Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sztywne podjazdy ....

88 odpowiedzi w tym temacie

#21 dracorp

dracorp
  • Użytkownik
  • 313 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 19 czerwiec 2007 - 12:32

Tam jeszcze nie byłem, może warto w wolnym czasie pojechać. Chociaż wokół Świdwina stan dróg jest nie za ciekawy.

Gdzieś niedaleko wiedzie GreenWay ale nie mogę się doszukać moich wycinków z gazet na ten temat.

#22 Gosc_noerror_*

Gosc_noerror_*
  • Gość

Napisano 26 czerwiec 2007 - 13:08

Jest jeden taki warty polecenia podjazd ze Świeradowa Zdroju na Stóg Izerski. Ładny asfalt długość około 5 - 6 km. Zaczyna się na około 500m n.p.m. a kończy na 1050, więc ma około 7%. Jeszcze nie próbowałem tam podjeżdżać ale zbieram siły i zobaczę

#23 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 27 czerwiec 2007 - 06:38

W poniedziałek byłem na wycieczce (nierowerowej) w Ustroniu i Wiśle. Wjeżdżaliśmy na Równicę - http://www.podjazdy....g/rownica1.html . Muszę przyznać, że podjazd jest bardzo 'atrakcyjny' - na początku jest bruk, a później droga wije się w lesie (sporo zakrętów). Na koniec pozostaje niestety krótki, ale bardzo stromy odcinek, no i piękne widoki. Na górze jest wiele atrakcji, jak np. Park linowy, czy letni tor saneczkowy.:) Muszę tam koniecznie jechać z rowerem. Podjazd może nie najtrudniejszy, ale z pewnością warty pokonania go. :)

pzdr

#24 Apache71

Apache71
  • Użytkownik
  • 29 postów
  • SkądPiekary Śl.

Napisano 28 czerwiec 2007 - 15:15

Wjechałem na Rówinicę i nie żałuję :mrgreen: Podjazd jest ok. Zamiast po bruku od strony Jaszowca można podjechać też od strony Zawodzia i później już jedną drogą, serpentynami pod schronisko.

#25 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 29 czerwiec 2007 - 00:46

emer - mam pytanie związane pośrednio z podjazdami w Twojej okolicy, czyli Beskidzie Małym.
Czy jadąc od Porąbki, przez Wielką Puszczę da się przejechać cały czas asfaltem przez przełęcz Targanicką i dalej, żeby np. później zawalczyć z przełęczą Kocierską ?

Jadąc od Międzybrodzia w stronę Żywca można odbić w prawo do Tresnej, ale widziałem tam kiedyś kostkę, której szczerze nienawidzę. Czy ten odcinek z kostką jest długi ?

Z góry dzięki za info.

Na pierwsze pytanie tozik odpowiedział, ale jezeli o to drugie to na zaporze Tresna, jeżelii chcesz jechać do Żywca prawą stroną jeziora, to zaraz od zapory jest około 300m bruku - i to wszystko, dalej jest dobrej jakosci asfalt aż doŻywca przez łodygowice ...

Co do podjazdów sztywnych ... jest jeszcze jedne cudo - polecam ;)
Na Kocierz, ale trzecią drogą, ulicą Widokową. Jadąc na Kocierz od strony Zywca, skręca się pod gorą w prawo na zdaje sie Kocierz Moszczanicki, potem około 1.5km i po lewej stronie jest podjazd ul.Widokową na szczyt - ok. 1100m i 300m wypłaszczenia i łączy się na końcu z "normalnym" podjazdem na Kocierz.
Czyli przewyzszenie, które pokonuje się mniej więcej 3300m tam pokonuje się na 1100 metrach ... kto wyjedzie jest naprawde dobry ... polecam - to jest wyzwanie ... ;)

#26 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 30 czerwiec 2007 - 22:49

Ja dzisiaj dwa razy podjechałem pod Łysą Hore w Czechach, do tego na przełożeniu 39-23, pierwszy raz strasznie się męczyłem, ale za drugim to juz było lepiej. Długość podjazdu 8,5 km przewyższenie 716m średnie nachylenie 8,4%, ale końcówka powyżej 11% na długich odcinkach, do tego asfalt dobrej jakości :lol: .Już nigdy sie nie wybiore w góry z takimi przełożeniami, 25 bezwzględnie. A w porównując to równica czy Zar się do Łysej nie umywa, polecam ;-)

