21:17
Noworoczne upgrade'y:
1. owijka Rapha City Bar Tape - korki od szampana i ideologia z nimi związana zdobyła moje serce:
"Special ‘Champion Brüt’ champagne corks - a nod to podium celebrations - are included as bar plugs."
2. Siodło Fabric Scoop Flat Pro w wersji Team
Podmianka poskutkowała delikatnym poruszeniem wagi - aktualnie jest 6,63kg.
Napisano 31 styczeń 2019 - 12:07
Próbowałem 2 lata temu i niestety obcierało mi wewnętrzną stronę uda. Właściwie to dobrze, bo po korekcie pozycji Antares braided r3 leży jak ulał.
Napisano 31 styczeń 2019 - 20:30
Jak ci leży scoop flat?
Próbowałem 2 lata temu i niestety obcierało mi wewnętrzną stronę uda. Właściwie to dobrze, bo po korekcie pozycji Antares braided r3 leży jak ulał.
Póki co mam za sobą 3 1,5-2h jazdy i jest celująco. Arione jest. genialnym siodłem na którym spędziłem już kilka lat w kilku jego wersjach, oraz kilku różnych rowerach. Natomiast od czasu gdy zacząłem jeździć na rowerze z dziewczyną zmieniła się też specyfika jazdy, przez co częściej i "ciężej" siedzę czterema literami na siodle, co skutkuje tym że po 2-3h takiej kofirajdowej jazdy tyłek powoli zaczął o sobie przypominać. Tu trochę zaryzykowałem, bo zastanawiałem się, czy na początek nie wziąć najniższej wersji (brak opcji przetestowania w okolicy), natomiast ani trochę ryzyka nie żałuję, bo póki co budową Fabric wpisuje się idealnie. Arione bylo szersze w przedniej części i to tam zdarzało mi się obcierać udami. Fabric ma trochę inną budowę i siedzę na nim stricte na kościach, a nie tkankami miękkimi - za co moja prostata będzie mi zapewne w przyszłości wzdzięczna
Napisano 21 marzec 2019 - 16:20
Rozsypane szkło na jednej z rund zakończyło beżową erę. Wybór szytek padł znów na Corsy - tym razem w wersji czarnej.
Dodatkowo wjechały też nowe, karbonowe koszyki:
Na pewno wizualnie z całością gryzą się teraz korki kierownicy i łańcuch, więc w bliższej lub dalszej przyszłości pójdą do odstrzału
- Bzyk lubi to
Napisano 21 marzec 2019 - 17:12
Rozsypane szkło na jednej z rund zakończyło beżową erę. Wybór szytek padł znów na Corsy - tym razem w wersji czarnej.
Dodatkowo wjechały też nowe, karbonowe koszyki:
Na pewno wizualnie z całością gryzą się teraz korki kierownicy i łańcuch, więc w bliższej lub dalszej przyszłości pójdą do odstrzału
Fajny jest
A lancuch czarny
Napisano 21 marzec 2019 - 17:14
Fajny jest
A lancuch czarny
Łańcuch czarny już był (jeszcze w ramie przed wymianą gwarancyjną), i w przypadku posiadania napędu 2x11 o ile nowy łańcuch wygląda nieziemsko, o tyle po paru zmianach z małego blatu na duży łańcuch się wyciera i nie wygląda to już tak spektakularnie. Więc do tego rozwiązania raczej nie wrócę
Napisano 22 czerwiec 2019 - 17:33
Drugim elementem mojego dyplomu (więcej info tu: https://szosa.org/to...mba-z-rzeszowa/) został Supersix. Customowe malowanie w Cyklonie z Warszawy obejmowało zdarcie poprzedniego lakieru do mnagiego karbonu i "delikatną" korektę malowania względem oryginału. Główny kolor to głęboka czerń z niebiesko-fioletowymi opiłkami (nie jest to chamska perła), biała kratka to kolor z palety BMW + gradientowe wykończenia od ciepłego truskawowego po fiolet. Całości nieznacznie (bo o 17g) się przytyło.
Fotki:
- 1415chris, impa, dywyn i 2 innych osób lubią to
Napisano 22 czerwiec 2019 - 17:57
- Ciachoorsky lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: cannondale, supersix, carbon, sram, srametap, etap, zipp, zipp404, tubular, szytka
Rowery oraz części →
Osprzęt, podzespoły →
Klamkomanetki - przerzutki - hamulce - linki - pancerze →
Różnice W Tylnej Przerzutce Sram 1X Oraz 2X, 12SNapisany przez SNJ , 17 kwi 2024 Etap |
|
||
Giełda →
Sprzedam - linki do allegro, olx, itp. →
Pedały Szosowe Look Keo 2 Max CarbonNapisany przez davko7 , 01 mar 2024 Look, Keo, Carbon |
|
||
Giełda →
Sprzedam / Oddam / Zamienię →
(Klamkomanetki) Sram Force Hydro 2X11S + Zaciski ! Nowy KompletNapisany przez adamDi2 , 01 lut 2023 sram, sram force, carbon i 7 więcej |
|
||
Giełda →
Kupię →
Kupię Ładowarkę Shimano Di2 Oraz Sram EtapNapisany przez adamDi2 , 05 sty 2023 sram, etap, di2, axs, shimano di2 i 4 więcej |
|
||
Giełda →
Sprzedam / Oddam / Zamienię →
(Buty Rowerowe) Nowe Buty Sidi, Rożne Rozmiary I Modele :-)Napisany przez adamDi2 , 15 paź 2022 buty rowerowe, buty szosowe i 6 więcej |
|