#27 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 01 lipiec 2007 - 13:57

Wierze że nie umywa, ale wszystko jest kwestią w jakim czasie starasz sie wyjechac ...
Dzisiaj zaliczyłem Żarek (39/14-21 czasem) i licząc od mostu na Sole na szczyt zrobiłem sobie tegoroczny rekordzik 27:40 - wiem że moze nie jest to coś wielkiego ale mam 47 years, 181cm i 80kg ... (w tamtym roku miałem 27:08) ;-)

poprawka - teraz 26:42 ;)

#28 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 16 wrzesień 2007 - 12:13

Może mi ktoś napisać ile konkretnie średniego nachylenia ma Orlinek i jaką długość ma?

http://www.podjazdy....org/okraj1.html na tej stronie jest napisane, że końcowa faza Okraja ma 5-6% (kilka ostatnich km), a na innej (www.kolarstwo-szosowe.gda.pl), że Okraj to 9% wspinaczka... Jak to w końcu jest?:P Jechałem w wakacje dwa razy i przyznaję, że łatwo nie było, a bardzo strome fragmenty nie były długie.

#29 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 16 wrzesień 2007 - 19:51

Może mi ktoś napisać ile konkretnie średniego nachylenia ma Orlinek i jaką długość ma?

zalezy jak sie jedzie, ale od poczatku karpacza to ma tam pare km.
orlinek w zasadzie to jest taka hmm zmarszczka gora 3 kategorii.
ten orlinek spokojnie mozna pocisnac z plyty. schody zaczynaja sie dopiero jak robisz ten podjazd po raz 4...5...6...7... po czym walisz pawia z powodu zawrotow glowy.
IMO ciekawszy i dluzszy podjazd jest przez caly karpacz az pod swiatynie wang. tam mozna cos uciekac i zyskac jakas wieksza przewage, a na orlinku to jedyne szanse na ucieczke sa na ostatniej rundzie(co mozna zaobserwowac juz po raz naty w tdp - niestety).
dobrze, ze trasa przyszlego tdp bedzie inna, moze bedzie ciekawsza i bardziej wymagajaca.

a i jeszcze jedno..
podjazd pod okraj jest faktycznie bardziej wymagajacy i takie wlasnie powinny byc podjazdy na tdp. niestety na szczycie przeleczy nie bardzo jest gdzie jechac, chyba ze na strone czeska, albo po przesiadce na rowery mtb puscic sie w teren i sru na sniezke. ;-)

#30 sp0097jg

sp0097jg
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • SkądKamienna Góra

Napisano 17 wrzesień 2007 - 18:41

Piszecie, że Okraj jest wymagającym podjazdem, że mogłaby tam przebiegac trasa TdP gdyby nie brak możliwości zjazdu, itp... Czy nie przesadzacie trochę :-P ?? Wezmy pod uwagę na przykład tereny w okolicach Karpacza/Sosnówki-Podgórzyna, włącznie z Przełęczą Karkonoską. To można nazwać konkretnym podjazdem :-D Okraj co prawda nie jest krótki, bo od Kowar parę kilo idzie pod górkę, ale nie ma tam aż tak konkretnego nachylenia ;-) ,

pzdr 8-)

#31 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 17 wrzesień 2007 - 19:18

ale na pewno ma wieksze nachylenie niz orlinek i jest to dluzszy podjazd od orlinka.

#32 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 19 wrzesień 2007 - 17:34

Piszecie, że Okraj jest wymagającym podjazdem, że mogłaby tam przebiegac trasa TdP gdyby nie brak możliwości zjazdu, itp... Czy nie przesadzacie trochę :-P ?? Wezmy pod uwagę na przykład tereny w okolicach Karpacza/Sosnówki-Podgórzyna, włącznie z Przełęczą Karkonoską. To można nazwać konkretnym podjazdem :-D Okraj co prawda nie jest krótki, bo od Kowar parę kilo idzie pod górkę, ale nie ma tam aż tak konkretnego nachylenia ;-) ,

pzdr 8-)

Na karkonowskiej nie ma afaltu dobrego, więc na wyścig się nie nadaje. Okraj nie jest super hiper trudny, ale napewno bardziej wymagający niż Orlinek.:)

#33 bartex88

bartex88
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądLegnica

Napisano 25 wrzesień 2007 - 21:54

Na karkonowskiej nie ma afaltu dobrego, więc na wyścig się nie nadaje. Okraj nie jest super hiper trudny, ale na pewno bardziej wymagający niż Orlinek.:)

Racja, jest strasznie dużo dziur choć jak byłem tam dwa dni temu to przy drodze leży sporo piachu. Czyżby zamierzali wreszcie wyremontować tą drogę (Sudecką) :roll:
A słyszeliście o tym tegorocznym wyścigu (końcówka na Odrodzeniu) co wygrał Galiński ? Ponoć jeden zawodnik zmarł !! na trasie, serduszko poszło i znaleźli go po wyścigu gdzieś w krzakach :shock: Mam nadzieję że to tylko plotki.

#34 madridista

madridista
  • Użytkownik
  • 126 postów
  • Skądśląsk

Napisano 27 wrzesień 2007 - 17:03

Według mnie ciekawym podjazdem jest Równica w Ustroniu.
http://www.genetyk.c...y/rownica1.html
Na tej stronie jest podana trasa od strony Jaszowca, ale bardziej wymagająca jest trasa z mostu nad drogą z Ustronia do Wisły (jedziemy ul. Skalica). Trasa ta jest krótsza bo ma ok. 5,6 km, ale przewyższenie prawie takie samo - ok. 430 m. Tak się składa, że mieszkam 10 km od Ustronia więc bardzo często jeżdze tą trasą :)
W sobotę 29 września na tej trasie odbywają się II Otwarte Mistrzostwa Ustronia w MTB - Jazda Indywidualna na Równicę.

#35 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 02 październik 2007 - 19:05

Równica nie jest zła choć nawierzchnia o ile pamiętam pozostawia wiele do życzenia. W Beskidach jest kilka fajnych podjazdów pokrojem orlinka o ile nie tródniejszych. A jeśli chodzi o tą czasówkę na Równicę to wystartowałbym w niej, ale na szosie :-/ a regulamin tego zabraniał :evil:

Jakieś dwa tygodnie temu pobiłem swój rekord na Żar od mostu do zbiornika 24:39 ;-) , ale myśle że w przyszłym sezonie urwie z tego co najmniej dwie minuty. A dzisiaj wybrałem się z kolegą na Łysą Hore do Czech 8,5km podjazdu, śr. 8,5% przewyższenie 716m wys. 1323m.n.p.m podjechałem w 38:40, a na górze było moze ze 5 st. zjazd to była masakra :-x

#36 allmanbb

allmanbb
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • Skądcardiff

Napisano 10 listopad 2007 - 14:10

A ja mieszkam sobie w Walii... Tutaj podjazdy są nieprawdopodobne. Górki są obłędnie strome. Np. wjazd z taffs Well na Mount Pleasant jest na drodze oznaczony jako 28% / 0,6 mili (jakies 950m) !!!
Kolesie z farmy mount plasant samochodem tylko tedy zjezdzaja. Mnie udalo sie tylko raz podjechac bez zatrzymania bicykla przed szczytem. Golgota.

Też z Pontypridd do Bedau. Jakies 11km ze srednim podjazdem 15%. Najciekawsze przewyzszenie na tej trasie to 26% na 250 metrach. Daje po giczalach ostro.

Same widoki na trasach sa mile jesli ktos lubi jechac w klimatach bezlesnych. No i miejscami jest mocno industrialnie...
W kazdym badz razie ja bardzo lubie tu smigac na roerku. Mozna sie wymeczyc rewelacyjnie :-).

Teraz czeka mnie wyprawa do Szkocji, w okolice Ben Nevis (kwiecien lub maj 2008). Ponoc tam sa jedne z najbardziej stromych tras w Europie. Do tego sa one bardzo dlugie.

#37 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 10 listopad 2007 - 22:27

Troche poszukałem i znalazłem ten orlinek tu jest profil naszego narodowego podjazdu :lol:

#38 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 21 grudzień 2007 - 23:23

hmmm ... taki troche Żar, tylko bardziej jakby stabilny podjazd niz na Żar ...

#39 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 22 grudzień 2007 - 13:12

Hmm temat odświerzony, więc napiszę po raz enty o okraju :-) .

Profil:
Dołączona grafika

Przygotowania:
Dołączona grafika

Droga wije się w lesie, więc każdy kolarz-alergik nie ma łatwego życia :lol:

Ostatnie 100 metrów!
Dołączona grafika

I jest! :-D
Dołączona grafika

Pamiątkowe fotki:
Dołączona grafika

I zjazd...
Dołączona grafika

#40 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 22 grudzień 2007 - 15:41

Ostatnio przegladajac strony internetowe natknąłem się na coś takiego http://www.genetyk.c...martinske1.html dla ludzi z południa Polski niezła gratka. Ja mam zamiar na wiosne się tam wybrać 8-) , profil wyglada zachecająco :roll: .

Dodaj odpowiedź